MONACÓI NAGYDÍJ: egy dögunalmas verseny hozott hatodik győztest

A verseny második felében folyamatosan ott lógott az eső veszélye, pilótákat rendszeresen értesítettek, hogy még négy kör, öt perc, és hasonlók vannak az esőig. Az utolsó tíz körben meg is eredt kicsit, de végül még ennek sem sikerült semmit javítania a Monacói Nagydíj idei unalmasságán. A sors iróniája, hogy az igazán nagy eső akkor esett le, mikor a pilótáknak nyilatkozatokat kelle a versney után adniuk.

Egy bekezdésben összefoglalva: Webber és rosberg jól rajtoltak az első sorból és ugyanilyen sorrendben értek célba, Vettel okos taktikával feljött kilencedikről negyedikre úgy, hogy pályán egyet sem előzött, Alonso jót rajtolt, szerzett egy helyet, jól taktikázott a bokszkiállásoknál, még egy helyet nyert, Massa nem csinált semmit, hatodik lett, Hamilton rosszul rajtolt, rosszul cserélt, két helyet vesztett és Schumacher az elején ütközött, kiütötte Grosjean-t, aztán elromlott az autűja kiszállt. Button egész versenyen Kovalainent üldözte a 13. helyért, sikertelenül. Tényleg mindössze ennyi történt. Az utolsó körökben hat pilóta (Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton és Massa) 3 másodpercen belül voltak egymástól, mégsem történt semmi. Monacóban nem lehet előzni.

A legizgalmasabb pillanat a rajt volt. Látszik, amint egy adott pillanatban Hamilton, Alonso, Grosjean és Schumacher egymás mellett vannak, aztán az utóbbi kettő összeakad.

A hétvége butaságát Vergne és a Toro Rosso hozták össze. Miután zseniálisan taktikázva felhozták a franciát hetedik helyre, hat körrel a vége előtt a kezdődő szemerkélésre reagálva elsőként (és utolsóként) átmeneti nedves gmira váltottak, ezzel sikerült is elrontani mindent, amit addig felépítettek. Értjük a csere logikáját, de közben nem értjük: abban a helyzetben Vergnének várnia kellett volna, senki nyomása alatt nem voltak és Massáékat nem tudták volna már úgysem utolérni. Így két Force India, di Resta és Hülkenberg hozták be autóikat hetedik és nyolcadik helyre.

Kimi Raikkönen rápluszolt a teljesen elrontott hétvégére, kilencedik helyen végzett úgy, hogy a Lotus semmit, de semmit nem mutatott a versenyen. Raikkönen autója elsőként fogyasztotta el szuőerlágy gumiit, és Sebastian Vettel hihetetlenül szerencsés volt, hogy a finnt lerajtolta és megelőzte az első kanyar előtt. Sokat vesztett volna mögötte. Bruno Senna megmentett egy kicsit a Williams becsületéből, egy pontott összeszedett.

Ami Romain Grosjean-t illeti, nem volt felelős az első kanyar előtti balesetben. Talán annyiban okolhatja magát, hogy ha nem rajtolt volna gyengén, Alonso nem került volna mellé, nem tolta volna balra, ahol Schumacher is nem fért el. Végül Grosjean kerekét Schumacher törte ki, de igazából bármi történhetett volna.

A legtöbbet – kettőt – Perez előzött a pályán, legalábbis ezt láttuk a képernyőkön. És külön gratuláció jár Heikki Kovalainennek, aki Button technikai problémáiig kitartóan védte pozícióját a McLaren ellen, sikerrel.

A versenyhez még hozzátartozik, hogy 15-en fejezték be, ami az idei messze legkisebb szám. A 9 kieső pilóta viszont 9 különböző csapatban versenyez.

Mark Webber összességében jól kezelte gumijait és az egész versenyt. Jókor reagált Rosberg tankolására (egy körrel később jött be, mint a német pilóta). Monacó azt is bebizonyította, hogy nem fogyaszt gumit, egy cserével meg lehetett az egész versenyt oldani. A Red Bull nyújtotta a legerősebb teljesítményt a hercegségben, a Mercedes pedig végképp elhallgattatta azokat a kritikusokat, akik Kínát egy véletlennek tartották ebben az évadban. A McLaren langyos volt, a Lotus (nem tudjuk, Grosjean mire lett volna képes, de talán egy dobogó benne volt) sem tudott jól szerepelni.

A bokszutcát közben egy kisebb feljelentősdi is foglalkoztatja, több csapat szabálytalannak tartja a Red Bull allján levő falemezt, feljelentések várhatók még úgy is, hogy a szóban forgó alkatrészt már kétszer is szabályosnak tartották. A hétvégén a Condorde-egyezményről is szó esett, ezzel azonban külön cikkben foglalkozunk.

A Ferrari és Alonso annak örülhetnek, hogy egyéniben vezetik a hatodik nagydíjv után a világbajnokságot. Három pontot szereztek Vettellel szemben, Mark Webber viszont kőhajításnyira került a két elsőhöz, így továbbra is minden nyitott, és nem mondhatjuk, hogy domináns csapat kezdene megjelenni a porondon.

Kanada következik, arra pedig emlékszünk, tavaly mekkora meglepetésként győzött a 4 órás és 4 perces versenyen Jenson Button, aki hatszor járt bokszban és 21. helyen is volt, utolsón. Ahhoz eső is kellett, most nem tudjuk, milyen időjárás lesz. Kanada viszont sokban hasonlít Monacóhoz, az aszfalt utcai, és a Pirelli oda is szuperlágy és lágy keverékeket visz. Az izgalom kedvéért talán érdekes lenni egy első Lotus vagy egy első Hamilton győzelmet látni ezúttal.

CSAPATTELJESÍTMÉNYEK

RED BULL-RENAULT (1-4)

A hétvége előtt nem sokan tippeltek volna arra, hogy a világbajnok csapat viszi el a legtöbb pontot a hercegségben. Mark Webber hétvégéje végig felfele ívelt, szombaton harmadik, majd második helyen is megjelent, Schumacher büntije miatt pedig első helyről rajtolhatott. Ezt nem is engedte el, bár a verseny utolsó felében komoly nyomásnak volt alávetve Rosberg részéről. Időszakosan éppen csapattársa vette át tőle a vezetést, de ennek oka az eltérő versenytaktikában volt kereshető, Vettel először lágyon tett meg 45 kört, utána váltott szuperlágyra a verseny végére. A Red Bull bebizonyította, hogy képes taktikában is überelni a többi csapatot. Senki nem gondoltam volna szombaton a Q3 elején, hogy Vettelt valaki képes negyedik helyre kihozni a hétvége végére. Ez a Red Bullnak sikerült. Igaz, Vettel is kiválóan kezelte kerekeit 45 körön keresztül, mi több a többiek kiállása és saját kiállása között tudott annyi előnyre szert tenni, hogy mikor végül ő is kijött, negyedik helyre, éppen Hamilton elé jött vissza, és onnan kezdve nem vesztette el pozícióját. Mark Webber stabil versenyt vitt végig, egy jobb első kerékblokkolást leszámítva tökéletesen.

MERCEDES (2-DNF)

Schumacherrel kezdjük, aki az első kanyar előtt már balesetezett, de csodával határos módon az autó bármilyen sérülése nélkül megúszta, viszont egy dolog történt vele, éspedig, hogy az első kanyar után csak 8. helyen volt, Raikkönen mögött. Ez később nagyon sokat számított, a finn mögött teljesen elvesztette a kapcsolatot az élbollyal. Igaz, ez később nem számított már, technikai gondok miatt kényszerült feladni a versenyt. Ezzel szemben Nico Rosberg végig nagyon szolidan autózott. Csak azért nem nyert, mert Webber nem hibázott. A második helyet nem igazán veszélyeztette senki, még az utolsó néhány körös torlódásban sem tudott Alonso mögötte mit kezdeni vele. A Mercedes Kína után most végre ismét erős volt, és ez komoly löketet ad az istállónak.

FERRARI (3-6)

Az idei legmeggyőzőbb csapatteljesítmény. Massa nem nagyon mutatkozott a versenyen, de szolidan végigvezette a 78 kört, a Vettel taktikával nem volt mit kezdjen, hatodik helyével pedig bebizonyította, hogy az élbolyban a helye, és nem kell őt még leírni. Alonso esetében a legkiemelkedőbb pillanata a Hamilton kerékcseréje utáni köre volt, amikor mindent feltekerve két legjobb szektoridőt futott, és a következő körben ő is rögtön cserélt. Hamilton elé jött vissza, ezzel pedig szerintünk azt is elérte, hogy Vettel, mikor kiállt, nem elé, hanem mögé tudott csak visszajönni. Ez a húzása juttatta el őt a VB-állás élére is, immár egyedül, ami egy olyan teljesítmény, amiről a Ferrari az első futamokon álmodni sem mert volna. A Ferrari ezzel talán arra is rávilágított, hogy komoly esélyes az egyéni VB címre is, de még a csapatösszesítésben is legalább dobogós helyekre pályázik.

MCLAREN-MERCEDES (5-DNF)

Nem meggyőző hétvége a szezont még csúcson kezdő csapat részéről. Jenson Button teljesen leszerepelt, aztán egy buta ütközé nyomán idő előtt ki is esett a versenyből. Ami Lewis Hamiltont illeti, konstant versenyt autózott, viszont valahogy hiányzott az a plusz, amivel igazán versenyképes lett volna. Végső soron egyszer sem volt igazán fenyegető pozícióban, inkább a tükröt kellett figyelje a verseny második felében, hogy Felipe Massa ne próbáljon kikezdeni vele. Taktikailag a McLaren elvesztette a harcot a Ferrarival szemben az Alonso-Hamilton bokszkiállásoknál, mi több, Vettelt is le kellett a briteknek nyelnie, bár ez utóbbi hajszálon múlt. Lassan nagyon szüksége van a McLarennek egy erős hétvégére és esetleg egy győzelemre is. Ha Alonsóból indulunk ki, a VB-ért végül csak ő és Hamilton fognak harcolni. Az biztos, Webber mellett Hamilton a legkonstansabb pontszerző a mezőnyben.

FORCE INDIA-MERCEDES (7-8)

Messze elváráson kívüli teljesítmény a két fiatal pilóta részéről. Ma Sergio Perezt leszámítva Paul di Resta haladt a legtöbbet előre a mezőnyben, ez viszont nem igazán látszott a tévéképernyőkön. Nico Hülkenberg talán ennél többre is képes lett volna, ha nem ragadt volna be

LOTUS-RENAULT (9-DNF)

Pech is, de gyenge teljesítmény is okozta a gyenge erdeményt. Romain Grosjean számára talán egy monacói dobogó is elúszott az első kanyar előtt, Kimi Raikkönen azonban mindvégig küszködött, és csak egy közepes kilencedik hely jött össze neki. A Lotus meglepő módon talán a legjobban fogyasztotta a gumikat Monte Carlo utcáin, az előző két dobogós hétfége után ez a teljesítmény hidegzuhanyként jön.

WILLIAMS-RENAULT (10-DNF)

Pastor Maldonado hamar megoldotta a versenyt is, az első szárnyára szerelt kamera ismét csodás képeket mutatott a daruval felemelt autóból. Bruno Sennát nem láttuk sokat, de szépen lassan behozta az autót az utolsó pontszerző helyre. Összességében a Williams talán többre számított a hétvégén, de Kanadára marad bebizonyítani, hogy az ők esetükben Spanyolország nem volt véletlen.

SAUBER-MERCEDES (11-DNF)

Ma Sergio Perez 13 helyet hozott be, ráadásul ő futotta meg a verseny leggyorsabb körét, részlet, amit kevesen vettek észre. A verseny végén vicces volt, hogy a hat első pilótát lekörözés apropóján el kellett engedje, utána viszont hátulról követte őket, állandóan azt az érzést keltve, hogy Massát visszaelőzi. Monte Carloban ennyit is előrejutni nagy teljesítmény, egy pontot talán megérdemelt volna. Kami Kobayashi versenye a Schumcher-Grosjean incidensnél úszott el, ugyanis a sodródó francia megütötte a japán autójának hátulját, a hátső felfüggesztés pedig annyira károsodott, hogy nem lehetett biztonságosan folytatni. A Saubernek ez a hétvége egyszerűen pech volt.

TORO ROSSO-FERRARI (12-DNF)

Az utólagos nyilatkozatokból úgy tűnik, Vergne a verseny végén mindenképpen kellett volna cseréljen, hiszen második szett gumija teljesen elhasználódott. Vergne volt az első, aki gumit cserélt a versenyen, így már érthetőbb a döntés. Azonban az mindenképpen tévedés volt, hogy átmeneti nedves gumit tettek fel az autóra arra az esőre várva, ami aztán a díjátadó közben eredt el. Ricciardo technikai okokból adta fel a versenyt, viszont a csapat összességében értékes pontokat vesztett el, amelyek jól jöttek volna az amúgy alulteljesítő Red Bull junior csapatnak.

CATERHAM-RENAULT (13-DNF)

Emlékezetes maradKovalainen harca Buttonnal, ami a verseny több mint felén át tartott. A McLaren nem tudott kikezdeni a Caterhammal. Talán a kis csapat azt tudta ezzel bebizonyítani, hogy még ha gyors pályákon nem is, de lassúbb pályákon fel tudják venni a versenyt a közpémezőnnyel. Petrovot Kobayashi kapta el az első kanyarban (vagyis Schumacher Grosjeant, Grosjean Kobayashit, Kobayashi Petrovot), innen kezdve minden kompromittálva volt számára. Pont nem származik ebből a hétvégéből sem, de a remények magasabbra hágtak.

MARUSSIA-COSWORTH (14-DNF)

Glock sokáig 10. helyen autózott. Nem nyert, mint ahogy Vettel tippelte, de versenyképesen mutatkozott be. A verseny utolsó negyedében aztán elhagyott egy darabot az első szárnyából (nem tudni, a verseny első felében történt apró Perez-koccanás volt ennek oka, vagy sem), és onnan kezdve sok időt vesztett a pályán a német. Ebben a versenyben a Marussiának több is benne volt. Ezt így valószínűleg idén többet nem is fogjuk így leírni.

HRT-COSWORTH (15-DNF)

Karthikeyan fejezte be, utolsóként, de befejezte. Az idei szezon legjobb eredménye, az indiai nagyobb motivációval megy Kanadába, ahol edzésteljesítményén szeretne javítani.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.