KANADAI NAGYDÍJ: a Red Bull átvette a hétvége irányítását a szombati időmérő edzésen

(frissítjük)

Napos, egyre melegebb idő fogadta a pilótákat és nézőket Kanadában. Egész nap sütött a nap, a pálya aszfaltcsíkja adott pillanatokban óránként 5-6 fokot melegedett.

A délelőtti szabadedzésen Sebastian Vettel már megmutatta a Red Bull erejét, de hajszállal futott jobb köridőt, mint a keményebb keveréken tesztelő Fernando Alonso. Azonban délutánra mindez megváltozott.

A Q1-ben viszonylag kevés csapat és pilóta tudta azt megúszni, hogy ne tegyen fel már egy szet szuperlágy gumit az etap végére. Végül az 1. és 17. hely között mindössze 891 ezred volt a különbség. A két Mercedes, Red Bull, Ferrari és Grosjean gondolták úgy, elég a lágy keverékes idő is, ezek az autók aztán mind a Top10-ben végeztek. Talán a legfurcsább eredmény az volt, hogy Jean-Eric Vergne nem tudta Toro Rossóját a Caterhamek elé kvalifikálni, csak az idei legrosszabb eredményt jelentő huszadik rajtkockáról fog vasárnap indulni.

A Q2-ben már mindenki elővette a szuperlágy kerekeket. A 15 perc alatt nagyon nagy forgalom volt. Egyesek egy, mások két keveréket is elhasználtak. Sebastian Vettel ezt az etapot is megnyerte, és itt már látni lehetett, hogy a Red Bull nem lacafacázik, nagyon jól eltalálta a beállításokat, a két pilóta pedig esélyes az első rajtkocka megszerzésére is. A Mercedesek szintén erősnek mutatkoztak, Schumacher és Rosberg az első hatba kerültek be.

Aztán az utolsó etapban Vettel két annyira tökéletes kört futott, hogy igazából egy pillanatig sem volt kétséges, ő szerzi meg az első rajtkockát.

Sebastian Vettel mindvégig nagyon jó köröket futva tulajdonképpen könnyedén nyerte meg a szombati időmérő edzést. Ráadásul a több ,mint 3 tizedes előny idén még nem látott különbséget jelent egy időmérőn. Lewis Hamilton második helye az időmérő kontextusát tekintve meglepetés, a McLaren  a felmelegedő körülményekhez nehezen alkalmazkodott, egy tökéletes körre volt szükség ahhoz, hogy le tudja győzni Fernando Alonsót és Mark Webbert. Alonso harmadik helye akár jobb is lehetett volna (a Ferrarinál jogosan többre is vártak), azonban így is ismét beigazolódik, hogy a Ferrari megszabadult az év eleji autó félrefejlesztésétől, és visszaterelte a szezont a megfelelő kerékvágásba. Jenson Button teljesítménye ismét nagyon gyenge. Tizedik helynél több nem nagyon volt a bri pilótában. Michael Schumacher és Felipe Massa sem elégedettek az eredménnyel. Az előbbi azért, mert tulajdonképpen nem tudta megfutni leggyorsabb körét, 0,04 másodperccel az edzés leintése után haladt át ugyanis a célegyenesen (ő még zöldet látott, de hát nem si tudta volna ezt az apró különbséget észrevenni). A gond onnan származott tulajodnképpen, hogy a Mercedesnél felmérték, a szuperlágy gumi a második gyors körön válik a legversenyképesebbé, és Schumacher ezt a második kört késte le. Ezzel szemben Rosbergnél azt választották, hogy egy nagyon agressszív felvezető kört fusson, és az első gyors körre alapozzon mindent. Massa aprót hibázott gyors körén, ezzel olyan tizedeket vesztett, amikkel előrébb is végezhetett volna a rajtfelállásban, a negyedik hely elérhető lett volna számára.

És hogy essen szó az idei év meglepetésgyőzteséről is. Pastor Maldonado a Q2-ben gyors körének utolsó kanyarjában nyomta neki a betonfalnak jobb hátsó kerekét, és majdnem 200km/órás sebességnél óriásit pördült, de az autót megfogta. Ha a kört be tudta volna fejezni, a Top10-be, vagyis a Q3-ba került volna, tehát a dél-amerikai pilótát akár a 7-8. helyen is láthattuk volna. Így azonban 17. maradt, ami a Williams csapat számára ismét egy gyenge hétvége eredményeit vetítik elő.

A vasárnapi időjárás-előrejelzés szerint Kanada lehet az idei szezon eddigi legforróbb futama. Ez – úgy tűnik – szintén a Red Bullnak, Mercedesnek és Lotusnak kedvez az élről a leginkább, a McLarenek a forró pályán kissé szenvednek, a Ferrari pedig kezd annyira jó lenni, hogy nekik lassan mindegy, milyen időjárás van.

Kanada általában olyan, hogy biztonsági autót legalább egyszer, de akár többször is láthatunk, ugyanis kevés a bukótér, a falak nagyon közel vannak az aszfaltcsíkhoz. Két olyan sikán is van a pályán, amiből a kivezető részen könnyedén lehet falnak ütközni, ha a pilóta egy kicsit is elveszti a kontrollt autója fölött. Úgyhogy egy izgalmas versenyre számíthatunk. És, ellentétben Monacóval, Kanadában a DRS hatékony szokott lenni, vagyis sok előzést is láthatunk majd a pályán is.

 


A hozzászólások le vannak zárva.