május, 2012

REKORD: hat győztes hat verseny alatt még sosem volt (kusza viszonyok)

szerda, május 30, 2012

Ennyire kusza az ábra, ha azt próbáljuk érzékeltetni, mennyire kiegyensúlyozatlan és kiszámíthatatlan a mezőny az idei Formula 1-ben. A fenti ábra azt tükrözi, mennyire végzett magas helyen a Top10-ben egy-egy pilóta.

Először is rekordértékű, hogy hat versenyben hat különböző pilóta végzett első helyen, ez a Formula 1 világbajnokság 62 évében nem fordult még elő. Viszont ezen túl is nagyon sokatmondó, mennyire kiszámíthatatlan és nagydíjról nagydíjra változó a helyzet. Eddig ugyanis összesen két pilóta szerzett minden nagydíjon pontot, ezek Fernando Alonso (türkisz) és Lewis Hamilton (zöld), kettejük közül is a brit pilóta a legkonstansabb, vagyis nála a legkisebb a különbség a legjobb és legrosszabb helyezései között. Elsőként éppen ő nyilatkozta egyébként, hogy úgy érzi, idén nem a megnyert futamok, hanem sokkal inkább a konstans teljesítmények koronáznak királyt. A brit most negyedik az összetett állásban 10 pont elmaradással, ami legrosszabb esetben is két győzelemmel ledolgozható. Viszont ugyanaz a brit pilóta egyelőre nincs a hat idei nyertes között.

Fernando Alonso is pontszerző, talán ő van a legjobban meglepve attól, hogy vezeti az összetett rangsort, hiszen az első négy futamon (a mugellói teszteket megelőző nagydíjak) a Ferrari gyenge volt, bizonytalan teljesítményű, és a spanyol világbajnok zsenialitása és egy kis szerencsés időjárás is kellett ahhoz, hogy ott legyen, ahol van. A konstans kategóriába még szerintünk Mark Webber sorolható, aki az elején zsinórban négyszer negyedik helyet hozott össze, majd a spanyol nullázást követően elég volt egyszer futamot nyerni, hogy három pontra kerüljön az éltől. Csapattársa, Vettel ennél sokkal ingadozóbb és kiszámíthatatlanabb, az ő esetében már eltérő taktikákkal, Kínában pedig egy régebbi fejlesztésű autó újbóli bevetésével is próbálkoztak.

A sok nyertes és vesztes miatt kicsit úgy is tűnik, mintha már legalábbis a szezon vége fele közelednénk, közben még a harmadánál sem tartunk. Mégis, a következő három-négy futam kulcsfontosságú lesz abban, hogy ki veszi át az idei bajnokság gyeplőjét. Előbb-utóbb valaki tényleg meg fogja érteni, hogy működik a Pirelli gumi mindegyik keveréke, és mégis lesznek forgatókönyvek egy-egy hétvégére.

Ha a csapatfelállásokat nézzük, akkor viszont úgy tűnik, a nagy kuszaságban mégis a Red Bull talált saját hangjára leginkább, mivel mindkét pilótája elég jól teljesít (igaz, ebben a munkában sokszor inkább váltogatják egymást). Webber konstansabb, kibékültebb, feledni látszik azt a szezont, mikor nagyon nem őt akarták a csapatban világbajnoknak (kicsit olyan volt, mint mikor Eddie Irvine-nak két pont hiányzott a vb-hez és egy hátsó kerék egy bokszkiállásnál).

Olyan hangok is megjelentek pilóták részéről, hogy a nézők megunják ezt a sok változatosságot. Ugyan már, ez a legizgibb: minden versenyt és edzést végig lehet izgulni a kedvencért, lehet sírni és nevetni, szitkozódni a tévé előtt… Zseniális. Ez kell a bajnokságnak. Azt pedig a csapatok is be kellene ismerjék (egyesek beismerték), hogy azért olyan változatos a mezőny, mert az autók technikailag nagyon közeli kapacitásúra sikeredtek, és ezért képes a gumi eldönteni egyes versenyeken mindent.

Vagy fogalmazzunk úgy, hogy többet gumival, mint erővel.

 


A Ferrari felfüggesztette munkáját Mugelloban

kedd, május 29, 2012

A kedden bekövetkezett észak-olaszországi földrengés miatt a Ferrari teljes stábja beszüntette a munkát megengedve a munkatársaknak, hogy hazatérjenek családjaikhoz.

A gyárban erre a hétre szélcsatorna-teszteket terveztek, illetve annak kielemzését, hog miként viselkedett a két gumikeverék Monacóban. A Kanadai Nagydíjon ugyanazok a keverékű gumik állnak majd a versenyzők rendelkezésére.

Viszont egyelőre nem tudni, mikor veszik fel újból a munkát Mugellóban.


Ecclestone: konszenzus van az új Concorde Egyezménnyel kapcsolatosan

kedd, május 29, 2012

Enyhén szólva bizarrnak mondható az az interjú, amit Bernie Ecclestone adott Amanda Daviesnek, a CNN tudosítójának a múlt hétvégi Monacói Nagydíj alkalmával.

Az interjú megtekinthető ITT.

Az interjú körülbelül minden kényes topikot érintett, ami a Formula 1 körül kereskedelmi szempontból zajlik, így az Új Concorde-Egyezményt is, amely több hete aláírás előtt áll, de főleg a Mercedes csapa tiltakozása miatt végül nem véglegesítődött.

A Concorde Egyezményt, a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség), a FOM (Formula One Management) és a Formula 1-ben résztvevő csapatok 1rják alá (őket rendszerint a FOTA - Formula One Teams Association – képviseli). A Concorde Egyezmény azt szabályozza, hogy miként vesznek részt a Formula 1 bajnokságban és főleg miként  a televíziós közvetítési díjakból. A vélemények többsége szerint az új javaslat túlságosan kedvező a nagy csapatoknak, mint a Ferrari, McLaren és Red Bull, de a Mercedes kevés bevételhez jutna. Ugyanis a Formula One Management azokat a csapatokat akarja a leginkább a tejfölösbödönhöz engedni, amelyek az utóbbi években világbajnokságokat nyertek, ez pedig a Mercedesnek hiányzik.

A történelem során eddig hat Concorde Egyezményt írtak alá, a hatodik, aktuális 2012 végén jár le, 2007-ben lépett érvénybe.

A Concorde Egyezmény aláírásával a csapatok egyetértenek azzal, hogy részt vegyenek a Formula 1-ben és az egyezmény szövegének értelmében részesüljenek a száguldó cirkusz közvetítési bevételeiből.

A régi Concorde-Egyezmény 2012 végén jár le, ezért a Formula One Management többségi tulajdonosának kulcsfontosságú, hogy az új egyezményt minél hamarabb szignózza a csapatokkal.


RANGSOR: Alonso és a Red Bull vezetnek hat futam után

hétfő, május 28, 2012

PILÓTÁK

   1    Fernando Alonso    spanyol    Ferrari    76
   2    Sebastian Vettel    német    Red Bull Racing-Renault    73
   3    Mark Webber    ausztrál    Red Bull Racing-Renault    73
   4    Lewis Hamilton    angol    McLaren-Mercedes    63
   5    Nico Rosberg    német    Mercedes    59
   6    Kimi Räikkönen    finn    Lotus-Renault    51
   7    Jenson Button    angol    McLaren-Mercedes    45
   8    Romain Grosjean    finn    Lotus-Renault    35
   9    Pastor Maldonado    vebezuelai    Williams-Renault    29
 10    Sergio Perez    mexikói    Sauber-Ferrari    22
 11    Paul di Resta    skót    Force India-Mercedes    21
 12    Kamui Kobayashi    japán    Sauber-Ferrari    19
 13    Bruno Senna    brazil    Williams-Renault    15
 14    Felipe Massa    brazil    Ferrari    10
 15    Nico Hulkenberg    német    Force India-Mercedes      7
 16    Jean-Eric Vergne    francia    STR-Ferrari      4
 17    Daniel Ricciardo    ausztrál    STR-Ferrari      2
 18    Michael Schumacher    német    Mercedes      2
 19    Timo Glock    német    Marussia-Cosworth      0
 20    Charles Pic    francia    Marussia-Cosworth      0
 21    Vitaly Petrov    orosz    Caterham-Renault      0
 22    Heikki Kovalainen    finn    Caterham-Renault      0
 23    Pedro de la Rosa    spanyol    HRT-Cosworth      0
 24    Narain Karthikeyan    indiai    HRT-Cosworth      0

CSAPATOK

   1   Red Bull Racing-Renault   146
   2   McLaren-Mercedes   108
   3   Ferrari     86
   4   Lotus-Renault     86
   5   Mercedes     61
   6   Williams-Renault     44
   7   Sauber-Ferrari     41
   8   Force India-Mercedes     28
   9   STR-Ferrari       6
 10   Marussia-Cosworth       0
 11   Caterham-Renault       0
 12   HRT-Cosworth       0

FACE-TO-FACE: hatodik versenyforduló

hétfő, május 28, 2012

Csapatokon belül birokra kelnek. Ez az aktuális, 6 forduló után. Hátravan: 14
A büntiket nem számoljuk, csak a pályán elért eredményeket. Ha kiesnek, az számít, ki jutott messzibbre. Ha egymást ütik ki, akkor azon még gondolkodunk.

Monta Carloban sok esetben a technikai hiba, baleset, pech döntötték el a meccset, kevés volt a pályán megvívott harc. Na de mégis:

RED BULL
Verseny:  VETTEL 3-3 WEBBER
Az ausztrál profin kezelte a teljes hétvégét, megérdemelten nyert, nincs kivetnivalónk. Vettel és csapata zseniálisan taktikáztak, de Monacóban kilencedik helyről indulni nem igazán jelenthet győzelmet. Webber ezt a fordulót már szombaton az időmérő edzésen eldöntötte.

MCLAREN
Verseny:  BUTTON 2-4 HAMILTON
Nem megy Buttonnak, és ha ez így folytatódik, ez a szezon vesenyek szintjén is végleg eldőlhet. Hamilton kiegyensúlyozott, de kissé langyos. Lehet, az autó mégsem a legnagyobb durranás idén?

FERRARI
Verseny:  ALONSO 6-0 MASSA
Ma Massa nem kapott ki annyira. Bár három hely különbség is volt a két pilóta között, a célegyenesben Massa látta Alonsot, nem volt távol. Nem számítunk itt nagy változásokra, Massa szerepe az, hogy ügyes hangyaként pontokat szerezzen a csapatnak.

LOTUS:
Verseny:  RAIKKÖNEN 4-2 GROSJEAN
Raikkönen szerencsével nyerte ezt a fordulót, Grosjean, ha pályán marad, tuti megveri csapattársát. A francia egész hétvégén irdatlanul gyors volt, a rajtbaleset sem az ő hibája volt.

MERCEDES:
Verseny:  SCHUMACHER 1-5 ROSBERG
Szombaton még jobb volt a veterán, de a büntetés miatt is Rosberg jobb helyről indult, és ezt meg is tartotta. 1-5.

SAUBER:
Verseny:  KOBAYASHI 3-3 PEREZ
Nem könnyő eldönteni, ki nyert volna csaapton belül, ha Kobayashi pályán marad, valószínűleg ő. Ő is kiesett a rajtbaleset miatt, Pereznek ez könnyő kör volt. Csapaton belül.

WILLIAMS:
Verseny:  MALDONADO 2-4 SENNA
Maldonado hátulról indult, balesetezett. Sennáról nem is nagyon láttunk semmit egész verseny alatt, mégis tizedik lett. Már negyedszer végez jobban, mint venezuelai csapattársa.

FORCE INDIA:
Verseny:  DI RESTA 5-1 HÜLKENBERG
Úgy néz ki, összességében di Resta jobb. Most hátrébb rajtolt, mégis összehozta, hogy Hülkenberg előtt végezzen. Ügyes.

TORO ROSSO:
Verseny:  RICCIARDO 2-4 VERGNE
Ricciardo technikai problémával feladta.Vergne pályán maradt. Pontok nélkül.

CATERHAM:
Verseny:  KOVALAINEN 3-3 PETROV
Kovalainen megverte Petrovot, Petrov nem is tudta befejezni. Azon csodálkozunk, hogy 3-3 az állás, valahogy Kovalainen mindig jobbnak tűnik.

MARUSSIA:
Verseny:  GLOCK 6-0 PIC
Nincs új a nap alatt. Pic kiesett. Ezt írtuk a múltkor is :-)

HRT:
Verseny:  DE LA ROSA 4-1 KARTHIKEYAN (egy versenyen nem indultak)
Na, Karthikeyan először szerez kört csapaton belül. De la Rosa kiesett, Kartikeyan pályán maradt.


MONACÓI NAGYDÍJ: egy dögunalmas verseny hozott hatodik győztest

vasárnap, május 27, 2012

A verseny második felében folyamatosan ott lógott az eső veszélye, pilótákat rendszeresen értesítettek, hogy még négy kör, öt perc, és hasonlók vannak az esőig. Az utolsó tíz körben meg is eredt kicsit, de végül még ennek sem sikerült semmit javítania a Monacói Nagydíj idei unalmasságán. A sors iróniája, hogy az igazán nagy eső akkor esett le, mikor a pilótáknak nyilatkozatokat kelle a versney után adniuk.

Egy bekezdésben összefoglalva: Webber és rosberg jól rajtoltak az első sorból és ugyanilyen sorrendben értek célba, Vettel okos taktikával feljött kilencedikről negyedikre úgy, hogy pályán egyet sem előzött, Alonso jót rajtolt, szerzett egy helyet, jól taktikázott a bokszkiállásoknál, még egy helyet nyert, Massa nem csinált semmit, hatodik lett, Hamilton rosszul rajtolt, rosszul cserélt, két helyet vesztett és Schumacher az elején ütközött, kiütötte Grosjean-t, aztán elromlott az autűja kiszállt. Button egész versenyen Kovalainent üldözte a 13. helyért, sikertelenül. Tényleg mindössze ennyi történt. Az utolsó körökben hat pilóta (Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton és Massa) 3 másodpercen belül voltak egymástól, mégsem történt semmi. Monacóban nem lehet előzni.

A legizgalmasabb pillanat a rajt volt. Látszik, amint egy adott pillanatban Hamilton, Alonso, Grosjean és Schumacher egymás mellett vannak, aztán az utóbbi kettő összeakad.

A hétvége butaságát Vergne és a Toro Rosso hozták össze. Miután zseniálisan taktikázva felhozták a franciát hetedik helyre, hat körrel a vége előtt a kezdődő szemerkélésre reagálva elsőként (és utolsóként) átmeneti nedves gmira váltottak, ezzel sikerült is elrontani mindent, amit addig felépítettek. Értjük a csere logikáját, de közben nem értjük: abban a helyzetben Vergnének várnia kellett volna, senki nyomása alatt nem voltak és Massáékat nem tudták volna már úgysem utolérni. Így két Force India, di Resta és Hülkenberg hozták be autóikat hetedik és nyolcadik helyre.

Kimi Raikkönen rápluszolt a teljesen elrontott hétvégére, kilencedik helyen végzett úgy, hogy a Lotus semmit, de semmit nem mutatott a versenyen. Raikkönen autója elsőként fogyasztotta el szuőerlágy gumiit, és Sebastian Vettel hihetetlenül szerencsés volt, hogy a finnt lerajtolta és megelőzte az első kanyar előtt. Sokat vesztett volna mögötte. Bruno Senna megmentett egy kicsit a Williams becsületéből, egy pontott összeszedett.

Ami Romain Grosjean-t illeti, nem volt felelős az első kanyar előtti balesetben. Talán annyiban okolhatja magát, hogy ha nem rajtolt volna gyengén, Alonso nem került volna mellé, nem tolta volna balra, ahol Schumacher is nem fért el. Végül Grosjean kerekét Schumacher törte ki, de igazából bármi történhetett volna.

A legtöbbet – kettőt – Perez előzött a pályán, legalábbis ezt láttuk a képernyőkön. És külön gratuláció jár Heikki Kovalainennek, aki Button technikai problémáiig kitartóan védte pozícióját a McLaren ellen, sikerrel.

A versenyhez még hozzátartozik, hogy 15-en fejezték be, ami az idei messze legkisebb szám. A 9 kieső pilóta viszont 9 különböző csapatban versenyez.

Mark Webber összességében jól kezelte gumijait és az egész versenyt. Jókor reagált Rosberg tankolására (egy körrel később jött be, mint a német pilóta). Monacó azt is bebizonyította, hogy nem fogyaszt gumit, egy cserével meg lehetett az egész versenyt oldani. A Red Bull nyújtotta a legerősebb teljesítményt a hercegségben, a Mercedes pedig végképp elhallgattatta azokat a kritikusokat, akik Kínát egy véletlennek tartották ebben az évadban. A McLaren langyos volt, a Lotus (nem tudjuk, Grosjean mire lett volna képes, de talán egy dobogó benne volt) sem tudott jól szerepelni.

A bokszutcát közben egy kisebb feljelentősdi is foglalkoztatja, több csapat szabálytalannak tartja a Red Bull allján levő falemezt, feljelentések várhatók még úgy is, hogy a szóban forgó alkatrészt már kétszer is szabályosnak tartották. A hétvégén a Condorde-egyezményről is szó esett, ezzel azonban külön cikkben foglalkozunk.

A Ferrari és Alonso annak örülhetnek, hogy egyéniben vezetik a hatodik nagydíjv után a világbajnokságot. Három pontot szereztek Vettellel szemben, Mark Webber viszont kőhajításnyira került a két elsőhöz, így továbbra is minden nyitott, és nem mondhatjuk, hogy domináns csapat kezdene megjelenni a porondon.

Kanada következik, arra pedig emlékszünk, tavaly mekkora meglepetésként győzött a 4 órás és 4 perces versenyen Jenson Button, aki hatszor járt bokszban és 21. helyen is volt, utolsón. Ahhoz eső is kellett, most nem tudjuk, milyen időjárás lesz. Kanada viszont sokban hasonlít Monacóhoz, az aszfalt utcai, és a Pirelli oda is szuperlágy és lágy keverékeket visz. Az izgalom kedvéért talán érdekes lenni egy első Lotus vagy egy első Hamilton győzelmet látni ezúttal.

CSAPATTELJESÍTMÉNYEK

RED BULL-RENAULT (1-4)

A hétvége előtt nem sokan tippeltek volna arra, hogy a világbajnok csapat viszi el a legtöbb pontot a hercegségben. Mark Webber hétvégéje végig felfele ívelt, szombaton harmadik, majd második helyen is megjelent, Schumacher büntije miatt pedig első helyről rajtolhatott. Ezt nem is engedte el, bár a verseny utolsó felében komoly nyomásnak volt alávetve Rosberg részéről. Időszakosan éppen csapattársa vette át tőle a vezetést, de ennek oka az eltérő versenytaktikában volt kereshető, Vettel először lágyon tett meg 45 kört, utána váltott szuperlágyra a verseny végére. A Red Bull bebizonyította, hogy képes taktikában is überelni a többi csapatot. Senki nem gondoltam volna szombaton a Q3 elején, hogy Vettelt valaki képes negyedik helyre kihozni a hétvége végére. Ez a Red Bullnak sikerült. Igaz, Vettel is kiválóan kezelte kerekeit 45 körön keresztül, mi több a többiek kiállása és saját kiállása között tudott annyi előnyre szert tenni, hogy mikor végül ő is kijött, negyedik helyre, éppen Hamilton elé jött vissza, és onnan kezdve nem vesztette el pozícióját. Mark Webber stabil versenyt vitt végig, egy jobb első kerékblokkolást leszámítva tökéletesen.

MERCEDES (2-DNF)

Schumacherrel kezdjük, aki az első kanyar előtt már balesetezett, de csodával határos módon az autó bármilyen sérülése nélkül megúszta, viszont egy dolog történt vele, éspedig, hogy az első kanyar után csak 8. helyen volt, Raikkönen mögött. Ez később nagyon sokat számított, a finn mögött teljesen elvesztette a kapcsolatot az élbollyal. Igaz, ez később nem számított már, technikai gondok miatt kényszerült feladni a versenyt. Ezzel szemben Nico Rosberg végig nagyon szolidan autózott. Csak azért nem nyert, mert Webber nem hibázott. A második helyet nem igazán veszélyeztette senki, még az utolsó néhány körös torlódásban sem tudott Alonso mögötte mit kezdeni vele. A Mercedes Kína után most végre ismét erős volt, és ez komoly löketet ad az istállónak.

FERRARI (3-6)

Az idei legmeggyőzőbb csapatteljesítmény. Massa nem nagyon mutatkozott a versenyen, de szolidan végigvezette a 78 kört, a Vettel taktikával nem volt mit kezdjen, hatodik helyével pedig bebizonyította, hogy az élbolyban a helye, és nem kell őt még leírni. Alonso esetében a legkiemelkedőbb pillanata a Hamilton kerékcseréje utáni köre volt, amikor mindent feltekerve két legjobb szektoridőt futott, és a következő körben ő is rögtön cserélt. Hamilton elé jött vissza, ezzel pedig szerintünk azt is elérte, hogy Vettel, mikor kiállt, nem elé, hanem mögé tudott csak visszajönni. Ez a húzása juttatta el őt a VB-állás élére is, immár egyedül, ami egy olyan teljesítmény, amiről a Ferrari az első futamokon álmodni sem mert volna. A Ferrari ezzel talán arra is rávilágított, hogy komoly esélyes az egyéni VB címre is, de még a csapatösszesítésben is legalább dobogós helyekre pályázik.

MCLAREN-MERCEDES (5-DNF)

Nem meggyőző hétvége a szezont még csúcson kezdő csapat részéről. Jenson Button teljesen leszerepelt, aztán egy buta ütközé nyomán idő előtt ki is esett a versenyből. Ami Lewis Hamiltont illeti, konstant versenyt autózott, viszont valahogy hiányzott az a plusz, amivel igazán versenyképes lett volna. Végső soron egyszer sem volt igazán fenyegető pozícióban, inkább a tükröt kellett figyelje a verseny második felében, hogy Felipe Massa ne próbáljon kikezdeni vele. Taktikailag a McLaren elvesztette a harcot a Ferrarival szemben az Alonso-Hamilton bokszkiállásoknál, mi több, Vettelt is le kellett a briteknek nyelnie, bár ez utóbbi hajszálon múlt. Lassan nagyon szüksége van a McLarennek egy erős hétvégére és esetleg egy győzelemre is. Ha Alonsóból indulunk ki, a VB-ért végül csak ő és Hamilton fognak harcolni. Az biztos, Webber mellett Hamilton a legkonstansabb pontszerző a mezőnyben.

FORCE INDIA-MERCEDES (7-8)

Messze elváráson kívüli teljesítmény a két fiatal pilóta részéről. Ma Sergio Perezt leszámítva Paul di Resta haladt a legtöbbet előre a mezőnyben, ez viszont nem igazán látszott a tévéképernyőkön. Nico Hülkenberg talán ennél többre is képes lett volna, ha nem ragadt volna be

LOTUS-RENAULT (9-DNF)

Pech is, de gyenge teljesítmény is okozta a gyenge erdeményt. Romain Grosjean számára talán egy monacói dobogó is elúszott az első kanyar előtt, Kimi Raikkönen azonban mindvégig küszködött, és csak egy közepes kilencedik hely jött össze neki. A Lotus meglepő módon talán a legjobban fogyasztotta a gumikat Monte Carlo utcáin, az előző két dobogós hétfége után ez a teljesítmény hidegzuhanyként jön.

WILLIAMS-RENAULT (10-DNF)

Pastor Maldonado hamar megoldotta a versenyt is, az első szárnyára szerelt kamera ismét csodás képeket mutatott a daruval felemelt autóból. Bruno Sennát nem láttuk sokat, de szépen lassan behozta az autót az utolsó pontszerző helyre. Összességében a Williams talán többre számított a hétvégén, de Kanadára marad bebizonyítani, hogy az ők esetükben Spanyolország nem volt véletlen.

SAUBER-MERCEDES (11-DNF)

Ma Sergio Perez 13 helyet hozott be, ráadásul ő futotta meg a verseny leggyorsabb körét, részlet, amit kevesen vettek észre. A verseny végén vicces volt, hogy a hat első pilótát lekörözés apropóján el kellett engedje, utána viszont hátulról követte őket, állandóan azt az érzést keltve, hogy Massát visszaelőzi. Monte Carloban ennyit is előrejutni nagy teljesítmény, egy pontot talán megérdemelt volna. Kami Kobayashi versenye a Schumcher-Grosjean incidensnél úszott el, ugyanis a sodródó francia megütötte a japán autójának hátulját, a hátső felfüggesztés pedig annyira károsodott, hogy nem lehetett biztonságosan folytatni. A Saubernek ez a hétvége egyszerűen pech volt.

TORO ROSSO-FERRARI (12-DNF)

Az utólagos nyilatkozatokból úgy tűnik, Vergne a verseny végén mindenképpen kellett volna cseréljen, hiszen második szett gumija teljesen elhasználódott. Vergne volt az első, aki gumit cserélt a versenyen, így már érthetőbb a döntés. Azonban az mindenképpen tévedés volt, hogy átmeneti nedves gumit tettek fel az autóra arra az esőre várva, ami aztán a díjátadó közben eredt el. Ricciardo technikai okokból adta fel a versenyt, viszont a csapat összességében értékes pontokat vesztett el, amelyek jól jöttek volna az amúgy alulteljesítő Red Bull junior csapatnak.

CATERHAM-RENAULT (13-DNF)

Emlékezetes maradKovalainen harca Buttonnal, ami a verseny több mint felén át tartott. A McLaren nem tudott kikezdeni a Caterhammal. Talán a kis csapat azt tudta ezzel bebizonyítani, hogy még ha gyors pályákon nem is, de lassúbb pályákon fel tudják venni a versenyt a közpémezőnnyel. Petrovot Kobayashi kapta el az első kanyarban (vagyis Schumacher Grosjeant, Grosjean Kobayashit, Kobayashi Petrovot), innen kezdve minden kompromittálva volt számára. Pont nem származik ebből a hétvégéből sem, de a remények magasabbra hágtak.

MARUSSIA-COSWORTH (14-DNF)

Glock sokáig 10. helyen autózott. Nem nyert, mint ahogy Vettel tippelte, de versenyképesen mutatkozott be. A verseny utolsó negyedében aztán elhagyott egy darabot az első szárnyából (nem tudni, a verseny első felében történt apró Perez-koccanás volt ennek oka, vagy sem), és onnan kezdve sok időt vesztett a pályán a német. Ebben a versenyben a Marussiának több is benne volt. Ezt így valószínűleg idén többet nem is fogjuk így leírni.

HRT-COSWORTH (15-DNF)

Karthikeyan fejezte be, utolsóként, de befejezte. Az idei szezon legjobb eredménye, az indiai nagyobb motivációval megy Kanadába, ahol edzésteljesítményén szeretne javítani.


MÓNACÓI NAGYDÍJ: Webber megnyerte. Hat verseny, hat pilóta. Második csapatgyőzelem a Red Bullnak. ÉLŐ

vasárnap, május 27, 2012

És ahogy lejárt a verseny, elkezdett rendesen esni.

FINISH: WEBBER 0.6 ROSBERG 0.3 ALONSO 0.3 VETTEL 2.7 HAMILTON 2.0 MASSA 35.3 DI RESTA 1.0 HÜLKENBERG 1.4 RAIKKÖNEN – 0.4 SENNA

78. kör: És Webber megnyeri. Hat verseny, hat győztés.

76. kör: az 1.19-es idők visszatértek. Lesz utolsó körös eső? Csepereg, enyhe csúszkálásnak tűnik.

75. kör: Hamiltonnak: “az utolsó körben jöhet egy keményebb eső. Még van lehetőség.” Di Resta és Hülkenberg 7. és 8. Jól jön ez a Force Indiának.

74. kör: Webber feltornászta magát 1.20.5-ös időkre. A mezőny felgyorsult. Megint kezd uncsi lenni.

73. kör: Webber 1.22, Vergne 1.26. Az intermediate keverék nem jött be. Nem esik többet, úgy tűnik.

71. kör: Button leállt. Vége. Webber feljavult 1.23-ra.

70. kör. Webber 1.26.164. Hat másodperccel a normál kör alatt. Vergne intermediate gumit tett fel!!

69. kör: mégis izgi lesz a vége? :) Na, öten gyepálják egymást. Wow. Webber 1.24.7-re lassult le. Nagyon sok.

69. kör: romlanak az idők. Webber 1.21.090. Ez még nehéz lesz, a gumik kezdik feladni.

67. kör: Ricciardo kiáll. Technikai.

65. kör: Webber idői romlanak. Alonso is közelít. Esőernyők a tömegben. Az első négy pilóta között összesen 2.6 másodperc.

64. kör: Rosberg 0.9 tizedre közelítette meg Webbert. Mégis esik egy kicsit az ötös kanyarban. Button nagyon megpróbálta Kovalainent megelőzni. Nem sikerült.

63. kör: Schumacher kiesik a pontokból. Ez sajnos nullázás lesz. Ki is állt a bokszba, DNF.

60. kör: Vergne utoléri Schumachert. Izgi lesz. Vergne hetedik! Na erre sem számítottunk :) Schumacher körönként már öt másodpercet veszít.

59 kör: Schumacher hetedik helyen valamilyen technikai problémával küszködik. Másfél tized másodpercet veszít körönként.

56. kör: Kovalainen 16 másodpercre van a pontoktól. Az idők javulnak, Webber 1.19.889-et futott, Hamilton 1.20.096-ot. A többi élenjáró ez a két idő között.

54. kör: Glock első szárnyának egy része ottmaradt az uszodánál. Egyelőre nincs biztonsági autó. Szerintünk nem is lesz.

52. kör: Vergne nyolcadik, di Resta kilencedik, Hülkenberg tizedik.

52. kör: WEBBER 1.8 ROSBERG 2.0 ALONSO 0.8 VETTEL 1.4 HAMILTON 1.0 MASSA

51. kör: bármennyire nagy show-ra várnánk, lehet, hogy mostantól kezdve abszolút semmi nem fog változni az élen.

50. kör: Button megint 14, Kovalainen 13.

49. kör: ismét leggyorsabb Perez. 1.17.296. Webber ezzel szemben 1.19.937. Vettel spórol egyelőre a gumikkal, Alonsóval szemben 3 tizedet vesztett.

48. kör: Perez lágy keveréken 1.17.461-et futott, utolsó előtti helyen. Miért nem tudnak ilyent futni az élen járók is?

47. kör: WEBBER 1.4 ROSBERG 1.2 ALONSO 0.6 VETTEL 1.0 HAMILTON. Elképesztő, milyen jó taktikát találtak ki Vettelnek. Ráadásul most szuperlágyon támadhat.

46. kör: így is zseniális, negyedik helyre hozzák vissza a Red Bullt Hamilton elé!

45. kör: Vettel tankol, az eső nem érkezett meg, nincs mit tennie. Webber átveszi a vezetést.

40. kör: Vettel 40 kör után is gyors még. 16 másodperces előnye van.

38. kör: Button cserélt. Nem értjük. Szuperlágyat kapott. Ezzel kibírja, könnyebb az autó. Lehetséges megvalósítani.

BÜNTI: Perez, bokszáthajtásos, későn kanyarodott be a bokszba és blokkolta Raikkönent.

37. kör: Button nyolcadik most, még nem cserélt. Ha elkezd esni, ő és Vettel járnak jól.

36. kör: most Vettel nagyon jó helyzetben van, 15.8 másodperccel vezet, a különbség nő, és mögötte senki nem közeledik, mindenki távolodik. Az RTL tudósítói szerint elkezdett szemerkélni.

35. kör: Hülkenberg lágy keveréken 1.18.423-at fut. Illene a top pilótáknak is ilyent futnia.

34. kör: Vettelnek szóltak, hogy 5 perc múlva jön az eső. Vettel 13 másodperccel vezet. Ha leszakad az eső, óriási mázli lesz a Red Bullnak. A 34 körös lágy keverék jobban viselkedik, mint a friss lágy.

33. kör: Vettel most másfél másodperccel gyorsabb, mint Webber, Rosberg. Elképesztő. Schumacher hatodik, nem cserélt.

30. kör: Massa is bejön az élről. Vettel vezet. Webber második, Rosberg harmadik, Alonso negyedik, Hamilton ötödik.

29. kör: Raikkönen is kint. Alonso bejön most. Legyőzi Hamiltont? Webber Rosberg elé jött vissza. Alonso masszívan legyőzi Hamiltont. Jó taktika a Ferraritól.

28. kör: Rosberg szektoridői jók. Webber ls Hamilton bejöttek! Lassuk ki hova jön vissza. Na most Alonso mindent feltekert. Leggyorsabb szektoridő!

27. kör: Rosberg kiállt, lágy keverék. Mit csinál, ha jön az eső? Áááhh, szerencséje van, Raikkönen elé jött vissza, szabad a pálya előtte.

26. kör: Raikkönen mögött most már hatos vonat alakult ki. Mindenki egy másodpercen belül. Visszajátszáson látszik, hogy Schumacher megpróbált előzni, de éppen nem jött össze. Na most ismét.

26. kör: “possible light rain in 4 minutes”. Enyhez eső jöhet, szóltak Rosbergnek. Vergne lágy keveréken megfutja a leggyorsabb kört. 1.19.013.

23. kör: továbbra is érdekes, hogy Button Kovalainent nem tudja utolérni. Amúgy Button idői nem olyan gyengék az elsőkhöz képest. Button elmaradása Webberhez képest 28.7 másodperc.

23. kör: uncsi. Na, talán most Schumacher megpróbálkozik Raikkönent megelőzni?

21. kör: az első három helyezett mindent feltekert az autón az Alonso-veszély miatt. Webber 1.9 másodperccel vezet. Közeledneknek a kerékcserék. Raikkönen elvesztette a kapcsolatot Vettellel, 3.5 másodperc már a távolság. Schumacher viszont csak 0.8-ra Raikkönentől.

19. kör: Alonso most már körönként egy másodpercet hoz be. Hamilton 1.9 másodpercre.

18. kör: Perez jól szórakozik. Az alagút után folyamatosan előzget. Mindig kiszorít valakit.

17. kör: Vergne cserél először. Lágyra. Érdemes nézni, friss keveréken mit fut az első két körben, nincs előtte forgalom.

17. kör: kiesettek: PETROV, KOBALYASHI, DE LA ROSA, MALDONADO, GROSJEAN.

16. kör: Webber és Rosberg köridői elkezdtek romlani. Alonso viszont éppen most futja meg a leggyorsabbat. Vettel taktikai előnye az, hogy lágy keveréken van.

15. kör: lehet, hogy egy cserével megoldható ez a verseny? Továbbra is gyorsulnak a körök, a szuperlágyak jól bírják nehéz autókkal is.

14. kör: a körök még mindig gyorsulnak, szóval a gumik 15 kör után is bírják. Perezé a leggyorsabb kör. 1.19.974. Perez 16. helyen… Webber visszaveszi.

13. kör: ez most úgy néz ki, hogy az első három lassan elhúz, Alonso és Massa tartják egymást, Vettel, Raikkönen és Schumacher pedig azt kell megoldják, hogy a Ferrarikat megelőzzék. Ami jóformán lehetetlen. Ha nincs biztonsági autó, meglepetés, a győztes, Webber, Rosberg és Hamilton között dőlhet el.

12. kör: WEBBER 1.5 ROSBERG 1.6 HAMILTON 3.0 ALONSO 0.5 MASSA 1.1 VETTEL 0.6 RAIKKÖNEN 0.6 SCHUMACHER.

12. kör: 15 kör múlva Raikkönenék esőre számítanak.

11. kör: az első három pilóta 1.20.5-ös zónában, a negyedik helytől lefele  1.21+.

10. kör: nincs bünti az első kanyarért. Vettel (6) kezdi behozni Massát (5).

10. kör: Azért az nem túl hízelgő hogy Button 14. helyen Kovalainent követi, aki 13. helyen van.

8. kör: 1.20.969, Webber minden körben leggyorsabb időt fut.

6. kör: néhány autót vizsgálnak. Első kanyar átvágása. Nem is tudjuk, hány lehetett.

6. kör: az első három kicsit elnyúlt, Massa viszont nagyon közel van Alonso hátához. Vettel mintha fenntartaná Raikkönent és Schumachert.

5. kör: az ötödik körben mindenki az első ötben elég egyforma időt futott. Petrové a leggyorsabb kör. Na ez vicces :) 1.21.603.

5. kör: most azt érdemes figyelni, Raikkönen nyomást tud-e gyakorolni Vettelre. Első szektoron két tizedet nyert a finn.

4. kör: Massa egészen nyomja hátulról Alonsot. Ahh, Glock már 15. helyen!

4. kör: Vettel eltérő stratégián a gumikkal, most egyre jobb helyzetben kezd lenni.

3. kör: WEBBER-ROSBERG-HAMILTON-ALONSO-MASSA-VETTEL-RAIKKÖNEN-SCHUMACHER-HÜLKENBERG-SENNA. Button 14. helyen. Indulnak újra.

2. kör: BIZTONSÁGI AUTÓ: ismét csodálatos képeket látunk a Maldonado kerekénél eljretett kamerával. Megint a daru viszi a 18-as autót.

2. kör: BIZTONSÁGI AUTÓ: Grosjean kiesett, Maldonado kiesett. Lesz ott még bünti is. Úgy néz ki, Alonso kicsit kiszorította Grosjeant, Grosjean Schumachert. Grosjean hátsó kereke kitört. Schumacher folytatja. Most 8. helyen van. Elég olcsón megúszta. A rajtban Kobayashi is szívott, kiállt, most 21. helyen.

1. kör: A két ferrari negyedik és ötödik. Maldonado feladta, letört orr. Ahh. SAFETY CAR.

1. kör: első kanyar: Schumacher és Grosjean összementek. Webber ls Rosberg nagyon jül jöttek el.

VB: Webbernek esélye van átvenni a vezetést az összetett állásban, bár most csak ötödik. 13 pontot kell behoznia Alonsoval és Vettellel szemben.

GUMIK: Vettel, Button, di Resta, Petrov és de la Rosa indulnak lágy keveréken. Mindenki más szuperlágy. Ha a kerék piros írásos, akkor az a szuperlágy, a sárga az a lágy.

RAJT: Webber a belső sávról indul, ráadásul a pálya jobbra kanyarodik. Nehéz legyűrni őt az első kanyarig. Érdemes odafigyelni a harmadik sorra, ahonnan Fernando Alonso indul belülről, Michael Schumacher kivülről.

DRS: az első két körben a pilóták nem nyithatják hátsó szárnyukat a célegyenesben. A KERS használata végig engedélyezett.

LEVELIBÉKA: az Accuweather.com továbbra is esőt mond 4 és 5 óra között.

RAJT: még öt perc a rajtig. Továbbra is napsütéses időben zajlik a készülődés a nagydíjra.

PLETYÓ: Webber jövőre átmehet a Ferrarihoz, Vettel előszerződést írt alá 2014-es Ferrari átigazolásra, Hamilton a Red Bullnál is kiköthet. Pletyó.

RAJT: Bár Schumacher 2006 óta először edzést nyert, a spanyol büntetése miatt 6. helyről indul. Azt nyilatkozta, innen is simán behúzható a győzelem.

RAJT: Philip Lahm futballista szerint ma a HRT nyer, Vettel szerint Timo Glock :)

RAJT: Maldonado csapata úgy döntött, 24. helyről indul, várhatóan a boxból. Ez azt jelenti, hogy az autó beállításaihoz hozzányúlhatnak a Williams technikusai.

RAJT: nagyrészt mindenki ködben mozog azzal kapcsolatosan, hogy mennyit tartanak ki a szuperlágy kerekek nehéz autókkal. A Top10-ben Vettelen kívül mindenki szuperlágyon indul. Nico Hülkenberg esetében nem tudjuk. Neki választási szabadsága van, bármelyik keverékkel indulhat.

RAJT: 78 kört kell megtenniük a pilótáknak. A verseny hossza közelítheti a két órát. Egy kört kb. 1.18-1.20 alatt tesznek meg a pilóták.

RAJT: egy DRS zóna van a pályán, a rajtcél-egyenesben.

Itthon esős, Monacóban napsütéses idővel köszöntünk titeket. Szövegesen közvetítjük a hatodik, Monacói Nagydíjat olyan részlettek is, amelyek a képernyőn nem mindig látszanak.


MONACÓ: emlékezetes jelenetek

vasárnap, május 27, 2012

Raikkönen kiüti Sutilt. Sutil legjobb eredményétől fosztotta meg a finn.

Senna feltartja Mansellt, és megnyeri Monacót. 1992, elírás a címben. Mansell abban az évben toronymagasan nyert vb-t. Patrese és Schumacher is emlékezeteset bunyóztak végig. Ennyire nem lehet előzni.


MONACÓI ELŐZETES: jöjjön az év legpatinásabb futama

vasárnap, május 27, 2012

Egyes vélemények szerint Szingapúr azért látványosabb, mindenesetre a Monacói Nagydíj a szezon futamai között még mindig a legnagyobb népszerűségnek örvend.

1929 óta rendeznek itt futamot, a nagydíj az 1950-ben szervezett első F1 világbajnokságnak már része volt, azóta is minden évben futamot rendeznek a hercegségben.

Az idei évben talán még nagyobb figyelem ötvözi a nagydíjat, hiszen öt olyan futam után kerül sor itt a hatodikra, amelyen öt különböző pilóta öt különböző csapattól nyert futamot. A mai, hatodik érdekessége pedig az, hogy az első négy rajtkockán három olyan pilóta szerepel, akik idén még nem nyertek, Mark Webber, Lewis Hamilton és Roman Grosjean egyaránt az első sikerért harcolnak.

TAVALY

Sebastian Vettelnek úgy sikerült tavaly nyernie, hogy az utolsó körökben erős nyomás alatt volt Fernando Alonso és Jenson Button részéről, ráadásul a brit pilóta sokkal újabb szett gumival körözött, míg a német gumijai már 50 kör fölött jártak. Azt nem fogjuk megtudni, mi lett volna élesben, mindenesetre néhány körrel a leintés előtt Vitaly Petrov olyannyira falnak vitte Renault-ját, hogy el is ájult, ezért piros zászlót lengettek a pályán, a versenyt pedig bő percekkel később indították újra. Aminek az is következménye volt, hogy a rajtfelálláskor Vettel kerekeit a csapat lecserélhette, így a német már nem vesztette el elsőségét.

TIPPÜNK

Monacóban nyerni a legnagyobb esélye messze az első rajtkockából induló Mark Webbernek van. A statisztikák bizonyítják ezt. Az utóbbi években mindössze 2008-ban nem nyert az első kockából induló versenyző, akkor Hamilton megverte Massát. Úgyhogy ezt mindenképpen figyelembe kell vegyük, bármit is tippelnénk. Szerintünk Grosjean a versenyben is erős lesz, amennyiben nem hibázik, a dobogós hely biztosított lehet számára. Külön figyelünk majd a két Mercedesre és két Ferrarira. Schumacher esetében el tudjuk képzelni azt, hogy balesetezni fog, mivel akkor motivációja van most nyerni, hogy garantáltan előzéseket próbál majd végrehajtani, ezt pedig az előtte levők nem akarják majd hagyni. Győzelemre esélyes pilótának Webbert és Rosberget látjuk. Hamilton, Grosjean és Alonsopedig erős dobogós végzősök lehetnek. Vettel, Button és Raikkönen küszködni fognak.

Számítsunk hosszú versenyre, Monte Carloban már többször előfordult, hogy egy versenyt azért kellett leinteni, mert a két órás időhatárt túllépték a versenyzők. Ha száraz marad a pálya, akkor is jó egy és háromnegyed órás futamra számítsunk.

DRS zóna

Csak egy van belőle a rajtcél-egyenesben, viszont a tavalyi tapasztalatok alapján ezzel együtt igen nehéz előzni. A legjobb előzési pont az alagút utáni lejtős féktávon van, viszont egyben ez is az egyik legveszélyesebb pont a pályán, 1994-ben Carl Wendlinger például kómába esett egy kemény balesetet követően, igaz, akkor a bukótér még sokkal kisebb volt.

ESŐ

A tévécsatornák folyamatosan szárazat mondtak tegnap a mai futamra, az időjárás-előrejelzések azonban nem. Mostani állás szerint 3 óra küröl eső érkezik, 4 óra körül pedig az idő is hűlésnek indul, alig 19 fok lesz majd. Amennyiben esni fog, minden borulhat, hiszen az incidensek száma elengedhetetlenül nőni fog.

GROSJEAN-NAK DRUKKOLUNK: nyerjen a hatodik csapat is

A hatodi pilóta-hatodik csapat-hatodik futam elv kedvéért mi ma Roman Grosjean-nak drukkolunk.


MONACÓI NAGYDÍJ: vasárnapi időjárás

vasárnap, május 27, 2012

Nem néz ki túl bíztatónak, az AccuWeather szerint.