július, 2012

A két leader és a két csordányi követő: az F1 félúton

vasárnap, július 29, 2012

Lejárt a Német és Magyar Nagydíj, és a McLaren és a Lotus feltörését láthatjuk a porondon, és Fernando Alonso megerősödését az összetett rangsorban.

Szóval ez a szitu.

Kik vezetnek?

Alonso és a Red Bull. Alonso Németországban győzött, még nagyobb előnyt alakított ki.  34 pont. Aztán Magyarországon ötödik lett, és még nagyobb előnyt alakított ki. 40 pont. Hát nem zseniális?

A Red Bull a maga módján 53 ponttal vezet, ami több is volt már ebben a szezonban, de még így is egy igen kényelmes előnyt jelent. Viszont nem akkorát, amivel a győzelem garantált lenne a szezon végén.

A hajtók

Egyéniben négy pilóta áll egymástól 8 pontra. Mark Webber 124, Sebastian Vettel 122, Lewis Hamilton 117, Kimi Raikkönen pedig 116 ponttal vág neki a szezon második felének. Alonso szerencsés is, ugyanis versenyről versenyre változik a helyzet a többiek között, így egymástól vesznek el pontot. A Hungaroringen például Fernando Alonso ötödik helyen végzett, előnyét mégis 6 ponttal növelte a második helyezetthez képest. Igaz, Hamilton is, Raikkönen is, Vettel is távolságot csökkentett, de az élen levő pszichológiája mindig a második helyet nézi. Igaz, Alonso azt már rég elmondta, hogy szerinte idén csak Hamilton és ő számítanak, de ez trükközés is lehetett.

Csapatösszetettben három csapat mindössze négy pont eltéréssel üldözik a Red Bullt. A sorrend versenyről versenyre változik, Magyarországon például mind a McLaren, mind a Lotus átugrotta a Ferrarit, bár az utóbbinak 17 pont előnye volt a verseny előtt. A Red Bull összesen 10 pontot vesztett Magyarországon, maradt 50-nel.

Amin múlik a két világbajnokság

A csapatok versenyében egyértelműen az dönt, hogy mennyire teljesít jól egy csapat mindkét pilótája. A Red Bull sikerének eddigi kulcsa, hogy mind Webber, mind Vettel az élbolyban vannak, és a csapat konyhájára hoznak. A csapatkozéhió tekintetében minden más csapatnál ott a fekete bárány. De az nem mindegy, a feketebárány mennyit ront. Button és Grosjean most holtversenyben állnak 76 ponton, Felipe Massa viszont alig 25 pontot gyűjtött a Ferrarinak. Alonso 40 pontos vezetése így alakul át negyedik hellyé a csapatösszetettben. Tehát tessék mindkét pilótának pontot szerezni, állandóan. És akkor lesz egy VB. Teljesen reálisan úgy látjuk, hogy a Red Bull baja két esetben gyűlhet meg bárkivel: a Lotus hamar nyer egy futamot, és ez akkora löketet ad a csapatnak és a pilótáknak, hogy utolérik az élen járókat. Ne felejtsük, Mogyoródon a Red Bull 63 pontról

Az egyéni világbajnokság – és ez is elhangzott az okosak részéről – az állandó teljesítésről szól. Alonso magyarországi ötödik helye és az ezzel járó 10 pont ugyanolyan fontos, mint egy futamgyőzelem.

De ki az igazi győztes?

A nézők. Idén nézhető, végigizgulható egy-egy futam, borulnak a sorrendek, lehet taktikázni, sőt, az eső is annyiszor bekavar, mint rég tette. Minden fűszer hozzáadva. És még csak a szezon felénél vagyunk. Úgyhogy drukkolásra fel, sok rajongó kedvencének van esélye.


FACE TO FACE Magyarország után

vasárnap, július 29, 2012

A Magyar Nagydíj újabb fordulója volt a csapatokon belüli versengésnek.

RED BULL
Időmérő: VETTEL 6-5 WEBBER
Verseny:  VETTEL 6-5 WEBBER
Vettel ezen a hétvégén abszolút dominálta a Red Bullon belüli eredményeket. Webber Q2-es kiesése jelentette talán a legfontosabb törést. Innen kezdve egy Red Bull versenyző harcolt bármennyire is az élen. Összetettben Webber még mindig Vettel előtt van a bajnokságban, de Vettel utóbbi két versenye abba az irányba mutat, hogy a német szezonjának második fele lesz az erősebb.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 1-10 HAMILTON
Verseny:  BUTTON 4-7 HAMILTON
Hamilton magabiztossága az utóbbi idő rosszabb eredményei ellenére egyre erősebb. Viszont Magyarországon azt is megmutatta, hogyan lehet egy teljes hétvégét dominálni a Formula 1-ben. Button is alapvetően jól szerepelt, valamennyire ráerősített németországi teljesítményére, Button versenyét inkább a rossz gumitaktika befolyásolta. Viszont csapaton belül végig Hamilton volt a jobb, ezért egy-egy pontja teljesen megérdemelt.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 11-0 MASSA
Verseny:  ALONSO 11-0 MASSA
No comment :-) Ezt már annyiszor leírtuk az idén, hogy nem lehet semmit hozzáfűzni. Ha valahol teljesen evidens a csapatsorrend a csapaton belül, akkor a Ferrari az. Massa helye a csapatban ismét pletykák tárgya lett.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 4-7 GROSJEAN
Verseny:  RAIKKÖNEN 8-3 GROSJEAN
A Lotus csapat talán a legérdekesebb történet az idei szezonban. És ezen belül is sajátos az, hogy míg a szombati időmérőkön a fiatal Grosjean az, aki inkább összehozza az egy jobb kört, addig a futamon Raikkönen kúlsága, magabiztossága, régisége, tapasztalat mondja ki a végső szót. Mogyoródon egy kukcspillanat döntötte el a kérdést, bár ha nem is előzi meg a 45. kör elején a finn a franciát, ez később még megtörténhetett volna. A csapat viszont összességében nyújt szépe teljesítményt, és reálisan megfoghatja a végső harmadik helyet a csapatösszetettben.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 5-6 ROSBERG
Verseny:  SCHUMACHER 4-7 ROSBERG
Rosberg jobb volt, mint Schumacher, és kb. ennyi. A teljes csapat gyenge volt.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 6-5 PEREZ
Verseny:  KOBAYASHI 5-6 PEREZ
Akárcsak a Mercedesnél, annyira gyenge volt a csapat összteljesítménye, hogy elenyésző, csapaton belül mi történt. Azonban a statisztikai kedvéért: a szenvedésben Perez azért jobban teljesített.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 9-2 SENNA
Verseny:  MALDONADO 5-6 SENNA
Bruno Senna volt a Magyar Nagydíj kellemes középmezőnyös meglepetése. Tulajdonképpen ő volt az egyedüli, aki valamennyire is felvette a versenyt az élcsapatok gyengébb teljesítőivel. Csapaton belül Maldonadónak sikerült az időmérőn túlteljesítenie Sennát, de amint az már többször is megtörtént idén, Senna vasárnap fordított. A Magyar Nagydíjon ez a fordítás a verseny első 200 méterében sikerült. Egyszerűen lerajtolta Maldonadót. És utána sem állt meg. Senna moráljának a magyar teljesítmény nagyon jól jött.

FORCE INDIA:
Időmérő: DI RESTA 6-5 HÜLKENBERG
Verseny:  DI RESTA 6-5 HÜLKENBERG
Szintén gyenge összeteljesítmény. Szombaton sikerült Hülkenbergnek a Q3-ba bejutnia, viszont a versenyen inkább küszködés volt a legfőbb téma. Csapaton belül úgy tűnik, Hülkenberg kezdi folyamatosabb jelleggel is legyőzni di Restát, bár a szezon elején ez a helyzet még fordított volt. A belső harc egyébként a pilóták Force Indiás jövőjét is komolyan befolyásolhatja.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 9-2 VERGNE
Verseny:  RICCIARDO 7-4 VERGNE
A semmi sehol harcában Vergne edzésen megverte Ricciardót, aki aztán vasárnap visszaütött. Az előkelő 16-18. helyekért.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 9-2 PETROV
Verseny:  KOVALAINEN 6-5 PETROV
Kovalainen és Kovalainen. A finnek sikerült valamennyire magához ragadni a csapat vezető pilóta szerepét, bár a helyzet közel sem olyan evidens.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 6-5 PIC
Verseny:  GLOCK 7-4 PIC
Pic megverte Glockot a Magyar Nagydíjon, szombaton is, vasárnap is. Gratula.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 11-0 KARTHIKEYAN
Verseny:  DE LA ROSA 10-0 KARTHIKEYAN (egy versenyen nem indultak)
No comment, de la Rosa rulez.

 


Hamilton rajt-cél győzelmét és a McLaren-Lotus csapatpáros erősödését hozta az idei Magyar Nagydíj

vasárnap, július 29, 2012

Hogy ki megy igazán nyugodtan a nyári öthetes F1 nyári szünetre? Hamilton, a Lotus és Fernando Alonso úgy gondolhatják, így képzelték el egy-két héttel ezelőtt a budapesti vasárnap estéjüket.

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a 27. Magyar Nagydíjon. A brit pilóta mindvégig hibátlan, kiegyensúlyozatlan vezetési stílust mutatott fel, és gyakorlatilag egy pillanatig sem vesztette el a verseny fölötti uralmát.

Viszont nem volt azért ennyire könnyű a kérdés. A rajtot követően, mint ahogy az várható volt, Hamilton és Grosjean voltak azok, akik a legjobb versenytempót mutatták fel, és lassan több mint öt másodperces előnyt halmoztak fel mindenki mással szemben.

Visszatérve a rajtra: mindenekelőtt kettő volt belőle, mivel az első indulást Charlie Whiting versenyigazgató lefújta, mivel Michael Schumacher lefulasztotta Mercedesét a rajtkockán. Ezért második felvezető kör után indulhatott el a mezőny az így egy körrel csökkentett versenyben. A rajtnál taktikailag fontosnak bizonyult Jenson Button előrelépése a harmadik helyre, aki azután tudta Sebastian Vettelt megelőzni a 2-3. kanyarpárosban, hogy a német a maga módján sikertelenül próbálkozott Grosjean megelőzésével, majd teret vesztve védtelen maradt a brit világbajnok előtt. Szintén remekül rajtolt Bruno Senna, aki azrán hetedik helyen végzett, több pilótát is átugrott a rajntnál, de valahogy nem vette észre az éppen 11. helyről érkező Mark Webbert. Utólag talán még fontosnak bizonyult Alonso előzése, aki át tudta ugrani Raikkönent, és ezzel a verseny első felére elrontotta a finn terveit.

Kommentátorok, szakértők két kiállásos versenytaktikára tippeltek, viszont sok aggodalom hangzott el azzal kapcsolatosan, hogy talán a gumik a végén nem fogják bírni. Mindenesetre az első kerékcserékre a 16-20. körök magasságában került sor. Button cserélt leghamarabb, majd a többiek is követték. Akkor még nem tűnt olyan érdekesnek, hogy Kimi Raikkönen az utolsók között volt. A sorrend helyreállt, egy apró változással: Raikkönnenéknek sikerült néhány tiszta kört megtenni Alonso cseréje után, így a finn cseréjénél sikerült őt a spanyol tabellavezető elé visszahozni. Amúgy továbbra is Hamilton vezetett, alig 2-3 másodperces előnnyel Grosjean előtt, ez a rés időnként 1 másodperc alá is lecsökkent. Sebastian Vettel egyre erősebben kezdte támadni Buttont, ami a magyar pálya ismeretében inkább a szoros követést jelenti, mint a valódi támadást.

Arra, hogy a gumikérdés még fontos tényező lehet, akkor derült fény, mikor a McLaren rádiózásaiban a Plan A, Plan B szavak egyre gyakrabban elhangzottak. Jenson Buttonnál csak Mark Webber cserélt korábban, és mindkettőjük esetében tiszta volt, két cserével nem úszhatják meg a versenyt.

De aztán amikor Vettel is cserélt a 37. körben, majd a 40. körben Hamilton is kiállt, felmerült a nagyon komoly kérdés, kibírja-e egy szett gumi a 30-33 körös távot. És aztán történt még egy érdekes dolog. Button 35. körös cseréje után az akkor még mindig ötödik helyen levő Kimi Raikkönen mindent feltekert az autóját, és kilenc körön keresztül leggyorsabb időket egymásra halmozva, Hamilton cseréje után pedig konjunkturálisan is átvéve a vezetést oda jutott, hogy a 44. kör végén cserélve úgy jött ki a pályára, hogy fej-fej mellett fékezett saját csapattársával, Grosjeannal. A Magyar Nagydíj legforróbb és mégis egyik legcivilizáltabb jelenete következett az első kanyarban, amelyből végül a tapasztalt Raikkönen került ki győztesként és ezzel… átvette a futam MÁSODIK HELYÉT. A Lotusnak sikerült felhoznia finn pilótáját Vettel, Button, Grosjean elé.

Jenson Button taktikája egyébként a második cserénél úszott el, amikor az egyébként konstansul jól vezető Bruno Senna mögé került vissza a pályára. Majd amikor Senna is kiállt egy második cserére, Alonso mögött ragadt szintén be. Ez adta meg a lehetőséget Vettelnek, hogy megelőzze a kiállások révén a brit pilótát.

Az utolsó 25 kör Raikkönen nagyon gyors felzárkózását jelentette, Hamiltonnal szembeni kölönbségre az 50. körre már két másodperc alá csökkent. A harmadik helyen maradt Grosjean mögött Vettel próbált valamit tenni, reménytelenül. Ezért döntött úgy a Red Bull, hogy 10 körrel a verseny vége előtt kihozza a német bajnokot egy utolsó szett friss lágy keverékű gumiért. A Red Bull nagyon jól számolt, Vettelt sikerült Alonso elé visszahozni, aki meg Buttont blokkolta. Vettel így helyet sem vesztett, és lehetősége volt ismét Grosjean után eredni. A körrekordok sorra dőltek, végül a célegyenesre sikerült a 19 másodperc hátrányból 1-et csinálni, de ennyit, vagyis előzésre már nem kerülhetett sor.

Az élen viszont Lewis Hamiltonn bebizonyította, mitől vált idénre az egyik legkimértebb versenyzővé. Utólag kiderült, csapata jobban izgult azért, hogy a brit gumijai nem bírják ki. Viszont Hamilton mindvégig kimérten, Raikkönnennek egy pillanatig sem esélyt adva az előzésre vitte végig a versenyt, és végül 1 másodperces előnnyel megnyerte a 27. Magyar Nagydíjat.

A Lotus pilótái mindketten dobogón végeztek és ha szükség volt még erre, még jobban bebizonyították, a Lotus nagyon erős vasárnap, megbízható, és ha a szombati időmérő eredményei is jók, akkor a futamon ez nagyon sok ponttá alakítható. A Magyar Nagydíj győztes csapatja taktikailag a Lotus, amely ezzel fel is kerül harmadik helyre összetettben, egy pontra a második McLarentől.

Sebastian Vettel végül negyedik helyen végzett, talán ők egy harmadik helyet gondoltak volna fairnek, de a németnek ma a konjunktúra sem volt megfelelő. Fernando Alonso ötödik helye a Ferrari e hétvégi teljesítményéhez képest eredmény, Buttont is, Webbert is maga mögött tudta tartani. Mi több, ezzel összetettben további 6 ponttal növelte előnyét, 40 pont már előnye még mindig ugyanaz a Mark Webber képest.

Ami Webbert illeti, a három kiállsá nem vált be, végül ugyanaz a Bruno Senna tartotta maga mögött, aki egy kiváló versenyt futott, a középmezőnyben a legjobbat, és adott alkalmakban sikerült nagy nevekkel versenyeznie.

A Mercedes (bár Rosberg egy pontot szerzett) inkább felejteni kell a hétvégén, és további lúzerek voltak a Force India, a Sauber Ferrari és a Toro Rosso Ferrari is. Egyszerűen sehol nem voltak ezek a csapatok. A gyenge csapatoknál az egyedüli meglepetés az, hogy Charles Pic ismét megverte csapattársát a pályán.

A Magyar Nagydíj ismét bebizonyította, hogy nem az előzések versenye. Taktika, bokszkiállás és intelligens gondolkodás hozott jó eredményeket idén is.

Pirelli forever

Ami a gumikeverékeket illeti, változtak a taktikák. A Lotus például azon nyert sokat, hogy mindkét pilóta viszonylag so kört tudtak megtenni lágy keveréken. SOFT-SOFT-MEDIUM taktikát választottak. Ezzel szemben Hamilton a SOFT-MEDIUM-MEDIUM-mal ment, Button pedig SOFT-MEDIUM-SOFT-MEDIUM taktikát választott, Vettel pedig SOFT-MEDIUM-MEDIUM-SOFT taktikával teljesítette a versenyt. Nagyon eltérő volt.


Lewis Hamilton megnyeri a Magyar Nagydíjat, kiválóan kivédekezve a váratlanul előretörő Kimi Raikkönent. ÉLŐ

vasárnap, július 29, 2012

FINISH: Lewis Hamilton megnyeri a Magyar Nagydíjat. Kimi Raikkönen és Roman Grosjean dobogósok.

FINISH: HAMILTON 1.0 RAIKKÖNEN 9.4 GROSJEAN 1.0 VETTEL 15.0 ALONSO 3.5 BUTTON 3.6 SENNA 0.5 WEBBER 3.8 MASSA 12.8 ROSBERG. Ők a Magyar Nagydíj pontszerzői.

UTOLSÓ KÖR: jelen állás szerint a VB-harc a harmadik helyért kiéleződik Vettel, Raikkönen és Hamilton között. Vettel leggyorsabb kör.

67. kör: valaki valamit megpróbálhat még az utolsó körön?

66. kör: Vettel Grosjeant még utoléri. Az utolsó körben próbálhat meg előzni egy dobogós helyért.

65. kör: Továbbra is az a kérdés, kinél várható vármilyen erősebb gumikopás. Ha nem változik semmi, Vettel nem éri már utol az első hármat, Kimi Raikkönen pedig már nem próbálhat meg egy előzést, ami győzelmet jelentene.

63. kör: Hamilton 1.25.752. Saját leggyorsabb köre a futamon. Így Raikkönnennek semmi esélye győzni.

62. kör: Hamilton ideje 1.26.3. Ezek a köridők még mindig nem erőteljes kopásról árulkodnak. Vettel 1.24.584. Így már nem tudja behozni az élen levőket. De a helyzet még javulhat számára.

61. kör: Vettel 1.25.864. Másfél másodpercet csippentett le elmaradásából.

60. kör: és akkor mindenki körideje most feljavult. Hamilton 1.25.8. Vettel most 1.25.1-et fut. 17 másodpercre van Grosjeantól, van még 9 kör.

60. kör: Schumacher feladta. Ez egy felednivaló hétvége.

59. kör: Vettel kiáll, nosza! Ez a harmadik kiállás? Arra számítanak, elúszik mindenki más kereke? És Alonso elé került vissza. Ha ez a taktika bejön, akkor Vettel csúcson lehet.

58. kör: Raikkönen DRS-távon belül kerül. Ismét 0.9 másodperc a különbség.

57. kör: egyelőre nem romlanak a köridők. Akkor lehet vészt fújni, ha 1.27 főlé emelkednek ezek. Egyelőre mindenki 1.26-os időket futnak. Hamilton 1.26.1, Raikkönen 1.26.3.

55. kör: Webber kiáll. Harmadik kiállás, ami fontos, Button mögé kerül vissza, Massa elé, aki kilencedik. Webber ezzel komoly teret veszíthet a VB-n. Bár lássuk, mi lesz a gumikopással.

55. kör: Raikkönen most kivár. KERS-et is most óvják. Újratervezés. Arra számítanak, Hamilton gumijai bedobják végül a törölközőt.

52. kör: Maldonado üt egy léket di Resta autójának oldalán, bünti. Maldonado, you did it again.

51. kör: 1.3 másodperc maradt az élen levők különbsége.  Azt látjuk, hogy az utolsó körökben annyira kopott lesz Hamilton gumija, hogy DRS-zónában Raikkönen megelőzi majd.

50. kör: HAMILTON 1.9 RAIKKÖNEN 2.5 GROSJEAN 2.1 VETTEL 6.4 WEBBER 11.4 ALONSO 1.1 BUTTON. Még 19 kör.

50. kör: nem láttuk, de a Red Bull közben óriásit taktikázott, és Webbert felhozták ötödik helyre, Alonso elé, Vettel mögé. Van egy kis esély arra, hogy Webber még kell tankoljon, ugyanis lágy keveréken van. Nem bírja a lágy keverék 30 kört, nincs hogy.

49. kör: Raikkönen 9 tizedet hozott, 3.5 a különbség. Button Senna elé jött vissza, ezt megúszta, viszont megkapta most Alonsót.

47. kör: “Kimi, használd a KERS-t a bokszkijáratnál”. “Roman, harcolunk Kimivel”.

47. kör: Raikkönen hátránya 4.4 másodperc.

47. kör: Button kiállt harmadszor. És akkor ez most nyerő lesz vagy nem lesz nyerő?

46. kör: Kimi kiszorítja Grosjeant!!!! Kimi Raikkönen második! Eszméletlen, Kimi frissebb gumikon lesz , és megpróbélhatja utolérni Hamiltont.

45. kör: nekünk még mindig kérdés, ki mennyit bírja a gumikon. Hova jön vissza Raikkönen? Lássuk.

45. kör: Raikkönen kezd lassulni, utolsó köre lesz ezen a szett gumin. Kulcsfontosságú kiállás következik.

44. kör: Alonso kiáll, a gumijai viszont sokkal frissebbek lesznek a verseny végén. Akár 5-6 körrel.

42. kör: Alonso most eltérő taktikával belekeveredett egy bolyba. Hamiltonnak segít ezzel, az az ironikus. Vettel lassan utoléri Grosjean-t, Senna sincs messze, Button mögötte beragadva. Na de Senna kiáll. Button nyomhatja.

41. kör: Webber 1.25.4. Csúcs.

41. kör: Raikkönen most megis tapossa. Hamiltonnál nem akarnak többet cserélni. Nagyon riziküs lehet. Raikkönen 1.25.728-at fut!! Ájjjj.

40. kör: Hamilton kiállt. Ahh. Alonso elé jön, aki mivel nem cserélt, közte és Grosjean és Vettel között van.

39. kör: és Grosjean cserél hamarabb! Keményebb keveréket kap. Webber is kiáll.

37. kör: Vettel kiáll: nem fogják azok a gumik 30 kört bírni. Tuti. Bár a Red Bull úgy számol, ez így elég lesz. Vettel Button elé jön vissza. Senna blokkolása így kulcsfontosságú volt.

37. kör: Raikkönen megint odaüt. 1.26.128. Ilyen az, amikor valaki mindent beletesz, nem óvja a gumikat.

37. kör: itt most minden borulhat. Hirtelen úgy tűnhet Vettel és Grosjean harcolhatnak a győzelemért. És Kimi sincs tőlük messze.

36. kör: Button beragadt Senna mögé. Most borulhat a sorrend, a győztesek esélye is. Raikkönen 1.26.3. Leggyorsabb kör.

35. kör: Vettel megfutja a leggyorsabb kört. 1.26.512. Messze jobb bárkinél.

35. kör: a Plan B a McLarennél az a három kiállásos taktikát jelenti. Hamiltonnál is át akarnak állni. Bejön a rizikó? Arra már mi is gondoltunk, hogy a verseny végén baj lesz a gumikopással. Kínázunk?

34. kör: Button kiáll!! Ez három killásos taktika. 2.8 másodperces McLaren csere, lassan megszokott.

34. kör: na, Vettel 5 tizedre került Button mögé. Jöhet egy előzési próbálkozás?

32. kör: itt még a két kiállásos autóknál a gumikopás a végén megtréfálhatja a pilótákat. És mivel pénteken délután esett, a legtöbb csapat nem próbálhatta ki, hogyan viselkednek a gumik hosszútávon.

32. kör: Grosjean megint 1.1 másodperces közelségbe került… már csak 0.8.

30. kör: a Hamilton-Grosjean és Button-Vettel páros dönti el a mai dobogósokat. Pedig még csak a verseny felénél vagyunk. Alonso és Webber a 6-7. helyet vitatják, Raikkönen üres téren autózik az 5. helyen.

26. kör: Grosjean valahol hibázhatott, mert ismét 2.4 másodperc az elmaradása Hamiltonhoz képest.

26. kör: Raikkönen elkedett hajtani, 7 tizedet csippentett le Vettel-elmaradásából. De még mindig van 4.6, az előző körei nem voltak olyan jók.

24. kör: már csak 0.9 másodperc.

23. kör: Grosjean elmaradása 1.3 másodperc már csak. Ebből hamarosan előzési próbálkozás lehet.

23. kör: Raikkönen esetében most kulcskérdés, utol tudja-e érni a Vettel-Button párost. Szabad a pálya előtte, 4.7 másodperc a hátrány.

22. kör: Mark Webber és Fernando Alonsó harcolnak most a hatodik helyért.

21. kör: Grosjean 7 tizedet hoz Hamiltonon. A különbség 2.6 másodperc most. De csökkenni fog, eltérő keveréken futnak.

21. kör: Vettel gyomrozza ismét Buttont. Áll a bál a harmadik helyért. Vettel más keveréken van, Grosjean és Raikkönen is lágy keveréken fut.

20. kör: Vettel utoléri Buttont. Leggyorsabb kört fut. Raikkönen az első, tévedtünk. Webber második. Kimi kijön. Webber is. Hamilton visszakerül az élre.

20. kör: Raikkönen használt gumikon 1.27.6-ot fut, messze gyorsabb mindenkinél a pályán. Jön Grosjean. Hamilton mögé jön vissza. Most Webber van az élen. Alonso beragadt Perez mögé.

19. kör: Hamilton CSERÉL. Webber mögé jön vissza, volt kis hiba: 4.2 volt a csere. Grosjeannak jöhet ez jól.

18. kör: jön Vettel: átugorja Buttont így? Alonso is jön. Vettel lágyat kapott, Button visszaveszi helyét.

17. kör: Senna, Rosberg és di Resta is cserélnek. Eléggé közel vannak egymáshoz a mezőnyben.

17. kör: Vettel mindent felteker az autóján. 1.28.0. Közben Hamilton 1.28.2, grosjean 1.27.8.

17. kör: Button szerencsés, éppen egy forgalmas mezőny elé érkezik vissza a pályára.

16. kör: Button elsőként áll ki a Top10-ből. Közepes keveréket kap. Hülkenberg is kijön.

13. kör: Grosjean hirtelen tempót váltott, 3 tizedet hozott Hamiltonon. 1.27.386, leggyorsabb kör. A középső szektoron mindenki 5 tizedet veszt Hamiltonnal és Grosjeannal szemben. Ebből a két pilótából kerülhet ki a győztes.

12. kör: HAMILTON 2.7 GROSJEAN 5.3 BUTTON 1.0 VETTEL 3.1 ALONSO 1.1 RAIKKÖNEN 1.1 WEBBER 1.6 SENNA.

12. kör: Vettel kezd nyomást gyakorolni Buttonra.

12. kör: na és akkor most kijelentjük, a verseny jelen pillanatban unalmas.

10. kör: Senna nem veszti cél elől Mark Webbert. 1.3 másodpercre van tőle.

9. kör: Raikkönen már megint abban a helyzetben van, amikor valaki mögött kell jelentős számú kört megtegyen. Egy hétvége sem jön össze jól. Viszont Grosjean számára másodszor nyílik esély a versenyelsőségért harcolni. Valenciában a Renault motor adta fe la harcot, a francia nagy bánatára.

8. kör: Kobayashi cserél elsőként gumit.

8. kör: Hamilton és Grosjean más ligában mozognak a köridők tekintetében. Csak ők kerültek 1.28.0 alá. Button csak 1.28.5. De Button híres arról, hogy először gumit óv, majd utána támad. Dehát idén Hamilton is sokkal kimértebb stílusban vezet.

7. kör: ha most intenék le a versenyt, Alonso megint növelne előnyén a bajnokságban.

6. kör: Grosjean most leggyorsabb kört futott. Egyre melegebb van, a Lotus egyre jobban tapad az aszfalthoz.

5. kör: Hamilton a leggyorsabb a pályán, de Grosjean csak fél tizedet veszít körönként. Buttontól hátrafele a tizedek jobban gyűlnek, Button csapattársával szemben három tizedet is vesztett.

5. kör: Glock pördül egyet, nincs gond.

4. kör: a rajtvisszajátszásokon látszik Senna és Alonsó bravúros helyezkedése. Senna most nyolcadik, nagyon jól áll.

3. kör: Schumacher tényleg megkapta a büntetést. Bokszáthajtás.

3. kör: Raikkönen a KERS-t újra kellett indítsa.

3. kör: Hamilton 2.1 másodperces rést alakít ki. Button harmadik továbbra is, ez a rajtelőzés nagyon jól jött a britnek.

2. kör: Schumacher azért fog büntit kapni, mert mikor a bokszutca elejére hajtott, nem nyomta meg a sebességkorlátozó gombot.

1. kör: HAM – GRO – BUT – VET – ALO – RAI – WEB – SEN – MAS – HÜL.

RAJT: Grosjean megvédi helyét Vettel előtt, Button viszont éppen ezért megelőzi Vettelt. Mark Webber máris hetedik Alonso mögött. Alonso pedig Raikkönent ugorta át.

RAJT2: a verseny egy körrel rövidebb lesz.

RAJT: Schumacher lefullasztotta. Világbajnoki baki :)

RAJT: azért hova fejlődött a technika: Charlie Whitingot azonnal értesítették, hogy gond van a rajtvonalon, azért nem indította útnak a mezőnyt.

RAJT: újabb felvezető kör, Schumacher autója lefagyott, mint a Windows. Hosszabbodik az izgalom.

RAJT: Mark Webber közepes keveréken rajtól. Mindenki más lényeges lágyon indul.

RAJT ELŐTT:  célegyenesben hátszél van ma. Tegnap szembeszél volt, pénteken oldalszél. Szeszélyes.

PLETYÓ:  Ferrari lehet jövőre Kimi Raikkönen? Ez az igazi pletyó. Mi nem hiszünk benne. Raikkönen egy hosszabb projektre jött a Lotushoz.

FERRARI: Alonso szerint kezd látszani, hogy az utolsó négy futamon nem voltak új fejlesztések az autók. Emiatt kezdenek romlani a csapat eredményei.

GUMIK: ma sárga és fehér festést láthattok a gumikon. Eredetileg úgy gondoltuk, szuperlágy keverék is jelen lesz, de nem, a megszokott lágy-közepes keverék a menő ma a Hungaroringen.

RAJT ELŐTT: a pálya utolsó kanyarját idén újraaszfaltozták.

RAJT ELŐTT: lesz nyolcadik győztes az idei szezonban? Ehhez Grosjean, Raikkönen, Massa, Senna vagy Hülkenberg kellene a Top10-ből nyerjen.

RAJT ELŐTT: 5 perccel a rajt előtt semmi különleges. Rengeteg néző lesz, profit lesz. Többen lesznek idén, mint amennyien tavaly voltak.

RAJT ELŐTT: a páros rajthelyről induló pilóták vannak az első kanyar belső oldalán, de egyúttal a pálya koszosabbik felén. A Ferrarik idén híresek j rajtjaikról.

RAJT ELŐTT: az időkép.hu-n fia eső nem látszik egyelőre.

RAJT ELŐTT: zivatarra van esély a verseny 30-40. percében. De még semmi garantált. Majd mikor az ég elszürülödik, akkor várhatjuk.

RAJT ELŐTT:  a világbajnokság szempontjából kulcsfontosságú verseny előtt állunk. Bár az összetettben 34 ponttal vezető Alonso csak hatodik helyről rajtol, zerencséjére az őt közvetlenül követő Vettel és Webber nem mutatkoznak top formában. Ma Alonsón talán Hamilton és Raikkönen tud a legtöbbet behozni.

RAJT ELŐTT: a rajtsorrend tegnaphoz képest nem változott, egy büntetést sem kellett alkalmazni. Az induló Top10 a következő: HAMILTON – GROSJEAN – VETTEL – BUTTON – RAIKKÖNEN – ALONSO – MASSA – MALDONADO – SENNA – HÜLKENBERG.

RAJT ELŐTT: 30 fokos jelen pillanatban a pálya hőmérséklete, erős napsütés van. Ez mindenképpen a Lotusnak kedvezhet.

RAJT ELŐTT: Romain Grosjean a legjobb rajtteljesítményt érte el szombaton a Magyar Nagydíjon.

Lewis Hamilton eddig dominálta a teljes mogyoródi hétvégét, ez folytatódhat a verseny vasárnapján is. Ebbe talán a Lotus szólhat bele, de más nem nagyon.

 


Hamilton meghódítja Magyarországot

vasárnap, július 29, 2012

Ehhez nincs sok, mit hozzátenni: Lewis Hamilton domináns formában megnyerte a szombati időmérő edzést a Hungaroringen, elsőként indul a vasárnapi Magyar Nagydíjon és nem látjuk ki és hogyan tudná megfosztani a brit pilótát attól, hogy győzzön vasárnap Mogyoródon.

Hamilton mindhárom edzésszakaszban első volt, dominált, többtizedes különbséget sózott rá minden ellenfelére, és egy de egy pillanatban sem tűnt úgy, hogy bárkinek reális esélye lenni mégcska a közelébe sem jutni.

Az első etapban semmi különöset nem láthatunk, a hat megszokott kieső-előfizető mellett ezúttal Daniel Ricciardo távozott a továbbjutók sorából, bár érdekes volt látni, hogy Sebastian Vettel 17. helyen végzett, igaz, volt ott még három tized vesztenivaló a kiesésig, így nem gondoljuk úgy, hogy a világbajnok igazi veszélyben lett volna. Hogy Hamilton mennyire a helyzet magaslatán volt: az etap legjobb körét a keményebbik keveréken futotta meg, különösebb kínlódás nélkül.

Aztán a Q2-ben minden animálódott, és egyre jobb teljesítményeket láttunk a pilótáktól. Sorozatonsan dőltek az idők, az viszont egyre evidensebbé vált, hogy a Mercedes nem bírja tartani a tempót. Végül minden az utolsó másodpercekben dőlt el, leszámítva azt, hogy ki volt az első. Ismét, Hamilton, semmi meglepetés. Azonban kellemes meglepetés volt látni mindkét Williams pilótát továbbjutni, meghökkentp volt tapasztalni, hogy Webber végül 11. helyen kiesett, és a Force Indiát, a Saubert és a Mercedest is erre a hétvégére többnyire elfelejthettük. Igaz, Hülkenberg továbbjutott ezzel valamennyit megmentve a Force India becsületéből, de szerintünk ez már csak rosszabb lesz a hétvégén.

A Q3-ban az látszott, ami már madjem evidens volt: Hamilton bő 3,5 tizeddel megverte Roman Grosjeant a polért vívott harcban. Na de Roman Grosjeant? És itt érdemes visszatérni kicsit a Q1-re. Ha jobban megfigyelitek, Hamiltonon kívül még két pilóta próbálkozott meg azzal, hogy csak a közepes keverékű gumit használja, és ez a két Lotus pilóta volt. A Q3-ban ennek látszott meg az eredménye. Mind Grosjean, mind Hamilton kétszer futhattak gyors kört az utolsó tíz perc alatt, ez pedig Grosjean esetében lehetővé tette a második helyet, Raikkönen pedig ötödik lett. Bár mi arra tippeltünk, Raikkönen lesz a szombati nap meglepetésembere.

Vettel harmadik helye pedig szintén felér egy meglepetéssel. A semmiből hozott ki a német világbajnok ismét egy mágikus időt, miután a hétvégén a Red Bull inkább kínlódott, mintsem a csúcson levő csapatnak mutatta volna magát. Alonso-Massa 6-7. helye is reális tükröt állít a valóságnak, a Williams 8-9. helye pedig összességében jó eredményt jelent a csapat számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamilton domináns teljesítménye megerősíti azt a valóságot, amit Németországban is láthattunk, ahol a McLaren hirtelen feltörekvő erővé nőtte ki magát. Igaz, hogy Jenson Button teljesítménye nem volt ugyanannyira meggyőző, mint csapttársáé, de azért Button is mindvégig ott volt, erős volt, ezért vasárnap a McLaren konstrüktőri vb-esélyeit igen komoly pontszámmal erősítheti.

Minden más csapat botlott. Közülük azonban a Lotus talán a legkevesebbet. Ha bármi kis esély van arra, hogy vasárnap ne a McLaren nyerjen, akkor az a Lotus részéről érkezhet. Grosjean második és Raikkönen ötödik helyezése csapatszinten a második legjobb teljesítmény a rajtfelállásban. Jó esetben egy izgalmas McLaren-Lotus harcolt láthatunk, ami bokszban és gumikezelésen dőlhet el.

A Red Bull Webber révén botlott (Webber 11. helyről indul), a Ferrari pedig összességében nem mutatkozott versenyképesnek. Éppen ezért a vasárnapi magyar futam a McLaren összetett második helyre való feltörését jelenthetia Lotussal szorosan mögöttük harmadik helyen, a Red Bull teret veszít majd a bajnokságban. Egyéniben Alonso nem fog sokat veszteni előnyéből, sőt, még az is elképzelhető, hogy növelni fogja ezt a második helyezette szemben. De vigyázat Hamiltonra és Raikkönnenre. Ők hátulról most indulhatnak el egy szoros második szezonfélen át tartó üldőzésbe. És a McLaren és a Lotus mutatkoznak a nyári szűnet előtti igazán formában levő csapatoknak.

Apró zárójel: vasárnap a Hungaroringen átmeneti zápor formájában eshet. Akkor pedig utánunk az özönvíz.


A Red Bull és a McLaren tűnik esélyesnek a rajtelsőségre

szombat, július 28, 2012


Enyhén meglepetésszerűen remekül szerepelt a két Red Bull Renault autó a harmadik szabadedzésen. Mark Webber megnyerte az edzést, Sebastian Vettel pedig harmadik helyen végzett. Tűként szúrta be Lewis Hamilton magát második helyre és folytatta saját kimagasló teljesítményét ezen a hétvégén.

Bruno Senna szombat déli negyedik helyezése csak megerősíti a tegnap elért harmadik helyet, vagyis elképzelhető az, hogy a brazil pilóta részéről önmagához ért meglepetést láthatunk a hétvégén, legalábbis ami a rajthelyezését illeti.

Fernando Alonso sincs messze, de úgy tűnik, lassan stabil negyedik-ötödik helyet képes csak összehozni a hétvégén. Amennyiben az időmérő edzésen is hasonló eredményt ér el, ez számára enyhén alulteljesítést jelenthet a vasárnapi versenyen is. Ha a Red Bull és a McLaren legalább egy-egy pilótával megveri Alonsót a hétvégén, akkor ugyanis szerintünk a száguldó cirkusz azzal az érzéssel megy nyári szabadságra, hogy a Ferrari ősszel még behozható.

A Lotus eddigi teljesítménye továbbra sem az, amit a csapatnál szeretnének. Raikkönen futamgyőzelmét sokan szívesen látnák pont a Magyar Nagydíjon megvalósulni, viszont az edzésidők megint nem megfelelők ennek. A Lotus abban reménykedhet, hogy sikerül esetleg egy második sort megfogni, ez az a hely, ahonnan legalább megpróbálhatnának futamot szerezni.

Jenson Button botlott egyet, és jelen pillanatban nem látjuk, mit is tudna a brit elérni a mezőnyben, valahogy mégis az élbolyban látjuk őt.

Az időmérő edzés Magyarországon fontosabb, mint máshol, ugyanis a mgoyoródi pályán nehéz előzni, szűk és lassú. A rajtsorrend sokszor nagyon sokban hasonlíthat a végső rangsorhoz.

 


A Red Bull szabályosságának határa a csapat ötletességének bizonyítéka

szombat, július 28, 2012

Ezen a héten is a Red Bull volt a figyelem középpontjában. A technikai jellegű sztori még Hockenheimban robbant ki, amikor a verseny reggelén Jo Bauer FIA-technikai szakértő feljelentette a Red Bull autóját a versenybíráknál, mert az szerinte trükközött az autó nyomatékával közepes fordulatszámú teljesítménynél.

A dolgot három órán át vizsgálták a bírák, majd azt a döntést hozták, büntetés nélkül indulhat a Red Bull csapat a Német Nagydíjon, majd a FIA technikai tanácsa hétfőn tárgyalta részletesebben az ügyet.

A figyelem némileg elterelődött erről a kérdésről, ugyanis a verseny egyéb csámcsognivalót is szolgált, aminek a McLaren mellett szintén a Red Bull volt a főszereplője. Végül aztán a Magyar Nagydíj előtti szerdán technikai szabályváltás történt, ami a Red Bull által alkalmazott technikai újítást betiltotta.

Mark Hughes SkySports szakkommentátor szerint a Red Bull újítása éppen arról szólt, hogy a csapat betartotta a versenyszabályzat szövegét, legfennebb ennek szellemével mondott ellent. Büntetést pedig csak szövegszerű szabályzatsértésre lehet adni. Az egész kérdés a körül forgott, hogy amikor a pilóta megnyomja a gázpedált, akkor ez mint vezérlőelem azt eredményezi-e, hogy a motor egyenes arányban növel teljesítményt, vagy sem. A Red Bull újítása abban állt, hogy mondjuk egy gyorsabb kanyarban a pilóta akár ha teljesen is lenyomta a gázpedált, ez nem jelentette azt, hogy a motor ugyanilyen intenzitással válaszolt, hanem a motorvezérlés valamennyit visszafogott ebből a parancsból az “engine map” révén, ezáltal pedig a Red Bull autók leszorítóereje nőtt, vagyis a kanyarsebesség nőtt. Mark Hughes szerint mikor ezt a kérdést vizsgáljuk, akkor figyelembe kell azt is venni, hogy a motort három dolog vezérli, a gázpedál, a gyújtás és a keverékadagolás. Ezekből az első gázpedál parancsán változtatott a másik két tényező.

A szabályzat azt mondta eddig csak ki, hogy nem csökkenhet a motor teljesítménye, ha a gázpedál nyomva van, azt viszont nem, hogy a teljesítmény mondjuk lineárissá válik, vagy arányosan kisebb mértékben nő.

A Red Bull az utóbbi időben többször is a szabályosság határával játszadozott. Viszont Hughes szerint ez azért történhetett meg, mert a Red Bull csapat berkeiben születik meg a legtöbb innovatív ötlet, ezeket ki is próbálják, és közben megpróbálják betartani a szabályzatot is. Viszont emiatt időnként megtörténhet az is, hogy a szabályzók éppen ezek az újítások révén jönnek rá, hogy melyek a hibák és kiskapuk a szabályzatban, és így kénytelenek menet közben fejleszteni a szabályzaton is.

A Red Bull a Magyar Nagydíjon a hockenheimi újítások nélkül kell versenyezzen, viszont a Red Bull pilótái szerint ez semmiben nem befolyásolja hétvégi teljesítményüket.

 


Fogadj a világbajnokra. Alonsóval nem sokra mész

péntek, július 27, 2012

Ilyen esélyekkel lehet fogadni a SkyBeten a világbajnokokra. Ez alapján Alonso máris ünnepelhet.

Fernando Alonso 10/11

Sebastian Vettel 5/2

Lewis Hamilton 7/1

Mark Webber 8/1

Kimi Raikkonen 18/1

Jenson Button 33/1

Romain Grosjean 80/1

Nico Rosberg 100/1

Michael Schumacher 200/1

Felipe Massa 500/1

Sergio Perez 750/1

Pastor Maldonado 1000/1


Nem Red Bullnak való vidék (első nap a Hungaroringen)

péntek, július 27, 2012

Határozottan a McLaren napja volt pénteken a mogyoródi pályán, amely a már szokásos Magyar Nagydíj helyszíne. Lewis Hamilton megnyerte mindkét mai szabadedzést.

A délelőtti teljesen száraz edzésen a virtuális első sor teljesen a McLarené volt, Hamilton és Button voltak azok a pilóták, akik 1.23.0 alatti időt tudtak futni. Mellettük fejlődő pályát mutatott Kimi Raikkönen is, aki igen eltökélt abban, hogy idei első győzelmét végre összehozza. Szintén pozitív Bruno Senna szereplése, akit az időközi értékelésünkben tisztességesen elmeszeltünk. A második szabadedzésen harmadik volt.

A Ferrari ott van talán, ahol szeretne. Nincsenek is az élen, de jól szerepelnek, és külön kiemelendő Felipe Massa, aki nem végzett 6. hely alatt egyik edzésen sem. Alonso is a Top10 első felében végzett, ez kiváló kiindulópont arra a második helyre, ami szerintünk egy óriási morális fölényt jelenete a spanyolnak a nyári szünet előtt.

A gyengén szereplők között kiemelkedik a két Red Bull Renault pilóta, akik közül Vettel legjobb helyezése 8. volt, míg Webber az első tíz helyet sem fogta meg. Nem tudni pontosan, mennyire számít ebben a hét közepén módosított szabályzat, amely válaszol a múlt hétvégén megjelent nyomaték-botrányra. A motorvezérlési trükk már nem használható, azonban a két pilóta esőre és egyensúlra panaszkodott, szerintünk a szabályváltás nincs befolyással teljesítmányükre.

Michael Schumacher a 12. kanyarban összetörte autóját, de inkább csak kisebb zúzódás ez, mint egy komoly javítanivaló péntek éjszakára.

A pilótáknak lehetőségük volt péntek délután a nedves és átmeneti gumikat is kipróbálni, ugyanis fél órával az edzés vége előtt egy tisztességes zápor elmosta és egyben felfrissítette a pályát. Ilyen záporra egyébként egyelőre a vasárnapi versenyen is számítani lehet, míg szombatra teljesen száraz időt jósol a Formula1.com.

Íme a két edzés végeredménye:

A képen látható 34 perc, ami még hátravan azért nem releváns már, mert ekkortájt eredt el az eső, a sorrend ezt követően már nem változott.


Majdnem csúcs (Ferrari)

csütörtök, július 26, 2012

Csapat: 2. hely (177 pont, -57)

Fernando Alonso: 1. hely (154 pont, 0)
Felipe Massa: 14. hely (23 pont, -131)

Fárasztó lehet állandóan a képernyő aljára nézni, mikor a Ferrari-istállóban az összetettben keresik Massa helyezését. A csapatnak másodpilótáján úszott el kosntrüktőri VB-je, és visszahozni sem nagyon tudja ezt a helyzetet. Viszont egy jó második helyezés még simán benne van a képletben, ehhez viszont Massának folytatnia kellene a konstansabb pontszerzést. Ezzel a csapatot is segíti, de pontokat vehet el esetleg Alonso riválisaitól, ami pont jól jönne a spanyolnak egy meghatározó előny kiépítéséhez.

Alonsónak Magyaroszágon egy jó második hely kellene megint. Lehet, hogy megint kerül egy valaki, Hamilton vagy talán Webber, akinek sikerül jobb hétvégét összehoznia, és megelőzi egy bokszkiállásnál, vagy akár a pályán is a spanyolt, de egy második hely azt jelentené, Alonso viszonylag nagy előnnyel megy nyári vakációra. Ha nem Webber verné meg, akkor ez az előny akár nőhetne is. Ez pedig pontosan az, ami Alonsónak kell. Egyedüli, akinek idén három győzelme van, és azóta első vágy második, amióta elsőként duplázott az idén. Azóta dominál, első, vagy második, de mindig az élen van. A Ferrari kigyógyult a szezon eleji betegséből, már az időmérőkön is az élen végez. Ezt így kell. Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy Alonso idén már behozhatatlan.

FACE TO FACE

Időmérő: ALONSO 10-0 MASSA
Verseny:  ALONSO 10-0 MASSA

No comment :)

Hátra arc (HRT)

May the Force be with you (Force India)

Hogyan frusztráld magad bajnokságvezetőként (Red Bull)

Sauber-reneszánsz (Sauber)

Hol vagy, középmezőny? (Caterham)

Piros leplet (lapot?) a bikának (Toro Rosso)

Nyílegyenesen a dobogóra, így menthető a szezon (Mercedes)

Felemás, formálható még (McLaren)

Semmi (Marussia)

Az örök remény és ígéret tere (Lotus)

Langyos (Williams)

Majdnem csúcs (Ferrari)