‘BIZNISZ’ kategória

Új Condorde Egyezmény: tárgyalások a csapatok költségvetési megszorításairól

hétfő, június 18, 2012


A Formula One Management szerint konstruktív tárgyalások zajlanak azzal kapcsolatosan, hogy tovább csökkenjen az az összeg, amelyet felső hatérként hatázoznak meg egy Formula 1 csapat éves költségvetéseként. Ezzel azt kívánják elérni, hogy a csapatok ha nem is egyenlő, de egymáshoz közel álló eséllyel induljanak egy-egy világbajnokságban.

Ennek érdekében a FOM szeptember 30-ra tolta ki a 2013-as bajnokságba való benevezés határidejét. Viszont erről a költségvetési határértékről a csapatok június hónap végéig már döntést hoznak.


Ecclestone: konszenzus van az új Concorde Egyezménnyel kapcsolatosan

kedd, május 29, 2012

Enyhén szólva bizarrnak mondható az az interjú, amit Bernie Ecclestone adott Amanda Daviesnek, a CNN tudosítójának a múlt hétvégi Monacói Nagydíj alkalmával.

Az interjú megtekinthető ITT.

Az interjú körülbelül minden kényes topikot érintett, ami a Formula 1 körül kereskedelmi szempontból zajlik, így az Új Concorde-Egyezményt is, amely több hete aláírás előtt áll, de főleg a Mercedes csapa tiltakozása miatt végül nem véglegesítődött.

A Concorde Egyezményt, a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség), a FOM (Formula One Management) és a Formula 1-ben résztvevő csapatok 1rják alá (őket rendszerint a FOTA - Formula One Teams Association – képviseli). A Concorde Egyezmény azt szabályozza, hogy miként vesznek részt a Formula 1 bajnokságban és főleg miként  a televíziós közvetítési díjakból. A vélemények többsége szerint az új javaslat túlságosan kedvező a nagy csapatoknak, mint a Ferrari, McLaren és Red Bull, de a Mercedes kevés bevételhez jutna. Ugyanis a Formula One Management azokat a csapatokat akarja a leginkább a tejfölösbödönhöz engedni, amelyek az utóbbi években világbajnokságokat nyertek, ez pedig a Mercedesnek hiányzik.

A történelem során eddig hat Concorde Egyezményt írtak alá, a hatodik, aktuális 2012 végén jár le, 2007-ben lépett érvénybe.

A Concorde Egyezmény aláírásával a csapatok egyetértenek azzal, hogy részt vegyenek a Formula 1-ben és az egyezmény szövegének értelmében részesüljenek a száguldó cirkusz közvetítési bevételeiből.

A régi Concorde-Egyezmény 2012 végén jár le, ezért a Formula One Management többségi tulajdonosának kulcsfontosságú, hogy az új egyezményt minél hamarabb szignózza a csapatokkal.


Monisha Kaltenborn a Sauber csapat harmadának tulajdonosa

szombat, május 26, 2012

A Formula 1 világ első csapatigazgatója, az indiai származású Monisha Kaltenborn számára még nagyobb bizalmi szavazást jelent az, hogy a héten Peter Sauber úgy döntött, a csapat harmadának tulajdonosává avanzsálja őt.

Monisha Kaltenborn kulcsszerepet töltött be a csapat túlélésében a 2009-es szezontól, amikor a BMW kivonult a Formula 1-ből. Peter Sauber azzal indokolta döntését, hogy folytonosságot szeretne csapatának biztosítani a Formula 1 világbajnokságban. Peter Sauber fia szintén az igazgatótanács tagjává vált 2010-ben, és marketingigazgatóként dolgozik a csapatban.

Kaltenborn indiai születésű, viszont családja már gyermekkorában Bécsbe emigrált. Itt végezte jogi tanulmányait, mesterit is itt szerzett. A Sauber csapathoz az alapító Fritz Kaiser Group révén került, viszont mikor ez kilépett a Formula 1 csapatból, Kaltenborn maradt. Férjes, a Himalájában ment féjrhez, két gyerekes családanya, és a Sauber-otthont adó Svájcban lakik, a gyár közelében.

A héten további érdekes hírrel is szolgált a csapat: stratégiai partnerséget kötött a friss BL-győztes Chelsea FC-vel, melynek tárgya a kölcsönös promózás.


BAHREIN: a pénzügyi aspektusról és veszteségekről

csütörtök, április 12, 2012

Milyen pénzek forognak kockán egy nagydíjjal kapcsolatosan? Nos, alább néhány sarokszám.

A tévécsatornák révén 500 millió ember nézi a versenyt. És előtte, akár közben is, és utána, a reklámokat. Ezeket a reklámblokkokat a csatornák már rég eladták, de evidens, ha negydíj nincs, reklámdíjak sem lesznek. A 2010-es Bahreini Nagydíj 90 millió dollár reklámbevételt produkált, tévében, a pálya körül kifüggesztett panók révén. A 2011-es nagydíj elhalasztása kapcsán a szakértők úgy értékelik, mintegy 95 millió dolláros kár származott. Ha öt évig nem szerveznének nagydíjat, a teljes kiesés mintegy 560 millió dollárra rúgna.

A csapatok em örülhetnek egy kiesésnek. A díjak összértéke a nagydíjon mintegy 44,7 millió dollár, a nyertes pedig 6,3 milliótól esik el.

A legnagyobb kárt a szakértők szerint mégis Bahrain gazdasága szenvedi el, hiszen a turisták által Bahreinben elköltött étkezési, szállási pénzről, a helyszínen eladott jegyek áráról, a szintén a helyszínen értékesített reklámtermékekről nem is tettünk még említést.


SCHUMACHER: menjünk Bahreinbe!

csütörtök, április 12, 2012

Riport a CNN-en.

Döntés pénteken lesz, akkor ül össze az FIA Shanghajban. A vélemények egyébként megoszlanak.


2,27 milliárd dollárt hoz össze a Formula Group. Cél a pénzügyi stabilitás

csütörtök, március 29, 2012

2,27 milliárdnyi pénzalapot kíván összegyűjteni a Formula One Group, amelynek visszatérítési határideje 2017-2018, amely helyettesíti a 2,92 milliárd dolláros, 2013/14-ben lejáró kölcsönöket. A mozzanat célja hosszútávon biztosítani a száguldó cirkusz tőkestruktúráját és pénzügyi stabilitását.

 


FORMULA 1: új Concorde-egyezményt írtak alá

vasárnap, március 25, 2012

2013 után is lesz Formula 1. A csapatok nagy hányada aláírta az új egyezményt a Formula One Management-tel. A Mercedes egyelőre nem 0rta még alá, a Caterham és a Williams sem.

A Concorde-egyezmény az a dokumentum, amelyet a Formula One Management a versenyző csapatokkal ír alá a Formula 1 világbajnokság működési elveiről és kereskedelmi viszonyairól.

Részletekkel visszatérünk.


KOMMUNIKÁCIÓ: A Formula1.com-nak új providere van. TATA Communications

péntek, március 16, 2012

Csak a szemesebb szörfölők vették talán észre, de a Formula1.com oldal alján a provider neve megváltozott. Az indiai eredetű, de mára már globális cég, a TATA Communitations veszi át. A teljesen gazdasági alapú együttműködés nemcsak a weboldal technikai működtetésére vonatkozik (ami azért jóval több, mint aminek látszik, erre pedig akkor jövünk rá, mikor a LIVE TIMING szolgáltatásba bemegyünk), hanem arra is, hogy miként áramlanak az információk, adatsorok idén a húsz versenyhelyszín és a nagy-britanniai F1 központ között.

Azért nem semmi, hogy indiai cég nyerte el a Formula1.com-mal kapcsolatos jogokat. A napokban még mutatok pár érdekességet arról, hogy mi is született már meg az együttműködés keretében. Mellesleg Ratan TATA tulajdonos India leggazdagabb embere.

Alább a sajtótájékoztató linkje: egy kis betekintés a világgazdaságba és egy alig tíz éves, de mégis globális vállalkozás nagy pillanatába.

TATA Communications és Formula One Management sajtótájékoztató

TATA Communications és Formula One Management sajtótájékoztató