március, 2012

2,27 milliárd dollárt hoz össze a Formula Group. Cél a pénzügyi stabilitás

csütörtök, március 29, 2012

2,27 milliárdnyi pénzalapot kíván összegyűjteni a Formula One Group, amelynek visszatérítési határideje 2017-2018, amely helyettesíti a 2,92 milliárd dolláros, 2013/14-ben lejáró kölcsönöket. A mozzanat célja hosszútávon biztosítani a száguldó cirkusz tőkestruktúráját és pénzügyi stabilitását.

 


ITT-AZ-UJJAM: Karthikeyan ujjat hárít

csütörtök, március 29, 2012

“Vezettem már eleget”, “bizonyítottam, nem kell Vettel igazolása”, “Vettel frusztrált a szezonnyitó miatt” és ehhez hasonló hárítások, vélemények hangoztak el Karthikeyan-tól a maláj incidens után.

Ráadásul a Force India is megvédte az indiait (hehe),

Azért hagyjuk meg, kivágta Vettel kerekét, és elvett tőle 12 pontot. Ha majd ennyi lesz a bajnokságban a különbség, akkor majd elő lehet venni az ügyet.


Bünti: Karthikeyan időbüntetést kapott a Vettel-keréknyisszentésért

hétfő, március 26, 2012

Nem volt már idő bokszáthajtásos büntetést letölteni, ezért végül Narain Kartikeyan időhátralékot kapott a Maláj Nagydíjon. 22. maradt a végső listán, sokat nem vesztett.

Sebastian Vettelnek viszont 12 pontja bánja az incidens.

A koccanás tiszteletére létrehoztuk az ITT-AZ-UJJAM kategóriát.


Létrehoztuk az ITT-AZ-UJJAM kategóriát

hétfő, március 26, 2012

Első kitüntetettünk Sebastian Vettel, aki megmutatta ujját Narain Karthikeyannak. És ismét megmutatta.

Máskor is van integetés a pályán, de nem mindig hajlik be a másik négy ujj. Ebből bünti lesz. De csak filléres.

(There is one idiot driving around here too) :)


MALÁJ ELEMZÉS: két futam után minden csak ködösebb

vasárnap, március 25, 2012
Alonso és Perez

Alonso és Perez pacsiznak

AMI VASÁRNAP TÖRTÉNT, RÖVIDEN

A rajt előtt eleredt az eső, az első körökben annyira sok víz esett a pályára, hogy a vegyes keveréken induló pilóták mind nedvesre váltottak, egy-két bátrabbat leszámítva (Vergne emiatt is pontszerzőként végzett, Karthikeyan pedig a leggyengébb autóval tizedikként is futott egy ideig). Aztán biztonsági autó, majd teljes leállás – piros zászló – következett. Mintegy órás várakozás után újraindult a verseny, és bár időnként még esőveszély fenyegetett, fokozatosan száradó pályán zajlott le a futam. A végén mindenki száraz gumikon körözött. A versenyben nem volt nagyon sok incidens, de annál több előzés, és még így is sok esélyes versenyző a mezőny második felében kínlódott, miután legalább egyszer valami incidensbe keveredett.

KÖD

A Formula 1 idény második futama után váratlanul Fernando Alonso vezeti a versenyzők rangsorát 35 ponttal. Lewis Hamilton 27-tel második, Jenson Button 25-tel harmadik. Aki csak ennyit lát, azt hinné, Ferrari-McLaren har elé nézünk idén. A valóság ennél sokkal ködösebb. Nem igazán derült ki még, melyek az erőviszonyok. Ausztráliát nem tekintik mérvadónak, Malajzíát pedig elmosta az eső, emiatt pedig teljesen váratlan eredmény alakult ki.

AMIT TUDUNK

A McLarenek erősek. Leszámítva a mai versenyt erős hétvégéket mutatta fel, és ha a TOP4 csapatot nézzük (A Lotust, Red Bullt, McLarent és Mercedest neveztük annak szombaton, bár a rangsor most nem ezeket találja az első négy helyen), akkor Hamilton közöttük megnyerte ezt a versenyt. Viszont két Ferrari motoros pilóta (Alonso és Perez) kiválóan használták ki a kaotikus viszonyokat, jó taktikai döntéseket hoztak, és első helyeken végeztek.

JÓ DÖNTÉSEK KRITIKUS PILLANATOKBAN

Ma a kritikus pillanatok alakították ki a végeredményt. Fernando Alonso akkor volt kemény, csapata akkor volt gyors, mikor kellett (Hamiltont a második cserénél a bokszban előzte ki, igaz, a McLaren szerelői kicsit elaludtak), Buttont, aki akkor még jól pozícionálta magát szintén boksztaktikával előzte meg, a Red Bullokat is. Utána pedig elég erősnek bizonyult, hogy senki ne érje utol. Majdnem senki, ugyanis Perez kétszer is elkapta. De ekkor is Fernando Alonso csapata kiválóan mozgott. A harmadik cserénél egy körrel hamarabb hozták ki, mint a Sauber a mexikói pilótát, ez hat másodpercet jelentett a spanyol számára, ami lélegzetvételnyi előnyt adott neki.

Pereznél a taktika a nagy siker, egyben a győzelem elvesztésének kulcsa is. Tizediknek indult, de első körben ki is hozták az akkor már nagyon romló időjárásviszonyokban. Ennek köszönhetően (mindenki más később cserélt nedves gumikra) a piros zászlós leintéskor harmadik helyre került. Ezt követően, bár sokan azt gondolhattuk, az lesz kihívás, hogy a mögötte levőket feltartsa, a mexikói fogta magát és 45 körön keresztül Fernando Alonsot üldözte (aki Perezt szintén jól kitaktikázott bokszkiállásokkal előzte meg), és bár kétszer is előzés-közelbe került, valami miatt a végső lépés nem jött össze. Bár a Sauberben benne volt ma az erő ahhoz is, hogy győzzön.

AKI INCIDENSBE KEVEREDETT 10. HELY ALATT VÉGZETT

Schumacher Grosjeannal ütközött az első körben. 16- helyre sodródott vissza, nem tudott visszakapaszkodni, az utolsó, 10. pontszerző hely csak a legeslegvégén jött össze, mikor Vettel gumiját kivágták hátulról.

Button Karthikeyannal (aki nevét messze többször írtuk ma le, mint bármely hétvégén eddigi pályafutása során) helyért harcolva ment bele az indiaiba. Az első szárnycsere 23. helyre dobta vissza, onnan visszaút nem nagyon volt.

Rosberg autója csak elkoptatta a kerekeket. 13. lett.

Massa – hát – neki csak nem ment. Gumikopás, bármi, nem tudni, de gyenge teljesítmény.

Grosjean pedig néhány kör alatt „homokzátonyra futott” a pálya szélén. DNF.

TOP4 CSAPAT

Bár egyértelmű, hogy a Ferrarival és a Sauber-Ferrarival idén számolni kell, továbbra is kitartok az a vélemény mellett, hogy a négy legerősebb csapat a Lotus, a Red Bull, a McLaren és a Mercedes. De nem ilyen sorrendben. Ha leszámítjuk a zseni Alonsot és Perezt, és a 6-9. helyen végző középmezőnyösöket, akik elkerültek minden incidenst, ezért pontokat szereztek, akkor egy McLaren megverte a két Red Bullt (Vettel Webber előtt volt, mielőtt ugyanaz a Karthikeyan – már lemaradva – kivágta a német bal hátsó kerekét egy bravúros lekörözéses mozzanattal), Raikkönen verseny közben kergetett Red Bullt is, de végül tisztességesen Webber mögött végzett (és az övé a verseny leggyorsabb köre is), a két Mercedes pedig csak a Lotus mögött érkezett be.

CSAPAT- ÉS EGYÉNI SZITUÁCIÓK

MCLAREN MERCEDES: mindkét pilóta továbbra is erős, de egyelőre nem kívánnak több esős futamot. A brit istálló nem szerepelt jól esőben. De amúgy megbízható, konstans, és erős teljesítményeket nyújtanak. A világbajnok jó eséllyel a csapat két pilótája közül kerül ki

RED BULL RENAULT: nem rózsás a szezonkezdet. Kicsit úgy vannak most, mint a Brawn-Mercedessel 2009-ben. Kergetik őket, de így, szezon elején elmaradtak. Sebastian Vettel nagyon keveset mosolyog, érzi, baj van az autóval, Mark Webbernek viszont enyhe vigasz lehet, hogy sokkal fiatalabb csapattársát rendbe lepipálja edzéseken és most a versenyen is. Webber kiegyensúlyozottabbnak tűnik.

LOTUS RENAULT: Kimi Raikkönen már másodszor szerez pontot. Megint hátrányos helyzetből indult, de jól teljesített. Külön érdemes kiemelni a Lotus gumikímélő viselkedését. Kimi egyik remek húzása az volt, hogy míg a mezőny egy adott pillanatban vegyes keveréken autózott, ő nedves gumikkal is ugyanazokat a köridőket hozta. Ráadásul száraz keveréken végül a finn futotta meg a leggyorsabb kört. Grosjean teljesítményéről viszont nehéz úgy nyilatkozni, hogy két futam alatt összesen nem hozott még össze két kört. A Lotus viszont felfele ívelő pályán van, és nem sok idő telik el, míg összejön az idei első pódium. Sőt, később talán egy futamgyőzelemre is pályázhatnak.

MERCEDES: hideg-meleg. Erősek edzéseken, jó rajthelyeket fognak meg, utána pedig teljes csőd. Tegnap még azt nyilatkozták, ma szupererősek lesznek a versenyen, erre ma teljesen leszerepeltek. Rosber autója olyannyira megette a gumikat, hogy 13. lett komolyabb incidens nélkül is. Schumacher viszont már versenyben is előrébb végzett, mint fiatalabb versenytársa, így ő lehet mégis az idei év ígérete. Előbb-utóbb megérti a Mercedes is, mi is van a Pirelli kerekekkel, és akkor menni fog a dolog.

FERRARI: az egész stáb tudja, hogy gyengék. Alonso még győzelmi mámorában is ezt nyilatkozta. Éppen ezért győzelmet szerezni felér egy kisebb VB-győzelemmel is. Tudják, hogy szerencsések, de talán még több motivációjuk lesz, hogy megoldják gondjaikat. A következő 3-4 futam kritikus lehet a szezon szempontjából, Kínában három hét múlva új alkatrészeket szerelnek az F2012-es kasztnira. Ami Massát illeti: ejsze Sergio Perez ma megszerzett egy jövő évi gyári Ferrari ülést.

SAUBER MERCEDES: erősek, ügyesek, szerények. Összehozták. Sergio Perez eredménye megsiratta a tulajdonos Peter Saubert. A konstruktőri bajnokságban előkelő negyedik helyen állnak, ha pedig ma a futamgyőzelmet összehozzák, másodikok lettek volna. Sergio Perez pedig úgy van ötödik helyen, hogy mögéje kerültek Vettel és Raikkönen kaliberű nevek. Tudják, hogy azért reálisan nem itt tartanak, de az ambíció juttatta ide őket. Pletyók szerint az istállók körében úgy gondolják, a Sauber karosszéria az idei legjobban megépített, és még sokra vihetik idén ezzel. Kamui Kobayashival pedig mindig úgy kell számolni, villant egyet, és összehoz egy vagon pontot. Ma nem jött össze neki. Egész héten panaszkodott az autóra, vesztét talán a hátsó fékek okozták.

WILLIAMS RENAULT: ezúttal Bruno Senna tette magát arra a hatodik helyre, ami múlt héten Pastor Maldonadonak nem jött össze. Maldonado is jól haladt, végül a motor adta meg magát. Bruno Senna viszont összeszedett volt, és kihasználva a nehéz körülményeket konstans vezetéssel megszerezte a brit csapat első pontjait. A középmezőnyben a Sauberrel lesznek egész évben harcban.

FORCE INDIA MERCEDES: ma jó lélekjelenléte volt mindkét fiatal wannabe-nek. Di Resta 7., Hülkenberg pedig 9. lett. Nem sokat mutatták őket a tévékészülékek alátámasztandó, hogy konstans, incidensmentes versenyt futottak végig. Ha edzésidőiken tudnak javítani, lehet, hogy mégsem lesz valós a tegnapi állítás, miszerint a középmezőny végén kullognak.

TORO ROSSO FERRARI: Jean Eric Vergne nagy húzása az volt, hogy a kajakgyanús körülmények között is inkább foggal-körömmel ragaszkodott az átmeneti keverékekhez, csak ne kelljen bokszba hajtania. Bevált, a piros zászlós leállás lehetővé tette, hogy a rajtvonalon cseréljenek gumit autóján. Ekkor már 8. volt (huszadiknak indult), és a verseny második felében megtartotta pozícióját. Daniel Ricciardo teljesítménye felejthető, leszámítva azt az apró részéletet, hogy neki kellett bevállalnia először a száraz gumikat, mert mindenki más féltette helyét. Aztán mikor az első teljes száraz körön 5 másodpercet rávert mindenki más legjobb idejére, akkor rögtön forgalom lett a bokszban. A Toro Rossonak javulnia kell, egyértelmű, jelen pillanatban gyengék.

CATERHAM RENAULT: legalább végeztek. Petrov extázisban is volt, örült, hogy köridőik nem maradtak nagyon el a mezőnytől. Az esős viszonyok azonban csalókák. Tegnap edzésen hiányzott egy másodpercnél több is. Még sokat kell dolgozniuk. Kovalainen kínlódott, be is vallotta a végén, hogy inkább felejtené ezt a versenyt

MARUSSIA COSWORTH: Timo Glock örül, versenyzett, befejezte és egy Caterhamot is lepipált. A csapat mindenképpen konstans teljesítmény nyújt, eddig egyik autójuk sem adott fel egy versenyt sem. Ami azért megbízhatóság szempontjából tiszteletre méltó.

HRT COSWORTH: a kis csapat örül. Azt is nyilatkozták, olyan volt a számukra első verseny idén, mint egy jó egészséges teszt. Voltak pontszerző helyen is a 9. körben, aztán Narain Karthikeyan megmutatta, hogy lehet elrontani több top versenyző versenyét, igaz a buttonos incidensben semmit nem tett rosszul. Építenek a tapasztalatokra, talán erősebben térnek vissza három hét múlva. Pedro de la Rosa nagyon örült, hiszen eleinte azt hitte, el sem fog indulni, de aztán végigfutotta a versenyt.

HARMADIK FUTAM: KÍNA

Kína három hét múlva. Adig pihenünk, pletyózunk, formula 1 bizniszelünk és gondolkodunk. Az tény, a szezon igéretesnek és kiegyensúlyozottnak ígérkezik. Kevés a különbség a csapatok, pilóták között. A szezon pedig hosszú. Buona notte.


MALÁJ NAGYDÍJ: mit szóltok?

vasárnap, március 25, 2012

Nagyon sok kérdés marad:

Miért nem tudott az erős McLaren (Hamilton) tempót tartani egy Ferrarival és egy Sauberrel?
Miért voltak a Red Bullok szintén közepes teljesítményűek nedves körülményeken? És a végén szárazon is?
Miért van akkor egetverő különbség Alonso (1) és Massa (15) között?
Mi rejlik a Mercedes katasztrófális versenysebességei mögött?
Mi volt az a rádiós agitáció Vettelnél az utolsó kanyarban?
Mi rejlik a Sauber-Ferrari nagyon jól összerakott vázában? Mitől tartják lassan a legjobb karosszériának?

A szezon eddigi két futama alapján nehéz konkrétumokat következtetni. A tény: Fernando Alonso úgy vezeti a VB-listát, hogy senki esélyt nem adott neki. A csapatoknál a McLaren első.

MIT SZÓLTOK?


MALÁJ NAGYDÍJ: ÉLŐ verseny

vasárnap, március 25, 2012
2 óra 50 percNem hivatalos végeredmények

Nem hivatalos végeredmények

FINISH: ALONSO NYER!!!! PEREZ 2. HAMILTON 3. WEBBER 4. RAIKKÖNEN 5. SENNA 6. A Saubernél sírnak.

UTOLSÓ KÖR: “Maradj kint, maradj kint, maradj kint”. Na svindli. Na. “Állitsd le az autót, most!!”

UTOLSÓ KÖR: Vettelnek szóltak, kötelezően húzzon be a garázsba!!!!!

54. kör: Alonso 3.2 Perez. Ez Ferrari győzelem fele tart. Két Ferrari motor az első két helyen. Maldonado elfüstölt 10. helyről. Schumacher kap egy pontot? :)

53. kör: Perez megint hajt. Van 3.9 másodperc 3 körre. Behozott 6 tizedet.

53. kör: Webber hajtja Hamiltont, de 4.9 másodpercet kell behozni 3 kör alatt.

52. kör: SCHUMACHER 11 VETTEL 12 RICCIARDO 13 BUTTON 14.

50. kör: Perez kimegy szántani, 5 másodpercet veszít. amúgy is beszóltak neki, hogy kell ez a második hely. Hm.

49. kör: itt támadás lesz. Két körön belül. Lássuk.

48. kör: ALONSO 0.9 PEREZ!!! Vettel kerekét Karthikeyan vágta ki egy okos kis mozdulattal.

47. kör: Vettel kaput. Bal hátsó elrobbant. Raikkönen 5, Senna 6.

47. kör. 1.8 másodperc maradt hátra. Mindenki fokozottan figyel. Az esőveszély 13.35kor lejár.

45. kör: 3,3 másodperc maradt hátra. És még 11 kör. Webber továbbra is a leggyorsabb. Hamilton 3.2 Vettel 3.0 Webber. Közelítenek egymáshoz.

44. kör: Pereznek komoly esélye van első helyen végezni!

43. kör: Perez 5.7-re, 1.4 másodpercet hozott be egy kör alatt.

42. kör: ALONSO 7.1 PEREZ 11.7 HAMILTON 4.0 VETTEL 4.3 WEBBER 9.5 RAIKKÖNEN 1.0 DI RESTA 0.5 SENNA

42. kör: Webber a leggyorsabb.

41. Perez cserél. Marad első? … … Alonso. Több másodperc előnyre tesz szert.

40. kör: Alonso cserél. Perez nem. Hamilton sem. De mindenki más cserélt. Az esővel mi lesz?

39. kör: Ricciardo feltette a szárazat. Perez már 1.3-ra. Következő körben DRS veszély Alonsonak. Webber, Di Resta, Senna, Massa, Schumacher, Maldonado cserélnek. Ricciardo a leggyorsabb. 5 másodpercet leütött.

37. kör: 3.2 másodperc. Perez ott van Alonso visszapillantójában. 38. kör: 2.3 másodperc.

35. kör: Perez tizedenként szedi le a különbséget alonsoval szemben. 5.7 másodperc. Még többet leszed. 4.9. Még többet. 3.9. Öt kör, és harc lesz.

34. kör: Raikkönen továbbra is nedves gumikon, a második leggyorsabb a pályán. Elképesztő, hogy óvja a kerekeket a Lotus.

33. kör: Button 17, Perez megint leggyorsabb. A Saubernél izgulnak.

31. kör: Perez leggyorsabb kör: 1.57.647. Nem, Kobayashi: 1.57.450.

31. kör: 5-10 perc, jön egy kis esőcske. Harmadik kanyar körül.

31. kör: még a végén unalmas lesz a verseny második fele?

29. kör: nem,Alonso vezeti a vb-t, ha minden így marad.

29. kör: a jelenlegi állás szerint Vettel első lesz a vb-állásban, Hamilton egy pont hátrányban követi őt. Hm. Alonsonak hány pontja lesz?

28. kör: Hát a Ferrari nagyon úgy áll, hogy megnyeri ezt a versenyt. Teljesen meglepő, kiváló taktikai érzék, és valószínűleg nedves körülményekre állított autó. Mégcsak nem is fenyegeti senki, és Buttont leszámytva ő a leggyorsabb. De hát kit érdekel Button most?

27. kör: meglepik: Di Resta hetedik, Senna 9-dik.

26. kör: Button 1.58.329. 19-dik.

26. kör: Alonso lenyomja 2.00 alá. 1.59.883. Pereznek nem sikerül. alonso előnye 6.7

25. kör: Alonso, leggyorsabb kör. Nem, Perez leggyorsabb kör! 2.00.139.

25. kör: Button cserél, Kovalainen cserél. Button marad átmenetin. Érdekes hogy Raikkönen és Rosberg továbbra is nedvesen van. Látszik, a Lotus mennyivel jobban kezeli a kerekeket, mint a Mercedes.

25. kör: Alonso: “esik”.

25. kör: Raikkönen megelőzi Rosberget. 5. hely.

24. kör: Rosberg kerekei lassan elfogynak. Na, rádió, jön egy kis eső?

24. kör: Vettel megelőzi Rosberget. 4. hely.

23. kör: ALONSO 5.0 PEREZ 7.1 HAMILTON 8.0 ROSBERG 0.2 VETTEL 1.1 RAIKKÖNEN 1.8 WEBBER

22. kör: Button panaszkodik az első kerekekre. Hiába na, száraz beállítás, nem megy nedves pályán.

20. kör: DRS megengedve. Jöhetnek az előzések. Már látom is Raikkönent. Látszik a közvetítésen, ahogy raikkönen eltérő íveket használ.

18. kör: Button a leggyorsabb. 2.00. Huszadik. Alonso fokozatosan elhúz. Az erőviszonyok a száraz gumikon változhatnak majd, amikor a reális erőviszonyok előjönnek. Button versenye kompromittálva, pontszerző hely még lehet, de ennyi. 42,8 másodpercre az első helytől.

17. kör: Rosberg és Raikkönen nedvesen, a többiek átmenetin. a két pilóta egyből szárazra fog váltani. Perez hajtja alonsot az első helyért. Na :)

17. kör: ALONSO-PEREZ-HAMILTON-ROSBERG-VETTEL-VRAIKKÖNEN-WEBBER.

16. kör: Alonso első. Rosberg megelőzi Vettelt. Raikkönen is támadja Vettelt. Button 23-dik.

15. kör. Button megüti a HRT-t. Vettel rádiója fuccs. A HRT pozícióért harcol.

15. kör: alonso megelőzi Buttont, Hamiltont is a boxban.Perez leggyorsabb kör!

14. kör vége. Hamilton is kiáll, Webber, Vettel. Perez vezet. Button első lesz?

14. kör: Button egyből kiállt!. Rosberg is. Valamit tudnak. Massa lenyomja Vergnet. Vettel is webbert! Webber visszavág! Vettel kicsúszik.

14. kör: a tippek szerint mindenki átmegy átmeneti keverékre.

BÜNTI: de la Rosa, boxáthajtásos bünti a rajtos incidens miatt (későn hagyta el a stáb a pályát).

13. kör: 90 perc, 13 kör, beleférünk a 4 órába.

13. KÖR: jön ki a biztonsági autó. Érkezik a száguldó cirkusz!

PLETYÓ: Button bezabált a piros zászlós szakasz alatt. Pasta.

BÜNTIVESZÉLY: de la Rosa csapatja talán későn hagyta el a rajtvonalat.

LEVELIBÉKA: az esőzés fokozatosan csökken.

10. kör: a nagy kerékcserés káoszban Alonso megelőzte Vettelt. Mindenki nedves kerekeken.

RAJT: Safety Car mögött indul a mezőny, egyelőre nem tudni, mennyit köröznek mögötte. Cél a víz lenyomása a pályáról.

RAJT: 23-an indulnak újra, az egyedüli kieső Roman Grosjean (Lotus).

DRS: ha egy versenyt nedvesnek minősítenek, nincs DRS aktiválás.

SZABÁLY: Vergne abban a szerencsés helyzetben van, hogy a rajtvonalon cserélhet átmeneti keverékről teljesen nedvesre. Ezzel gyakorlatilag megsórol egy bokszkiállást.Így kell 20 másodpercet nyerni a pályán.

RAJT: azok a sátrak Félsziget-fesztiválra emlékezetnek. Civil falu.

BRATYI: Massa és Schumacher “szukkoznak” az istállóknál. Éppen szóltak nekik, helyzet van, jó lenne visszaülni.

NEWS: 12.15kor biztonsági autó mögött újraindul a mezőny. Nedves kerék kötelező.

KIS ELEMZÉS: A McLaren jól áll, Sergio Perez fő kihívása, hogy maga mögött tartsa a többieket. Perez, Alonso, Massa, Vergne és főleg Karthikeyan is abban reménykedhetnek, hogy a felszáradás a lehető leglassabban történik meg. Mindenesetre Karthikeyan nevét ennyiszer az egész szezonban nem fogjuk leírni. Raikkönen 13.. Összességében a McLaren áll a legjobban, a Red Bullok esélyesek egy harmadik helyre. Webber mutatkozik igazán erősnek. A Lotusok sajnos megint elrontották, de figyeljünk oda Rosbergre (9) és Schumacherre (15). Erősek lehetnek még.

11.57: egy biztonsági autó megszimatolja a pályát. Előrelépés.

11.55: a vészmadarak a sötétedésről kezdenek károgni. 2009-ben is volt egy hasonló probléma, de akkor az eső sokkal többet tartott.

11.52: a vízmennyiség egyértelműen csökkent a pályán. Negyed óra, s legalább újraindítási időpontot kapunk. Ez az alonso olyan, mint egy pitbull.

Most várunk. Egyelőre semmi hír az újraindításról.

Pontosan úgy esik, mint Kanadában.

SZITU:

SZABÁLY: legtöbb két óra hosszú a verseny, ha megállítják a versenyt, akkor is összesen 4 órás lehet várakozási idővel a futam. No more Canada 2011. Az 4 óra 4 percet tartott.

7. kör: sorrend: HAMILTON – BUTTON – PEREZ – WEBBER – ALONSO – VETTEL – VERGNE – MASSA – ROSBERG – KARTHIKEYAN.  Azért ez vicces. Karthikeyan eleve nedvesen indult. Perez okosan taktikázott. Vergne ügyes, a Ferrarik is jól jöttek ki az ügyből.

6. kör: BIZTONSÁGI AUTÓ! Perez HARMADIK, emlékeztek, ő cserélt elősör nedvesre.

5. kör: az első öt helyezett bemegy! Lássuk, ki lesz első… Na, Button fiksy Hamilton mögött van. Két tized.

5. kör:Button nedvesen lenyomta Schumachert. Buttonnak esélye van átvenni az első helyet, Hamilton úszik, panaszkodik a rádióban.

4. kör: Button cserél, nedves gumira! Webber második, szárazon. Alonso is cserélt. Most borul minden. A számítógépes rendszer sem tudott még aktualizálni.

4. kör. Grosjean kiesett. A homokból nincs kiút.

4. kör: Vettelt Alonso kínozza. A köridők romlanak, több a víz a pályán. Massa bement cserélni. Nedves. Perez nedves kerekes idői egyébként rosszabbak, mint az átmeneti gumisoké.

3. kör: Schumacher felnyomta magát 13-ra a karambol óta. Webber még mindig szárazon, nagyon ügyes.

2. kör. Hamilton a leggyorsabb. 1.6-os előny.

1. kör: Perez NEDVESRE vált. Alonsonak jól jön ez a nedves pálya.

1. kör: HAMILTON – BUTTON – WEBBER – VETTEL – ALONSO – ROSBERG – MALDONADO – RAIKKÖNEN

RAJT: Hamilton okosan kiszorította Buttont, Grosjean 3. schumacherel összemegy. Webber már 3. Vettel 4.

RAJT: Webber közepes szárazon indul! Vajon ez lehet a nyerő? Most nem esik.

FELVEZETŐ:  a helikopter kameráján is látszik, mennyire erősen esik.

GUMIK: na lássuk. A versenyt esősnek minősítették. A gumiszabályok esnek. Vettel és Hamilton átmeneti nedvesen vannak. A nedves kerék a kék festésű, az átmeneti a zöld.

DRS: egy előzési zóna van, ahol hátsó szárnyat lehet nyitni. Az érzékelő az utolsó kanyarban van, a szárny a rajtcél egyenesen lehet nyitni. Tavaly még két ilyen zóna volt.

RAJT: már nagyon esik. Emlékeztek? Schumacher nagy esőmenő…

A PÁLYA: izgalmas, a versenyzők imádják, széles, helyenként több ideális ív is létezik.

Sepang

Sepang

RAJT: az első kanyarig elég hosszú táv van, aki jól rajtol, több helyet is szerezhet. Massa például híres rajtoló.

MÚLT. azóta azonban mindig a poleman (elsőként induló) pilóta végzett a dobogó legmagasabb szintjén.

MÚLT: Raikkönen 2003-ban hetedik helyről indult és nyert.

SÁRGALAP: a Mercedes F-csatornás szárnyacskái szabályosak, a Red Bull keresetét a FIA ismét elutasította.

BÜNTI: a rajtsorrend a szombati időmérőhöz képest változott, mind Raikkönen, mind Kovalainen öt helyes büntetést kaptak előző technikai okokért és versenyszabály-sértésekért.

LEVELIBÉKA: villámos-dörgéses felhő érkezik nyugatról, a pálya irányába tart. Emlékeztek 2009-re? Akkor Button nyert, de mindenki csak felezett pontszámot kapott, nem tudták a verseny 75%-át sem lefutni.

MONDÉN: leégett a Lotus vendéglátóegzsége. Raikkönen cseresisakja is bánja. Állítólag egy hűtő okozta a tüzet.

RAJT: A rajtsorrend ez:

HAMILTON – BUTTON – SCHUMACHER – WEBBER – VETTEL – GROSJEAN – ROSBERG – ALONSO – PEREZ – RAIKKÖNEN – MALDONADO – MASSA – SENNA – DI RESTA – RICCIARDO – HÜLKENBERG – KOBAYASHI – VERGNE – PETROV – GLOCK – PIC – DE LA ROSA – KARTHIKEYAN – KOVALAINEN.

ESIK MALAJZIÁBAN: PEREZ ELSŐ!!. ALONSO 2. Mindenki szárazon. PEREZ UTOLÉRI ALONSOT. ÉLŐ KÖZVETÍTÉS.


FORMULA 1: új Concorde-egyezményt írtak alá

vasárnap, március 25, 2012

2013 után is lesz Formula 1. A csapatok nagy hányada aláírta az új egyezményt a Formula One Management-tel. A Mercedes egyelőre nem 0rta még alá, a Caterham és a Williams sem.

A Concorde-egyezmény az a dokumentum, amelyet a Formula One Management a versenyző csapatokkal ír alá a Formula 1 világbajnokság működési elveiről és kereskedelmi viszonyairól.

Részletekkel visszatérünk.


MALÁJ NAGYDÍJ ELŐZETES: mit szóltok?

szombat, március 24, 2012

HAMILTON – BUTTON – SCHUMACHER – WEBBER – VETTEL – GROSJEAN – ROSBERG – ALONSO – PEREZ – RAIKKÖNEN – MALDONADO – MASSA – SENNA – DI RESTA – RICCIARDO – HÜLKENBERG – KOBAYASHI – VERGNE – PETROV – GLOCK – PIC – DE LA ROSA – KARTHIKEYAN – KOVALAINEN a rajtsorrend.

Mit szóltok, mi lesz a végeredmény?


ONBOARD: maláj pálya Alonsoval

szombat, március 24, 2012

Nézzétek, hol fogy a KERS (az adatoknál a kicsi elem, mikor körbe besárgul, akkor nyomja). A DRS-t nem használja, innen lehet tudni, hogy versenytempóra tesztel. Csak a felvetél végén, ott a DRS zóna a versenyben is. A felvételből látszik, a Ferrari nagyon stabil és vezethető. Csak lassú.