Perspektívák a nyári szünetig: szerintünk Alonso, Hamilton és a Red Bull lesznek az élen

A Magyar Nagydíj lesz az idény 11. futama, egyben a nyári egy hónapos szünet előtti utolsó futam. Július végére már arra számítunk, hogy a rangsorban is kikristályosodnak az erőviszonyok.

Nem a gumi teszi az autót…

… de az biztos, hogy gutamról futamra a csapatok csak meg fogják érteni, miként is működnek a Pirelli gumik. A negyedik futam alkalmával elkezdett viták lassan már általánossá váltak, de nem dőlt el sem a pró sem a kontra irányában az a kérdés, jó-e, hogy a gumik viselkedése ennyire kiszámíthatatlan, vagy inkább nem jó. Egyes pilóták jogosnak tűnően mondják el véleményüket, hogy nem helyénvaló a gumik ekkora nagy szerepe a rangsorokban, pontelosztásban, a Formula 1 mégiscsak motorsport, és egy nem normális, hogy egy pilóta egy futam alatt folyton arra kell figyeljen, miként óvja kerekeit és nem arra, hogy mindent kitaposson az alatta levő technikából.

Mi valahogy úgy vagyunk ezzel, hogy egy kerék, gumi is az autó része, mindenki ugyanazzal a csomaggal dolgozik, ezért ez is a versenyzés alkotóeleme. Ahogy a csapatok megértik a különböző keverékek viselkedését, úgy ez a vita és probléma szerintünk el fog tűnni a napirendről, és a versenyek is „kiszámíthatóbbá” válnak ilyen szempontból.

A csapatverseny – szerintünk a Red Bull szünetel nyáron az élen

Bár eddig a Lotust az idei feltörekvő csapatnak tartottuk, meg kell kétszer gondoljuk, mit írunk le. Úgy tűnik, a Lotus egy olyan problémával küszködik, amivel még 2009-ben a Brawn GP szembesült, éspedig azzal, hogy hűvös körülmények között az autó nem tudja felmelegíteni megfelelő módon a gumikat, és emiatt ilyenkor silányan teljesít mindkét kocsi (persze ha eljut a célig). A McLaren szintén nincs csúcsformában, de ezt inkább Jenson Buttonra fognánk: nem találja el a beállításokat. Ezzel szemben Hamilton mindig jól teljesít (Bahrein volt az egyedüli igazi kivétel), ha nem lett volna a spanyol büntetés, vezetné az egyéni összetettet. A Mercedes sem meggyőző, bár Nico Rosberg teljesítménye folyamatosan javul. A Ferrari javul, de az idei szezont egy pilóta kiemelkedő teljesítményével nem lehet a csapatösszetettben megoldani. A Ferrari megtalálta a jó fejlesztési irányt, de nincs elég jó pilótafelállása. A meglepetéscsapatok pedig meglepetéseket produkálhatnak (Sauber, Williams), de összetettben már túlságosan elmaradtak, és amúgy sem tudnak konstansul két pilótával az élen szerepelni.

Szerintünk azért lesz a Red Bull a nyerő a végén, mert a két pilóta összesen több pontot fog tudni hozni a csapatnak, mint amennyit a többi istálló gyűjt be. Az összes többi csapatnál ugyanis kilóg a lóláb: Massa gyenge, Button sajnos szintén nincs egy hullámhosszon saját autójával, Grosjean hol jó, hol ütközik, Schumacher pedig szintén pechsorozatot szenved el. A Red Bull az egyedüli csapat, ahol mindkét pilóta eleget hoz a konyhára.

Egyéni – szerintünk Alonso és Hamilton nyaralnak az élen

Úgy látjuk, végső soron négy pilóta válik egyre esélyesebbé a világbajnokság megnyerésére. Vettel és Webber mellett Alonso és Hamilton maradnak még sokáig a vb-harcban, de úgy gondoljuk, Hamilton és Alonso előbb-utóbb elhúznak a két Red-Bulltól, konszolidálják az első két helyet.

Természetesen ez egy teljesen szubjektív hozzáállás, jelenleg semmilyen matematika, technika nem tudja pontosan meghatározni az erőviszonyokat. Inkább sejtés és intuíció diktálja előrejelzésünket. Alonsoban azért hiszünk, mert a Ferrari jelentőset ugrott a szezon első futamaihoz képest, és a Ferrari egyre inkább konstans módon teljesíteni fog. Lewis Hamilton esetében pedig a konstans teljesítmény megvan, a McLaren pedig még a szezon elején megmutatta, hogy talán az övéké a legerősebb autó a mezőnyben, ők is leginkább a gumikat kell megértsék idén, hogy eltalálják, és Hamilton konstans teljesítményét dobogós helyekig javítsák. Ne felejtsük, Hamilton vezetné az összetettet, ha Barcelonában nem maradt volna túl kevés üzemanyag az autóban és nem kellett volna utolsó helyről induljon. Az ott szerzett plusz 15 ponttal most az élen lenne.

Ami a „még futottak” kategóriát illeti, Kimi Raikkönent szerintünk a technika (és főleg a hőmérséklet) hagyja majd többször cserben idén, Massa szerez majd pontokat, de csak a csapatát segíti, Rosbergnek lesznek még erős hétvégéi, de szerintünk nem lesz konstans jó teljesítménye, Schumacher majd összeszedi magát, de már rég túl messze van. Ami pedig Vettelt és Webbert illeti: a Red Bull nem elég erős, hogy egyik pilótájukat folyamatosan az élen tartsa. A két pilóta összességében elegendő pontot tud hozni csapatuk számára és ezzel a csapatot élre vihetik, de ők maguk szerintünk harmadik és negyedik helyen fognak idén végezni.

Mindent összevetve

Azt azért ismét aláhúzzuk, hogy az idei szezon az utóbbi évtizedek talán legkiszámíthatatlanabb eddigi forgatókönyvét hozta. Valószínű, hogy továbbra is remek meglepetések várnak bennünket, és ki tudja, Kanada hetedik, és Európa akár nyolcadik különböző győztest hozhat. A jelöltek megvannak erre, nem lehetetlen.

A Magyar Nagydíj július 29-én jár le, öt nagydíj van még addig. Akkor még beszélünk.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.