BAHREIN: gumik, színek, szabályok és kinek mije maradt vasárnapra

Vasárnap sárga és fehér festésű kerekeket láthattok ay F1 autókon. Ha sárgát láttok, az illető versenyző puha keveréken van, vagyis kevesebbet marad kint, de az első körökben szupergyors lesz. Ha fehéret, akkor a keményebb keveréken fut az illető, többet marad kint, a verseny végefele azért ezen is összejöhet vaegy leggyorsabb kör.

Mindenki arrol beszél a bokszutcában, hogy a gumikopás dönti el a manamai versenyt. Éppen ezért az időmérő edzésen első látásra nem evidens taktikázások mentek a gumikkal. Illetve az is nyomott a latban, ki mennyire áldozta fel edzésbeállításait a versenybeáll0tások oltárán (a top10 autón a az időmérő és a verseny között nem lehet beáll0tásokat változtatni).

Annyit fontos még tudni, hogy az időmérőre és a versenyre a csapatoknak három szett keményebb és három szett puhább keverékű gumija van. A teljes gumihasználati szabályzat itt olvasható, angol nyelven. Az időmérő harmadik részében résztvevő versenyzők azzal a szett gumival kell rajtoljanak, amivel a leggyorsabb kört megfutották. Ergo az első 8 pilóta  lágyon indul, Fernando Alonso és di Resta viszont választhatnak, mert a Q3-ban nem futottak pályára.

Vettelnek és Webbernek, de Hamiltonnak és Buttonnak sem maradt egy új lágy keverékű gumiszettje sem. Ami a keményeket illeti, a Red Bullok kettőt használtak már a háromból, míg a McLarenek egyet-egyet. Ez azért fontos részlet, mert várhatóan a verseny ideje alatt négy szett gumi kerül felhasználásra, három kiállást jósolunk az élcsapatoknak.

Nico Rosberg ezzel szemben az egész szombati nap alatt egy kemény és két lágyabb keveréken futott köröket, ilyen szempontból remekül áll, szombat délutáni nyilatkozataiban ki is hangsúlyozta, hogy ötödik helye azért is van, mert az edzést részben a verseny oltárán áldozták fel. Ezek alapján a német pilóta részéről igen agresszív holnapi versenyre számíthatunk.

Jól áll még a mezőnyben Kimi Raikkönen és Michael Schumacher is. Az előbbi összesen egy szett lágyat használt el a Q2-ben, kemény keverékből ugyanennyit. Ráadásul (és itt érdemes csapattársára, Roman Grosjeanra is odafigyelni) a Lotus-Renault-ok a legjobbnak mutatkoznak kemény keveréken, a Q1-ben a keményen futók kategóriájában Grosjean mindenkinél hét tizedmásodperccel volt jobb, leszámítva csapattársát, aki 5 tizeddel maradt el. Michael Schumacher korán végzett edzésével. Végül 17. helyről indul (Maldonado büntije miatt), de három friss szett lágy és két friss szett kemény keverék van a tarsolyában.

A Ferrarik viszont elhasználták mindhárom lágy keveréküket, Alonso azért is nem futott mért időt a Q3-ban, mert nem volt már versenyképes szettje.

Hogy miért elemezzük ily részletesen a rendelkezésre álló gumikeverékeket? Hát mert előfordulhat, hogy egy kerék frissessége (nincs benne az a három futott kör az edzésen) sarkalatos pillanatokban 8-10 másodperces előnyt is jelenthetnek használójának.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.