‘JÖVŐ’ kategória

SAUBER 2013: Hülkenberg és Gutierez

péntek, november 23, 2012

Esteban Gutierez eddigi tesztpilótát szerződtette le a Sauber Ferrari csapat a már átcsalt Nico Hülkenberg mellé. Gutierezről a kritikusok elég egybecsengő véleménye az, hogy igen tehetséges, ígéretes pilóta.

Ezzel a Sauber teljesen lecserélte 2012-es pilótafelállását, amellyel sikerült hatodik helyet elérni. A Sauber egyébként még harcban áll a Mercedessel a VB ötödik helyéért, viszonylag kevés eséllyel.

Erre a 2013-as összetételre mi csak azt mondjuk: ha a technika is engedni, akkor jövőre a Sauber tarolni fog.


Merre az arra a szezon utolsó negyedében?

vasárnap, október 7, 2012

Továbbra is hétvégenként változik a helyzet a csapatteljesítményeket illetően. Domináns Mclaren hetek után a Red Bull kerül az élre, a Sauber pedig állandóan fluktuál. A Ferrari bár sokszor gyenge, továbbra sem áll rosszul, öt futam még sok változást hozhat.

328: RED BULL-RENAULT: a VB fele

Az utolsó két hétvégén a Red Bull jelentősen feljavította morálját és valós esélyét mindkét világbajnokság megnyerésére. Vettel mintha visszakapta volna régi eltökéltségét, a Red Bull pedig elkezdett jól működni. Bár Webber eközben kicsit közepes irányba csúszott el, a győzelmek és pontok potyognak a Red Bullnál. Hozzátartozik, a gyenge hétvégeiket is elég jól kezelték. Emlékezzünk vissza, Belgiumban Vettel úgy lett második, hogy a hétvége során jóformán semmit kiemelkedő teljesítmény nem látszott a csapat részéről. Most viszont nyerésre állnak. Ha a McLaren Koreában nem szedi össze magát, akkor reálisan a csapatösszetettben is behozhatatlan előnyre tehetnek szert, ez pedig azt jelenti, a Vettel harmadik sorozat-világbajnoki címére koncentrálhatnak majd.

283: MCLAREN-MERCEDES: a Red Bull fele

Hogy mennyire tört meg a McLaren lendülete Hamilton bejelentett távozása után, nem tudni, de annál professzionálisabbnak tartjuk a csapatot, mintsem hogy ilyesmi kavarna be egy szezon összképébe. A McLaren magát is okolhatja azért, hogy a folytonos üldöző szerepében van. A szezon (ha nem sikeról a végén fordítaniuk) ott csúszott el, hogy pilótáik győzelemsorozatát a másik pilóta kiesése kísérte. Éppen azt az 50-70 pontot vesztették el Németországbanm Belgiumban, Olaszországban, Szingapúrban, ami most kellett volna. Ráadásul Hamiltonnak és Buttonnak is az a 30-40 pont hiányzik az egyéni összetettben. A szezon utolsó negyedére leginkább az lehet a céljuk, hogy mindkét pilótájuk mindig versenyt fejezzen be es pontokat szerezzen. Japán a tökéletes példa: 5 pontot vesztettek a Red Bullal szemben és 4-et szereztek a Ferrarival szemben, miközben 4-5. helyen végeztek. Közepes és mégis taktikailag kielégítő. Ezen felül pedig egy-egy dobogó, futamgyőzelem hozhatja be az elmaradást. Még sok van hátra, a csapatösszetett még nem veszett el számukra. Azt a morális előnyt viszont, ami Szingapúrig megvolt nekik, elvesztették. Egy váltón múlt, mondhatnánk. De ennél azért többről van szó.

263: FERRARI: Alonso fele

Talán a japán hétvégé után juthat még a Ferrari istállónak eszébe, hogy a csapatösszetettre is koncentráljon. Japánban Felipe Massa annyira fontos 18 pontot hozott, amilyenre nem is számítottak a braziltól. Ennek köszönhetően a McLarennel szembeni elmaradásuk mindössze 20 pont, ami sarkítva egy dobogós helyezés pluszba vagy mínuszba. Viszont úgy gondoljuk, a maranellói csapatnál továbbra is leginkább Alonso egyéni címére koncentrálnak, és ha kell ennek oltárán még a csapat összteljesítményét is feláldozzák. A Ferrari nem indul favoritként az idényben, még a Ferrari vezérigazgató di Montezemolo állása is veszélyben volt négy futam után. Alonso sokáig szerencsének tudta be egyéni összetettben betöltött első helyét. A szezon közepén aztán hirtelen élre törtek, sok jó futamuk volt. A lendület valahol a nyári szünetben tört meg, talán a többi csapat fejlesztett jobban. Mindenesetre már több hete elég langyosan teljesítenek, Alonso 4 pontos előnye is inkább konjunktúrának és egyéni brillianciának köszönhető. Volt ez 40 fölött is, ne felejtsük, három héttel ezelőtt

239: LOTUS-RENAULT: egy futamgyőzelem fele

A Lotusnak továbbra is mintha egy futamgyőzelem hiányozna. Bár ők is vesztettek lendületükből Belgium óta, még mindig jól tartják magukat. A nyári szünet utáni érvágás Grosjean idegeinek elpattanása lehet, a francia sokat hibázik, ezért nem szerez pontokat. A Lotus ereje pedig a konstans pontszerzés idén, Raikkönen is ennek köszönhetően harmadik az összetettben. És Raikkönen továbbra is az a pilóta, aki minden futamot befejezett.

136: MERCEDES: 2013 fele. Nem, 2014 fele.

A Mercedes mintha lemondott volna az idei szezonról. Nem mennek a dolgok. Hamilton leszerződtetése pedig egyértelműen a jövőről szól, és nem is a közeliről, hanem inkább valami távolabbiról. Mivel 2014-ben hathengeres motorra vált a száguldó cirkusz, ezért szerintünk Hamilton meggyőzése mögött egy jól haladó, titkon tartott fejlesztés lehet. Hamilton nyilatkozta is, 2013 akkomodáció lesz, semmiképp sem világbajnoki aspiráció. Ezért legalább tudjuk, a Mercedes távol áll attól, hogy ki akarjon szállni a közeljövőben a Forma 1-ből, mi több, Hamilton 2014-2015-ben akar igazán világbajnokságot nyerni.

116: SAUBER-FERRARI: a Mercedes fele

Jó ez a szezonjuk. Bár fiutamonként igen eltérő teljesítményeket tudnak produkálni, összességében idén már négy dobogójuk van, mindkét pilótájuk jó, pontot szerez. Ennek köszönhetően 20 pontra, vagyis ismét sarkítva egy dobogóra maradnak csak el a Marcedestől. Kijelentett céljuk a Mercedest utolérni, Ross Brawn-ék még nem ülhetnek nyugodtan a maguk elrontott szezonjával.

81: FORCE INDIA-MERCEDES: az új pilótafelállás fele

A Force India valahogy sem előre sem hátra nem tud már lépni. A Sauber szerintünk behozhatatlan, a Williams pedig túl gyenge. Ezért ők egy nyugodt utolsó szezonrész elébe nézhetnek, és már többet koncentrálhatnak a 2013-as autóra. Di Resta marad, Hülkenberg sorsa még kérdéses. De ha Massa marad a Ferrarinál, akkor talán Hülkenberg sem megy sehova jövőre.

58: WILLIAMS-RENAULT: a pontok fele

Bár még mindig különösségszámba megy, hogy idén futamgyőzelmük van (a középmezőnyből egyedüliként), mégis alapvetően rossz szezonjuk van. Maldonado Japánban szerzett először pontot a spanyol tavaszi futamgyőzelem óta és Senna sem remekel. Sajnos a Force India is kezd túlságosan messze lenni.

15: TORO ROSSO-FERRARI: új tehetségek fele?

A Toro Rosso talán leggyengébb szezonja az utóbbi években. Ha csak arra emlékezünk vissza, hogy Vettel 2009-ben még Toro Rossóval nyert Monzában, és abban az idényben a Toro Rosso a Red Bull előtt végzett… Szóval silány. Éppen ezért két pilótájuk sorsát is kétségesnek látjuk. Viszont, tekintettel arra, hogy a Red Bull kistestvére, létük jelenleg biztosított.

0: MARUSSIA-COSWORTH: az egek fele

Már csak azért is, hogy ne történjen az utolsó öt futamon lehetőleg semmi. Mert a Caterham előtt vannak összetettben, az az igazság. És ez annak köszönhető, hogy Timo Glock 12. helyen végzett Szingapúrban, és az számít, melyik volt a legmagasabb helyezés egy idény alatt.

0: CATERHAM-RENAULT: egy jó kis tömegbaleset fele

Talán erre van szüksége a Caterhamnek ahhoz, hogy össze tudjanak hozni a szezon vége előtt egy 11. helyet, vagy netán-netán még egy pont is bepottyanjon a tarsolyukba. Pedig az teljesen evidens, hogy minden statisztika szerint jobbak a Marussiánál. De a történelem csak az összetett rangsorra fog emlékezni.

0: HRT-COSWORTH: a szponzorok fele

Hát ez ennyi, az idei szezon. Abban reménykedhetnek, kerül elég szponzor és támogató, hogy jövőre is induljanak. De úgy tűnik, fognak.

 


A változás szele

péntek, október 5, 2012

A változás szele sűvít át a boxutcán. Ez a nagy bejentések hete volt az egyszer biztos, de lássuk  mi is történt pontosan.

Lewis Hamilton csapatot vált. Elköszön a McLarentől és ugyancsak kicsit hazatérve, megérkezik a Mercedeshez. Így 2013-ban ismét Rosberg csapattársa lesz. Nem ismeretlen ez a szerep számukra, hiszen 10 évvel ezelőtt egy gokart csapatban versenyztek.  És hogy mennyire lesz jó páros a Ross Brawn- Lewis Hamilton duó?… kiderül jövőre.

Hamilton mellett még egy új taggal bővül a Mercedes csapat. Jövő évtől Niki Lauda is a brackley-i csapatot fogja erősíteni, az igazgató tanács tagja lesz.

A váltás úgy jó, ha gyökeres. Nem kell éles logika ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy Hamilton megérkeztével és Rosberg maradásával, már nem lesz hely jövőre Michael Schumacher számára a Mercedesnél. Voltak olyan pletykák, hogy tárgyal a Sauberrel. Ám a héten erre is fény derült. A hétszeres világbajnok bejelentette, hogy (újból és) végleg visszavonul.

A mostani fuvallat ezeket a változásokat hozta, de meglátásunk szerint lesz még szél a boxutcában…


Szerelem vagy szakítás: augusztusban várható döntés a Hamilton-McLaren viszonyról

csütörtök, július 19, 2012

Nincs még megállapodás a brit csapat és a szintén brit pilótája között. A két fél várhatóan az augusztusi nyári szünetben ül le megbeszélni a jövőt.

A McLaren 13 éves korában karolta fel Lewis Hamiltont és nemcsak bejuttatta a száguldó cirkuszba, hanem VB-címhez is juttatta.

Mindezek ellenére a tárgyalás kimenetele egyértelműen nem borítékolható. A VB-cím óta több mint három év eltelt, és az idei szezon is kezd elveszettnek tűnni, bár fordulhat még a kocka. A McLaren jól kezdett, azonban úgy tűnik, fokozatosan teret veszt a Red Bullal, a Ferrarival és lassan a Lotussal szemben is.

Hamilton természetesen további világbajnoki címekről álmodozik, és ezért komoly feltéltelként szabja, hogy a brit istálló középtávon is bebinoyítsa, képes lesz nyerő technikát adni alája a következő szezonokra is.

Lewis Hamilton egyébként a McLaren csapaton belül visszaszerezte azt a domináns szerepet, amit az Alonso-együttélés évében szerzett meg és aztán 2011-ben Buttonnal szemben elvesztett. Ehhez látványosan nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb stílusa és folyamatos idei pontszerzése is hozzájárult.

Lewis Hamiltont újoncként 2007-ben dobták mélyvízbe a McLarenesek. Ugyanabban az évben igazolták Fernando Alonsót, aki sok éves Renault együttműködést követően érkezett a csapathoz, és teljesen természetesnek vette, hogy ő az első pilóta a csapatban. Csakhogy ezt Hamilton nem hagyta annyiban, ennek meg egy igen zűrös és feszült szezon lett az eredménye a McLarennél. Végül abban az évben úgy lett bajnok Kimi Raikkönen, hogy két futammal a szezon vége előtt 17 pontos lemaradása volt. Akkoriban egy győzelemért csak 10 pontot adtak… Sokak szerint a McLaren maga oldotta meg magának, hogy ne legyen egyéni bajnoki címe abban a szezonban. Az egyik legemlékezetesebb jelenete az azévi kakaskodásnak (mondhatni a csúcsa) éppen a Magyar Nagydíjon történt, ahol Fernando Alonso technikusa irányítása alatt akarattal a bokszban a kerékcserére alkalmas, de csak egy autónak helyet biztosító ponton ücsörgött fölösleges 20 másodpercet az időmérő edzés utolsó perceiben csak azért, hogy a friss szett kerekekre mögötte várakozó Hamilton ne tudjon körbeautózni időben egy újabb gyors körre. Bünti, majd Alonso végleges távozása lett az eredmény.

Hamilton akkor lecsúszott, de második évében megszerezte első és eddig egyedüli bajnoki címét, akkor hihetetlen mázlival végezve az utolsó futamon ötödik helyen, ami ahhoz volt elég, hogy pontegyenlőségben legyőzze Felipe Massát a címért folytatott harcban.


PLETYÓ: Vettel meg a Ferrari

csütörtök, július 19, 2012

A Formula 1 arról híres, hogy a focival ellentétben a sportolók a szerződésüket végigvezetik, és nem igazán vannak szerződésközi kivásárlások.

Ezek tükrében kicsit furcsa, hogy hosszú ideje előzetes találgatások vannak arról, Vettel mikor igazol át a Ferrarihoz. Ezen a héten ismét előjöttek a pletykák, így már kezd viccesnek hangzani, amikor Vettelnek folyamatosan azt kell mondania, kitölti szerződéses idejét a Red Bullnál, hosszú távon el tudja képzelni együttműködését az oszrák csapattal, és valóban, a Ferrarinál is el tudja képzelni magát karrierje során. Mint minden más autóversenyő pilóta.

A találgatások egyébként arról szólnak, hogy Vettel 2014-re előszerződést írt alá, ugyanis akkor jár le szerződése mostani csapatával. A pletyókat az is táplálja, hogy mind Stefano Domenicali Ferrari-csapatfőnök, mint Luca di Montezemolo Ferrari-igazgató többször kifejtették már azon nézetüket, hogy Vettelben Ferrari-pilótát látnak.

Mindenesetre a pletyka csak hozzátesz a szokásos szezonközi pletykákhoz, amelyek náyr tájékán rendszeresen azt osztják, ki hova igazol a következő évadban.

A Red Bull 2013-as pilótafelállása egyébként már most végleges: Webber is, Vettel is folytatni fogják a jelenlegi világbajnok csapatnál. Webber most második, míg Vettel harmadik az egyéni összetett rangsorban, és mindkettőjüket komoly VB-esélyesnek tartják.


Mark Webber szerződést kötött 2013-ra a Red Bullal

kedd, július 10, 2012

Mark Webber újabb szerződést kötött a Red Bull Racing Renault csapattal. Ezzel 2013-ra véglegesen is kialakult a jelenlegi világbajnok csapat versenyzői összetétele. Ezzel véget értek a találgatok, amelyek szerint az ausztrál pilóta esetleg a Ferrarihoz ment volna a következő szezonban.

Mark Webber jelenleg második helyen van a 2012-es bajnokságbanm 13 ponttal elmaradva az élen levő Fernando Alonsótól. Webber a múlt hétvégi Brit Nagydíjon győzött, bizonyítva azt, komoly esélyes az idei egyéni VB-győzelemre.


A londoni olimpiai stadion is F1 futamot rendezhet a jövőben

vasárnap, június 24, 2012

Négy pályázatot mérlegel a londoni olimpiai stadion működtetője, a Legacy Development Corporation. A pályázatot állítólag a Formula One Management nevében a Intelligent Transport Solutions Ltd adta le és az ötlet élvezi Bernie Ecclestone támogatását is.

Röviden az ötlet az, hogy egy pályát rendezzenek be a stadionba és a köré, amelyhez a jelenlegi formátumban bőven van hely, ugyanis tág sétálóövezetek veszik körbe a stadiont. A pályázatot leadó cég biztos akart lenni Ecclestone támogatásában is, ezért a motorsport-cézárt még a leadás előtt megkeresték. A támogatást alátámasztandó sajtómegkeresésre Ecclestone csak annyi válaszolt: “igen, érdekel”.

Amennyiben az ötlet a jövőben megvalósulhat, a Silverstone-i brit nagydíjat helyettesítheti a versenynaptárban.