A DRS feldobta a Formula 1 nézhetőségét


DRS: nyitott szárny, csukott szárny

DRS: nyitott szárny, csukott szárny

2011 elején vezették be a DRS-újítást a szabáylzatba, azóta azonban a versenyelőzések számadatai teljesen megváltoztak.

A Mercedes csapat részletesen monitorozza az előzések számát, formáját, adatait, ezek pedig igen kedvező eredményeket mutatnak.

A témához az is hozzátartozik, hogy nemcsak a DRS-zónás előzések, hanem a pályák egyéb részein lebonyolított előzések is megnőttek. Ebben szerepe van annak a KERS fékenergia-visszanyerő rendszernek is, aminek köszönhetően körönként majdnem 7 másodpercig a pilóták egy 30 lóerős plussz erőt produkáló akkumulátort aktiválhatnak, vagyis jobban gyorsulhatnak. A DRS és a KERS körönkénti okos adagolása a hátul haladó pilóda előzési esélyeit jelentősen megnöveli.

Még egy harmadik plussz elem is számít ebben az egyenletben. Szintén tabaly év elején váltotta a Bridgestone-t a Pirelli gumiszállító. A Formula One Group vezetője, Bernie Ecclestone explicit hamarabb elkopó abroncsokat kért a szállítótól annak érdekében, hogy a cserék száma növekedjen egy-egy versenyen még akkor is, ha közben a tankolást éppen kiiktatták a szabályból.

Mindezeket összevetve idén az első négy nagydíjon 326 előzést regisztráltak (ebben az első kör helycseréi nincsenek benne), 220-at, ha a három leggyengébb csapat lekörözéseit nem vesszük számba.

A Mercedes azt is összegezte, hogy melyik versenyen a DRS, vagy a DRS-zónán kívüli előzés volt t9bb. Tavaly 19 nagydíjból nyolc volt azok száma, ahol többször előztek DRZ-zónában. Idén azonban fordult a dolog, eddig az összes nagydíjon többet előztek csukott, mint nyitott hátsó szárnnyal.


Tags: , ,

A hozzászólások le vannak zárva.