‘ELEMZÉS’ kategória

Brazíliára marad az egyéni VB-cím eldöntése, Hamilton emelt fővel készül a távozásra

hétfő, november 19, 2012

Lewis Hamilton karrierjének egyik legprofibb vezetését produkálva nyerte meg az Amerikába visszatérő Egyesült Államok Nagydíját Austinban. És a McLaren ismét 2,4 másodpercet hajtott végre a bokszutcában.

A RAJT

A nagydíjat az élen a Vettel-Hamilton harc, míg a mezőnyben a folyamatos előzések, visszaelőzések, eltérő kanyarívek jellemezték. A sokak által kritizált mocsok a rajton megtörtént. A bal oldalon rajtoló közül Hamilton 1, Raikkönen 3, Button 5 helyet vesztett. Az első körökben Vettel és Webber köröztek az élen, Hamilton viszont nem szakadt le. A rajtnál Fernando Alonsó rajtolt még nagyon jól, és a VB-esélyek életben tartása szempontjából a legfontosabb pillanatot produkálta, mikor negyedikként vette be az első kanyart.

A FERRARI DÖNTÉSE MÉG A VERSENY ELŐTT

A Ferrari úgy döntött, feltöri a váltó zárát Massa autójában. Ezzel a brazil 5 helyes büntetést kasszált a rajt előtt. Miért volt erre szükség? Massa 6., Alonso 8. helyen kellett volna normál körülmények között induljon Amerikában. A feltöréssel viszont ez 7. és 11. helyre változott. Az amerikai pálya új, tehát a pálya az ideális ív mellett igen mocskos. Eért aki páros rajtkockáról indult, várhatóan helyeket vesztett volna a rajtnál. A Ferrari ezért megcselezte ezt a dolgot. Szabályokat nem sértett, viszont az egész bokszutcában heves vitát váltott ki azzal kapcsolatosan, hogy meddig terjed a szabály és meddig az etika.

GUMIK ÉS TAKTIKA

A Pirelli döntése a kemény és közepes keverékekkel azt eredményezte, hogy már a verseny elején valószínűsíthető volt, hogy mindenki majd egyszer cserél. A rajtnál Rosberg és Button indultak eltérő taktikával, vagyis kemény keverékkel.

ELSŐ KÖRÖK

Az első körökben már látszott, Hamilton, Vettel más bolygón járnak ismét, Webber előnye Alonsóval szembe folyamatosan 3 másodperc körül mozgott, Schumacher hamar elvesztette ötödik helyét, a középmezőnyben a pilóták pedig sorozatban előzgették egymást. Grosjena követett el a 19. körben egy olyan apróbb hibát, ami nélkül akár negyedik helyen is végezhetett volna, hiszen a francia végső soron egész nap jól versenyzett. Az utolsó körökben csapattársához is közel került, de előzni már nem tudott.

KÉSŐI CSERÉK

Raikkönen, Massa is későn cseréltek, nagyon jól kezelték az első szett, közepes keverékű gumikat. A bokszkiállásokból talán Massa és Button jöttek ki a legjobban, Massának néhány közpémezőnyös pilótát sikerült átugorni. Button hetedik helyen jött ki, de igen komoly lehetőség elé került további pilótákat leelőzni, ugyanis egyedüliként volt közepes keveréken, és behozható távolságra Raikkönentől, Grosjeantól és Massától is. Button végül Grosjeant és Raikkönent tudta legyűrni, az utóbbit egy igazi vérpfori világbajnokok közötti harcban.

A 42-ES KÖR

Lewis Hamilton körökön keresztül próbált úgy helyezkedni a DRS-zóna előtt, hogy megelőzhesse Vettelt. Több körön át DRS-távon belül volt (1 másodperc), de mégsem sikerült igazán előzési pozícióba kerülni. A problémát (ez nagyon vicces) a mezőny leggyengébb pilótája oldotta meg. Karthikeyant éppen az első szektorban érte utol a két élen járó. Vettel nem tudta lekörözni időben, Hamilton pedig eléggé közel került, hogy próbálkozzon. Mindent feltekert az autóján, majd megpróbálta. Az előzési folyamatban egy adott pillanatban 20-30 centire lehetett egymástól a két autó 300 km/óránál. Hamilton ki tudta használni a DRS-t, megelőzte Vettelt, és utána nem is engedte el ezt az elsőséget.

A VERSENY VÉGE

Vettel mindent megtett, hogy megpróbálja visszaszerezni az első helyet, viszont a McLaren csapat és Hamilton körről körre zseniálisan kezelték az 1-2 másodperces előnyt. És meg is tartották az utolsó másodpercig. Vettelnek viszont maradt még annyi lélekjelenléte, hogy az utolsó körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

Fernando Alonsónak egy  unalmas harmadik helyes versenye volt attól a pillanattól kezdve, hogy Webber Red Bulljában a Renault-alternátor megint feladta a szolgálatot. Alonsót senki nem fenyegette, végül csapattársa, Massa került mögéje, ami egy pillanatig sem volt igazi veszély.

A két Lotus-pilóta közül inkább Grosjean futott jó verseny, végül mégis Raikkönen végzett hatodik helyen. Ma a Lotusnak nem volt meg igazán a sebessége, Raikkönen csak a kerékcsere előtt futott igazán versenyképes időket.

A csapat-VB eldőlt, a Red Bull sorban harmadik bajnokságukat nyerik meg. A második helyért folytatott harc kicsit szorosabbá vált, a McLaren 12 pontot hozott a Ferrarin, míg a Lotus most már negyedik hellyel kell megelégedjen.

Az egyéni VB viszont még nyitott, 13 pont választja el Vettelt és Alonsót. Ez azt jelenti, Alonsónak nyernie kell, Vettel pedig legjobb esetben is 6. helyen kell végezzen. Amennyiben incidensmentes versenyünk lesz Brazíliában, Vettel majdnem biztosra veheti a harmadik egyéni VB bezsebelését. De Brazíliára esős hétvégét jósolnak… Tehát várhatunk :)

 


Vettel már világbajnok lehet vasárnap Austinban

szombat, november 17, 2012

Vettel első helyről rajtol, de Hamilton vagy Raikkönen tolhatják ki a VB-harcot az utolsó futamig. Alonso viszont nem nagyon rúg labdába Austinban, csak 8. helyről indul vasárnap.

Nagyon furcsa és egyedi időmérőt láthattunk szombaton Austinban. Ennyi kört egy szombat délutánon nem is nagyon futottak idén a pilóták. Ha összehasonlítanánk az előző időmérők tabelláit, garantáltan erre a következtetésre jutnánk. Ennek oka abban keresendő, hogy a Pirelli gumiszállító, félve attól, hogy puhább keverékek nem bírnák a zsírúj aszfalton, a közepes és kemény keveréket vittel el az Egyesült Államokba. Kiderült, mellélőtt, és emiatt a pilótáknak jónéhány kör kell, hogy egy szett gumit optimálisa állapotba hozzák fel. Sebastian Vettel ma 20 kört futott három szett gumival.

A Q1 első perceiben amikor Grosjean és Raikkönen máris a közepes keverékkel hajtottak a pályára, senki nem gondolta volna, hogy végül 4. és 5. helyen fognak végezni. A Lotusosok azonban már akkor tudták, nincs is szükség a Q3-ban két új szett puhább keverékű gumira, és ugyanez lesz a Q2-benm is, úgyhogy nehéy muníciót dobtak be. A Ferrari, McLaren és Red Bull autók kemény keveréken köröztek, ennek végeredménye csak az, hogy holnapra maradt egy vadiúj szett gumijuk. Amivel nincs mit kezdjenek, mert holnap várhatóan egy kerékcserés futam lesz, és a már használt szettel kell induljanak.

A Q1 végén a szokásos hat pilótán kívül ezúttal Daniel Ricciardo esett ki, ami nem tudott normális kört összehozni. Talán érdekes, hogz sikerült a két Marussia pilótának a Caterhamek előtt végezni. Bármennyire banálinak tűnhet, a két csapat azért harcol, hogy ki legyen a 10. helyezett csapat év végén. Ez a hely annyi pénzt jelent, amennyiért meg tudnak engedni maguknak egy olyan pilótát, aki nem szponzorral, “bőrönddel” érkezik az F1-be. Ilyen Kovalainen is, Glock is.

A Q1-ben viszont látszott, Vettel, Hamilton és Webber más ligában fociznak. Hamilton elmaradása 5 tized volt.

Általában a Q2 kezdi hozni az igazán komoly időket. De ezúttal nem éppen potyogtak. Ismét az történt, mint a Q1-ben. A pilóták egyszer hajtottak pályára és nagyon sokat köröztek. Vettel az 5. körben futott egy igazán menő kört, Hamilton pedig néhány perccel a vége előtt már visszahúzott a bokszba. Egy másodperces hátrány.

Vergnének, a két Saubernek és Rosbergnek vévig a Q2 során esélye sem volt labdába rúgni. Button technikai meghibásodásával, és di Resta viszonylag korai bokszba hajtásával csak az a kérdés maradt, Senna vagy Raikkönen lesz a vonal fölött, illetve alatt. A finnek sikerült, és ez utólag nagyon fontosnak bizonyult. Schumacher is kisebb meglepetést okozott, 8. helyen került be a Q3-ba, még nagyobb meglepetésre adva lehetőséget.

Jenson Button 12. helye technikai gondnak kösyönhető, a brit gázpedálja romlott el, és az addig megfutott idő nem volt elég a továbbjutáshoz.

A Q3 talán az idei legfurcsább volt.

Massa az edzés után elmondta, több is lett volna a kocsiban, ha még van 5 percük körözni, hogy a kerekeket optimális működési szintre hozzák. Massa valóban harmadik volt a Q2 végén, négy tizeddel futott jobb időt abban az etapban. Massa viszont jobbnak bizonyult, mint csapattársa, olyan helyzet, amit nem gondoltunk, hogy elő fog idén fordulni.

Grosjean jobb volt csapattársánál, ami idén sokszor előfordult, de 5 helyes büntetése miatt végül csak 9. helyről indul.

Baj van a rajtnál a bal, kevésbé használt oldallal. Mivel új a pálya, az aszfalt nagyon mocskos. A pilóták és csapatok szerint rosszabb onnan indulni, mint nedves pályán. Így Grosjean büntetése után Hamilton, Raikkönen, Massa és Alonso is több helyet vesztenek a rajtnál.

Sebastian Vettel tehát első helyről indul, Hamilton teljesítménye váratlanul jó. Raikkönen örülhet a pálya tiszta oldaláról való indulásáért. Áhh, Grosjeant megbüntették, Raikkönen rossz oldalról indul. Schumacher 5. helyről indulhat, ő örülhet. Alonso viszont végül csak 8. helyről indul, a nem tapadó oldalon. Ez bizony izgalmas lesz holnap.

Ha nem a Red Bull, akkor Hamilton vagy Raikkönen lehetnek még azok, akik labdába rúgnak a futamgyőzelemért vívott harcban. A Red Bull esetében elképzelhető, hogy inkább a pontokra, és az Alonsótól való eltávolodásra koncentrálnak. A spanyol pedig: hát igen agresszív futamot kell megpróbáljon, ha a technika alatta megengedi neki.


Időmérő: 60 perc alatt az austini pálya körül

szombat, november 17, 2012

Trükkös amerikai pályán kerülhet sorra az idény utolsó előtti időmérője. Ezen a hétvégén először kerül nehézterheléses terhelés alá a nemrég befejezett és használatra átadott austini Circuit of Americas.

A három szabadedzésen leginkább a Red Bull csapat pilótái domináltak, de szombatra fokozatosan elolvadt a követők szembeni köridő-előny, így talán mégis egy kiegyensúlyozott kvalifikációra számíthatunk.

Első szabadedzés eredmények

Második szabadedzés eredmények

Harmadik szabadedzés eredmények

A Red Bullt a leginkább a McLaren szorongathatja meg, míg Fernando Alonso nyilvánosan is kijelentette, hogy egy harmadik hellyel már igen elégedett lenne. A Lotusok nincsenek formában, viszont átlagnál jobban szerepelnek a Marcedesek, tehát akár dupla Top10 helyezést is láthatunk tőlük.

A hétvége ízesítését azok a pilóták adhatják, akik szintén formában vannak, de már elvesztették lehetőségüket, hogy VB-címre vadásszanak. Hamilton és Raikkönen nagyon jó morállal kezdik a hétvégét. A brit ki is jelentette, alig várja, hogy egyszerűen csak körözhessen, versenyezhessen. Ezzel szemben Raikkönen a szezon és az új Lotus összességében első győzelmével érkezhet Abu Dhabiból. Őket sem, de Buttont sem fogja az érdekelni, mi van a világbajnoksággal, ők csak győzelemre fognak hajtani. Hamilton, Webber és Raikkönen között elméletileg még harc van a harmadik helyért, de az nem igazán érdekli az ex-világbajnokokat. Ha már nincs idén VB-cím, akkor legalább futamgyőzelmek legyenek.

Az amerikai pálya igen hosszú és izgalmas, 20 olyan kanyar tarkítja, amelyek között minfenféle típusút találunk. A 3-10-es szekvencia a japán pálya kanyargós részét is felülmúlja. A rajtcél egyenes emelkedő fékzónája, és a hátsó egyenes kiváló előzési pontot jelentenek. A szabadedzéseken többször is hallható volt, a motrok a maximális turációig jutottak.

Amire viszont kiemelten érdemes figyelni, az a rajtcél egyenes előtti utolsó előtti, 19-es kanyar. A pilóták között jóformán mindenki járt legalább egyszer a pálya mellett. Mivel a Pirelli – ők is beismerték tévedés volt – kemény és közepes keveréket vittek az Egyesült Államokba, ráadásul elég húvös idő van, a pilóták nem tudják felmelegíteni időben a kerekeket. A 19-es kanyar pedig az a hely, ahol ha nincs tapadás, könnyen aszfaltozott bukótérbe lehet jutni. Ez az időmérőre jellemző helyzetben, amikor AZ egy tökéletes kör számít, a tündöklés vagy bukás helyszíne lehet.


ABU DHABI: a Red Bull bokszból indítja Vettelt

vasárnap, november 4, 2012

A 24., utolsó rajtkockát bokszutcás indulásra váltja a Red Bull világbajnok pilótája esetében. A csapat még szombatno ste döntött úgy, hogy visszahívja autóját a Parc Ferme-ből.

A szabályok szerint a csapatok szombatról vasárnapra virradóan nem nyúlhatnak hozzá autóik beállításához. A Red Bull azonban így számos taktikai opció előtt áll. Szárnybeállításokat, leszorító erőt módosíthatnak, váltót, sőt motort is cserélhetnek autójukban, büntetés nélkül (illetve teljesen mindegy lenne, hogy ezen felül büntetést kapnának vagy sem).

Nem tudják mi a gond

Továbbra sem tudják viszont a Red Bull RENAULT (akarattal emeltük ki a motorszállítót) csapatnál, mi volt a baj szombaton. Ugyanis Vettel nem az alacsony üzemanyagszint miatt állt le. A versenybírák el is fogadták a vis maior helyzetet, amiért nem tudott Vettel visszahajtani a bokszba, az, hogy nem tudott elég üzemanyagmintát adni, csak tetézése volt az első incidensnek. A Renault szerint az üzemanyag továbbra is ott van az autóban, de valamilyen okból kifolyólag nem lehet onnan kiszívni.

A nagydíj

Ennek tükrében vasárnap egy nagyon agresszív futamra számíthatunk Vettel részéről. Persze azon nyomban az is felmerült, mit fog Webber csinálni. Ő második helyről indul, és fontos szerepe lehet abban, hogy ne engedje Alonsót előretörni. Abu Dhabi híres arról, hogy nehéz előzni, de azt is tudni kell, hogy ma dupla-DRS előzési zóna lesz érvényben, tehát a feltartás nem lesz éppen könnyű.

150 ml

Ha ezen a 150 ml-n úszik el Vettel világbajnoksága, akkor ezt az F1-történelem örökre meg fogja jegyezni. Kicsit olyan, mint Eddie Irvine 2 pontja es egy jobb hátsó kereke a Maláj Nagydíjon 1999-ben. A Ferrari akkor rosszul hajtott végre egy kerékcserét, emiatt Irvine végül két ponttal vesztette el a VB-t Mika Hakkinennel szemben. Rossz szájízek szerint a Ferrari nem akarta, hogy Irvine-nal nyerjenek VB-t az új V10-es motorkonstrukciós korszakban, abban az évben pedig Schumacher esélytelen volt egy Silverstone-ban elszenvedett lábtörés miatt.


Abu Dhabiban járt le a Red Bull fölénye, Hamilton indul az élről

szombat, november 3, 2012

Megfordulni látszik a szerencse a Formula 1 mezőnyben. Négy domináns Red Bull hétvége után a McLaren visszavette a gyeplőt, azonban ez már túl késő ahhoz, hogy egyéni vagy csapatvilágbajnoki c0mre törjön.

Lewis Hamilton vettelszerű dominanciával nyerte meg az időmérő edzést, mindhárom etapban messze gyorsabb volt, mint bármelyik vetélytársa. A világbajnoksági harc azonban kicsit összerázódott, miután Sebastian Vettel harmadik, Fernando Alonso pedig hetedik helyen végzett. Ráadásul a német autója technikai okokból leállt az utolsó levezető körön, így büntetésveszély lebeg a pilóta és csapata fölött.

Az első szabadedzésben sok meglepetés nem történt. A legtöbben először közepes keverékű gumikon próbáltak jó időt futni, sok esetben több kör is letelt, míg a legjobb idők megszülettek. A kiesés tekintetében nem voltak meglepetések, a három gyenge csapat pilótái mellett Jean-Eric Vergne esett ki. Érdemes kiemelni, hogy Charles Pic nemcsak marussiás csapattársát, hanem Vitaly Petrovot is lepipálva 20. helyet hozott össze. És érdekes volt, hogy rosberg lágy keveréken második időt tudott futni.

A második szabadedzésben élesebbre fordult a helyzet. Mindenekelőtt négy pilótának sikerült úgy továbbjutnia, hogy két szett friss gumi maradt az utolsó nekifutásra, ezek Hamilton, Vettel, Webber és Alonso voltak. A Q1-es teljesítmény alapján már azt saccoltuk, a négy nagy csapat pilótáin k0vül Rosberg és Maldonado ugorhatnak be a Q3-as végső csatába. Rosbergtől nem vártunk nagy eredményt, de a Q1 végén annyira jó kört futott lágy szett gumin, hogy meggondoltuk magunk. És valóban, Rosberg másodszor is mgismételte a teljes0tményt, 1.41,6-ot futott, a Q1-es 1.41,9 után.

Alonso elmondása szerint nem is volt több a Ferrariban. A Q2-ben 1.41,5-öt, a Q3-ban pedig kétszer is 1.41,5-öt futott a spanyol. Ennyi.

Ezzel szemben Lewis Hamilton már a Q1-ben az 1.41-es bűvös határ alá került. És bár a hétvége eddigi részében a McLaren nem volt csúcson az arab naplemente után (az időmérő lezajlása alatt ment le a nap, ettől sajátos Abu Dhabi), ezúttal látszott, Hamilton ezen a problémán már túljutott. Button viszont nem, alig jutott tovább 9. helyen.

A Red Bullok próbáltak Hamilton tempóját követni, a második-harmadik helyet tudták összehozni, de ennél több már ekkor sem volt a Red Bullokban. A Lotus átlagnál jobban szerepelt már ekkor is.

A Q3-ban aztán mindenki maximumra tekert. Hamiltopn kapásból olyan időt futott 1.40,630, ami már szakkomentátorok szerint már elég volt a pole pozícióra. És valóban, Hamilton a második próbálkozásán már vissza is vehetett, senki nem tudta legyőzni. Mark Webbernek sikerül legyőznie csapattársát, mintegy tizeddel volt végig jobb nála. Maldonado hirtelen előszedett egy zseniális kört, negyedik helyre felugorva. Jenson Button csapattársához mértne gyenge hatodik helyet hozott össze, míg a konstans, de majdnem sosem kiemelkedő teljesítményének jegyében Raikkönen ötödik lett. Ami a Lotus idei teljesytményéhez mérten inkább jó, mint nem.

Rosberg tovább fejlődött. A Q3-ban egy 1.41,603-at hozott össze, ezzel egy váratlan nyolcadik helyről indulhat. Rosberg egyébként egyedüli próbálkozását (nem volt több friss gumija) a Q3 elején hajtotta végre, szerintünk ezzel nyert 1-2 helyet.

A kvázi sokk viszont az időmérő leintése után történt, és továbbra is fokozott figyelmet vonz Abu Dhabiba. Sebastian Vettelnek a levezető körben szólt be a csapata, hogy azonnal állítsák le az autóját. Na most ha valaki nem tud visszamenni a bokszba, akkor az kérdéseket vet fel.

Egyelőre nem tudni, mi a probléma. Ha Vettel túl kevés üzemanyaggal maradt, akkor – akárcsak Hamilton Barcelonában – utolsó helyről fog kelleni induljon, amitől Alonsóék szívdobogása tud majd maximumra ugrani. Ha motorhiba, és motrot kell cserélni, akkor nem tudjuk pontosan, mi az eljárás, de néhány helyes büntetésről lehet szó, vagyis Vettel Alonso mögé kerülhet a rajton.

Abu Dhabi pedig nem arról híres, hogy előzni lehet. Alonso 2010-ben úgy vesztette el a VB-t, hogy nem tudta az akkor Reanult-os Vitaly Petrovot megelőzni.

Úgyhogy a mostani elemzés megírása után további meglepetéseket okozhat az az időmérő edzés, és vasárnap már reális helyzetre ébredhetünk.


ABU DHABI: szerintünk Vettelé lesz az első rajtkocka

szombat, november 3, 2012

Az Abu Dhabi Nagydíj az idényben sajátos futam, ugyanis az egyedüli, amely napfényben kezdődik és sötétségben fejeződik be. Ez azért különlegesen fontos, mert a futam lezajlása alatt (és egyébként a szombati időmérő alatt is) a pálya hőmérséklete erős tempóban hűl le, ami a gumitaktika szempontjából sajátos kihívás elé teszi a teljes száguldó cirkusz mezőnyét.

A péntekek mindig teszteléssel telnek el, ezért is hívják őket szabadedzéseknek. Viszot mégis látható egy-egy tendencia már akkor is, ha csak az eredményeket nézzük meg.

Az Abu Dhabiban futott első két szabadedzést követően az a benyomásunk támadhat, hogy a (meglepetésre) a McLaren jár az élen. Bár a délutáni második szabadedzés végére Sebastian Vettel mégis a tabella élén zárt, a legjobb időt csak a szabadedzés utolsó részében futotta meg, addig a McLaren végig dominált.

A pilóták elmondása szerint az első edzésen a legtöbben egy-egy új alkatrész kipróbálásán dolgozott, vagy eltérő aerodinamikai csomagokat tesztelgetett, míg a második szabadedzés volt az, amelyeken a gumikopás, illetve a lágy és közepes keverék viselkedését próbálták ki.

A második edzés eredményei azt tükrözik, hogy egy gyors körön a lágyabbik keveréken ki a legjobb. Ennek alapján a szombati időmérőre nézve igen érdekesen alaulnak az erőviszonyok. A Red Bull és a McLaren között a párharc erős, ismerve Sebastian Vettel renkívli tehetségét arra számítunk, hogy ha nem hibázik, behúzza ismét az első rajtpozíciót a vasárnapi futamra. A németnek ugyanis megvan az a tehetsége, hogy időmérőn még az utolsó pillanatban is elő tud venni 2-3 tizedet a semmiből. Viszont a McLaren erős vetélytárs lesz, és nagyon sokat számít az is, hogy Mark Webber hol kezdhet majd vasárnap.

A Ferrari most nagyon kényelmetlen helyzetben van. Ha sikerül is a McLarennek a Ferrari fele hátratolni a Red Bullt szombaton, majd a vasárnapi versenyen is, úgy tűnik, a teljes forgatókönyvbe még a Lotus is beleszólhat. A Lotus jellemzően nem megy jól egy körön, így általában a rajtpozícióik is gyengék szoktak lenni. Most viszont a pénteki második szabadedzésen Grosjean 5., Raikkönen pedig 6. helyen végzett, mindkét Ferrarit megelőzve. Ha Alonsóéknak még a Lotusokkal is harcolniuk kell, akkor a Red Bull és Vettel elérhetetlen maradhat. És ha ezen a hétvégén Vettelnek sikerül mondjuk 20 pontos előnyre szert tennie, akkor még úgy is meglehet az idei VB-hogy az utolsó két futam egyikén nulláz.

Érdekes lesz tehát azt figyelni, a szombati időmérő kit ki közé, elé vagy mögé tesz. Az majdnem tényként könyvelhető el, hogy az első nyolc helyért a négy top csapat pilótája küzd, ebbe legjobb esetben is véletlenek, technikai malőrök szólhatnak bele.


India újabb Vettel fölényt hozott, de…

vasárnap, október 28, 2012

Az indiai közönség igen kellemes tömeghangulatot kevert össze a vasárnapi, idei 17., Indiai Nagydíjra.

Tény: Sebastian Vettel több mint 2oo kör óta vezeti a mezőnyt körről körre. Azóta vezeti, amióta Lewis Hamilton Szingapúrban lerobbant. Ma, Indiában is rajt-cél győzelmet aratott, és egy pillanatig sem kellett veszélyben érezzel elsőségét ezen a nagydíjon.

De: az is tény, Indiában Fernando Alonsónak megvolt a tempója, agresszív volt, és megmutatta, mindent megtesz, hogy végül ő legyen az idei világbajnok.

Viszont a kezdeti Vettel-Webber-Hamilton-Button-Alonso-Massa-Raikkönen rajtsorrendhez mérten a végeredmény Vettel-Alonso-Webber.Hamilton-Button-Massa-Raikkönen lett. Ugye látható a különbség? Ez volt a mai Fernando Alonso, aki ezzel minimálisra csökkentette veszteségét Vettellel szemben.

A rajt legfontosabb eseménye az volt, hogy Button és néhány kanyar után Alonso is megelőzte Lewis Hamiltont. A rajt utáni egyeneseken Button, Alonso és Hamilton remek és incidensmentes harcot vívtak, melyből előbb Button került ki jól, majd végül Alonso mindkét McLarent megelőzte. Ez a spanyol számára kritikusan fontos lépés volt. A spanyol a verseny kétharmadában a Red Bullokra és önmagára koncentrálhatott.

A verseny összességében unalmas volt azt a tényt leszámítva, hogy a pálya vonulata megengedte, hogy több kettes és hármas csata alakuljon ki a DRS-zónában. Az indiai előzési zóna nagyon hatékonyan működött.

Mindenki egy kiállásos taktikát választott, a gumik egyszerűen nem akartak Indiában fogyni. A legtöbb pilóta a 28-32. körökben cserélt úgy, hogy a verseny 6o körös volt. Grosjean volt a pontszerzők közül az egyedüli eltérő taktikás, ő kemény keveréken kezdett, majd lágyon végzett. Sikerült is Jenson Button baját meggyűjtenie ez utóbbi kiállása után, amikor a francia mögé került vissza, de a hetes sebesség beállításának taktikai tévedése miatt – nem tudott előzni, még DRS-zónában is.

De Alonso és a Ferrari összeszedték magukat. Alonsónak sikerült Mark Webbert pályán megelőznie. Ezzel együtt ismét kiderült, a Red Bullnak igazából jelenleg egy gyenge pontja van: a KERS-rendszere. Webber talán ezen vesztette el a második helyet.

Lewis Hamilton lágy keveréken nem volt annyira jó, de a McLaren (még Button is) a kemény keveréken tarolt. A verseny második felében a McLarenek 4. és 5. helyen csak távolságokat csökkentettek. Viszont ez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy az utolsó két körben Hamilton megpróbálja a döntő mozdulatot megtenni a közben utolért Webber mögött.

Nem került sokszor szóba, de az autóbeállítások egyik kulcskérédse az volt, mennyire “hosszúra” volt a 7-es sebesség beállítva. A Williams és a Ferrari voltak a két csapat, akik hosszúra eresztették. Ez azt jelentette, hogy DRS-távon az autó hetesben nem jutott el a maximális fordulatszámig. A Williamsok legalább nyolc-kilencet előztek, Alonso pedig hármat: Hamiltont, Buttont és Webbert. Tiszta?

Ezzel szemben Raikkönen nem tudta egy egész versenyen keresztül megelőzni Massát a hatodik helyen. Grosjean nem tudta átugrani a verseny végén Hülkenberget.

Végül mindenki gyors körökön zárt, Vettel megfutotta a verseny leggyorsabb körét a legvégén, de Alonso is, majd utánuk Button is. A DHL Fastest Lap versenyben a pont a Buttoné.

Említésre méltó Hülkenberg teljesítménye is. A Force India hazai pályán 12. helyről indulva végül nyolcadik lett, ami zseniális teljesítmény. Bruno Senna a másik performer volt. Sikerült a Williamsot végül pontszerző helyre behoznia.

Kieső pilótát keveset láthattunk. Perez durrdefektje tette tönkre a mexikói versenyét. Schumacher még a rajtnál szintén durrdefektet kapott, majd később sem teljesített jól, kiállt, míg de la Rosa első fékjei mondták fel a szolgálatot.

Ma Fernando Alonso és a Ferrari megmutatta, képesek legalább harcolni az egyéni VB-címért. Még messze vannak Vettel utolérésétől, de az utolsó három futam még hozhat meglepetéseket. Alonso hátránya 13 pont, ami a jelenlegi Red Bull dominancia mellett tulajdonképpen elenyésző.


INDIA: Red Bull első sor az indiai időmérő végén

szombat, október 27, 2012

Egy viszonylag szokásos, de a gumik szempontjából trükkös időmérő edzésnek lehettünk szombaton tanúi az new delhi-i Buddh International Circuit-on. Az már indulásból tudható volt, hogy a Red Bull teljesíthet a legjobban, viszont a McLaren fokozatosan zárkózott fel az osztrák csapat teljesítményéhez. Ennek tükrében kisebb harcra azért még számítani lehetett.

A Q1 semmilyen meglepetést nem hozott. Az volt az érdekesség az etapban, hogy a kemény keveréken számos pilóta akár 6-7 kört is futott, és még ezután is sikerült többeknek saját időt javítania. Végül a szomorú 18. helyezett Jean-Eric Vergne lett, akivel idén nem először történik ez. A gyenge csapatoknál Petrov 8 tizeddel verte Kovalainent, Pic-nek pedig sikerült a két HRT mögé kvalifikálnia magát, ami nem igazán ad okot büszkeségre.

A második etapban kerültek elő mindenki számára a lágy keverékű gumik. Ha még valakinek nem volt evidens, Vettel és Webber 1.25,3-as, illetve 1.25,6-os időket futottak, komolyabb erőfeszítés nélkül. A Q2 során aztán lassan-lassan több pilótának is sikerült jócskán 1.26 alá kerülnie, majd az etap végén Button 3 századram egközelítette Vettelt, ezzel nyitva hagyva a végső pole pozíció kérdését. Érdekesnek látszott a lágy keverékű gumik teljesítménye. Sok pilóta a harmadik teljes körön tudta legjobb idejét megfutni, mi több, Hamiltonnak ez a negyediken sikerült.

A középmezőnyben alakult ki kigazi harc a továbbjutásért, Senna és Hülkenberg részéről volt várható jó teljesítmény.

Végül másképp alakult. Nico Rosberg kiváló időt futva tudta átvinni Mercedesét a Q3-ba, majd az utolsó másodpercekben Maldonado és Perez is továbbjutott. Raikkönen és Massa sorsa az utolsó másodpercekig kétséges volt, végül mindketten pontosan akkora erőfeszítést tettek, amivel továbbjuthattak a Q3-ba. Alonso, Vettel, Button, Hamilton, Webber sorsa ezzel szemben a Q2-ben egy pillanatig sem volt kérdéses.


A Q3 igazából kicsit összevissza kezdődött. Vettel első nekifutásból hibázott, Hamilton úgyszintén. Webber volt az, aki már az első percekben 1.25,327-re tornászta le a referenciaidőt. Hamilton és Alonso is gyors köröket futottak, a brit második nekifutásból. Többen is különböző okokból csak egyszer hajtottak pályára.

Végül csak az utolsó percre alakult ki igazán nagy forgalom, Alonsónak nem sikerült javítania, Webber hibázott, viszont Sebastian Vettel összerakta az ideális kört és 44 ezreddel megverte csapattársát, 1.25,283-as időt futva. Hamiltonnak sikerült harmadik helyre kvalifikálnia magát. Massa az utolsó hajrában Alonsónál jobb volt, viszont nem sikerült a spanyol még első nekifutásban mért idejét legyőznie. Raikkönen a futottak még kategóriában legjobbként lett hetedik, Perez, Maldonado és a mért kört nem futó Rosberg zárják a Top10-et.

Button érdekes módon a Q2-ben már bevált módszert próbálta ki, és mindössze egy szett friss lágy gumit használt el, viszont több gyors kört is futott egy keveréken. Végül ez negyedik helyet hozott számára, viszont egy teljesen friss szett lágy gumival maradt vasárnapra. Kérdés, ezt használni fogja-e, hiszen a szombaton megfutott legjobb kör gumiszettjével kell rajtoljon vasárnap, és lehet, több lágy keverék nem is kerül majd felhasználásra vasárnap.

India megmutatta, hogy bár a pálya látszólag egy széles, könnyen teljesítményű képet alkot a nézőben, a valóságban egy tökéletes kört igen nehéz összerakni.

Vasárnap arra számítunk, hogy a Hamilton enyhén meg fogja szorongatni a Red Bull pilótáit. Sok fog múlni azon, hogy mi történik a rajtnál. Alonso egyértelmű célja, hogy minél hamarabb megelőzze Buttont és Hamiltont is, de szerrintünk ez jóformán lehetetlen lesz.

Megkockáztatjuk, hogy holnap Vettel-Hamilton harcot láthatunk majd a győzelemért, melyből viszont a német kerül ki majd győztesnek.


INDIA: egyelőre nem kell az üzletbe menni Red Bullért

péntek, október 26, 2012

Fölényes előnnyel készülnek a Red Bull csapatnál a hétvége indiai hajrára. Mind az első, mind a második szabadedzésen az osztrák csapat pilótái z élen végeztek, és ezzel (ismét) fő esélyesek egy idei futam megnyerésére.

Ez a felvezető egy 2011-re jellemző kontextusban abszolút nem lett volna meglepő, viszont az idei szezonban, amelynek első öt futamán öt különböző csapat diadalmaskodott, a pilótáknál pedig nyolc hétvégére volt szükség ahhoz, hogy valaki duplázzon, a Red Bull szezonvégi fölénye mégis meglepő.

Az osztrák csapat mintha pszichológiailag Hamilton McLarenjének szingapúri meghibásodása pillanatában vette volna át a dominálást, egyéni és csapatvilágbajnokságot is. Vettel akkor megelőzte Hamiltont, azóta pedig senki a nyomába sem ért. Szingapúrban Vettel, Japánban nagyon Vettel, Koreában pedig szintén nagyon Vettel nyert. Ráadásul közben Webber is helyrepattant, és ismét az élen kezdett szerepelni.

Ez az európai középszezon utáni fölény ritka egy-egy szezonban. Rendszerint a csapatok év végére már nem tartogatnak fejlesztések. Azonban az idei szezon annyira kiszámíthatatlan volt, hogy a csapatok a fejlesztési harcban nem engedtek, újabb és újabb alkatrészeket dobtak be.

A második, referenciaértékű szabadedzésen Vettel 1.26.221-es időt futott, őt Webber 1.26.339-es mért körrel követett. A harmadik Fernando Alonso 1.26.820-as legjobb időt tudott csak futni, ami él másodperccel gyengébb, mint közvetlen VB-ellenfele.

Ekkora különbség ritka az első szabadedzésen, ez még jobban alátámasztja a Red Bull fölényét. Vettel ráadásul egyedül az első szektorban nem volt a leggyorsabb, itt Nico Hülkenberg verte néhány ezreddel. Az igazi különbségeket viszont a második és harmadik szektorban tette a német ellenfeleire.

Az első szabadedzésen még Jenson Button rúgott labdába, második helyen végezve, délután pedig Rosberg 4., Raikkönen 5., Hamilton pedig hatodik helyen végzett. Mindhárman több mint 8 tized hátránnyal.

Szombatra tehát a labda igen magasra dobódott fel. A pilótáknak és csapatoknak véleményünk szerint akár le is lehet mondani az első sorról, bármilyen, harmadik helynél jobb eredmény valósi sikerként könyvelhető el.

Viszont az is tény, ha a Red Bull ismét egész hétvégén hozza jó formáját, akkor szerintünk az általunk már virtuálisan nekik ítélt konstruktőri világbajnokság mellé lassan az egyénit is behúzhatják.


KOREA: Sebastian Vettel győzelme a bajnokság vezetését jelenti

vasárnap, október 14, 2012

Sebastian Vettel zsinórban harmadik nagydíját nyerte meg a yeongami Koreai Nagydíjon és ezzel 6 ponttal átvette a vezetést a 2012-es szezon egyéni összetett rangsoráéban. A németet Mark Webber és Fernando Alonso kísérték a pódiumra, Felipe Massa negyedik helyen végzett, Kimi Raikkönen ötödik, míg a McLaren Mercedes szörnyű versenyt zárt, mindössze egy pontot begyűjtve.

Eredetileg nagyon izgalmasnak tűnő verseny elé néztünk Koreában, de végül egy, inkább csak számok mögött rejlő izgalmakat takaró versenyt láthattunk, ami az átlagnéző számára nem volt vonzó.

Jenson Button (és utülag kiderült, Kobayashi Kamui) versenye már az első körben megoldódott egy harmadik kanyarban történt incidensben. Kobayashit meg is büntették érte, de végül.

Fernando Alonsónak sikerült a negyedik kanyarig megelőznie Lewis Hamiltont. Utólag kiderült, ez amúgy is megtörtént volna, hiszen Hamilton végig szenvedett minden típusú keverékén. Az első három pilóta sorrendje ezzel meg is oldódott, bár közel sem volt ennyire könnyű a történet.

Massának sikerült megelőznie Raikkönent a rajtnál, ami fontosnak bizonyult utólag. Hamilton megelőzése akkorra maradt, amikor a brit köridői kezdtek drasztikusan romlani. Massa a verseny második és harmadik részében igen gyors köröket hozott össze, és ha hagyták volna versenyezni, valószínűleg Alonsót, vagz akár Mark Webbert is utolérhette volna. Végül a csapatutasítások szóltak közbe, Massa így negyedik helyen maradt.

Az utolsó körök nagy kérdése az volt, hogy kinek fogy el hamarabb a gumija, és ennek tükrében Alonso utol tudja-e még érni a mintegy 4 másodpercre levő Webbert. Bár mindenki mindent feltekert az autóján az utolsó nyolc körre, érdemleges változás nem történt.

Kimi Raikkönen versenye a Hamiltonos csihipuhit leszámítva unalmas volt. A Lotus nem érte fel a Red Bull és Ferrari tempóját, ötödik lett, mert más nem is lehetett.

A versenyben végül elég fontos szerepet töltöttek be a gumik, és főként ezek kopása okozott aggodalmat sok csapatnál. A Red Bullnál sok rádióüyenetet hallhattunk, de végül minden rendben ment.

Az utolsó körökben a tizedik helyről támadni kényszerülő Hamilton az egyik kanyarból kivezető rázókőre helyezett szőnyegdarabot is felszedte, így az utolsó körben végül védekeznie kellett a szintén támadó Perezzel szemben.

A verseny végén nyilatkozó brittől tudtuk meg, hogy a problémát tulajdonképpen egy eltört hátsó felfüggesztés okozta. Így a tizedik hely érthető.

A konstruktőrök bajnokságában a Red Bull szerintünk végképp elszabadult, valószínűleg bajnok lesz. A Ferrari utolérte és meg is előzte a McLarent, a Lotus pedig enyhén lemaradt a negyedik helyen. A harc így inkább a második helyért zajlik.

Viszont szintén Hamiltonnak és Raikkönennek köszönhető a verseny talán legszebb harca, amely mintegy négy körön keresztül tartott. A két világbajnok, akárcsak Japánban, ismét bemutatták, hogy kelle felelősen, profi módon pályán versenyezni. Le a kalappal.

Roman Grosjean kimondottan óvatos volt az egész verseny ideje alatt, bár voltak forróbb helyzetei. Végül sikerült 7. helyen végeznie, bár jóformán a teljes versenyen keresztül Nico Hülkenberggel kellett így vagy úgy harcoljon. A rajtnál Hülkenberg átugrotta őt, majd folyamatosan egymást üldözték. Az utolsó bokszkiállásnál Grosjean végül meg tudta előzni a németet. De aztán mindketten a lassú Hamiltont érték utol. És miközben Grosjean próbált előzni, Hülkenberg kihasználta Grosjean figyelmetlenségét és azt, hogy Hamilton két pilótával szemben nem tudott védekezni, és végérvényesen visszaszerezte a hatodik helyet.

A többiekről dióhéjban: a Toro Rosso két pilótája pontot szerzett, ezzel ráverve a Williamsra és Sauberre. Talán az idej évad legjobb versenye számukra. A Saubernek nem ment, Perez csak a verseny elején volt versenyképes. A Mercedes is gyenge volt, Schumacher csak 12. helyen végyett. A Williams sem volt sehol. A gyengék kategóriájában Petrov megverte Kovalainent, Glock Pic-et, Caterham a Marussiáét. Petrov és a középmezőny utolsója, Senna között a verseny végén 69 másodperc különbség volt.

A koreai pálya három egymást követő egyenes szakaszt is magába foglaló architektúrája arra jó volt, hogy sok előzési próbálkozást lássunk. Sikereseket is.

Az egyéni bajnokságban Vettel átvette a vezetést, de a 6 pont még mindig csak egy első versus második helyről szól. A németnek azonban most úgy tűnik, pszicológiai előnye van, hiszen ő az egyedüli, aki egymásutáni futamokat tudott idén nyerni. Ráadásul a technikai csomag, amit hajthat, mostanra igen jól működik.