‘TECHNIKA’ kategória

Nincs lazulás, nagy munkában a Pirelli

péntek, október 12, 2012

Bár a Pirelli látja el az egész mezőnyt gumival, így nincs versenytársa, mégsem lazít. Folyamatosan új keverékek kifejlesztésén és a 2013 évi stratégiáján dolgozik.

Ezúttal Franciaországban, a Le Castellett-i Circuit Paul Ricard nevű pályán tesztelt a gumigyártó. A volánnál pedig, a Forma 1-es tapasztalatokkal rendelkező, Alguersuari ült. A Pirelli vezetősége elismerően nyilatkozott a tesztpilóta munkájáról és elmondták, hogy magabiztosan és felkészülten vágnak neki a jövőnek valamint, hogy 2013 júniusában döntenek arról, hogy maradnak vagy ott hagyják az F1-et.

Alguersuari valószinűleg elköszön a Pirellitől. A pletykák szerint versenyzőként tér vissza a Forma 1 mezőnyébe. Vajon ki fogja helyettesíteni? A gumigyár szivesen látná tesztpilótaként Kubicát vagy akár a visszavonulását bejelentő Schumachert.


A Red Bull szabályosságának határa a csapat ötletességének bizonyítéka

szombat, július 28, 2012

Ezen a héten is a Red Bull volt a figyelem középpontjában. A technikai jellegű sztori még Hockenheimban robbant ki, amikor a verseny reggelén Jo Bauer FIA-technikai szakértő feljelentette a Red Bull autóját a versenybíráknál, mert az szerinte trükközött az autó nyomatékával közepes fordulatszámú teljesítménynél.

A dolgot három órán át vizsgálták a bírák, majd azt a döntést hozták, büntetés nélkül indulhat a Red Bull csapat a Német Nagydíjon, majd a FIA technikai tanácsa hétfőn tárgyalta részletesebben az ügyet.

A figyelem némileg elterelődött erről a kérdésről, ugyanis a verseny egyéb csámcsognivalót is szolgált, aminek a McLaren mellett szintén a Red Bull volt a főszereplője. Végül aztán a Magyar Nagydíj előtti szerdán technikai szabályváltás történt, ami a Red Bull által alkalmazott technikai újítást betiltotta.

Mark Hughes SkySports szakkommentátor szerint a Red Bull újítása éppen arról szólt, hogy a csapat betartotta a versenyszabályzat szövegét, legfennebb ennek szellemével mondott ellent. Büntetést pedig csak szövegszerű szabályzatsértésre lehet adni. Az egész kérdés a körül forgott, hogy amikor a pilóta megnyomja a gázpedált, akkor ez mint vezérlőelem azt eredményezi-e, hogy a motor egyenes arányban növel teljesítményt, vagy sem. A Red Bull újítása abban állt, hogy mondjuk egy gyorsabb kanyarban a pilóta akár ha teljesen is lenyomta a gázpedált, ez nem jelentette azt, hogy a motor ugyanilyen intenzitással válaszolt, hanem a motorvezérlés valamennyit visszafogott ebből a parancsból az “engine map” révén, ezáltal pedig a Red Bull autók leszorítóereje nőtt, vagyis a kanyarsebesség nőtt. Mark Hughes szerint mikor ezt a kérdést vizsgáljuk, akkor figyelembe kell azt is venni, hogy a motort három dolog vezérli, a gázpedál, a gyújtás és a keverékadagolás. Ezekből az első gázpedál parancsán változtatott a másik két tényező.

A szabályzat azt mondta eddig csak ki, hogy nem csökkenhet a motor teljesítménye, ha a gázpedál nyomva van, azt viszont nem, hogy a teljesítmény mondjuk lineárissá válik, vagy arányosan kisebb mértékben nő.

A Red Bull az utóbbi időben többször is a szabályosság határával játszadozott. Viszont Hughes szerint ez azért történhetett meg, mert a Red Bull csapat berkeiben születik meg a legtöbb innovatív ötlet, ezeket ki is próbálják, és közben megpróbálják betartani a szabályzatot is. Viszont emiatt időnként megtörténhet az is, hogy a szabályzók éppen ezek az újítások révén jönnek rá, hogy melyek a hibák és kiskapuk a szabályzatban, és így kénytelenek menet közben fejleszteni a szabályzaton is.

A Red Bull a Magyar Nagydíjon a hockenheimi újítások nélkül kell versenyezzen, viszont a Red Bull pilótái szerint ez semmiben nem befolyásolja hétvégi teljesítményüket.

 


REKORD: a McLaren ma 2,31 másodperc alatt cserélt gumit

vasárnap, július 22, 2012

Minden idők leggyorsabb gumicseréjének lehettünk tanúi a Német Nagydíjon. A McLarennek sikerült a bravúr Jenson Button második cseréjénél.

Íme, itt az eset.


SÁRGALAP: a FIA-jelentés szerint a Red Bull autók már megint szabálytalanok

vasárnap, július 22, 2012

Jo Bauer FIA technikai képviselő napvilágot látott friss jelentése szerint a Red Bull Renault autók motrai (vagyis Renault-motrok) a közepes fordulatszámú intervallumokban nagyobb nyomatékot produkálnak, mint más nagydíjakon. Ez nemcsak az autók teljesítményében nyújt szabálytalan előnyt, de hatással van az autók aerodinamikájára is, a “befújt diffúzor” effektus révén.

Tavaly a Red Bull és Vettel úgy nyertek világbajnokságot, hogy a befújt diffúzorok ügye végig napirenden volt. Míg a Brit Nagydíjon egy futam erejéig ezt betiltották (nem lette ettől a Red Bull sokkal gyengébb), végül az FIA szakértői úgy döntöttek, 2012 elejétől végleg betiltják a befújt diffúzorokat.

Az ügyet tovább elemzik a szakértők, a Red Bull pedig arra számíthat, vasárnap valamelyik rivális majd feljelenti őket, amiből akkor hivatalos eljárás is indulhat, egyelőre nem borítékolható kimenetellel.


EURÓPAI NAGYDÍJ: a Renault hibás Vettel és Grosjean autójának leállásáért is

hétfő, június 25, 2012

A Renault magára vállalta a verseny utáni napon a felelősséget mind az élen autózó Sebastian Vettel, mind kiesésekor a második helyen járó Romain Grosjean autóinak leállásáért.

Mindkét autó esetében a váltóáramú generátor okozta a leállást, bár Vettelnél ennek túlhevülése, míg Grosjeannál a meghibásodás nyomán, áramellátás hiányában leálló motor okozta a végső leállást. Bár a két versenyző a Red Bull és Lotus csapatok berkeiben autózik, mindkét csapatnak a Renault szállít azonos motrokat.

A Renault elemezni fogja Viry-i gyárában a két meghibásodott egységet annak érdekében, hogy hasonló helyzet idén ne fordulhasson elő

A két leállás meghatározó volt a vasárnapi futamban. A két pilóta kiállásuk pontjáig a legjobb és második legjobb teljesíményt nyújtották a pályán, mindketten győzelemre esélyesek voltak. Így végül nevető harmadikként Fernando Alonso végzett az élen és ezzel első pilótaként rendelkezik idén két futamgyőzelemmel.

A Renault elemzi Heikki Kovalainen KERS-egységének meghibásodását is, ami szintén az ők házuk tája.

A két autó leállása idei paraméterekhez viszonyítva különösség, 2012-t az autók megbízhatósága jellemzi, technikai jellegű kiesést az eddigi nyolc futamot és a kis csapatokat leszámítva jóformán alig történt. Mintha a régi kilencvenes évek térnének vissza.


Button Hamilton beállításait követi Valenciában

csütörtök, június 21, 2012

Annyira lehangolóak a volt világbajnok eredményei, hogy a McLarennél úgy döntöttek: Hamilton beállításaira hangolják Button autóját. Azután, ha megértik az autó viselkedését, akkor átállnak a Hamilton beállításainak Buttonra való szabására. Mert Hamilton beállításai a sajátjai, nem működnek ugyanúgy egy másik pilóta számára is.

A McLaren technikusai meg vannak győződve arról, hogy ez Buttont is magasabb helyek felé vezetheti. Kanadában egyébként az egy körös lemaradás oka akkor alakult ki, amikor pénteken szinte az egész edzésnap kimaradt, mivel sebességváltót kellett cserélni.


Minek vannak a pénteki edzések?

csütörtök, május 24, 2012

Igen, tudjuk, Monacóban csütörtökön vannak a pénteki edzések.

De egyáltalán minek szükségesek előzetes szabadedzések, amik nem számítanak semmit a sorrendben? Nos, a csapatok ezeken a szabadedéseken kell leteszteljenek egy csomó forgatókönyvet a szombati szabadedzésre és a vasárnapi versenyre is. Össze kell kombináljik azt, hogyan viselkedik az autó az egyik és a másik gumikeveréken, teli autóval, könnyű autóval. Meg kell nézzék, mi a helyzet egy körön, és hogyan kopnak a keverékek hosszú távon is annak érdekében, hogy legalább hozzávetőlegesen belőjék, miként taktikázzanak a gumicserékkel vasárnap. Az edzések végeredményei természetesen minden pilóta esetében csak a leggyorsabb kört mutatják, azt nem, hogy mennyire konstans egy pilóta mondjuk 15-20 folyamatos körön keresztül, vagy ha a puhább keveréken futotta a legjobb idején, akkor hogyan is viselkedett a másik keveréken. Emellett az sem mindegy, mennyire van tele üzemanyaggal egy autó (ne feledjük, idén tankolás verseny közben nincs), az is befolyásolja a kopást.

Nos, ma Monacóban ez a dolog tovább komplikálódott, hiszen a csapatok “a szokásos programot” nem tudták végrehajtani. Az első edzésen csak Kimi Raikkönnennek nem sikerült megtennie egy normálist kört sem technikai problémák miatt, de délután az edzés felét egy kisebb eső megnedvesítette, ez pedig éppen arra volt elég, hogy senki ne tudja szokásos tesztköreit végigcsinálni és minden száraz keveréket minden körülmény között kipróbálni. Több olyan hosszú időszak is volt a délutáni edzésen, mikor csend volt Monacóban, senki nem körözött. Jenson Button volt az egyedüli, akinek sikerül a szemerkélés előtt egyszer kipróbálnia a szuperszoft keveréket egy gyors körön, meg is tartotta első helyezését az edzés végéig. Figyelemre méltó viszont, hogy a kemény keveréken Roman Grosjean csak 3 tizeddel maradt el, ezzel mindenki másra ráverve legalább hat tizedet.

Minden rosszban jó alapon a pilóták és csapatok jelentős információkat gyűjtöttek arról, hogyan viselkednek az Intermediate (félig esős) gumik, Sebastian Vettel például 12 kört tett meg egyvégtében ezeken a keverékeken.

 


A DRS feldobta a Formula 1 nézhetőségét

szombat, május 12, 2012


DRS: nyitott szárny, csukott szárny

DRS: nyitott szárny, csukott szárny

2011 elején vezették be a DRS-újítást a szabáylzatba, azóta azonban a versenyelőzések számadatai teljesen megváltoztak.

A Mercedes csapat részletesen monitorozza az előzések számát, formáját, adatait, ezek pedig igen kedvező eredményeket mutatnak.

A témához az is hozzátartozik, hogy nemcsak a DRS-zónás előzések, hanem a pályák egyéb részein lebonyolított előzések is megnőttek. Ebben szerepe van annak a KERS fékenergia-visszanyerő rendszernek is, aminek köszönhetően körönként majdnem 7 másodpercig a pilóták egy 30 lóerős plussz erőt produkáló akkumulátort aktiválhatnak, vagyis jobban gyorsulhatnak. A DRS és a KERS körönkénti okos adagolása a hátul haladó pilóda előzési esélyeit jelentősen megnöveli.

Még egy harmadik plussz elem is számít ebben az egyenletben. Szintén tabaly év elején váltotta a Bridgestone-t a Pirelli gumiszállító. A Formula One Group vezetője, Bernie Ecclestone explicit hamarabb elkopó abroncsokat kért a szállítótól annak érdekében, hogy a cserék száma növekedjen egy-egy versenyen még akkor is, ha közben a tankolást éppen kiiktatták a szabályból.

Mindezeket összevetve idén az első négy nagydíjon 326 előzést regisztráltak (ebben az első kör helycseréi nincsenek benne), 220-at, ha a három leggyengébb csapat lekörözéseit nem vesszük számba.

A Mercedes azt is összegezte, hogy melyik versenyen a DRS, vagy a DRS-zónán kívüli előzés volt t9bb. Tavaly 19 nagydíjból nyolc volt azok száma, ahol többször előztek DRZ-zónában. Idén azonban fordult a dolog, eddig az összes nagydíjon többet előztek csukott, mint nyitott hátsó szárnnyal.


BAHRAIN: ennyi idő lesz egy kerékcsere. VIDEÓ

péntek, április 20, 2012

McLaren

Ferrari.

Na melyik gyorsabb? :)


SÁRGALAP: Mercedes vs. Red-Bull

péntek, március 23, 2012

A Mercedes stáb felvette a Red-Bull Renault motorhangját. Az istállóban vissza is hallgatták, ebből pedig úgy gondolják, valami hamis, ugyanis mintha túl sok henger kapna üzemanyagot, mikor a pilóta nem nyomja a gázpedált.

Norbert Haug Mercedes-Motorsport vezető szerint ők nem fenyegetőznek büntivel, csak meg szeretnék érteni, mi a helyzet.

Hűha.