‘FACE-TO-FACE’ kategória

Face to face: időmérő, 19. forduló

vasárnap, november 18, 2012

Egy-két érdekes meglepetést hozott az Egyesült Államok Nagydíjának időmérő edzése a csapatokon belüli harcban, de az év megítélésében az utolsó méteres teljesítmények már nem nagyon hoznak változást.

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 10-9 WEBBER
A mai Vettel-dominancia csak egy újabb elem egy igen konzisztens, kategorikus utolsó szezonharmadból. A két csapattárs között mindvégig bő tizedek képezték a különbséget, a szezon végére Vettel maga fele döntötte el a mérleget az edzések szintjén is, bár Webber a szezonban jobban indított.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-16 HAMILTON
Lehet a technikára is fogni, de Hamilton valószínűleg mindenképpen győzedelmeskedett volna. Annyira, hogy szinte a mindenkit egyébként toronymagasan túlszárnyaló Vettelt is a végén szinte beérte. Az tény, a brit teljesítménye semmivel sem gyengült amiért a szezon végén elhagyja a McLaren csapatot.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 17-2 MASSA 
Na, ma Massának sikerült. Nem is véletlen, hanem egy folyamatosan jobb teljesítmény végeredménye. Alonso ma egy pillanatig sem volt csapattársa előtt, és ez a végeredményben is meglátszik. Ez Alonsót egyébként nagyon kényelmetlen helyzetbe teszi a vasárnapi verseny tükrében.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 8-10 GROSJEAN (Grosjean eltiltás miatt nem indult Monzában)
Bár az öt helyes büntetés után végül csapattársa mögül indul, Grosjean megverte Raikkönent. Egyébként leginkább az meglepetés, hogy a két lotosos 4. és 5. helyen végeztek, a szabadedzéseken ugyanis közel sem mutattak ilyen jó teljesítményt. Raikkönen 4. helyes rajtolása az idei legjobb, a kár viszont az a ő szempontjából, hogy a pálya mocskos oldaláról indul, amire a teljes mezőny panaszkodik. Így is úgy is a Lotus jó teljesítményt nyújtott, és ismerve a tényt, hogy a Ferrarihoz hasonlóan a Lotus is vasárnap az igazi, számíthatunk még néhány meglepetésre.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 10-9 ROSBERG
Schumacher idén ennyire jó pozícióból nem indult versenyen. Igaz, Monte Carloban ő volt a legjobb az időmérőn, de egy büntetés miatt csak hatodik helyről indulhatott. Most Amerikában viszont ötödikről, tiszta oldalról, mondhatni, hogy reálisan akár harmadik helyen is beveheti az első kanyart. A német karrierjének utolsó előtti versenyét futja Austinban, és ő az elmúlt négy amerikai nagydíj győzetese is. Ismerve a Mercedes idei teljesítményét egy győzelmet nem látunk azért valószínűnek, de a hétszeres világbajnok szép teljesítményt nyújthat. Ami csapattártást, Rosberget illeti, végig kínlódás volt a szombati nap, végül egy teljesen lehangoló 17. helyen végzett, miután a Q1-en is alig jutott tovább. Összességében csapaton belül nagyon kiegyensúlyozott a helyzet az edzéseken, viszont pontokat versenyeken elért eredményekért adnak.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-10 PEREZ
A gyenge és gyenge között Perez kerekedett felül, de az összeteljesítmény lehangoló. Pedig Austinban Pereznek van a legnagyobb szurkolótábora.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 17-2 SENNA
Csak a szokásos. Maldonado bejutott a Q3-ba, végül tizedik lett. Senna csak 11, a csapaton belül elég kiegyensúlyozottan teljesítettek. A mocskos oldal – tiszta oldal miatt viszont Senna jobb helyzetben van a saját 11. rajtkockáján. Lássuk, mi lesz vasárnap.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-11 HÜLKENBERG
Több futamhétvége óta Hülkenberg a jobb. Ez ezúttal is így volt, ráadásul több helyes eltéréssel. A Force India sokat veszít, hogy a német átigazolt jövőre a Sauberhez.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 15-4 VERGNE
Már az teljesítmény, hogy Vergne továbbment a Q1-ből. Végül 14. helyen végzett, négy hellyel volt jobb, mint csapattársa, Ricciardo, ezúttal ő volt a soros Toro Rosso a Q1-es kiesésre.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 13-6 PETROV
Petrov megverte Kovalainent, a Marussia pedig elagyabugyálta a Caterhamot. Rossz nap ez a Caterhamnek. A két csapat között arról szól a harc, ki végez a VB-ben tizdeik helyen. Az ezzel járó díj elég lenne egy olyan pilóta gázsijára, aki tehetséges, de nincs mögötte pénzes szponzor (lásd Glock vagy Kovalainen).

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 11-8 PIC
Glock megverte Pic-et, ez oké. De a Marussia megverte a Caterhamot. Ez még okébb.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 17-2 KARTHIKEYAN
Semmi különös, Karthikeyan leállt a Q1 közben, de la Rosa jobb volt. Mindketten teljesítették a 107%-os határt, indulhatnak vasárnap. Damon Hill elmagyarázta azoknak, akik nem értik, egy HRT-szerű csapat miért versenyzik a Formula 1-ben. Nagy kihívás és nagy érdem ott lenni a mezőnyben. Akkor is, ha utolsó vagy.

 


FACE-TO-FACE: versenyek, 18. forduló

vasárnap, november 4, 2012

RED BULL
Verseny:  VETTEL 13-5 WEBBER
Sokan úgy gondolhatták, 24. helyről nem lehet előre törni. Azonban Vettel, okos taktikával, a biztonsági autók szerencséjével pódiumra tudta verekedni magát. Zseniálisan vezetett, kihasznált minden alkalmat. Talán egy negyedik hely lett volna reálisabb, ha Hamilton nem esett volna ki.

MCLAREN
Verseny:  BUTTON 8-10 HAMILTON
Ez a Hamilton futama kellett volna legyen. A technika azonban megint felmondta alatta a szolgálatot, pedig addig a pontig dominánsan vezetett. Buttoné a pont, aki stabil, eléggé agresszív futamot vezetett, végül Vettel előtt kellett feladja a pódiumot.

FERRARI
Verseny:  ALONSO 16-2 MASSA
Alonso végig sokkal előrébb járt, mint csapattársa. Alonso még a futamgyőzelem közelében is járt, de végül nem volt valós esélye erre. Alonso csapaton belül abszolút dominál.

LOTUS:
Verseny:  RAIKKÖNEN 15-3 GROSJEAN
Abu Dhabi meghozta a várva várt első Lotus futamgyőzelmet. Raikkönen Hamilton lerobbanásának pillanatától kezdve átvette a gyeplőt. Csapattársa végül balesetben esett ki, de nem saját hibája miatt. Grosjean már az első körben is ütközött Rosberggel, akkor durrdefektet kapott. Grosjean versenye egy nagyobbacska küszködés volt. A pont a Raikkönené.

MERCEDES:
Verseny:  SCHUMACHER 9-9 ROSBERG
Rosberg egy igen ijesztő baleset nyomán esett ki, mikor belefutott Karthikeyan hátába. Végül senkinek nem lett baja. Schumacher is durrdefekten esett át. Sokat harcolt, de végül csak 11. helyen végzett, pont nélkül. Csapaton belül a pont mégis az övé.

SAUBER:
Verseny:  KOBAYASHI 9-9 PEREZ
Perez nagyon jó versenyen lehetett volna túl, azonban a Webber-di Resta-Grosjean balesetet a versenybírák szerint ő váltotta ki, emiatt büntetést kapott, végül 15. helyen végzett. Kobayashit ezzel szemben alig láttuk a képernyőn, mégis hatodik helyen végzett. Ezzel a Sauber további pontokat hozott a Mrcedesen. Kobayashié a pont.

WILLIAMS:
Verseny:  MALDONADO 8-10 SENNA
A Williams testületileg talán a legjobb versenyén van túl. Pastor Maldonado végig egészen jó tempóval teljesítette a köröket, míg Bruno Senna első körös incidenseken is túltéve magát hozta végül fel a második autót nyolcadik helyre úgy, hogy az utolsó körökben Massát is sokáig gyomrozta. Maldonado a hétvége jobb szereplője, de az összteljesítmény is zseniális volt.

FORCE INDIA:
Verseny:  DI RESTA 9-9 HÜLKENBERG
Hülkenberg versenye az első kanyarban ért véget. Di Resta sokat harcolt, végül pontot is szerzett.

TORO ROSSO:
Verseny:  RICCIARDO 12-6 VERGNE
A Toro Rossókat sem láttuk sokat a képernyőkön, végül Ricciardo egy pontot szerzett. A legmarkánsabb pillanat talán az volt, mikor Ricciardo befékezett Vettel előtt, aki elvitte a DRS-jelzéses habszivacsot a pályán.

CATERHAM:
Verseny:  KOVALAINEN 10-8 PETROV
Kovalainen 13. helyen végzett, idei legjobb helyezése volt a mai. Ennek oka a sok kiesés is, de a Caterham is jól szerepelt. Petrov ezzel szemben gyengén szerepelt, csak 16. lett, utolsó előtti pilóta, aki ma végezni tudott.

MARUSSIA:
Verseny:  GLOCK 12-6 PIC
Pic fel kellett adja a versenyt. A pont tehát a Glocké.

HRT:
Verseny:  DE LA ROSA 15-2 KARTHIKEYAN (egy versenyen nem indultak)
Karthikeyan egy nagyon ijesztő balesetet okozott akaratán kívül, Rosberg félig a hátába futott bele.

 


Face to Face: időmérő, 18. forduló

szombat, november 3, 2012

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 9-9 WEBBER
Némi meglepetésre az ausztrált rávert csapattársára. És teljesen érdekes, hogy ebben a szezonban időmérőben a két csapattárs eddig teljesen egyformán teljesített. Az az igazság, hogy Vettelnek nagyon gönröngyös hétvégéje van, ráadásul a levezető körön is le kellett álljon. Webber talán megért arra, hogy jobban végezzen mint csapattársa.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-15 HAMILTON
Hamilton tarol ezen a hétvégén. Viszont meglepő, mekkora eltérés volt a két csapattárs között. Jóval fél másodpercnél több. Button küszködni látszik, míg Hamilton egyszerűen zseniális ezen a hétvégén. Összességében is időmérőn Hamilton sokkal jobb idén mint csapattársa.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 17-1 MASSA
Összességében nem volt egy körön gyors a Ferrari. Csapaton belül csak a szokásos történt. Massa két hellyel indul Alonso mögött.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 9-9 GROSJEAN
Ezt most Raikkönen összehozta, pedig a hétvége során nem volt egyértelmű, ki a jobb a két csapattárs közül. Grosjean a legvégén rontott el valamit, ugyanis csak tizedik lett, pedig a Q1-ben és Q2-ben végig egyenrangú volt csapattársával. Raikkönen ötödik helye azonban jó kezdet a holnap versenyen úgy, hogy a mezőny azért eléggé fel van rázva.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 9-9 ROSBERG
Rosberg egy brilliáns Q1, majd brilliáns Q2 kört hozott össze, így mindiug továbbjutva. A harmadik etapban már az elején megfutotta gyors körét, és a nyolcadik hely talán sokkal jobb, mint amire számítottak. Schumacher ezzel szemben a Q2-ben elsüllyedt, csak 14. helyről indul. Schumacher visszavonuló pályán van, szezon végén teljesen kiszáll, Rosberg viszont szinten tartja a német csapatot. Bér most 9-9 az eredmény, szerintünk a végén Rosberg 11-9-re vog nyerni.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-9 PEREZ
A Sauber összességében szenved az arab pályán. Csapaton belül Perez kerekedett felül, de ezen felül semmi érdekes.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 16-2 SENNA
Maldonado zseniális volt, a negyedik helye a semmiből jött össze. Viszont már nem is kérdés, ki szokott jobb edzésen lenni, Maldonado talán ennek köszönhetően (és a venezuelai pénznek is) tarthatja meg jövőre is helyét a Williamsnél.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-10 HÜLKENBERG
Bár ezúttal a Force India összességében nem remekel, Hülkenberg továbbra is jobb csapattársánál. Hülkenberg a Sauber felé veszi útját jövőre. Most éppen hogy lemaradt a Q3-ról, de Di Resáthoz képest még így is jobban teljesített.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 15-3 VERGNE
Ezt a forgatókönyvet láttuk már: Ricciardo jobb, Vergne a Q1-ben kiesik.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN13-5 PETROV
Két tizeden múlt, de a Kovalainen pontja. A Caterham összességében nem fejlődött, ráadásul Pic a két Caterham-pilóta közé került.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 10-8 PIC
Pic nemcsak Glockot, de még Petrovot is túlteljesítette. A csapaton belül továbbra is Glock a jobb, de Picnek talán sikerül a szezon végére egy 10-10-et összehoznia.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 16-2 KARTHIKEYAN
Ezúttal a spanyol hat tizeddel volt jobb indiai csapattársánál.


FACE TO FACE: időmérő, 17. forduló

szombat, október 27, 2012

A csapatokon belüli kiegyensúlyozottság különösen érzékelhető kezd lenni a nagy istállóknál, bár a legtöbb helyen azért továbbra is evidens marad, ki az igazi első pilóta. Az Indiai Nagydíj az első idén, ahol az első, második és harmadik sorokban azonos csapatok pilótái helyezkednek el.

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 9-8 WEBBER
Vettel 44 ezreddel verte meg a Q3-ban csapattársát, de eddig az egész hétvégén gyorsabb volt Webbernél. Azonban az ausztrál pilóta felzárkózott, ami végső soron szintén Vettelnek segít az egyéni világbajnokság megnyerésében. Vettel alig egy ponttal vezet a szemtől szembe időmérő versenyben.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-14 HAMILTON
Bár itt is minimális volt a különbség, Hamiltonnak sikerült ismét jobbnak lennie, 48 ezred. Button egyébként többet kellett dolgozzon ezért az eredményért a pénteki kínlódás után. Inkább a Red Bullal szembeni elmaradásuk az, ami fontosabb. Mindenesetre az összteljesítmény a McLarennek abban segít, hogy mégis megszerezhesse a konstrüktőri második helyet.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 16-1 MASSA 
Ismét Alonso volt gyorsabb, de brazil csapattársa szombaton mindvégig versenyképes volt. Végül a két csapattárs közötti eltérés alig egy tized volt, és ma az is benne volt a pakliban, hogy Massa legyen gyorsabb. Nagyon kevésen múlt. A Ferrari esetében is inkább az a kulcskérdés, hogy nem elég, Alonso és Vettel között három pilóta van még a rajtnál, de a csapatösszetettben is leelőzték az olasz istállót a mclarenesek.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 8-9 GROSJEAN
Grosjeannak nem sikerült a harmadik etapba sem továbbjutnia. Raikkönen a futottak még kategóriában a legjobbat hozta, viszont nem tudott reális versenytárs lenni az előtte levő három csapatnak, hat pilótának. A Lotus versenyteljesítménye némileg jobb lehet, de csodák nem várhatók vasárnap. Az majdnem biztos, Raikkönen most már végképp konstansul jobb teljesítményt nyújt, mint fiatal francia csapattársa.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 9-8 ROSBERG
Schumacher mintha lassan végképp elvesztené minden motivációját. Év végén visszavonul, és úgy tűnik, már nem hoz előtt mindent magából, amit tudna. Rosbergnek sikerült a Q3-ba bejutnia, Schumacher viszont 14. helyen már a Q2-ben kiesett. Végül négy hely kettejük között a különbség a rajtnál, viszont év végére rosberg talán az időmérő összeteljesítményben is jobb lehet, mint hétszeres világbajnok csapattársa.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-8 PEREZ
Kobayashi idei legyengébb időmérő eredménye. Perez ezzel szemben be tudott jutni a Q3-ba, végül nyolcadik helyről indulhat. A pont a mexikóié.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 15-2 SENNA
Pedig most itt kivételesen Sennára számítottunk. Talán ott tévedett a brazil, hogy a Q2-ben túl hamar futotta meg utolsó köreit,  az etap végén pedig a pálya körülményei egyre inkább csak javultak.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-9 HÜLKENBERG
Saját bevallása szerint is Di Resta idei szezonja legrosszab időmérőjét hozta össze. Hülkenberg sem remekelt, de az ő 12. helye mégsem 16. A Force India inkább összességében nem nyújtott megfelelő teljesítményt. Hülkenberg most már több hétvégén keresztül is jobban teljesít, át is vette ezzel a vezetést az időmérő face to faceben.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 14-3 VERGNE
Vergne rendszerint kikap szombaton. És sokszor a Q1-en sem tud tovbbjutni. Mint ahogy ma sem. Ricciardo egy inkább gyenge 15. helyet hozott össze, de csapaton belül továbbra is a jobbik teljesítő.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN12-5 PETROV
Petrov hozott egy pontot. Ráadásul csapattársát jó 8 tizeddel verte meg, tehát nem éppen a véletlenen múlt. Ha továbbra is így teljesít, az orosz helye biztosítva lehet a következő szezonban is.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 10-7 PIC
Pic nemcsak csapaton belül, hanem összességében is alulmaradt, még a HRT-knél is gyengébben teljesített. Glock a többnyire megszokott 21. helyet érte el.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 15-2 KARTHIKEYAN
Semmi meglepő, a spanyol gyorsabb volt indiai csapattársánál.

 


Face to Face: verseny, 16. forduló

vasárnap, október 14, 2012

A csapattársak közötti teljesítmény kiegyensúlyozottsága vagy egy irányú eltolódása egyértelműen fontos egy egész szezon teljesítményében. A számadatok hűen tükrözik több csapat helyzetét is.

RED BULL
Verseny:  VETTEL 11-5 WEBBER

Vettel lassan mégis első pilótának nőtte ki magát ebben a szezonban, bár Webber sokáig a szezonban jobban teljesített. Valahol Belgiumban, Monzában dőlt el a helyzet, bár egyértelmű, Vettel az igazi üdvöske a csapatban. Vettel ma is jobb volt, a belső harcot a rajtnál megoldotta. Főlénye jelenleg megkérdőjelezhetetlen.

MCLAREN
Verseny:  BUTTON 7-9 HAMILTON

A McLarennek volt igazán rossz napja, nem egy-egy pilótájának. A két McLaren pilóta ma össze sem hasonlítható. Ha Buttont az első körben nem ütötték volna ki, valószínűleg ő végzett volna jobb helyen, adva lévén Hamilton felfüggesztésproblémái. Végül Hamiltoné a pont.

FERRARI
Verseny:  ALONSO 14-2 MASSA

Ma valósz0nűleg Massa lett volna a nyerő, ha nem a csapaton belüli utasítások döntenek a helyzetről. Ez az ára ennek a 14-2-nek. Ha nincs jó szezonod, akkor ennek végén ne legyenek elvárásaid, segítsd a csapattársad. Ma ez történt. Pont az alonsóé.

LOTUS:
Verseny:  RAIKKÖNEN 13-3 GROSJEAN

Grosjean iszonyú nyomás alatt volt, ezért inkább arra koncentrált, ne okozzon galibát. Raikkönen egész hétvégén dominálta csapattársát, de nem is volt igazán versengés kérdése.

MERCEDES:
Verseny:  SCHUMACHER 8-8 ROSBERG

Rosberg már az első körökben feladta technikai okokból. Schumacher végigvonszolta a futamot, de semmi versenyképessége nem volt. Egy keserű pont ez csapaton belül.

SAUBER:
Verseny:  KOBAYASHI 7-9 PEREZ

Kobayashi balesetezett, hamar feladta. A pont a Perezé. A Mexikói az utolsó körön szinte még egy pontot is szerzett. e egyébként nem volt nagy hétvégéje a svájciaknak.

WILLIAMS:
Verseny:  MALDONADO 7-9 SENNA

Maldonado egy kiállással teljesítette a Koreai Nagydíjat, részlet, amit csak verseny után vettünk észre. Utolsó körén ráadásul szinte megfutotta a teljes mezőny leggyorsabb körét. Végül egy gyenge 14. helyen végzett, 2 másodperccel csapattársa előtt. A Williams nem volt ma jó, a pont a csapaton belül a Maldonadóé.

FORCE INDIA:
Verseny:  DI RESTA 8-8 HÜLKENBERG

Hülkenberg már több futam óta jobban teljesít, mint csoporttársa. Mi több, a koreai eredménynek köszönhetően egy ponttal összetettben is megelőzte skót csapattársát. Ma Hülkenberg végig Grosjeannal versenyzett, és a középmezőnyből messze a legversenyképesebb pilóta volt Di Resta ezzel szemben sehol nem volt. A Force India összességében talán a legkiegyensúlyozottabb csapat idén.

TORO ROSSO:
Verseny:  RICCIARDO 10-6 VERGNE

Ma a Toro Rossók versenyképesek voltak. rég voltak ennyire. Vergne folyton előzött, agresszív volt. A csapaton belüli kérdés végül az utolsó részben dőlt el, Vergne Hamilton előtt védekezve érte utol Ricciardot. Frissebb gumikon lévén meg is előzte.

CATERHAM:
Verseny:  KOVALAINEN 9-7 PETROV

Amit a szombati időmérő edzésen elért, az orosz pilóta meg is tartott. Kovalainen sokáig elől volt, Petrov a második bokszkiállásnál szerezte vissza helyét.

MARUSSIA:
Verseny:  GLOCK 11-5 PIC

Bár Pic előkelőbb helyen rajtolt, Glocknak sikerült mégis megelőznie csapattársát már a rajtnál. Innen kezdve a dolog visszahozhatatlan volt a francia számára.

HRT:
Verseny:  DE LA ROSA 14-1 KARTHIKEYAN (egy versenyen nem indultak)

Első pontja Karthikeyannak de la Rosával szemben. Nem pályán szerezte meg, a spanyol feladni kényszerült a versenyt. De hát ez is egy mérce.


FACE TO FACE: időmérő, 16. forduló

szombat, október 13, 2012

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 8-8 WEBBER
Webber ezúttal megverte csapattársát. Vettel az utolsó mért körén cseppet hibázott és főleg a középső szektorban vesztett időt. Webber idén első pole pozícióját szerezte meg pályán.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-13 HAMILTON
Button a Q2-ben váratlanul kiesett. némi köze volt ahhoz is, hogy Daniel Ricciardo a Q2 utolsó percében az utolsó szektoron parkolta le autóját, emiatt sárga zászlók voltak a pályán. Pedig összességében Button jobbnak nézett ki ezen a hétvégén.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 15-1 MASSA 
Bár nem volt akkora különbség, mint a szezon első felében, mégis Alonso volt a jobb. Viszont Massa fokozatosan felzárkózik, a szezon végén Alonso világbajnoki törekvései számára ez még nagyon fontos lehet.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 7-9 GROSJEAN
Bár általában nem a finn szokott előrébb rajtolni, ez most neki kedvezett. Taktikailag is fontos, hogy csapattársa előtt van, de a finn leginkább előre néz, ahol három másik pilótát kell legyűrjön, hogy a világbajnokságából még talán kihozzon valami igazán jót.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 9-7 ROSBERG
Nem volt nagy különbség a két pilóta között. Schumacher egy hajszállal jobb volt, de az összteljesítmény elég kiegyensúlyozott.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-7 PEREZ
A belső csatában ezúttal Perez győzött, viszont Japánhoz képest az összteljesíítménnyel van inkább probléma. Összességében a csapat nincs olyan messze a Mercedestől a rajtsoron.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 14-2 SENNA
Ebben semmi meglepő nincs. Abban sem lenne, ha Sennát nem tartanák meg a 2013-as szezonra.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-8 HÜLKENBERG
Valahogy a tendencia egyre inkább Hülkenberg malmára hajtja a vizet. Már több futam óta Hülkenberg jobban teljesít, és ez a fiatal németnek éppen akkor jöhet jól, amikor még versenyben van a Ferrari második 2013-as pilótahelyéért.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 13-3 VERGNE
A gyenge és gyenge között ismét Ricciardo volt hajszállal jobb, pedig a Q2-ben nem is tudta megtenni utolsó mért körét, váltóhiba miatt. A vasárnapi futamon valószínűleg majd büntetéssel indul egy váltócsere miatt.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN12-4 PETROV
Ezt most az orosz fogta meg, bár alig egy tizeden múlt az egész.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 9-7 PIC
A fiatal francia most ügyesebb volt, mint veterán csapattársa. Pic számára a szezon végén ez még jó boost lehet, viszont fontos, hogy a versenyen is csapattársánál jobban teljesítsen.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 14-2 KARTHIKEYAN
Itt abszolút semmi meglepő nincs.

 


FACE TO FACE: időmérők, 15 forduló

szombat, október 6, 2012

RED BULL

Időmérő: VETTEL 8-7 WEBBER
Bár Webbernek is voltak a japán hétvégén jó pillanatai, Vettel mégis jobban megy. 1-2. helyen lenni premiert jelent idén a Red Bullnak, mi kell még ennél is több? Ááá, egy győzelem, egy második hellyel.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-12 HAMILTON
Ma Hamiltonnak Raikkönen tett be utolsó perces kipördülésével. Azonban nem vagyunk meggyőződve, hogy sikerült volna Hamiltonnak Button elé kerülni. A Q2-ben is jobb volt Button. Összességében megérdemelt a közvetlen csatában a mai Button-teljesítmény.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 14-1 MASSA
Pedig ez a Massáé is lehetett volna. Jól ment a brazil szombat délelőtt is, de egy ideig jobb volt az időmérőben is. Valahol a Q2 utolsó gyors körében romlottak el Massának a dolgok, a Q3-ban lett volna a helye. Alonso a helyzethez képest jól teljesített, de Raikkönen neki is betett az utolsó gyors körön.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 6-9 GROSJEAN
Végig kiegyensúlyozott volt ez a kérdés. Raikkönen végül hibázott, de talán Grosjean enélkül is előrébb végzett volna a rajtfelálláson. A francia az időmérőkön jobban látszik, mint csapattársa.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 9-6 ROSBERG
Annyira gyengén mentek a Mercedesek ma, hogy meg kellett nézzük a táblázatban, ki volt mégis a jobb. Végül Schumacher, de nemtom, a 13. vagy a 15. hely a szégyellnivaló. Ez nem a Mercedes hétvégéje. Hamilton sem érezheti jól magát látva jövendőbeli csapata teljesítményét.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-6 PEREZ
Na a Sauber ismét a kellemes meglepetés. Sikerül a belga edzésfílinget visszahozni. 3-5. helyről rajtolnak, és ezen belül is a hazai közönség nagy örömére Kobayashi Kamui ott van rögtön a Red Bullok mögött. Még egy dobogó is lehet ebből? Vagy esetleg Perez megcselezi majd a gumitaktikát?

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 13-2 SENNA
Silány. Senna silányabb, mint Maldonado. Senna mérges, feltartották, Vergne büntetést kapott. De ez még nem mentség. Silány. A Williams szezonja valahol a barcelonai győzelem után teljesen elcsúszott, számunkra érthetetlenül.

FORCE INDIA:
Időmérő: DI RESTA 8-7 HÜLKENBERG
Hülkenberg végül 5 századdal volt jobb, mint csapattársa, és ez meg is hozta neki a Q3-ba való jutást, ahol aztán semmit nem csinált. Raikkönen miatt. Hülkenberg teljesítménye talán azért figyelemre méltó, mert csapata a Force Indiát csak a Q1 háromnegyedésre tudta megfelelően előkészíteni. Még a Q2-be jutás is veszélyben volt. Ehhez képest a 10. hely kisebb csoda.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 12-3 VERGNE
16-17. helyen végezni ellenteljesítmény. Sikerült a Toro Rossonak. Ricciardo 3,5 tizeddel verte Vergnét.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 12-3 PETROV
Petrovnál valami baj volt, csak 23. helyről indul, még egy Marussia és HRT is verte. Kovalainen a szokásos, de jó 1,2 tizedre maradt el a középmezőnytől.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 9-6 PIC
Glock jobb volt. Sokkal.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 13-2 KARTHIKEYAN
Semmi új a nap alatt.


Face to Face: időmérő, 14. forduló

szombat, szeptember 22, 2012

RED BULL
Időmérő: VETTEL 7-7 WEBBER
3-7. hely. nem is merült fel a kérdés, ki fogja ezt bezsebelni. Vettel minden szabadedzésen, és az időmérő minden etapjában jobb volt. Vettel inkább azért kell üsse a fejét, mert Hamiltonnal szemben sem kellett volna veszítsen.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 2-12 HAMILTON
1-4. hely. Bár összességében a teljes csapat jól teljesít, Button is az élbolyban van folyamatosan, mégis Hamilton mutatkozott igazán klasszisnak. Button végül negyedik lett, de mégis panaszkodik az autója egy körös teljesítményére. Szóval ez a forduló minden szempontból a Hamiltoné.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 13-1 MASSA
5.13. hely. Massa a Q2-ben elvérzett. Az egész Ferrari szenved kicsit Szingapúrban, de ez Alonsónál egy ötödik, Massánál egy tizenharmadik helyet jelent. Ez a különbség.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 6-8 GROSJEAN
8-12. hely. A fiatalság ismét felülkerekedett. Grosjean mérföldekkel volt jobb, mint Raikkönen, a helyekben mért eltérés kisebb, mint amit a realitás mutatott.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 8-6 ROSBERG
9-1. Bár nagyon kevéssel, de Schumacher ismét megverte Rosberget, és legalábbis edzéseken két fordulós előnyt vesz fel.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 8-6 PEREZ
14-18. Ezúttal Kobayashi vérzett el még a Q1-ben. Perez hajszálnyival jobb volt, inkább a Sauber összteljesítménye az, ami a svájci csapatnak aggasztó.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 12-2 SENNA
2-17. hely. Maldonado mindenkit meglepett, míg Senna egy téves mozdulattal odaverte autóját még a Q2-ben. A venezuelai viszont összeszedte magát egy körre, és jobbnál jobb teljesítményt nyújtva az edzések során végül amikor kellett, akkor nyomott oda egy váratlan kört, ezzel még Sebastian Vettelt is megverve.

FORCE INDIA:
Időmérő: DI RESTA 8-6 HÜLKENBERG
6-11. hely: Hülkenberg szerint a Force Indiában benne volt, hogy ő is a Q3-ba jusson. Végül hajszálnyi különbséggel esett ki 11. helyen. Di Resta benn maradt, és a Q3-ban további helyeket szerzett, így a mai kör egyértelműen a skóté.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 11-3 VERGNE
15-16. hely. Egy újabb szürke teljesítmény a fiatal Red Bull csapat részéről. A belső harcban is többnyire a statisztikák igazolódtak, Ricciardo mintegy 1,3 tizeddel verve meg Vergnét.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 11-3 PETROV
19-20. hely: ezúttal Petrov összehozta a jó egy kört, és megverte csapattársát, nem is kevéssel, három tizeddel.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 9-5 PIC
21-22. hely: csak a megszokott, semmilyen meglepetéssel és fűszerezéssel.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 12-2 KARTHIKEYAN
23-24. hely: az idei szezonban másodszor sikerült az indiainak megvernie sokkal tapasztaltabb csapattársát. Lehet, hogy egy kis moráljavító eredmény egy egyébként katasztrófális szezonban.

 


Face to Face az időmérőkön: 13. forduló

vasárnap, szeptember 9, 2012

Csapatokon belül birokra kelnek.A büntiket nem számoljuk, csak a pályán elért eredményeket. Ha kiesnek, az számít, ki jutott messzibbre. Ha egymást ütik ki, akkor azon még gondolkodunk.

RED BULL
Időmérő: VETTEL 7-6 WEBBER
Mintha Vettel lassan kezdené ismét átvenni a hatalmat a Red Bull csapatban. Az van szerintünk, hogy amióta a Red Bull inkább lefele csúszik, azóta Vettel brillianciája konkrét helyekben, pontokban is megmutatkozik. Ki tudja hozni a német a rossz autóból is a legjobbat, míg ausztrál csapattársa csak akkor remekel, ha az autó önmaga is jó. Lehet ez a tehetség kell egy világbajnokhoz.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 2-11 HAMILTON
Bár összességében Hamilton az egész szezonban jobban kvalifikálta magát (kivételeket leszámítva) ez most nem volta olyan egyértelmű. Button bégül egy tizeddel maradt el, igaz, többször kellett ehhez próbálkoznia.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 12-1 MASSA
Massa, oaaaaaauuuu! A technikai meghibásodása kellett ehhez. De akkor is, talán ez lett volna az az időmérő, ahol Massa a legközelebb lett volna csapattársához a köridőket tekintve.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 6-7 GROSJEAN
Grosjean kispadon, easy jog Raikkönnennek. d’Ambrosio tesztpilóta pedig mérföldekre maradt el a finn éllovastól.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 7-6 ROSBERG
Év elején nem gondoltuk volna, hogy Schumacher ennyire fogja tartani a tempót csapatán belül. Most szombaton is versenyképes volt, tulajdonképpen eddig a teljes hétvégén csapattársa előtt volt.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 8-5 PEREZ
Nekünk folyamatosan az az érzésünk, Perez a jobb, dinamikusabb. De most is Kobayashi a megfelelő pillanatban futotta meg a legjobb körét, becsúszott a Q3-ba.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 11-2 SENNA
Ha ennyire jól menne Maldonadonak a versenyen is (például sikerülne befejezni mindegyiket), akkor valószínűleg sokkal több pontja lenne összetettben is. Maldonado most megint jobb volt, de nem sikerült a Top10-be bejutnia. Gondoltátok volna, hogy a spanyol győzelem után Maldonado nem szerzett egy pontot sem?

FORCE INDIA:
Időmérő: DI RESTA 7-6 HÜLKENBERG
Ezen a hétvégén úgy tűnik, Paul di Resta rakta össze jobban autóját az időmérőre és futamra. Hülkenberg peches is volt, a technika már a Q1-ben cserbenhagyta, viszont szerintünk ezt a kört amúgy is di Resta vitte volna. Most egyszerűen gyorsabb.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 10-3 VERGNE
Daniel Ricciardo általában jobb Vergnénél szombaton, ez most sem volt másképp: Továbbra is az összeteljesítménnyel van gond, a középmezőny sereghajtója maradt a kis Red Bull csapat.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 11-2 PETROV
Kovalainen most már egyértelműen az időmérők koronázatlan királya. Egy körön ő kerül igazából olyan helyzetbe, hogy a Q1 végén még izguljunk azért, hátha bejut a Q2-be. A versenyen szokott inkább a csapatsorrend borulni.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 8-5 PIC
Ez megint Glock volt, de csak négy százados hajszállal.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 12-1 KARTHIKEYAN
Karthikeyan, ouuuaaaaaaauuuu!!! Nem is tudjuk, hogy történhetett.

 


Face to Face: időmérő, 12. forduló

szombat, szeptember 1, 2012

Csapatokon belül birokra kelnek. Ez az aktuális, 12 forduló után. Hátravan: 8.
A büntiket nem számoljuk, csak a pályán elért eredményeket. Ha kiesnek, az számít, ki jutott messzibbre. Ha egymást ütik ki, akkor azon még gondolkodunk.

RED BULL
Időmérő: VETTEL 6-6 WEBBER
Vettel a Q3-ba sem került be. Ez ennyire egyszerű. A Red Bull összességében ezen a hétvégén nem tűnik elég versenyképesnek.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 2-10 HAMILTON
Button nemcsak csapattársát, de mindenkit megvert. Három olyan köre volt szombaton, ami mindenki más idejét megverte. Hamilton ezzel szemben küszködött. Buttonnak ez nagyon jól jön.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 12-0 MASSA
Alonso Q3-ban végzett, Massa Q2-ben, az idei szokásos helyzetet tükrözi a mai is.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 5-7 GROSJEAN
Bár szombaton a fiatal francia többszrö teljesített jól, ezúttal Raikkönen végig dominálta csapattársát. Ettől függetlenül Raikkönen negyedik helye talán nem az elvárt eredmény.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 6-6 ROSBERG
A vesztesek csatájában Schumacher győzött, ebben azonban annak is szerepe volt, hogy Rosberg szombat délelőtt nem tesztelhetett a sebességváltó meghibásodása miatt. Rosberg még a Q1-ben kiesett.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 7-5 PEREZ
A második es ötödik rajthelyezés összességében egy kiemelkedő Sauber-teljesítmény. De ezen belül is Kobayashi második helye teljesen különleges. Kobayashi az első japán, aki a Formula 1 történetében első sorból indulhat. A Sauber-csapaton belüli belső harc a Red Bull mellett a legérdekesebb a teljes mezőnyben.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 10-2 SENNA
Maldonado nagyon elverte csapattárást, pedig a vakáció előtt még úgy tűnt, Senna lassan kezdi átvenni a hatalmat a csapatban., Maldonado pedig kezdi eljátszani a csapat bizalmát. Azonban ez most ismét a venezuelai irányába fordult.

FORCE INDIA:
Időmérő: DI RESTA 7-5 HÜLKENBERG
Di Resta bejutott a Q3-ba, Hülkenberg nem. A skóté a pont.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 9-3 VERGNE
Ismét gyenge összteljesítmény, csapaton belül talán némi meglepetésre Vergne volt jobb, mintegy két tizeden múlt.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 10-2 PETROV
Bár szintén csak két tizeddel, Kovalainen jobbnak bizonyult.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 7-5 PIC
Glock-é a pont,  a különbség bő egy másodperc volt.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 12-0 KARTHIKEYAN
Ismét de la Rosa bizonyult jobbnak, ráadásul majdnem két másodperccel.