‘POLITIKA’ kategória

Mégis bekavar a politika a Formula 1 bahreini programjába

péntek, április 20, 2012

A probléma eredeti okát az képezi, hogy a szerda esti órákban a csapat egy autója sztrájkoló tömegbe keveredett és egy Molotov-koktél is elrobbant.

A péntek délutáni második szabadedzést emiatt a csapat teljesen kihagyta, arra hivatkozva, még napfénynél akarnak visszajutni az őket vendégül látó szállodába.

Azt egyelőre nem tudni, a hétvége további eseményein való részvétel csorbul-e, mindenesetre mindkét pilóta azzal kapcsolatosan nyilatkozott délután, hogy milyen irányban kell még beállításokon dolgozzanak szombaton délelőtt annak érdekében, hogy versenyképesek legyenek.

A pénteki első szabadedzésen Paul di Resta harmadik, míg Nico Hülkenberg hatodik helyen végzett, ami az idei teljesítményhez képest jelentős javulást hozhat egy körön, vagyis az időmérő edzésen.


BAHREIN: pénteki edzések: Hamilton délelőtt, Rosberg délután végzett az élen

péntek, április 20, 2012
Bahrain Practice 1

Lewis Hamilton és Nico Rosberg kerekedtek felül a pénteki bahraini szabadedzéseken. Míg a McLaren pilóta délelőtti teljesítménye nem rugaszkodott el annyira a mezőtől (Sebastian Vettel mindössze három tizeddel maradt el), addig a délutáni körözést követően a végeredmény 4,5 tizedes elrugaszkodás mutatott.

Mindkét edzésen az előző hétvégi szabadedzésekhez mérten jól teljesítettek  Red Bull Renault pilótái, délelőtt Sebastian Vettel, délután pedig Mark Webber végzett a második helyen. A német pilóta visszatért az újabb fejlesztésű autóverzióhoz, és talán eltalálta a szükséges beáll0tásokat is, viszont úgy nyilatkozott, nem ezen a hétvégén sem ők a favoritok.

Bahrain Practice 1

Nézve a két tabellát talán érdekesnek tűnhet a délelőtt önmagukhoz képest kiválóan teljesítő Force India pilóták teljesítménye, amit egy délutáni nullázás követett. A délutáni edzésen logisztikai okok miatt hivatalosan is bejelentették, nem vették részt.

A McLaren pilótái nem teljesen vannak megelégedve saját autójuk performanszával, a pilóták és csapat nyilatkozatai szerint intenzív adatelemzés lesz éjszaka, hogy elkapják a hétvégére a megfelelő beáll0tási irányt.

Az évkezdés meglepetés Sauber-csapata tűrhetően teljesített, Kamui Kobayashi a TOP10 közepén mozgolódott, Sergio Perez kicsit gyengébben teljesített.

Az indiai csapat sajnos politikai helyzethez kötődő incidensbe is bekeveredett, ami csütörtökön történt az arab ország fővárosában. A csapat egy technikai autója mellett Molotov-koktél robbant, és emiatt egy közvetlen alkalmazott, és egy beszállító cég alkalmazottja is úgy döntöttek, hazautaznak.

Abban viszont nagyrészt minden csapat egyetért, hogy a gumikopásra vigyázni igazi kihívás lesz az arab hétvégén, ugyanis a Pirelli abroncsok hamarabb használódnak el, mint amire a versenyzők és stábjaik számítottak.

A futtotak még kategóriában a Lotus közepesen autózott első nap, a Williams-Renaultok pedig először közepesen teljesítettek, délután pedig a gyengék közé keveredtek.

Bár péntekről szombatra a szerelők még képesek kisebb csodákra, érdekes módon most először egy Mercedes elsőségre tippelünk, Rosber a legnagyobb esélyes. Schumacher, Hamilton, Button, Webber és Vettel harcolnak majd az első három sor további helyeiért, és sose lehet tudni, egy kamikaze japán pilóta mikor szúrja be magát a “nagyok” közé.

Idpmérő edzés szombaton élő kommentben 14 órakor. A verseny vasárnap 15 órakor.


BAHREIN: Lesz, kiszámíthatatlan lesz, meleg lesz és napos

péntek, április 20, 2012
BAHRAIN GP

BAHRAIN GP

Az eddigi legkiszámíthatóbb időjárású nagydíj-hétvégée elé nézünk, még a laikusok is meg tudják mondani, hogy meleg lesz, napos és száraz. Ennyit tudunk erről a hétvégéről.

Mást azonban nem sokat. A szezon első három futamában három csapathoz tartozó három különböző pilóta nyert, ebből kettőt (Fernando Alonsót és Nico Rosberget) meglepetésként tartanak számon.

További pikantéria, hogy mind az él-, mind a középmezőnyben igen kis különbségek tapasztahatók. Ez az edzésre is érvényes, viszont a versenyben sokszor fordulnak olyan pilóták is meg az élbolyban, akik középmezőnyösöknek számítanak.

Bár ez már néhányszor leíródott idén, talán Bahrain lesz az, ahol igazán megmutatkoznak az erőviszonyok. először azrt lehetett gondolni, Malajzía lesz az, de ott esett. Aztán azt gondoltuk, Kína lesz az, ott meg kerékcserék miatt jelentős káosz alakult ki.

A legbizakodóbb talán mégis a Mercedes csapat lehet, nemcsak Nico Rosberg, hanem a továbbra is a világbajnokság-rekorder Michael Schumacher is. Míg az első két versenyben csak az időmérőkön tudtak remelekni, Kínában végre összejött: a szürke nyilak nem ették meg kerekeiket, sőt, két gumicserés taktikán is gyakorlatilag rajtcél-győzelmet arattak. Teljes siker.

A nyilatkozatok és előrejelzések alapján talán a Red Bull erősödni fog ezen a negyedik hétvégén. Sebastian Vettel visszatér autója újabb verziójához, miután múlt hétvégén ő és Mark Webber eltérő kasztnival futottak. Az ausztrál pedig egyértelműen jobban teljesített.

Egy józan tipp viszont még mindig azt diktálja, hogy a McLarent tartsuk a legesélyesebbnek. Pilótáik nagyon magabiztosak, stabilak, gyorsak, az autó kitűnően viselkedik, és az utóbbi két futamon inkább a konjunktúra billentette őket ki a vezető szerepből: esőben hátulról eltrafált indiai, hirtelen lehűlő pálya, kicserélendő váltóból származó büntetés.

A Lotus-Renault-ot meg mindig megemlítjük, mert mindig jónak látszanak, aztán mindig csak szinte jön össze. Továbbra is úgy gondoljuk, a Lotus erős autó a mezőnyben, benne van a dobogós hely, csak össze kell jól hozni egy versenyt. Aztán lehet, hogy a nyolcadik futamnál mar örökös wannabe-ken tituláljuk csak majd őket.

A Bahrain-i pálya kerékfaló, a meleg pedig rátesz egy lapáttal. Ugyanaz a két meglepetéspilóta azt nyilatkozta, a hétvége nem lesz kedvező egyikük számára sem, a Ferrari köztudottan küszködik az autóval, Rosbergéket pedig Kínában lehet, hogy a hűsebb időjárás mentette ki.

Van még a közbiztonság kérdése is, ami miatt utolsó pillanatban vált véglegessé a hétvége megszervezése. Tavaly emiatt már elmaradt a Bahraini Nagydíj. De ezzel a kérdéssel nem akarunk túl sokat foglalkozni.

Bármi is legyen, ismét izgalmas bár talán kevésbé kaotikus hétvége elé nézünk. Mi nagyon várjuk :)

 


BAHREIN: Bernie Ecclestone zászlót égettek

vasárnap, április 15, 2012

A Formula 1 is politikai témává alakult Bahrainben azt követően, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség bejelentette, lesz nagydíj az arab államban.Helyi tüntetők ki is fejtették véleményüket, a Formula 1 jogtulajdonosának, Bernie Ecklestone-nak fotóját ábrázoló zászlókat égettek a hétvégén.

Az Amnesty International szerint nincs nagyobb biztonság idén, mint 2011-ben. A nezmetközi szervezet úgy gondolja, a helyi politikum arra használja fel a nagydíjat, hogy politikai propagandát végezzen.

A valós helyzetre mindenesetre jövő hétvégén derül fény, kérdés, a tévéképernyőkön ebből mi fog meglátdszani.

Ennek tiszteletére létrehoztuk a POLITIKA kategóriát ezen a blogon.