Négy futam, négy egyéni és csapatgyőztes. Rég nem látott vegyes mezőny

Csak, hogy ismét ne mondhassuk meg a tutit – a negyedik hétvége után sem – Bahrein újabb pilóta, ráadásul újabb csapat győzelmét hozta az idei szezonban. És az igazi harcban a győzelemért egy ötödik csapat ötödik pilótája is benne volt.

Világossá vált, hogy az európai szezon kezdetén igen fontosnak bizonyulhat a Maranellóban szervezet május eleji teszthét, ahol minden csapat újabb fejlesztéseket vet be, amelyektől azt reméli, végképp maga irányába billentheti ezt a szezont. Jelenleg ugyanis hat olyan csapat van a mezőnyben, amely vagy győzött, vagy nagyon közel állt hozzá. A pilóták rangsorában pedig az első helyezett a lehetséges 100 pontból mindössze 53-at gyűjtött össze, aláhúzandó, mennyire vegyes a mezőny.

A nézők szempontjából persze mindez igen izgalmas, nem lehet kiszámítani a nyertest, nincs zsinór-teljesítmény, mint tavaly, annál több előzés, taktika, meglepő teljesítmény.

Éppen Michael Schumacher adott hangot kritikájának a Pirelli gumiszállító irányában, ugyanis szerinte nem kóser, hogy jóformán egy autó, egy pilóta sincs 100%-os teljesítményen, mert itt is, ott is, szárazon is, nedvesen is, teli tankkal és üresen is folyton óvni kell a gumikat. Rá is tappint a valóságra, vizont mások úgy vélekednek, ez is a játék része, és nem panaszkodik.

A gumik teljesítménye először tavaly romlott igazán. Az érdekes az, hogy Bernie Ecclestone Formula 1 tulajdonos kérte a Pirellit, gyártson puhább abroncsokat, hogy azok hamarabb kopjanak el, és nagyobb legyen az izgalom. Az intézkedés elérte célját, azóta nagyon bulis F1 versenyt nézni, halom előzés van, borulnak a sorrendek, minden izgi.

Ha a hivatalos eredményeket nézzük, Sebastian Vettel a Red Bullal szűk különbséggel legyőzte Kimi Raikkönent, Roman Grosjean pedig (mindketten a Lotus pilótái) magabiztos dobogós lett. Őt Mark Webber követte jelentős elmaradással. Nico Rosberg kínai győztes ötödik lett, őt Paul di Resta a Force India pilótája (eltérő, két kiállásos taktikát követve) hatodik helyen végzett és legyőzte az őt követő Fernando Alonsot, Lewis Hamiltont és Felipe Massát. Michael schumacher 22-ről indulva végül az utolsó pontszerző helyen, tizedikként végzett. Jenson Button egy körrel a vége előtt hármas kombinált technikai probléma miatt feladta (kiesés előtt hetedik volt).

Dehát mi is történt a hétvégén? Egy mondatban megfogalmazva a Red Bull és a Lotus – mindkét csapat Renault motrokkal fut és az első három versenyen ilyen vagy olyan okból küszködött – annyira fölényesen elverte a mezőnyt, hogy az csak úgy porzott (tény, Bahreinben valóban nagyon sok por volt). Olyannyira, hogy a negyedik Mark Webber és a futottak még első helyezettje, Nico Rosberg között 17 másodperc volt, a német pilóta a győztes Vetteltől 55 másodpercre maradt le! A verseny 57 körös volt, egyszerű matek kérdése a körönkénti egy másodperces alulmaradás. Szóval mindenki nagyon kikapott.

Ez az egész oda vezet egyébként, hogy bármilyen előrejelzést mondani kész hazardírozás. Azt már csak viccből tesszük hozzá, hogy most éppen csak lecsúszott Kimi Raikkönen a győzelemről, de Malajziában Sergio Perez is ugyanebben a helyzetben volt. Éppen csak nem jött össze.

PILÓTÁK RANGSORA: A rangsort most úgy vezeti Sebastian Vettel 53 ponttal, hogy eddig összesen 100 pontot lehetett nyerni 4 futam alatt, ez elmondja, mennyire vegyes mindenki teljesítménye. Őt Lewis Hamilton követi 49 ponttal, Mark Webber 48 ponttal, Jenson Button és Fernando Alonso 43 ponttal, Nico rosberg 35-tel, Kimi Raikkönen 34-gyel és Roman Grosjean 23-mal.

CSAPATOK RANGSORA: Red Bull Renault 101 pont – McLaren Mercedes 92 pont – Lotus Renault 57 pont – Ferrari 45 pont – Mercedes 37 pont – Sauber Ferrari 31 pont – Williams Renault 18 pont – Force India Mercedes 17 pont – Toro Rosso Ferrari 6 pont.

Na de vegyük csapatok szerint is.

RED BULL RENAULT (1-4)

Csapatként megmutatták, van psyichéjük és kitartásuk összeszedni magukat. Van kapacitások újítani, és végsőkig keresni a jó megoldásokat. Sebastian Vettel megmutatta, miért világbajnok (csapattársát 35 másodperccel leelőzte). Kiválóan kezelte a gumikat, és bár a Lotussal szemben használtabb szettekkel kellett hajtson, ki tudta variálni őket jól a végéig. Rajt-cél győzelem volt, kis raikkönenes pikantériával. Igazából egy kanyar volt, amikor komolyan veszélyeztetve volt elsősége, ez a harmadik kiállás előtt történt. Ami Mark Webbert illeti, úgy harmadik a bajnokságban, hogy negyedik negyedik helyét gyűjti be. Közepes volt, csapattársa teljesítménye alapján a Lotus-szal szemben jobban kellett volna teljesítsen.

LOTUS RENAULT (2-3)

A Bahrein-i Nagydíj sója-borsának bizonyult mindkét pilóta. Bevalljuk, büszkék vagyunk arra, hogy még az időmérő edzés első etapjában felfigyeltünk arra, mekkora kört futottak kemény keveréken. Már akkor látszott, hogy ha nem packáznak el valamit (karambol, ütközés, stb.), akkor lehet ebben nagy eredmény. Aztán a verseny során először Grosjean dugta ki a fejét és kezdett McLareneket és Mercedeseket előzni, miután fenomenálisat rajtolt, aztán miután körökön át Massával hadakozott (és elmondása szerint ezen bukott el tkp. a győzelme), Kimi Raikkönen is elkezdte legyúrni torkán a mezőnyt. Kimi Raikkönen egyértelmű nyertese volt a gumispórlásnak, azon kevés top pilóták közé tartozott, aki két etapot nyomott le puhább keveréken, ráadásul nagyon gyorsan. Nem tudjuk eldönteni, a kulcspillanat, amikor Roman Grosjeant megelőzte, csapatutasítás volt, de az tény, előtte is, utána is gyorsabb volt csapattársánál. Utólag kiderült, ez nem osztott-szorzott a dolgokon, de az tény, a verseny második felében mindvégig a képernyőkhöz és adatsorokhoz kötött, majdnem tizedre pontosan követve Sebastian Vettelt. Végül nem jött össze. De a Lotus teljesítménye igazolta még az austrál hétvégén leírtakat: a csapatban dobogós helyezések vannak, de talán a győzelem is meglehet. Raikkönen meg megmutatta, két évet kihagyni nem jelentette azt, hogy bármit is elveszett volna tehetségéből. Ez egyszerűen adott.

MERCEDES (5-10)

Ha nem számoljuk a Renault motoros autók teljesítményét, akkor mondhatni, Rosberg és a Mercedes ismét megverték  mezőnyt, a McLareneket, a Ferrarikat. Ezt a részletet pedig csak így utólag vettük észre, mivel a Red Bullok és Lotusok teljesítménye minden más hírt elnyomott. Nico Rosberg  és a Mercedes ezzel megmutatta, hogy Kína nem éppen egy véletlen volt. Michael Schumacher teljesítménye sem volt rossz, ha ahhoz mérjük, 22. helyről indult. Ő haladt a mezőnyben a legtöbbet előre. Azonban továbbra sem jött össze neki egy incidensmentes futam, így nem láttuk még, mire képes a hétszeres világbajnok egy teljesen incidensmentes hétvégén.

FORCE INDIA MERCEDES (6-12)

Érdekes módon Paul di Resta taktikája bevált, pedig kevésebb bokszcserére alapozott. Szentül meg voltunk győződve, hogy az utolsó körökben di Resta nem bírja ki, de ahogy Alonso fogalmazott, egy egyenesen múlt az ügy. Di Resta elmondása szerint az utolsó körben zéró tapadása volt, így mondhatni, a taktika zeiss-ra vált be. Nico Hülkenbergnek a rajtnál kuplungproblémája adódott, ezért legutolsó helyről küszködte magát vissza 12-re, ami sajnos nem volt elég. Összességében azonban a force India eddigi teljesítményeit felülmúlta, Paul di Resta pedig kiegyenlítette legjobb teljesítményét.

FERRARI (7-9)

Felipe Massa pontot szerzett!! Önmagukhoz és idei autójukhoz képest jól teljesítettek, az általános elvárásokhoz képest nem. Végig felvették a harcot a Mercedesekkel és McLarenekkel, ez pedig alapvetően jó teljesítmény. Az, hogy a Renaultok hűlt helyét látták csak, nem igazán az ők problémájuk volt, az eddigiekhez képest jól vették a megpróbáltatást. Ha hozzáadjuk, hogy amúgy gyenge a Ferrari idén, akkor a kerékproblémát ehhez képest az átlagnál jobban megoldották. Barcelonára egy halom javítást ígérnek, aztán lássuk, mi lesz. Egyelőre a Lotus megelőzte a csapatot a bajnokság állásában.

MCLAREN MERCEDES (8-18*)
* Button feladta, de a hátramaradt kevés kör miatt rangsorolták

Talán a legnagyobb csalódás. Ha a Reanult-okat kivesszül az egyenletből, még azt lehetne mondani, hogy az élbolyban közepesen teljesítettek, de így inkább silányak, gyengék voltak. Mindezt annak kontextusában, hogy az első három hétvége tapasztalatai alapján ők mondhatók a legkonstansabb csapatnak. Jenson Button a hamiltonos bokszbalfaszkodás után (kétszer is sikerült irtó lassan feltenni az új kerekeket az autóra) csapattársa előtt maradt, tehát némileg erősebb volt. Lewis Hamilton pedig – bár eleinte jobb volt Rosbergnél, fokozatosan vesztett helyeket. Végül még Fernando Alonso előtt is. Ez a hétvége után már nem tudni, mi várható a következőkben, az viszont kiderült, a wokingi istállónak is vannak gyenge pontjai, megfoghatók, megelőzhetők. A csapat már a bajnokságot sem vezeti.

SAUBER FERRARI (11-13)

Még egy csapat, aki másképp teljesített, mint ahogy az elvráható lett volna előző versenyek alapján. Nem volt egyszerűen szufla az autókban. Eltérő stratégiákkal vágott neki a két pilóta a versenynek, de végül a két megállásos taktika is hárommá vált a túl erős gumikopás miatt. Sergio Perez a verseny legvégén vesztette el az utolsó pontszerző helyet.

TORO ROSSO FERRARI (14-15)

Ennél lehangolóbb nem is lehet a két fiatal Red Bull nevelt teljesítménye. Daniel Ricciardo hatodik helyről indult, de ezen felül minden rosszul jött össze. Nincs elég jó teljesítmény az autóban. A középmezőny végén kullognak. Ráadásul úgy tűnik, ez nem egy rossz hétvége volt, hanem egy rossz szezon van még hátra. Végül is a középmezőnyből megverték a Williams-et, de a Force Indiától és Saubertől elmaradtak.

CATERHAM RENAULT (16-17)

Vitaly Petrov megverte Heikki Kovalainent, sajnos nem láttuk, mikor és hogyan történhetett meg mindez. Talán az számíthatott, hogy az orosz csak háromszor állt ki, a finn pilótával ellentétben. De ismét végeztek, az 1 körös lemaradás nem sok, itt egyértelműen az a cél maradhat idén, hogy utolérjék a középmezőny végét, esetleg egy kaotikus versenyben egy pontot szerezzenek.

MARUSSIA COSWORTH (19-DNF)

Felemás teljesítmény. Timo Glock helyrehozta az önmagához képest is katasztrófális 23. helyet, megelőzte a HRT-ket. De ennyi, Charles Pic motorja föladta.

HRT COSWORTH (20-21)

Mindkét pilóta végzett. Utolsó helyeken, de mindvégig pályán maradtak, a két körös lemaradás messze jobb, mint a tavalyi 6-7 körök. A Marussiához képest jobban teljesítettek, ott egy pilóta kiesett.

WILLIAM RENAULT (22-DNF)

Még egy csapat, aki teljesen mást nyújtott, mint eddig. Egyik pilóta sem végzett a versenyen, és ez egy igen komoly visszaesés ahhoz képest, hogy harcban vanna a legjobb középmezőny-csapat helyért.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.