BAHREIN: a gumispórlás versenyére számítsunk

Az első igazi Red Bull teljesítmény. Az eddig legóvatosabb gumistratégia. Por és homok a pályán. Ez a három tényező határozza meg ezt a hétvégét. A mezőny negyede a homok miatt hibázott, a mezőny fele inkább spórolt gumit, mint hogy a leggyorsabb körét megfussa a pályán. A Red Bull végigfutotta a szokásos programot, a McLaren is, de a Mercedesnél, Lotusnél, Force Indiánál, Williamsnél, Caterhamnál mind spóroltak a gumikkal és inkább kevesebb mért kört tettek meg. Vasárnap a köridőket nézni kulcsfontosságú lesz.

Ez az egész gumidolog azt jelenti, nem a pályán történő előzés lesz a módi, nem látunk majd nagy harcokat. Csak esetleg a végén.

RED BULL RENAULT (1-3)

Meglepetészerű eredmény, nem igazán számított rá senki. Az tény, a pénteki és szombati szabadedzéseken egyre erősebbnek mutatkozott a csapat, de ez talán akkor sem volt várható. Előttük az idei első igazi kihívás, éspedig hogy megmutassák, egy erős szombat után tudnak egy erős versenyt is produkálni. Az edzések alapján a versenytempójuk is tud annyira erős lenni, mint a McLareneké, így úgy tűnik, enyhe nosztalgikus hangulattal egy 2011-re jellemző McLaren-Red Bull csatát látunk az arab pályán vasárnap. Három kiállás, gyors körök, egyforma taktika. Talán Lewis Hamilton jelenti számukra az igazi veszélyt. A brit idén kiegyensúlyozott, pontokra hajt, nem hazardíroz és óvja autóját. Mindenesetre érdemes figyelni, az első körökben el tud-e húzni Vettel a többiektől, ahogy tavaly tette sok versenyen. Ha nem, akkor szerintünk nem nyer. Ami Mark Webbert illeti, ismét erős performansz jön, talán sikerül az eddigi zsinór negyedik helyek fölött teljesítenie. A mi tippünk azért ugyanúgy negyedik.

Az élbolyban Sebastian Vettel áll a legrosszabban gumik szempontjából. A lágyakba már 3, 3 és 5 kört tett. Ami igen sok, ha azt számítjuk, egy lágy keverék legtöbb 12-14 kört bírja.

MCLAREN MERCEDES (2-4)

Ismét erős performansz, de valljuk be, ma nagyon nem lettek elsők. Úgy tűnik, egy körön a Red Bull utolérte őket, azt nehéz lenne kijelenteni, hogy el is hagyta, hiszen századmásodpercek döntöttek. Amit a Red Bullnál is írtunk, várhatóan McLaren-Red Bull közelharc lesz, egyforma gumitaktikával, egyforma cserékkel. És most az dönthet, hogy melyik autó bánik jobban a gumikkal. Egy-két környi kopás is számíthat. Mindenesetre Lewis Hamilton tavalyhoz képest egy sokkal visszafogottabb, kiegyensúlyozottabb pilóta képét mutatja, egyfajta belső nyugalma van. Ezért arra tippelünk, ő kerül ki győztesként. Jenson Buttonnak egy lehetősége van ma igazán labdába rúgni, éspedig ha a rajtnál legyűri Webbert és Hamiltont is. Volt már rá példa, nem lehetetlen.

MERCEDES (5-18)

Többre számítottak. Schumacher edzését egy DRS technikai hiba tette tönkre, ezért indul annyira hátulról. Helyzetelőnye, hogy mindhárom friss keverékű gumija megvan. Nico Rosberg csak ötödik lett, bár mindenki más többre számított. A német-svéd pilóta szerint feláldozták az időmérőt a verseny oltárán, gumit is spóroltak (valóban, a Mercedesnek egy teljesen új szett lágy gumija és két szett új kemény is van), ezért teljesen magabiztosan tekintenek a vasárnapra. Nehéz eldönteni, mit fognak csinálni, két lehetséges forgatókönyv van. Az egyik szerint teljesen defenzív megközelítéssel két kerékcserével oldják meg a versenyt, másik szerint teljesen agresszíven, a McLarenekkel és Red Bullokkal együtt haladva versenyeznek, és arra bazíroznak, a frissebb keverékek meghozzák a négy előzést is, amire szükség van.

TORO ROSSO FERRARI (6-18)

Gyökeresen ellentétes teljesítmény a két pilóta között. Daniel Ricciardo idén először bevitte a Q3-ba saját Toro Rossoját, és a legjobb középmezőnyösként indul, míg Vergne már a Q1-ben összehozta a kiesést. Ricciardo és a csapat is egyértelműen örül ennek a teljesítménynek, de tudják, a gumikopáson van vasárnap a hangsúly. Ricciardonak egy teljesen új gumiszettje sem maradt, ezért ilyen szempontból arra kell számítsanak, hogy a középmezőny hárulról igencsak meggyomrozza őket.

LOTUS RENAULT (7-11)

Roman Grosjean erősnak mutatkozott, Kimi Raikkönen annyira hűsen kivárt a második etapban, hogy ott is maradt végképp a bokszban. Az igazság nem ilyen egyszerű, a finn pilóta esetében is feláldoztak egy Q3-at egy friss szett gumiért, ennyire fontosnak tűnik a gumikopás mindenki számára. A Lotusok jól állnak gumiszettekkel, emellett pedig a Q1-ben megmutatták, mennyire de mennyire jól futnak a keményebb keveréken is. Megkockáztatjuk, hogy ők lesznek az arab futam meglepetéscsapata. Ha ezúttal is autóznak nagyot, akkor áttesszük őket középmezőnybe, mert már túl sokszor tűnteki igéretesnek.

SAUBER MERCEDES (8-12)

Ezúttal csak a lassan már elvárt szinten teljesített a svájci csapat. Sergio Perez 8. helyről indul, viszont a leggyengébb futott időt mérte a Q3-ban (Alonso és di Resta nem futott mért kört), Kamui Kobayashi pedig csak 12. helyre hozta be a másik autót, igaz, nem a technika hagyta cserben, hanem ő hibázott a 11-es kanyarban a mért körön. A Sauber csapat mindenképpen abban reménykedik, hogy egy nem annyira sikeres kínai hétvége után ezúttal mindkét autóját pontszerző helyre tudja behozni a verseny végére. Mindkét versenyző összességében elégedett volt, főleg egy nagyon gyenge pénteki nap után, mikor még mindketten az autóra panaszkodtak. Ezek értelmében pedig egy erős Sauber szereplésre számítunk.

FERRARI (9-12)

A szokásos helyeken végeztek, a pilóták megint teljesen realisták. Ennyire futja a Ferrariból, talán a Barcelonába hozott fejlesztések javíthatnak majd jelentősen a helyzeten. Ahogy Alonsot ismerjük, megint néhány helyet javítani fog, de összességében a Ferrarinak nem látunk előre egy erős vasárnapot. Massa pedig várhatóan ismét nem végez pontszerző helyen. Ráadásul egyik pilótának sem maradt egy friss lgy keverékű gumisyettje sem, küszködés lehet a vége.

FORCE INDIA MERCEDES (10-13)

Az idei eddigi erdeményekhez képest jó eredmény. Erősnek mutatkoznak a szintén Mercedes-hajtott autók. Di Resta esetében gumispórlás céljából nem futottak mért kört, Nico Hülkenberg elmondása szerint pedig csak azért nem jött össze neki a Q3, mert hibázott a második etapos gyors körén.

WILLIAMS RENAULT (15-22*)

Ez az az időmérő eredmény és rajtpozíció, amit a két pilóta legszívesebben elfelejtene. Pastor Maldonado már a Q2 elején kiszállt autójából, ami azt jelentette, feladta az edzést. Utólag kiderült, KERS probléma volt, ezért nem is próbáltak mért kört futni. A hét helyes büntetés pedig hozzáadódik a 17-dikhez, így majdnem a sor végéről indul a venezuelai pilóta. Bruno Senna sem volt jó napjában, viszont ki is hangsúlyozta, hogy csupán néhány tized mennyire értékes pozíciókat jelent a rajtnál. A versenyben arra számítunk, a Williams minkét autója sokat és szépet fog előzni.

CATERHAM RENAULT (16-19)

Heikki Kovalainen idén először érte el az időmérő edzés második etapját. Szerencsével is, de erőből is sikerült megelőznie köridőkben mind Vergnét, mind Schumachert. Utólag kiderült, a Mercedes pilótájánál DRS kütyüprobléma volt, ezért nem futott második gyors kört, és ezért maradt 18. helyen. Vitaly Petrov csak a szokásos helyen található, csak azért nem a húszadikról indul, mert Pastor Maldonadot megbüntették. Mindenesetre a Caterham fejlődő pályá van. Cél lehet ma, hogy az élen járó pilótával azonos körben végezzék a versenyt.

MARUSSIA COSWORTH (20-23)

Charles Pic most először legyőzte csapattársát, és büntetésekkel együtt a rajtvonal 20. helyéről indul. A Marussia autói nem mutatják még azt a képességet, hogy megközelítsék a Caterham Renault pilótáit, a középmezőnytől pedig végképp messze állnak.

HRT COSWORTH (21-24)

Céljuk ismét az lehet, hogy befejezzék a versenyt, és minél több tapasztalatot gyűjtsenek. Esetleg megpróbálják megközelíteni a Marussia pilótáit a versenypályán is. De ez kevésbé valószínű, hogy megtörténhet. Bár fontos kihangsúlyozni, szombaton Pedro de la Rosa megelőzte Timo Glockot, és Maldonado büntetésével együtt 21. helyről indul.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.