SPANYOL NAGYDÍJ: az időmérő edzés elemzése

Most sem lehet kijelenteni, hogy egy szokásos, kiszámítható időmérő edzés tanúi lehettünk. Sokkal inkább egyéni felvillanások, előre számolt gumitaktikák jellemezték a szombat délutánt. Az aszfalt nagyon forró volt, és a harmadik kanyar tájékán erős szél is zavarta a pilótákat.

Összességében negyed percre voltunk a mai legnagyobb meglepetéstől, ugyanis Lewis Hamilton az utolsó pillanatban gyűrte le Pastor Maldonadot az első helyről. A venezuelai nem puszta szerencséből volt ott, mindhárom edzésetapban zseniálisan teljesített. Ugyancsak jól mentek a Sauber-Ferrarik. És szintén megleeptésként a Ferrari Alonso esetében kiválóan kezelte a teljes edzést, és a végén a spanyol pilóta otthoni nézői előtt harmadik helyre hozta be autóját.

Összteljesítményben a Lotus-Renault mutatkozott a legkiegyensúlyozottabbnak, a Sauber-Ferrari és a Mercedes szintén jó átlagteljesítményt szolgáltak.

Hozzáteszünk még egy fontos részletet, amiről a jelentések ma nem szóltak. Az első edzés közepén mindenki kemény keveréken futott egy-egy gyors kört. Igaz, üres tankkal köröztek a pilóták, de a sorrend ez volt: Hamilton, Perez, Schumacher, Alonso, Grosjean, Raikkönen, Button, Rosberg, Massa és Kobayashi.

Vasárnap hűlés várható az időjárásban, de eső nélkül.

McLAREN-MERCEDES (1-11)

Lewis Hamilton – bár a végén alig egy tizeddel – végig szolid teljesítményt nyújtott, és akkor tette oda a csontott, amikor a leginkább kellett. A harmadik etapban először egy használt lágy keveréken futott mért időt, majd mikor már mindenki majdnem lezártnak tekintette az edzést, utolsó körözőként behúzta a pole pozíciót is. A brit pilóta nagyon kiegyensúlyozottnak mutatkozik, nincs kapkodás, nincs agresszivitás. Idén a világbajnoki véna ismét benne van. Jenson Button ezzel szemben a Q2-n nem jutott tovább, végig beállításokra panaszkodott, és ez meg is látszott teljesítményén. Nem sikerült az első tíz közé jutnia, ráadásul egy kemény és három lágy keverékű gumit is elhasznált, így ebből a szempontból sincs előnyösebb helyzetben. Igaz, Hamilton szintén hasonló gumifelállással rendelkezik. Lewis Hamilton szombaton kemény keveréken is a legjobb időt futotta. Nem tudjuk még, Hamilton autója mennyire hibásodott meg az edzés végén, csapata kérte, azonnal álljon le. Lehet, csak az üzemanyag volt túl alacsony szinten.

WILLIAMS-RENAULT (2-18)

Egy zseniális és egy közepesen aluli teljesítmény. Maldonado számára a valaha elért legjobb eredmény, a Williams pedig utoljára 2010 végén volt első helyen, akkor egy esős edzés végén felszárado pályán Nico Hülkenberg teljesített nagyot, és egy másodperccel vert meg mindenkit. Maldonado második helyről indul majd, két friss kemény keveréke maradt, lágy egy sem.  Ezzel szemben Bruno Senna forgalom miatt is már az első körben kiesett, emiatt viszont rá azért érdemes figyelni, mert ha ennyire jó a Williams, akkor vasárnap friss szetteken sok helyet hozhat még. Ha nincs különlegesebb incidens, akkor tippünk szerint mindkét Williams pontszerző helyen végez holnap. Azt ma nem láthattuk, Maldonado milyen időt futott volna kemény keveréken, egyből lágyon kezdte. Senna viszont 11. helyen volt abban a pillanatban.

FERRARI (3-17)

Alonso saját elmondása szerint is sokkal több ez a harmadik helyezés, mint amire számítottak főleg annak tekintetében, hogy egy McLarent, két Lotust és két Red Bullt is maguk mögé tudtak. Érdekes módon keményen is jól futott a spanyol, az első edzésen mért kemény keverékes időkből a negyedik legjobbat futotta. Felipe Massának megint nem jött össze, a 17. hely egyszerűen katasztrófális teljesítmény, nincs is komment hozzá.

LOTUS-RENAULT (4-5)

Kiegyensúlyozottan jó teljesítmény, megkockáztatjuk, hogy holnap ismét két dobogós helyet is megfognak. A pénteki szabadedzésen nagyon jól mentek, a szombati időmérőkön is végig kiegyensúlyozott, konstans időket futottak. Annyira biztosak voltak önmagukban, hogy a második etapban csak az utolsó öt percben jöttek ki, vagyis bíztak abban, egy kör alatt futják meg a továbbjutó időt, és ez valóban így történt. A harmadik etapban a friss lágy gumival rendelkezők közül ők futottak a leggyengébbet, viszont a kombinált rajtpozíciójuk az idei legjobb. Holnap talán Hamiltonnan vívják meg legfontosabb harcukat.

SAUBER-FERRARI (6-10)

Szintén erős csapatteljesítmény, és nem is tudhatjuk, mi volt még Kobayashiban, hiszen hidarulika-probléma miatt csapata a Q2 végén rászólt, hogy álljon le. Sergio Perez kemény keveréken is gyors volt, szabadedzéseken is gyors volt, úgy számítjuk, végig az lébolyban fog harcolni a legjobbakkal, talán éppel Sebastian Vettellel és a Mercedesekkel fog rendszeresen helyekért versenyezni. Kamui Kobayashi szintén jól hajtott, technikai hiba szorította ki a harmadik edzésen való megmérettetésről, bár technikailag tizedik helyen maradt.

MERCEDES (7-9)

Egyáltalán nem maradt friss keverékük az utolsó etapra, ezért nem láttunk nagy teljesítményt tőlük a végén. A második etapban is 7. és 10. helyen végeztek, így a harmadik részben sem tudtak volna friss kerékkel sem sokkal többet tenniük. Az ők esetükben az az érzésünk, nem fognak holnap nagyot alkotni.

RED BULL RACING-RENAULT (8-12)

Már az különös, hogy a cikkben ennyire hátul foglalkozunk a Red Bullal. Nem kevesebb, mint öt csapat pilótája végzett az első Red Bull, vagyis Vettel előtt. Vettel összehozta a Q3-at, viszont addigra minden lágy szett gumiját már elkoptatta, ezért a végén nem tudott igazán megpróbálkozni az első helyekkel. Kétszer is járt pályán a Q3-ban, azonban csak azért, hogy előnyt szerezzen azokkal szemben, akiknek nagyobb rajtszámai vannak. A szabály szerint két vagy több pilóta között, aki nem fut mért kört, a rajtszám dönti el a sorrendet. Világbajnoki címe két helyett hozott ma. Mark Webber esetében az történt, hogy a Q2 első gyors köre után úgy gondolták, eleget tettek a Q3-as továbbjutásért. Aztán váratlanul a körülmények javultak a pályán, és Webber másodikról leesett tizenkettedikre. Hátrányból előny lehet még vasárnap, ugyanis Webbernek három friss keverék kemény és még egy friss lágy szett is maradt. Ráadásul választhat, milyen keverékkel induljon az első körben. Webber – a bahreini tapasztalatból kiindulva – nem is annyira esélytelen egy dobogóra.

FORCE INDIA-MERCEDES (13-14)

Egyedüli teljesítményük, hogy megverték a Toro Rossot, ez azonban még mindig igen kevés ahhoz, hogy büszkék lehessenek eredményükre. Három helyre vannak az utolsó pontszerző helytől, azonban ezt is nehéz lesz elérniük.

STR-FERRARI (15-16)

Gyenge. Egy adott pillanatban még jól álltak a második etapban, de fokozatosan mindent elvesztettek. Holnap legjobb esetben abban reménykedhetnek, hogy összejön egy-két pont, de ennél magasabbra nehezen tudnak törni.

CATERHAM-RENAULT (19-20)

Petrov ezúttal megverte Kovalainent, de a továbbjutástól másfél másodpercre volt. A Caterhamnál különösen Petrov volt kifejezetten elégedett eredményével. Holnap megpróbálják utolérni a középmezőnyt.

MARUSSIA-COSWORTH (21-22)

Charles Pic 5 tizeddel megverte Timo Glockot, ezt leszámítva nem igazán sikerült közeledniük a Caterhamhoz, egy másodperc volt Pic és Kovalainen között. Összességében azonban a Marussia jobban áll a bajnokságban, mint a Caterham, valahogy jobban végeztem a ponttalanságban. Ezért megint az a céljuk lehet, hogy valahogy a Caterhamot megfogják.

HRT-COSWORTH (23-24)

Utolsó két hely, semmi különös nem történt velük. Karthikeyan ideje nagyon elmaradt a de la Rosaétól, a 107% neki össze sem jött. Hacsak a versenybírók nem tesznek kivételt valamilyen technikai ok miatt, az indiai pilóta holnap nem indul a versenyen.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.