‘MÚLT’ kategória

MONACÓ: emlékezetes jelenetek

vasárnap, május 27, 2012

Raikkönen kiüti Sutilt. Sutil legjobb eredményétől fosztotta meg a finn.

Senna feltartja Mansellt, és megnyeri Monacót. 1992, elírás a címben. Mansell abban az évben toronymagasan nyert vb-t. Patrese és Schumacher is emlékezeteset bunyóztak végig. Ennyire nem lehet előzni.


Következik a monacói hét

hétfő, május 21, 2012
Pálya Monacóban

Pálya Monacóban

Ilyen egy kör Monte Carloban.

Eső, biztonsági autók, balesetek, időhatár-túllépés, szűk pálya, izgalom: a Formula 1 legpatinásabb futama következik. És tekintettel arra, hogy az eddigi futamokon öt különböző pilóta nyert, úgy gondoljuk, teljesen nyitott kérdés az, hogy kinek sikerül győzelmet aratnia a hercegségben.

Monte Carlo arról is híres, hogy kedvező adózási körülményei miatt rengeteg sportoló, így Formula 1 pilóták is ide helyezték át bázisállumásukat, itt laknak. Ezért egy Nico Rosbergnek például gyalog is munkába lehet ezen a héten menni.

Monacói célegyenes

Monacói célegyenes

A futam különössége az is, hogy távolságban rövidebb, mint a szabályok által előírt normális futamé így ellentétben a 300 kilométeres távot meghaladó egyéb esetekben a Monacói Nagydíj mindössze 260,520 kilométer. Ídőben azonban mégis az egyik leghosszabb verseny az idényben.

Olivier Panis “king for a day” Monacóban (Jamiroquai zenei aláfestéssel)

Emlékezetes volt az 1996-as nagydíj, amikor összesen 3 pilóta tudta befejezni a versenyt, ráadásul ezt nem a körök teljesítése, hanem a két órás időhatár túllépése miatt intették le. Akkor az azelőtt és azután győzelmet soha nem arató Olivier Panis nyert egy Ligier-Mugen (Honda) autóval. Ezt a csapatot vette még később Alain Prost. A vb-t abban az évben Damon Hill nyerte.

A legszűkebb kanyar, polgári használatban

A legszűkebb kanyar, polgári használatban

Szintén ennek a hétnek a különössége, hogy az első szabadedzéseket nem pénteken, hanem csütörtökön szervezik, mivel a szervezők nem akarják, hogy egész hétvégén zárva legyenek a város központjának utcái. A szombati és vasárnapi program viszont változatlan.

És szerintetek ki nyer?


PLETYÓ: felmerül annak a kérdése, jó-e ez így a nézőknek

szombat, május 12, 2012

A katalóniai szombati edzéseredmény ismét felveti a nézettség versus taktika vitáját. Történt ugyanis, hogy az edzés harmadik fázisában több pilóta is csak taktikából hajtott ki a pályára, nem akart igazi köridőt futni. Ez azért történhetett, mert a megengedett gumiszetthasználat miatt nem maradt már friss gumi az utolsó etapra.

Martin Whitmarsh, a McLaran csapat vezetője élőben mondta el az RTL Televisonnak, hogy a taktika egyértelműen meghatározta a csapat viselkedését, adott pillanatokban többet gondoltak erre, mind autóik teljesítményére. Sebastian Vettel élő nyilatkozatban szintén azt ecsetelte, hogy friss szettje nem maradt, így csak azért hajtott pályára, mert ha sem ő sem mások nem futnak mért időt (Schumacher, Kobayashi sem futottak), akkor rajtszám szerint rajtsorolják őket. Vettel 1-es, mert világbajnok, veri Schumachert, aki például 7-es. Perez azáltal lett hetedik, hogy egyáltalán futott egy mért kört, bár az messze volt a többiek idejétől. Így az edzés kimenetelébe igen erősen beleszólt a szabályzat, a Pirelli döntése a kemény és lágy keverékekről, vagyis több elem, aminek köze nincs az autó reális teljesítményéhez.

A háromrészes időmérő edzéseket nem olyan rég (kevesebb, mint 10 éve) vezették be a Formula 1-be, azelőtt egy ideig mindenki csak egy gyors kört futhatott, és senki nem futott egyszerre, még azelőtt minden pilótának 12 köre volt (ki- és bevezetőkkel együtt) arra, hogy gyors köröket fusson. A legjobb időket vették számításba.

Most bárhányat futni lehet, de tapasztalat szerint mindig a friss szetten futott első kör a legjobb, utána a teljesítmény csak romlik.

 


HAMILTON: Hamiltoff

péntek, április 13, 2012

egy kis vicces fotót találtunk a neten.

Ha Kínában nem töri össze magát, hanem legalább hetedik helyen végez, nem Raikkönen lett volna a bajnok.