PLETYÓ: Webber még Monacóban is Vettelnek segített

Várható volt, hogy előbb-utóbb a konspirációs elméletek előjönnek. A legújabb elmélet arról szól, hogy  a Red Bullnál Mark Webber saját kerékcseréje után körönként akár egy-másfél másodperccel gyengébb időket futott, mint csapattársa, Sebastian Vettel, aki ugyanolyan keverékű használt gumikon volt, ezzel pedig egyértelműen csapatutasítás volt, hogy lassítson a pályán mindenkit, és ezzel csapattársát segítse, hogy amikor ez kiáll a bokszba, minél előrébb kerüljön vissza a mezőnybe.

Szitu: gyenge edzése miatt Sebastian Vettel és csapata az élen járó versenyzőktől eltérő taktikát választott, először indult lágy keveréken (mindenki más szuperlágyon indult), hosszabb etapot (konkrétan 45 kört) futott, és utána könnyebb autóra tette fel a szuperlágyat, amivel a maradék 33 kört autózta végig). A valóságban Vettel ennek a taktikának köszönhetően negyedik helyre tudott visszaállni a kerékcsere után és ezzel effektív Lewis Hamiltont és Felipe Massát előzte meg.

Hozzátartozik még: Az érv arról szól, hogy Webber lassabb köröket futott, ezzel pedig a teljes mögött levő mezőnyt (Rosberg, Alonso, Hamilton) feltartotta annak érdekében, hogy Sebastian Vettel a későbbi tankolásakor minél előbb jöjjön ki és lehetőleg akár az egész mezőnyt megelőzze. Az érv sajnos azért sem állja meg helyét, mert a mögötte levők ugyanúgy nem kinlódtak, hogy gyors köröket fussanak.

A magyarázat: minden pilóta tudatában volt annak, hogy a frissen feltett lágy keverékű gumik (ez a keményebb keverék volt a futamon) több, mint 45 kört kibírjon annak érdekében, hogy ne kelljen még egyszer cserélni. Ezért mindenki gazdaságos üzemmódban autózott főleg azért, mert arra senkinek nem volt lehetősége, hogy letesztelje, egy kemény keverék ekkora távolságon hogyan viselkedik. Az abban az időszakban aktuális adato pedig egyértelműen ezt támasztják alá. Senki nem erőlködött, hogy Mark Webbert megpróbálja megelőzni.

 

Szóval mi ezt a pletyót szemétbe dobjuk.


Tags: , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.