április, 2012

Négy futam, négy egyéni és csapatgyőztes. Rég nem látott vegyes mezőny

kedd, április 24, 2012

Csak, hogy ismét ne mondhassuk meg a tutit – a negyedik hétvége után sem – Bahrein újabb pilóta, ráadásul újabb csapat győzelmét hozta az idei szezonban. És az igazi harcban a győzelemért egy ötödik csapat ötödik pilótája is benne volt.

Világossá vált, hogy az európai szezon kezdetén igen fontosnak bizonyulhat a Maranellóban szervezet május eleji teszthét, ahol minden csapat újabb fejlesztéseket vet be, amelyektől azt reméli, végképp maga irányába billentheti ezt a szezont. Jelenleg ugyanis hat olyan csapat van a mezőnyben, amely vagy győzött, vagy nagyon közel állt hozzá. A pilóták rangsorában pedig az első helyezett a lehetséges 100 pontból mindössze 53-at gyűjtött össze, aláhúzandó, mennyire vegyes a mezőny.

A nézők szempontjából persze mindez igen izgalmas, nem lehet kiszámítani a nyertest, nincs zsinór-teljesítmény, mint tavaly, annál több előzés, taktika, meglepő teljesítmény.

Éppen Michael Schumacher adott hangot kritikájának a Pirelli gumiszállító irányában, ugyanis szerinte nem kóser, hogy jóformán egy autó, egy pilóta sincs 100%-os teljesítményen, mert itt is, ott is, szárazon is, nedvesen is, teli tankkal és üresen is folyton óvni kell a gumikat. Rá is tappint a valóságra, vizont mások úgy vélekednek, ez is a játék része, és nem panaszkodik.

A gumik teljesítménye először tavaly romlott igazán. Az érdekes az, hogy Bernie Ecclestone Formula 1 tulajdonos kérte a Pirellit, gyártson puhább abroncsokat, hogy azok hamarabb kopjanak el, és nagyobb legyen az izgalom. Az intézkedés elérte célját, azóta nagyon bulis F1 versenyt nézni, halom előzés van, borulnak a sorrendek, minden izgi.

Ha a hivatalos eredményeket nézzük, Sebastian Vettel a Red Bullal szűk különbséggel legyőzte Kimi Raikkönent, Roman Grosjean pedig (mindketten a Lotus pilótái) magabiztos dobogós lett. Őt Mark Webber követte jelentős elmaradással. Nico Rosberg kínai győztes ötödik lett, őt Paul di Resta a Force India pilótája (eltérő, két kiállásos taktikát követve) hatodik helyen végzett és legyőzte az őt követő Fernando Alonsot, Lewis Hamiltont és Felipe Massát. Michael schumacher 22-ről indulva végül az utolsó pontszerző helyen, tizedikként végzett. Jenson Button egy körrel a vége előtt hármas kombinált technikai probléma miatt feladta (kiesés előtt hetedik volt).

Dehát mi is történt a hétvégén? Egy mondatban megfogalmazva a Red Bull és a Lotus – mindkét csapat Renault motrokkal fut és az első három versenyen ilyen vagy olyan okból küszködött – annyira fölényesen elverte a mezőnyt, hogy az csak úgy porzott (tény, Bahreinben valóban nagyon sok por volt). Olyannyira, hogy a negyedik Mark Webber és a futottak még első helyezettje, Nico Rosberg között 17 másodperc volt, a német pilóta a győztes Vetteltől 55 másodpercre maradt le! A verseny 57 körös volt, egyszerű matek kérdése a körönkénti egy másodperces alulmaradás. Szóval mindenki nagyon kikapott.

Ez az egész oda vezet egyébként, hogy bármilyen előrejelzést mondani kész hazardírozás. Azt már csak viccből tesszük hozzá, hogy most éppen csak lecsúszott Kimi Raikkönen a győzelemről, de Malajziában Sergio Perez is ugyanebben a helyzetben volt. Éppen csak nem jött össze.

PILÓTÁK RANGSORA: A rangsort most úgy vezeti Sebastian Vettel 53 ponttal, hogy eddig összesen 100 pontot lehetett nyerni 4 futam alatt, ez elmondja, mennyire vegyes mindenki teljesítménye. Őt Lewis Hamilton követi 49 ponttal, Mark Webber 48 ponttal, Jenson Button és Fernando Alonso 43 ponttal, Nico rosberg 35-tel, Kimi Raikkönen 34-gyel és Roman Grosjean 23-mal.

CSAPATOK RANGSORA: Red Bull Renault 101 pont – McLaren Mercedes 92 pont – Lotus Renault 57 pont – Ferrari 45 pont – Mercedes 37 pont – Sauber Ferrari 31 pont – Williams Renault 18 pont – Force India Mercedes 17 pont – Toro Rosso Ferrari 6 pont.

Na de vegyük csapatok szerint is.

RED BULL RENAULT (1-4)

Csapatként megmutatták, van psyichéjük és kitartásuk összeszedni magukat. Van kapacitások újítani, és végsőkig keresni a jó megoldásokat. Sebastian Vettel megmutatta, miért világbajnok (csapattársát 35 másodperccel leelőzte). Kiválóan kezelte a gumikat, és bár a Lotussal szemben használtabb szettekkel kellett hajtson, ki tudta variálni őket jól a végéig. Rajt-cél győzelem volt, kis raikkönenes pikantériával. Igazából egy kanyar volt, amikor komolyan veszélyeztetve volt elsősége, ez a harmadik kiállás előtt történt. Ami Mark Webbert illeti, úgy harmadik a bajnokságban, hogy negyedik negyedik helyét gyűjti be. Közepes volt, csapattársa teljesítménye alapján a Lotus-szal szemben jobban kellett volna teljesítsen.

LOTUS RENAULT (2-3)

A Bahrein-i Nagydíj sója-borsának bizonyult mindkét pilóta. Bevalljuk, büszkék vagyunk arra, hogy még az időmérő edzés első etapjában felfigyeltünk arra, mekkora kört futottak kemény keveréken. Már akkor látszott, hogy ha nem packáznak el valamit (karambol, ütközés, stb.), akkor lehet ebben nagy eredmény. Aztán a verseny során először Grosjean dugta ki a fejét és kezdett McLareneket és Mercedeseket előzni, miután fenomenálisat rajtolt, aztán miután körökön át Massával hadakozott (és elmondása szerint ezen bukott el tkp. a győzelme), Kimi Raikkönen is elkezdte legyúrni torkán a mezőnyt. Kimi Raikkönen egyértelmű nyertese volt a gumispórlásnak, azon kevés top pilóták közé tartozott, aki két etapot nyomott le puhább keveréken, ráadásul nagyon gyorsan. Nem tudjuk eldönteni, a kulcspillanat, amikor Roman Grosjeant megelőzte, csapatutasítás volt, de az tény, előtte is, utána is gyorsabb volt csapattársánál. Utólag kiderült, ez nem osztott-szorzott a dolgokon, de az tény, a verseny második felében mindvégig a képernyőkhöz és adatsorokhoz kötött, majdnem tizedre pontosan követve Sebastian Vettelt. Végül nem jött össze. De a Lotus teljesítménye igazolta még az austrál hétvégén leírtakat: a csapatban dobogós helyezések vannak, de talán a győzelem is meglehet. Raikkönen meg megmutatta, két évet kihagyni nem jelentette azt, hogy bármit is elveszett volna tehetségéből. Ez egyszerűen adott.

MERCEDES (5-10)

Ha nem számoljuk a Renault motoros autók teljesítményét, akkor mondhatni, Rosberg és a Mercedes ismét megverték  mezőnyt, a McLareneket, a Ferrarikat. Ezt a részletet pedig csak így utólag vettük észre, mivel a Red Bullok és Lotusok teljesítménye minden más hírt elnyomott. Nico Rosberg  és a Mercedes ezzel megmutatta, hogy Kína nem éppen egy véletlen volt. Michael Schumacher teljesítménye sem volt rossz, ha ahhoz mérjük, 22. helyről indult. Ő haladt a mezőnyben a legtöbbet előre. Azonban továbbra sem jött össze neki egy incidensmentes futam, így nem láttuk még, mire képes a hétszeres világbajnok egy teljesen incidensmentes hétvégén.

FORCE INDIA MERCEDES (6-12)

Érdekes módon Paul di Resta taktikája bevált, pedig kevésebb bokszcserére alapozott. Szentül meg voltunk győződve, hogy az utolsó körökben di Resta nem bírja ki, de ahogy Alonso fogalmazott, egy egyenesen múlt az ügy. Di Resta elmondása szerint az utolsó körben zéró tapadása volt, így mondhatni, a taktika zeiss-ra vált be. Nico Hülkenbergnek a rajtnál kuplungproblémája adódott, ezért legutolsó helyről küszködte magát vissza 12-re, ami sajnos nem volt elég. Összességében azonban a force India eddigi teljesítményeit felülmúlta, Paul di Resta pedig kiegyenlítette legjobb teljesítményét.

FERRARI (7-9)

Felipe Massa pontot szerzett!! Önmagukhoz és idei autójukhoz képest jól teljesítettek, az általános elvárásokhoz képest nem. Végig felvették a harcot a Mercedesekkel és McLarenekkel, ez pedig alapvetően jó teljesítmény. Az, hogy a Renaultok hűlt helyét látták csak, nem igazán az ők problémájuk volt, az eddigiekhez képest jól vették a megpróbáltatást. Ha hozzáadjuk, hogy amúgy gyenge a Ferrari idén, akkor a kerékproblémát ehhez képest az átlagnál jobban megoldották. Barcelonára egy halom javítást ígérnek, aztán lássuk, mi lesz. Egyelőre a Lotus megelőzte a csapatot a bajnokság állásában.

MCLAREN MERCEDES (8-18*)
* Button feladta, de a hátramaradt kevés kör miatt rangsorolták

Talán a legnagyobb csalódás. Ha a Reanult-okat kivesszül az egyenletből, még azt lehetne mondani, hogy az élbolyban közepesen teljesítettek, de így inkább silányak, gyengék voltak. Mindezt annak kontextusában, hogy az első három hétvége tapasztalatai alapján ők mondhatók a legkonstansabb csapatnak. Jenson Button a hamiltonos bokszbalfaszkodás után (kétszer is sikerült irtó lassan feltenni az új kerekeket az autóra) csapattársa előtt maradt, tehát némileg erősebb volt. Lewis Hamilton pedig – bár eleinte jobb volt Rosbergnél, fokozatosan vesztett helyeket. Végül még Fernando Alonso előtt is. Ez a hétvége után már nem tudni, mi várható a következőkben, az viszont kiderült, a wokingi istállónak is vannak gyenge pontjai, megfoghatók, megelőzhetők. A csapat már a bajnokságot sem vezeti.

SAUBER FERRARI (11-13)

Még egy csapat, aki másképp teljesített, mint ahogy az elvráható lett volna előző versenyek alapján. Nem volt egyszerűen szufla az autókban. Eltérő stratégiákkal vágott neki a két pilóta a versenynek, de végül a két megállásos taktika is hárommá vált a túl erős gumikopás miatt. Sergio Perez a verseny legvégén vesztette el az utolsó pontszerző helyet.

TORO ROSSO FERRARI (14-15)

Ennél lehangolóbb nem is lehet a két fiatal Red Bull nevelt teljesítménye. Daniel Ricciardo hatodik helyről indult, de ezen felül minden rosszul jött össze. Nincs elég jó teljesítmény az autóban. A középmezőny végén kullognak. Ráadásul úgy tűnik, ez nem egy rossz hétvége volt, hanem egy rossz szezon van még hátra. Végül is a középmezőnyből megverték a Williams-et, de a Force Indiától és Saubertől elmaradtak.

CATERHAM RENAULT (16-17)

Vitaly Petrov megverte Heikki Kovalainent, sajnos nem láttuk, mikor és hogyan történhetett meg mindez. Talán az számíthatott, hogy az orosz csak háromszor állt ki, a finn pilótával ellentétben. De ismét végeztek, az 1 körös lemaradás nem sok, itt egyértelműen az a cél maradhat idén, hogy utolérjék a középmezőny végét, esetleg egy kaotikus versenyben egy pontot szerezzenek.

MARUSSIA COSWORTH (19-DNF)

Felemás teljesítmény. Timo Glock helyrehozta az önmagához képest is katasztrófális 23. helyet, megelőzte a HRT-ket. De ennyi, Charles Pic motorja föladta.

HRT COSWORTH (20-21)

Mindkét pilóta végzett. Utolsó helyeken, de mindvégig pályán maradtak, a két körös lemaradás messze jobb, mint a tavalyi 6-7 körök. A Marussiához képest jobban teljesítettek, ott egy pilóta kiesett.

WILLIAM RENAULT (22-DNF)

Még egy csapat, aki teljesen mást nyújtott, mint eddig. Egyik pilóta sem végzett a versenyen, és ez egy igen komoly visszaesés ahhoz képest, hogy harcban vanna a legjobb középmezőny-csapat helyért.

 


BAHREIN: Vettel győzött! Raikkönen 2., Grosjean 3. Red Bull és Lotus fölény. Verseny ÉLŐ

vasárnap, április 22, 2012
Bahrein - nem hivatalos végeredmény

Bahrein - nem hivatalos végeredmény

Izgalmas verseny volt, már megint. Négy futam, négy különböző pilóta és négy különböző csapat győzött. Wow. Vettel talán átveszi a vezetést a bajnokságban.

PLETYÓ: “Egyszer szinte megelőztelek.” “Azt hiszem, többször is volt esélyed.” (Raikkönen-Vettel)

FINISH UTÁN LEPARKOLUNK GYORSAN: Vettel is, rosberg is a bokszuttca végén rögtön lehúztak.

FINISH: Vettel 3,3 Raikkönen 6,8 Grosjean 28,5 Webber 16,6 Rosberg 2,0 di Resta 0,2 Alonso 1,1 Hamilton 6,0 Massa 6,4 Schumacher.

55. kör: Button feladja. Valami tönkrement. Utolsó kör.

55. kör: Raikkönen már nem tudja utolérni Vettelt. 3.2 másodperc, de ezt már nem lehet behozni. Rosberg közben elvesztett egy hengert, úgy hallatszik a motron.

53. kör: 3.4 másodperc. Raikkönen kezd kicsit gyorsulni, de nem meggyőző. Párocskák alakulnak ki. Button di Restát támadja, Alonsora pedig Hamilton tapadt rá. Button kiáll!!! Mintha kivágta volna valami a kerekét az utolsó kanyarban.

51. kör: még 6 kör. 3.5 másodperc a különbség. Közben rosberg gyomrozza di Restát az ötödik helyért. Azért vicces, hogy di resta Rosberg, Alonso, Button, Hamilton előtt van.

50. kör: Vettel kezd gyorsabb szektoridőket futni. Úgy néz ki, ő lesz mégis a győztes, a Lotus és Kimi Raikkönen nem tudják őt behozni. Különbség 3.4.

48. kör: maradt 2.6 másodperc. Kimi valóban elkezdte behozni. Grosjean beton 3, Webber beton 4. Rosberg a McLarenek előtt, 6. helyen. Kérdés, di Resta 5. helyen meddig bírja.

45. kör: “Kimi, Sebnek nagyobb a kopása. Utol fogjuk érni”

44. kör: jaj, ha akarjátok tudni: Schumacher 12. helyen fut, támadja Kobayashit.

44. kör: Webbernek megint meglesz a negyedik hely. Hurrá :-)

43. kör: Most Grosjean a leggyorsabb. VETTEL 3.4 RAIKKÖNEN 6.6 GROSJEAN. De persze ismét: kérdés, kinek a gumija bírja jobban. Tippünk szerint mindenki vadiúj keményebb keveréket kapott az utolsó szakaszra. De ezek kell a legtöbb kört kibírják. Visszavonjuk a tippünket: talán mégis mindenki megússza három cserével.

42. kör: Vettel gyorsabb, most véglegesen elhúzhat. Grosjean gyorsabb, mint Vettel, de 11 másodperces az elmaradás. Raikkönen talán kezd gyorsabb szektoridőket futni. A futottak még kategóriában di resta most ötödik, de még ki kell egyszer álljon, a többieknél nem tudni. Utána 6 rosberg 7 button 8 alonso 9 Hamilton. 1-2 másodperces különbségek a nagymenőknél.

41. kör: sorrend: VETTEL 2.9 RAIKKÖNEN 7.4 DI RESTA 19.1 WEBBER. Vettel leggyorsabb kört fut. Talán Raikkönen visszavett egy kicsit?

41. kör. Grosjean cserél utolsónak. Ő bírhatja ki a leginkább.

40. kör: közben mindenki kereket cserélt. Hamilton, button, Massa, alonso hamarabb. Lehet, hogy az első három helyezett kihozza a három cserét. A többiek nem hisszük, hogy kib0rják. Lássuk.

36. kör: a köridők nagyon leromlottak. Kopnak el ismét a gumik, körökön belül csere következik.

35. kör: megpróbálja Raikkönen a célegyenesben, meg, nem sikerül.

33. kör: Raikkönen két körön belül meg fogja előzni Vettelt. Raikkönen 3 tizeddel jobbat fut már körönként. Vettel 1.1 Raikkönen. Most, most ráhajt, nyílik a DRS!

31. kör: erre a vesenyre a red Bullon és Lotuson k0vül mindenki de mindenki mindent elrontott. A négy eő helyezett több mint egy másodperccel gyorsabb, mint bárki más. Elképesztő, mekkora különbséget halmoznak fel. Mindenki más fényévekre van. De a Lotus várható jó teljesítménye már tegnap látszott, mikor a Q1-en arra figyeltünk fel, hogy kemény keveréken mindenkire rávertek 7 tizedet. Csak úgy.

28. kör, verseny fele: VETTEL 2.0 RAIKKÖNEN 7.5 GROSJEAN 9.1 DI RESTA 0.2 WEBBER 3.6 BUTTON 3.9 KOBAYASHI 2.8 ROSBERG 1.8 ALONSO 1.1 MASSA 0.8 HAMILTON

25. kör: hát Kimi Raikkönen 3 másodpercre van Vettelre. Abszolút nyerő volt azzal, hogy egy körrel hamarabb cserélt. De itt mindenki négyszer fog cserélni, úgy tűnik. Raikkönen leggyorsabb kör. 1.38.165. Kemény keveréken. Vettel lágy keveréken. Használt lágyon.

23. kör. Raikkönen megelőzi Grosjeant! Alonso, Hamilton, Webber cserél. Ahogy elnéyyük, az első három pilóta megússza három cserével. A harc az elsőségért Vettel és Raikkönen között lesz, ha a technika vagy vaegy szerelő nem kever be.

22. kör: mindenki cserél, Massa, Button, Rosberg. Lehet itt négy csere is. a kemény keverékek sem bírják.

20. kör: a kemény keverékek is fogynak el. a köridők elkezdtek drasztikusan romlani. Lehet, hogy négy kiállásos taktikát is látni fogunk. Csak raikkönen van 1.39.4-en, mindenki más 1,40plussz.

17. kör: Az első három 1.40 alatt fut. Mindenki más lassúbb. Vettel erősnek mutatkozik, a McLarenek az 5. és 6. helyen közepesek. Mark Webber sem erős. A két Lotus okozza eddig a mgelepetést, míg a Mercedesek katasztrófálisan szerepelnek. A Ferrari langyos, Perez a futottak még kategória elsőjeként reálisan tizedik.

15. kör: mindenki kemény keveréken, kivéve Raikkönent. Itt mutatkozik meg a plussz egy friss keverék. rosberg is lágyon van de tizedik. raikkönen 7,9 másodpercre Vetteltől. Grosjeantól 2,9-re.

14. kör: raikkönen a leggyorsabb körön. Vettel vezet, Grosjean második, Raikkönen harmadik. A többiek maradnak le. A Lotusok fenomenálisak.

11. kör: sorrend: Di Resta (nem cserélt), Vettel, Grosjean, Webber, Raikkönen, Button, Alonso, Hamilton. Raikkönen pedig rátapadt Webberre.

10. kör: Hamilton megelőzte Rosberget. A pályabírók vizsgálódnak. Mindenki cserélt. Vettel és Raikkönen utolsóknak. Azonnal update-elt sorrend.

9. kör: Hamilton cseréjét elrontják. Alonso is leelőzi Hamiltont, Webbert is. Óriási kavarodás. Grosjean a 10. kör végén cserél. Kimi és Vettel maradtak kint csak az élen.

8. kör: rosberg, button, Massa cserélnek. Raikkönen agyontapossa Alonsot. Raikkönen 5!

7. kör. Grosjean gyorsabb Vettelnél. A különbség 4,9 Button kínlódik a hátsó kerekekkel.

6. kör: Vettel letette pályázatát a futamgyőzelemre. A Lotus is versenyben a győzelemért? Jön a DRS zóna. Megtámadja Grosjean Hamiltont? Kész, megvan. Grosjean második!

5. kör: Grosjean 4 tizedre Hamiltontól. Lassan előzni próbál. Második helyért folyik a harc.

5. kör: Raikkönen visszaelőzi Massát. Nagyon izgi eddig.

Vizzajátszások: A ferrarik is nagyon jól rajtoltak.

4. kör: Grosjean harmadik. Megfogta Webbert! A rajtismétlésnél lászik, mennyire jól indult a két Lotus.

3. kör: Vettel 3,3 Hamilton 1,1 Webber 0,4 Grosjean. Grosjean kezdi támadni Webbert.

2. kör: Vettel 2,9 másodpercet szerzett már, Hamilton mögött kezdenek felgyűlni az autók. a McLarenek gyengék, Raikkönen erős. Grosjean is erős, Alonso ötödik helyen van. Massa megelőzi Raikkönent. Massa 8. helyen.

1. kör: Raikkönen erős, Grosjean is erős.  Első kör vége: Vettel, Hamilton, Webber, Grosjean, Alonso.

RAJT: Vettel, Hamilton, Webber, Grosjean, Alonso, Rosberg. Raikkönen.

RAJT: Kobayashi egyedüliként indul keményebb keveréken.

KÖVETKEZZEN AZ ÉLŐ FUTAM.

RAJT: figyeljetek Jenson Buttonra, eddig a rajtnál mindig helyeket szerzett.

RAJT: Schumacher a boxbó indul?

RAJT: a Pirelli megerősítette: itt még soha nem esett versenyen :)

RAJT: már megint egy repülő a pálya fölött.

Bahrein – a pálya

GUMIK: az első szett gumi kapja majd a legnagyobb terhelést. Teletankkal indul minden autó.

LEVELIBÉKA: hol beborul, hol kitisztul. Lehet, hogy egy arab nagydíjon esni fog? Vicces lenne.

NIKI LAUDA egy anyacsavar-behajtót mutat be éppen. Hátha ma nem lesz ilyen incidens.

SCHUMACHER: még egy nyugis versenye sem volt. Ausztráliában “füvezett”, Kínában Grosjean kiütötte, Kínában az anya nem fogta jól a jobb első gumit.

DRS zóna: a rajtcél egyenesben. Úgy tűnik, a McLaren Mercedes  10 km/órával gyorsabban tud száguldani az egyenes végén, mint a Red Bull.

RAJT: helyi és bukaresti idő szerint 15 órakor rajtol a száguldó cirkusz.

GUMIK: minden a gumikról szól a versenyen, úgy tűnik. Szombaton Rosberg, Raikkönen, Alonso, di Resta, Kovalainen csak néhány pilóta volt, aki módosította edzéstaktikáját, hogy abroncsokat spóroljon. Egy kis gumielemzés itt.

 


BÜNTI: Schumacher hátra öt helyet

vasárnap, április 22, 2012

Ismét váltócsere kevert be. Így 22. helyről indul, bár lehet, a Mercedes istálló úgy dönt, bokszutcáról indítja, mert akkor hozzányúlhatnak az autóbeállításokhoz.

A végleges bahreini rajtsorrend a következő:

1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 2
2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 3
3 Jenson Button McLaren-Mercedes 4
8 Nico Rosberg Mercedes 5
16 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 6
10 Romain Grosjean Lotus-Renault 7
15 Sergio Perez Sauber-Ferrari 8
5 Fernando Alonso Ferrari 9
11 Paul di Resta Force India-Mercedes 10
9 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 11
14 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 12
12 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 13
6 Felipe Massa Ferrari 14
19 Bruno Senna Williams-Renault 15
20 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 16
17 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 17
21 Vitaly Petrov Caterham-Renault 18
25 Charles Pic Marussia-Cosworth 19
22 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 20
18 Pastor Maldonado Williams-Renault 21
7 Michael Schumacher Mercedes 22
24 Timo Glock Marussia-Cosworth 23
23 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 24

BAHREIN: a gumispórlás versenyére számítsunk

vasárnap, április 22, 2012

Az első igazi Red Bull teljesítmény. Az eddig legóvatosabb gumistratégia. Por és homok a pályán. Ez a három tényező határozza meg ezt a hétvégét. A mezőny negyede a homok miatt hibázott, a mezőny fele inkább spórolt gumit, mint hogy a leggyorsabb körét megfussa a pályán. A Red Bull végigfutotta a szokásos programot, a McLaren is, de a Mercedesnél, Lotusnél, Force Indiánál, Williamsnél, Caterhamnál mind spóroltak a gumikkal és inkább kevesebb mért kört tettek meg. Vasárnap a köridőket nézni kulcsfontosságú lesz.

Ez az egész gumidolog azt jelenti, nem a pályán történő előzés lesz a módi, nem látunk majd nagy harcokat. Csak esetleg a végén.

RED BULL RENAULT (1-3)

Meglepetészerű eredmény, nem igazán számított rá senki. Az tény, a pénteki és szombati szabadedzéseken egyre erősebbnek mutatkozott a csapat, de ez talán akkor sem volt várható. Előttük az idei első igazi kihívás, éspedig hogy megmutassák, egy erős szombat után tudnak egy erős versenyt is produkálni. Az edzések alapján a versenytempójuk is tud annyira erős lenni, mint a McLareneké, így úgy tűnik, enyhe nosztalgikus hangulattal egy 2011-re jellemző McLaren-Red Bull csatát látunk az arab pályán vasárnap. Három kiállás, gyors körök, egyforma taktika. Talán Lewis Hamilton jelenti számukra az igazi veszélyt. A brit idén kiegyensúlyozott, pontokra hajt, nem hazardíroz és óvja autóját. Mindenesetre érdemes figyelni, az első körökben el tud-e húzni Vettel a többiektől, ahogy tavaly tette sok versenyen. Ha nem, akkor szerintünk nem nyer. Ami Mark Webbert illeti, ismét erős performansz jön, talán sikerül az eddigi zsinór negyedik helyek fölött teljesítenie. A mi tippünk azért ugyanúgy negyedik.

Az élbolyban Sebastian Vettel áll a legrosszabban gumik szempontjából. A lágyakba már 3, 3 és 5 kört tett. Ami igen sok, ha azt számítjuk, egy lágy keverék legtöbb 12-14 kört bírja.

MCLAREN MERCEDES (2-4)

Ismét erős performansz, de valljuk be, ma nagyon nem lettek elsők. Úgy tűnik, egy körön a Red Bull utolérte őket, azt nehéz lenne kijelenteni, hogy el is hagyta, hiszen századmásodpercek döntöttek. Amit a Red Bullnál is írtunk, várhatóan McLaren-Red Bull közelharc lesz, egyforma gumitaktikával, egyforma cserékkel. És most az dönthet, hogy melyik autó bánik jobban a gumikkal. Egy-két környi kopás is számíthat. Mindenesetre Lewis Hamilton tavalyhoz képest egy sokkal visszafogottabb, kiegyensúlyozottabb pilóta képét mutatja, egyfajta belső nyugalma van. Ezért arra tippelünk, ő kerül ki győztesként. Jenson Buttonnak egy lehetősége van ma igazán labdába rúgni, éspedig ha a rajtnál legyűri Webbert és Hamiltont is. Volt már rá példa, nem lehetetlen.

MERCEDES (5-18)

Többre számítottak. Schumacher edzését egy DRS technikai hiba tette tönkre, ezért indul annyira hátulról. Helyzetelőnye, hogy mindhárom friss keverékű gumija megvan. Nico Rosberg csak ötödik lett, bár mindenki más többre számított. A német-svéd pilóta szerint feláldozták az időmérőt a verseny oltárán, gumit is spóroltak (valóban, a Mercedesnek egy teljesen új szett lágy gumija és két szett új kemény is van), ezért teljesen magabiztosan tekintenek a vasárnapra. Nehéz eldönteni, mit fognak csinálni, két lehetséges forgatókönyv van. Az egyik szerint teljesen defenzív megközelítéssel két kerékcserével oldják meg a versenyt, másik szerint teljesen agresszíven, a McLarenekkel és Red Bullokkal együtt haladva versenyeznek, és arra bazíroznak, a frissebb keverékek meghozzák a négy előzést is, amire szükség van.

TORO ROSSO FERRARI (6-18)

Gyökeresen ellentétes teljesítmény a két pilóta között. Daniel Ricciardo idén először bevitte a Q3-ba saját Toro Rossoját, és a legjobb középmezőnyösként indul, míg Vergne már a Q1-ben összehozta a kiesést. Ricciardo és a csapat is egyértelműen örül ennek a teljesítménynek, de tudják, a gumikopáson van vasárnap a hangsúly. Ricciardonak egy teljesen új gumiszettje sem maradt, ezért ilyen szempontból arra kell számítsanak, hogy a középmezőny hárulról igencsak meggyomrozza őket.

LOTUS RENAULT (7-11)

Roman Grosjean erősnak mutatkozott, Kimi Raikkönen annyira hűsen kivárt a második etapban, hogy ott is maradt végképp a bokszban. Az igazság nem ilyen egyszerű, a finn pilóta esetében is feláldoztak egy Q3-at egy friss szett gumiért, ennyire fontosnak tűnik a gumikopás mindenki számára. A Lotusok jól állnak gumiszettekkel, emellett pedig a Q1-ben megmutatták, mennyire de mennyire jól futnak a keményebb keveréken is. Megkockáztatjuk, hogy ők lesznek az arab futam meglepetéscsapata. Ha ezúttal is autóznak nagyot, akkor áttesszük őket középmezőnybe, mert már túl sokszor tűnteki igéretesnek.

SAUBER MERCEDES (8-12)

Ezúttal csak a lassan már elvárt szinten teljesített a svájci csapat. Sergio Perez 8. helyről indul, viszont a leggyengébb futott időt mérte a Q3-ban (Alonso és di Resta nem futott mért kört), Kamui Kobayashi pedig csak 12. helyre hozta be a másik autót, igaz, nem a technika hagyta cserben, hanem ő hibázott a 11-es kanyarban a mért körön. A Sauber csapat mindenképpen abban reménykedik, hogy egy nem annyira sikeres kínai hétvége után ezúttal mindkét autóját pontszerző helyre tudja behozni a verseny végére. Mindkét versenyző összességében elégedett volt, főleg egy nagyon gyenge pénteki nap után, mikor még mindketten az autóra panaszkodtak. Ezek értelmében pedig egy erős Sauber szereplésre számítunk.

FERRARI (9-12)

A szokásos helyeken végeztek, a pilóták megint teljesen realisták. Ennyire futja a Ferrariból, talán a Barcelonába hozott fejlesztések javíthatnak majd jelentősen a helyzeten. Ahogy Alonsot ismerjük, megint néhány helyet javítani fog, de összességében a Ferrarinak nem látunk előre egy erős vasárnapot. Massa pedig várhatóan ismét nem végez pontszerző helyen. Ráadásul egyik pilótának sem maradt egy friss lgy keverékű gumisyettje sem, küszködés lehet a vége.

FORCE INDIA MERCEDES (10-13)

Az idei eddigi erdeményekhez képest jó eredmény. Erősnek mutatkoznak a szintén Mercedes-hajtott autók. Di Resta esetében gumispórlás céljából nem futottak mért kört, Nico Hülkenberg elmondása szerint pedig csak azért nem jött össze neki a Q3, mert hibázott a második etapos gyors körén.

WILLIAMS RENAULT (15-22*)

Ez az az időmérő eredmény és rajtpozíció, amit a két pilóta legszívesebben elfelejtene. Pastor Maldonado már a Q2 elején kiszállt autójából, ami azt jelentette, feladta az edzést. Utólag kiderült, KERS probléma volt, ezért nem is próbáltak mért kört futni. A hét helyes büntetés pedig hozzáadódik a 17-dikhez, így majdnem a sor végéről indul a venezuelai pilóta. Bruno Senna sem volt jó napjában, viszont ki is hangsúlyozta, hogy csupán néhány tized mennyire értékes pozíciókat jelent a rajtnál. A versenyben arra számítunk, a Williams minkét autója sokat és szépet fog előzni.

CATERHAM RENAULT (16-19)

Heikki Kovalainen idén először érte el az időmérő edzés második etapját. Szerencsével is, de erőből is sikerült megelőznie köridőkben mind Vergnét, mind Schumachert. Utólag kiderült, a Mercedes pilótájánál DRS kütyüprobléma volt, ezért nem futott második gyors kört, és ezért maradt 18. helyen. Vitaly Petrov csak a szokásos helyen található, csak azért nem a húszadikról indul, mert Pastor Maldonadot megbüntették. Mindenesetre a Caterham fejlődő pályá van. Cél lehet ma, hogy az élen járó pilótával azonos körben végezzék a versenyt.

MARUSSIA COSWORTH (20-23)

Charles Pic most először legyőzte csapattársát, és büntetésekkel együtt a rajtvonal 20. helyéről indul. A Marussia autói nem mutatják még azt a képességet, hogy megközelítsék a Caterham Renault pilótáit, a középmezőnytől pedig végképp messze állnak.

HRT COSWORTH (21-24)

Céljuk ismét az lehet, hogy befejezzék a versenyt, és minél több tapasztalatot gyűjtsenek. Esetleg megpróbálják megközelíteni a Marussia pilótáit a versenypályán is. De ez kevésbé valószínű, hogy megtörténhet. Bár fontos kihangsúlyozni, szombaton Pedro de la Rosa megelőzte Timo Glockot, és Maldonado büntetésével együtt 21. helyről indul.


Vettel leggyorsabb köre Bahreinben

szombat, április 21, 2012


BAHREIN: gumik, színek, szabályok és kinek mije maradt vasárnapra

szombat, április 21, 2012

Vasárnap sárga és fehér festésű kerekeket láthattok ay F1 autókon. Ha sárgát láttok, az illető versenyző puha keveréken van, vagyis kevesebbet marad kint, de az első körökben szupergyors lesz. Ha fehéret, akkor a keményebb keveréken fut az illető, többet marad kint, a verseny végefele azért ezen is összejöhet vaegy leggyorsabb kör.

Mindenki arrol beszél a bokszutcában, hogy a gumikopás dönti el a manamai versenyt. Éppen ezért az időmérő edzésen első látásra nem evidens taktikázások mentek a gumikkal. Illetve az is nyomott a latban, ki mennyire áldozta fel edzésbeállításait a versenybeáll0tások oltárán (a top10 autón a az időmérő és a verseny között nem lehet beáll0tásokat változtatni).

Annyit fontos még tudni, hogy az időmérőre és a versenyre a csapatoknak három szett keményebb és három szett puhább keverékű gumija van. A teljes gumihasználati szabályzat itt olvasható, angol nyelven. Az időmérő harmadik részében résztvevő versenyzők azzal a szett gumival kell rajtoljanak, amivel a leggyorsabb kört megfutották. Ergo az első 8 pilóta  lágyon indul, Fernando Alonso és di Resta viszont választhatnak, mert a Q3-ban nem futottak pályára.

Vettelnek és Webbernek, de Hamiltonnak és Buttonnak sem maradt egy új lágy keverékű gumiszettje sem. Ami a keményeket illeti, a Red Bullok kettőt használtak már a háromból, míg a McLarenek egyet-egyet. Ez azért fontos részlet, mert várhatóan a verseny ideje alatt négy szett gumi kerül felhasználásra, három kiállást jósolunk az élcsapatoknak.

Nico Rosberg ezzel szemben az egész szombati nap alatt egy kemény és két lágyabb keveréken futott köröket, ilyen szempontból remekül áll, szombat délutáni nyilatkozataiban ki is hangsúlyozta, hogy ötödik helye azért is van, mert az edzést részben a verseny oltárán áldozták fel. Ezek alapján a német pilóta részéről igen agresszív holnapi versenyre számíthatunk.

Jól áll még a mezőnyben Kimi Raikkönen és Michael Schumacher is. Az előbbi összesen egy szett lágyat használt el a Q2-ben, kemény keverékből ugyanennyit. Ráadásul (és itt érdemes csapattársára, Roman Grosjeanra is odafigyelni) a Lotus-Renault-ok a legjobbnak mutatkoznak kemény keveréken, a Q1-ben a keményen futók kategóriájában Grosjean mindenkinél hét tizedmásodperccel volt jobb, leszámítva csapattársát, aki 5 tizeddel maradt el. Michael Schumacher korán végzett edzésével. Végül 17. helyről indul (Maldonado büntije miatt), de három friss szett lágy és két friss szett kemény keverék van a tarsolyában.

A Ferrarik viszont elhasználták mindhárom lágy keveréküket, Alonso azért is nem futott mért időt a Q3-ban, mert nem volt már versenyképes szettje.

Hogy miért elemezzük ily részletesen a rendelkezésre álló gumikeverékeket? Hát mert előfordulhat, hogy egy kerék frissessége (nincs benne az a három futott kör az edzésen) sarkalatos pillanatokban 8-10 másodperces előnyt is jelenthetnek használójának.


FACE TO FACE: az időmérők, csapaton belül

szombat, április 21, 2012

Bahrain, további csapások a Face-to-Faceben.

RED BULL
Vettel visszavág.
VETTEL 1-3 WEBBER

MCLAREN
Csak a szokásos, Hamilton megint felülkerekedik.
BUTTON 0-4 HAMILTON

FERRARI
Még kérdés?
ALONSO 4-0 MASSA

LOTUS:
Grosjean behozza!
RAIKKÖNEN 2-2 GROSJEAN

MERCEDES:
Fiatalság, bolondság. Rosberg kiegyenlít.
Időmérő: SCHUMACHER 2-2 ROSBERG

SAUBER:
Latin-Amerika legyőzi Japánt
KOBAYASHI 2-2 PEREZ

WILLIAMS:
Egy kis brazil fellángolás. De Maldonado feladta.
MALDONADO 3-1 SENNA

FORCE INDIA:
Marad a skót előny.
DI RESTA 3-1 HÜLKENBERG

TORO ROSSO:
Domináns.
RICCIARDO 4-0 VERGNE

CATERHAM:
Csak a szokásos. De most összejött a Q2 is.
KOVALAINEN 4-0 PETROV

MARUSSIA:
Charles Pic felébredt.
GLOCK 3-1 PIC

HRT:
No comment.
DE LA ROSA 4-0 KARTHIKEYAN
 


BÜNTI: Pastor Maldonado, öt helyet hátra

szombat, április 21, 2012

Sebességváltó-csere miatt a Williams-Renault pilótája, Pastor Maldonado öt hellyel hátrébb indul majd a vasárnapi versenyen.


BAHREIN: Vettel indul elsőként vasárnap! Hamilton-Webber-Button követi. Időmérő ÉLŐ

szombat, április 21, 2012

HARMADIK ETAP

Bahrain időmérő, harmadi etap

Bahrain időmérő, harmadi etap

Bahrain edzés, harmadik etap

VÉGE: Sebastian Vettel megszerzi az első helyet!!! Hamilton -Webber – Button – Rosberg – Ricciardo – Grosjean – Perez – Alonso a sorrend.

0.00. Rosberg abszolút leggyorsabb szektoridő!

1.00. Button a legutolsó a futók sorában. Az övé lesz a legutolsó mért kör.

1.45. Alonso nem fog mért kört futni. Nincs több lágy keveréke.

3.00. Mindenki a bokszban, jön az utolsó nagy hajtás.

5.55. Első adag: Webber 1.32.785 Hamilton 1.32.671 Button 1.32.711 Vettel 1.32.971. Hamilton a megjobb. Jöhet még Rosberg és Grosjean meglepi.

8.00. Ejsze a Mercedes csak egy szettet fog elhasználni. Erős.

9.25. Az elején Webberre, Hamiltonra, a McLarenekre, Vettelre és Rosbergre várunk.

10.00. Boksz: “Sebastian, lefutod az elején a félighasználtat, aztán a végére marad a tutiúj”.

Hamiltonnak, Rosbergnek, Buttonnak, Webbernek két szett teljesen új lágy gumija van. Vettel a második etap végén egyet még félig elhasznált.

MÁSODIK ETAP

Bahrain edzés, második etap

Bahrain edzés, második etap

VÉGE: di Resta és Ricciardo a két meglepetés TOP10-es.

VÉGE: Grosjean 3. időt fut. Raikkönen, Kobayashi, Hülkenberg, Massa, Senna, Kovalainen out. Maldonado nem is indult ebben az etapban. Alonso az utolsó pillanatban behozta autóját 5. helyre.

0.00. Grosjean abszolút legjobb szektoridő. Mi lesz ebből?

0.55. Vettel is kijön, veszély van?

2.28: Hetedik helytől lefele mindenki kijön. Alonsot leszámítva, úgy syámolnak, inkább 12-ről indulni egy plussz friss szett gumival… De nem, mégis kijön alonso is. Kobayashi, Alonso, Massa, Grosjean, Senna, Perez, Kovalainen, Ricciardo, di Resta és Hülkenberg pályán.

5.25. Úgy tűnik, a nagyoknak sikerült. Rosberg, Hamilton, Webber, Button, Vettel Raikkönen is biztonságban vannak, úgz tűnik.

7.00. Webber 1.33.311, Button 1.34.416. Ezek a reális erőviszonyok. Kíváncsian várjuk a Roman Grosjean időt. Most jött ki a pályára. Kimi Raikkönen közben hatodik.

8.45. Perez 1.34.257. Hamilton 1.33.209, rosberg 1.33.219. Referenciaidők.

9.45. A Lotus időket érdemes figyelni az időmérő táblán. Massa 1.34.851, Hülkenberg 1.35.325.

10.00 Most a cél az a nagyoknál, hogy egyből továbbjutó időt fussanak. Ez azt jelentené, hogy két lágyabb keveréket tarthatnak meg a harmadik etapra. Kulcsfontosságú.

11.15. Úgy tűnik, Schumachernél volt egy kis technikai gond is. Valamivel, ami Mercedes-specifikus, nem a DRS.

Maldonado feladta. Bár 15. helyen volt, nem kezdi el a második fordulót. Kiszállt az autóból, ez ezt jelenti.

Ezúttal már mindenki a lágyabb keveréken jön majd pályára. 15 perc, a végén csak a legjobb 10 marad a SuperPole-ra. Az első etap végén a két red Bull erősnek mutatkozott, de kétszer kellett fussanak.

ELSŐ ETAP

Bahrain edzés, első etap

Bahrain edzés, első etap

Az 1. és 18. idő között mindössze egy másodperc különbség van! 1.33.814 és 1.34.865. Az utóbbi már kieső idő.

0.00. WOW. Heikki Kovalainen kiüti Michael Schumachert. a Caterham puhán az utolsó másodpercben 1.34.852-t fut. Schumacher kiesik 1.34.865-tel. Kiesők még Vergne, Petrov, Pic, de la Rosa, Glock, Karthikeyan.

0.00. Schumacher bajban van. 16. helyre csúszott. Webber felmegy harmadikra.

1.26. Massa második! Puha keveréken, de akkor is. Ricciardo első! Kobayashi harmadik! Perez első! 1.33.814.

3.24. Hülkenberg nyom egy 1.34.6-ot lágyon. Negyedik. Vettel csak kilencedik. A két Red Bull a biztonság kedvéért ismét a pályán.

5.00. Mostani kiesők senna, Petrov, Vergne, de la rosa, Karthikeyan, Pic és Glock. Még változni fog. Kovalainen a 17. helyes idejét kemény keveréket futott. A Caterham versenyképesebb lett?

6.15. A Lotusok ideje kegyetlenül erős.

7.15. Button: “kell még egyet fussunk?”. Box: “biztosabb így”. Rosberg 1.34.588. Ez már elég a továbbjutéshoz.

7.47. WOW. Grosjean 1.34.0, Raikkönen 1.34.5. Kemény keveréken. Első két hely. Valami nagyon erős időt futottak.

10.26. Kobayashi 1.35.2, Button 1.34.79. Ez már erős. Webber csak 1.35.2. Schumacher 1.34.8, Hamilton ugyanúgy. Rosberg hibáyik. Alonso 1.34.7, de puha keveréken.

12.32: Massa gyors körön. 1.36.3. Gyenge. Button is gyors körön. Az első nehézfiú. Hamilton is.

13.23: Hülkenberg 1.35.9, Ricciardo 1.36.0 , Di Resta 1.36.1. Ők eddig a legjobbak.

16.52: A top csapatok megpróbálják az első etapot keményebb keveréken megoldani, hogy lágyabb keverékeket spóroljanak.

17.45: Di Resta, Hülkenberg, Glock és Pic kint vannak. A Force India tehát megoldotta a politikai gondokat.

Arra lehet száítani, hogy a Caterham, Marussia és HRT pilótái kiesnek. De ki lesz a hetedik? Raikkönennek ausztráliában már sikerült :-)

20 perc áll a pilóták rendelkezésére, hogy a 17 legjobb idők egyikét megfussák. A leggyengébb 7 pilóta kiesik. Fontos, minden időnek a legjobb körhöz viszony0tva is 107%-os határon belül kell lenniük. Amely pilóta ezt nem teljesíti, nem indulhat a vasárnapi versenyen. A HRT pilótái lehetnek ebben a veszélyben, Ausztráliában emiatt nem is indulhattak.

13.37: A harmadik edzés sorrendje ROSBERG – VETTEL – WEBBER – HAMILTON – SCHUMACHER – BUTTON volt. Kimi Raikkönen 7. helyen végzett.

13.25: Az utolsó szabadedzésen ismét a Mercedes csapat pilótája, nico Rosberg végzett az élen. A Red Bull azonban csökkentett saját elmaradásán.

Bahrain Practice 3


BAHRAIN: ennyi idő lesz egy kerékcsere. VIDEÓ

péntek, április 20, 2012

McLaren

Ferrari.

Na melyik gyorsabb? :)