EURÓPAI NAGYDÍJ: lehet nyolcadik győztes a nyolcadik futamon?

Mindenki ezt a kérdést teszi fel először: lehetséges egy nyolcadik győztes. Jelöltek egyértelműen vannak. Kimi Raikkönen és Roman Grosjean már év elejétől sejttetik, hogy a Lotus számára idén legalább egy futamgyőzelem összejön. A mai nap körülményei pedig igencsak megfelelnek a csapatnak, a Lotus forró időben kifejezetten jól viselkednek. Egy-két outsider és képbe jöhet még, bár ezúttal is Perez csak 15. helyről indul. Michael Schumachert is esélyesnek tartották, azonban 12. helyről indul, ez pedig a Mercedes számára nem túl kecsegető.

A bokszutca csapatai, versenyzői, elemzői egyetértenek abban, hogy a forró valenciai körülmények között a gumióvás,  és -kopás kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Egy, két, de akár három megállásos taktika is elképzelhető a mai napra, valószínű, hogy az utolsó 20 körben akár még taktikacserére is számíthatunk. Ha Kanadában ilyesmi megtörténhetett, akkor Valencia ezt még inkább produkálhatja.

Az biztos, hogy Sebastian Vettel mégis a top esélyes a mai győzelemre. Szereti a spanyol pályát, már kétszer nyert itt. Ráadásul Valencia négy éves F1-történelmében háromszor az első helyről induló pilóta nyert, a pénteki szabadedzéseken pedig szintén a német pilóta volt a leggyorsabb, mikor a csapatok hosszú etapot teszteltek közepes keveréken.

Fél szemmel figyeljünk mindenképpen oda a McLarenekre is. Szerintünk Hamilton célja nem a győzelem, hanem a minél nagyobb pontszerzés, a brit egész hétvégén küszködött az autóval, a végére kis szerencsével hozta össze mégis a legjobb körét. Ezzel szemben Jenson Button most először igazán az élen lehetett volna, viszont a Q3-ban a legfontosabb pillanatban rontotta el mért körét. Bár ezt követően Button hangulata elég negativista volt szombaton, vasárnapra kicsit javult. Úgy látjuk, Button számára szó lehet még egy Top5 helyezésről, de dobogóra már nehezebben pályázhat.

Ja, elfelejtettük Pastor Maldonadot. Különös szereplés nélkül, meghúzódva hozott vége össze egy harmadik rajtpozíciót. Nos, ismét Spanyolország. Barcelonában Maldonado első helyről indult, viszont mindenki arra számított, fokozatosan veszít helyeket a versenyben. Aztán valahogy egy helyet vesztett összesen, aztán meg azt is visszaszerezte. Ez a logika alapján a venezuelai ott maradhat az első között. Egyszerűen nem tudjuk megítélni. Annyit tudunk még, hogy közepes keveréken második legjobb időt futott pénteken, vagyis a jó versenytempó adott.

A gumik színei ezen a hétvégén a sárga és a fehér. A sárga, lágy keverék ezen a hétvégén az opciós, puhábbik keverék, míg a fehér, közepes keverék az elsődleges, keményebb. A mezőny eleje mindenképpen lágy keveréken indul, az első (vagy egyetlen) bokszkiállást követően azonban mindenki esetében közepes keverék koptatására számítunk.

Apró részlet még, hogy Mark Webber 19. helyről indul, egy halom friss szett gumival a tarsolyában. Utoljára 18. helyről dobogót hozott össze tavaly Kínában, viszont Valenciában nehezebb lesz ennyit előzni. Lássuk.

A verseny 57 körös, egy-egy kör másfél percnél is többet tart. Mi nagyon kíváncsian várjuk. A gumik miatt szerintünk a verseny második felében lesz borulás a sorrendben. Egy nyolcadik győztes és hetedik csapatgyőztes ünneplése kedvéért ma a Lotusoknak drukkolunk.

 


Tags: , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.