EURÓPAI NAGYDÍJ: Fernando Alonso megnyeri. Raikkönen Schumacher dobogós. ÉLŐ

Köszönjük, hogy velünk voltatok ma délután.

Alonso a levezető körben technikai okok miatt állt le. Reméljük, maradt elég üzemanyagminta.

ÖSSZEGZÉS: ismét egy időnként követhetetlen versenyt láthattunk. Hihetetlen mennyiségű előzés és ezúttal néhány elromlott autó is színesítette a valenciai hangulatot.

FINISH: Alonso egy tribün előtt száll ki. Sír örömében :-)  Spanyol zászló elő.

FINISH: Hamilton idén először nem szerez pontot. Vettel is nulláz. Alonso és Webber elhúznak az összetettben, Raikkönen pedig sokat javít.

FINISH: vettétek észre, hogy Rosberg az utolsó három körben 4 helyet nyert? Hatodik lett.

FINISH: ALO 6.4 RAI 6.2 MSC 0.9 WEB 6.3 HUL 1.1 ROS DIR 1.6 1.7 BUT 3.1 PER 10 MAL.

FINISH: elképesztő, Alonso nyert!

UTOLSÓ KÖR: Schumacher és Webber a harmadik helyért. A DRS zóna sárgazászlós, nincs előzés.

UTOLSÓ KÖR: Alonso győztesként hajt az utolsó körön. 7.4 előny.

56. kör: Hamilton-Maldonado harcolnak, Hamilton A FALBAN VÉGZI! Maldonado elvesztette az első szárnyát. Schumacher HARMADIK.

56. kör: Alonso 7 másodpercre.

55. kör: Maldonado megelőzi Hamiltont! Harmadik!

54. kör: Rosberg 3.6 ot szedett le Buttontól Raikkönen MEGELŐZI HAMILTONT!

54. kör: Maldonado 2.2 másodpercre Raikkönen mögött. Hamilton most a leglassúbb a Top4ben.

54. kör: Már úgy látjuk, Alonso utolérhetetlen. Schumacher hatodik. Webber hetedik.

53. kör: Perez kerekei elfogytak. Webber és Schumacher utolérik a két Force Indiát. Schumacher és Webber még ötödik helyért harcolhatnak.

52. kör: Hamilton, Raikkönen, Vergne, Kovalainen megúszták a büntit. A versenybíráknak sok dolguk van.

52. kör: Alonso a középső szektorban kezd tizedeket veszteni.

51. kör: Na, a gumik elkezdtek kopni. Nőnek a köridők. Maldonado közelít. Rosberg cserélt. Most 2,5 másodperccel gyorsabb, mint Button a tizedik helyen.

50. kör: lesz még itt fun? Még 7 kör :-) Perez utolérte di Restát. Hatodik helyért harcolnak.

49. kör: Raikkönen időt kezd veszteni Hamiltonnal szemben.  Maldonado gyorsabb, mint az első három pilóta.

49. kör: szóval az van, hogy Maldonado közeledik raikkönenhez. Közben Schumacher és Webber megelőzik Buttont négy kanyar alatt.

48. kör: 10 kör még: ALO 4.2 HAM 0.6 RAI 5.9 MAL 2.5 HUL 2.0 DIR 0.6 PER 6.3 BUT 1.9 MSC 1.1 WEB.

48. kör: Maldonado ismét láthatatlanul 4. helyre felkerült.

48. kör: Ha Raikkönen nyerni akar, meg kell lassan előzze Hamiltont. Másként nincs esélye.

46. kör: Kobayashi 5 hely büntit kapott a következő versenyre.

44. kör: Schumacher és Webber kiszedik Petrovot a pontokból. Kár.

44. kör: Vettel: a motor leállt, megálltam, nem tudni, mi volt a baj.

43. kör: Raikkönennek szóltak: oldd meg Hamiltont, és nyerhetsz. Alonso gumijai el fognak fogyni.

43. kör: az az igazság, a gumikopással a dolgok nagyon felborulhatnak még. 24 másodperc az első és tizedik hely között. Petrov a tizedik, csak szólunk. Igen, a Caterhammel.

42. kör: Nos, Hamilton hirtelen 3 tizededel jobb kört futott, mint Alonso. Raikkönen követi.

42. kör: Alonso még 15 kört kell megtegyen, nem kevés, de hirtelen fő esélyes a győzelemre. Alonso  tíz helyet nyert a verseny alatt.

42. kör: itt úszott el a Lotus győzelme. Perez megelőzi Buttont, kilencedik. Jaj, hetedik, közben Grosjean kiesett és webber gumit cserélt.

41. kör: Grosjean leáll. Elképesztő. Ennyi. Talán nem kapcsol a sebességváltó.

41. kör: Alonso kicsit elhúzott. Ha a Ferrari és Alonso nyernek ma, akkor megint minden előrejelzést felülír.

40. kör: jöhet Perez brilliáns 17 köre. Most tizedik, senki nincs messze. Közben Raikkönen is kivár Hamilton mögött. Tuti a gumikopásra vár a Lotus.

39. kör. Hamilton hátsó kerekei kezdenek túlmelegedni. Hamiltont is vizsgálják, sárga zászlós előzés.

38. kör: Raikkönenért még lehet izgulni. nincs döntés a vizsgálatban. Szoros lesz, mert nem a kanyar előtt előzött, hanem hamarabb. És ezért határeset.

38. kör: Alonso körei gyorsulnak, érdekes módon Grosjean körei is. Ugyanolyan mértékben. Még Hamilton sem maradt le. Grosjean ,7 másodpercre.

37. kör: Schumacher ötödik. Na. Még talán egyszer kell tankoljon. Raikkönent viysgálják, talán sárga zászló alatt előzött. Maldonado megelőzi Webbert. Hülkenberg is! di Resta is!

36. kör: az igazság az, hogy itt Grosjean a favorit. Raikkönen gyomrozza Hamiltont. És Grosjeanék kivárnak, nem erőltetnek. a gumikopás a végén ezt eldöntheti. A Lotus favorit. Még Raikkönen is, ha leelőzi Hamiltont.

35. kör: ALO-GRO-HAM-RAI. A két Lotus visszakerült oda, ahol akartak lenni.

35. kör: Alonso 8 tizedre Grosjean előtt. De a francia nem fogja hagyni.

34. kör: Hamilton megelőzi Raikkönent. Vettel autója elromlott!!! Massa kereke kirobbant.

34. kör: újraindulunk: kulcsfontosságú, kinek lesz jó tempója az újraindulás után. Alonso mesteri módon leelőzi Grosjeant.

33. kör: pisiszünet.

32. kör: azért elképesztő, hogy felharcolta magát Alonso harmadik helyre.

31. kör: új Safety Car szabály: az újraindítás előtti utolsó kanyarban már előzni lehet. Eddig a célvonalat ki kellett várni, ez azonban idén változott.

31. kör: Hülkenberg KERS-e elromlott. Újraindították elektroinkusan, de semmi.

31. kör: sorrend újraindulás előtt: VET-GRO-ALO-RIC-RAI-HAM-ROS-MSC-WEB-MAL-HUL-DIR-KOB-MAS-BUT. Egyesek még cserélni fognak.

30. kör: nehezen szedi össze Vettel a biztonsági autót, még néhány kör, míg mindenki felsorakozik. Vettel a 1.500. körét teszi meg úgy, hogy vezet egy versenyt.

29. kör: Ricciardo negyedik. Most nem cserélt. Hát honnan került elő a Toro Rosso? Raikkönen viszont ötödik, visszakerülhet az élboly harcába.

29. kör: Hamiltonnál sem tudják, Hamilton hányadik. Talán Webber megelőzte. Ő sem fog többet kiállni. Egyelőre még a számítógép sem állt át.

28. kör: Vettel kiáll, így kellett. De a nagy előny úgyis oda. Láthatunk még éles versenyt ma. Nem lesz több kiállás. 28 kör közepes keveréken.

28. kör: Grosjean cserél! Vettel éppen elmegy a biztonsági autó előtt. Vettel a következőben ha nem cserél, gond lehet. Hamilton is kiáll, elrontják már megint a McLarenesek, Alonso a bokszban megelőzi! Hamilton 14 másodpercet ült. Wow.

27. kör: ájjjj. BIZTONSÁGI AUTÓ. Vettel előnye oda.

27. kör: Grosjean 1.2 másodpercet csippent le Vettel előnyéből. 20 mp alatt a különbség. Hamilton csak 3.5 másodpercre Alonso előtt. gumik kezdenek elrobbanni. Kovalainen, Vergne. Egymásnak vágták ki.

26. kör: hivatalos: di Resta egy kiállásos taktikán. Csak ő. Eközben Button szenved, másodszor cserél. Milyen ciki.

25. kör: hát úgy tűnik, nem lesz nyolcadik győztes. Ehhez valami nagy butaságot kellene Vettel csinálnia. Nem szokása. Ráadásul nyomás sincs rajta, nincs értelme más taktikát követnie, mint a második helyezett francia. Egyszerűen akkor cserél, amikor a francia is. Ennyi.

25. kör: első kör, amikor Grosjean gyorsabb, mint Vettel. Egyben a leggyorsabb kör, 1.44.451.

24. kör: Alonso 5.9 másodpercre Hamiltontól, de lassan elkezdte ledolgozni a távolságot. Hamilton 5.9 másodpercre Grosjeantól, de veszít.

23. kör: BÜNTI: Bruno Senna a hibás a Kobayashi balesetért. Bokszáthajtásos büntetés.

20. kör: Alonso megelőzi di Restát. És így szépen felkerült 4. helyre. Raikkönen is megelőzi, ötödik.

20. kör: Vettel előnye 20 másodperc. Elképesztő. Grosjean 3.8 másodperccel Hamilton előtt. di resta 4. helyen, egy kiállással akarják megoldani a versenyt.

19. kör: Senna és Kobayashi voltak. Összementek :-) Webbert közben a nagy forgalomban Raikkönen megelőzi, aztán Webbert a csapat kiszedi onnan, aztán Schumacher is kiáll. Vonatozás vége.

18. kör: már 11 autó vonatozik. Valaki itt meg fog ütni valakit.

17. kör: bocs, a vonatot Schumacher vezeti.

17. kör: Vettel és Grosjean is opciós kerekeken maradtak. Azt jelenti, még legalább egyszer cserélnek. De hát ez nem meglepő.

17. kör: Rosberg, Alonso, Webber, Raikkönen, Kobayashi és Maldonado vonatoznak. Ez izgi lesz :-)

16. kör: Vettel végre cserél. Grosjean követi. Grosjean úton egy második hely felé, de a győzelem messze van. Grosjean Hamilton elé kerül vissza, de di Resta és rosberg még a pályán vannak előtte. Nem cseréltek.

15. kör: Webber már 11. helyen, de ugye eltérő taktika, lehet, hogy ez a reális helyezése. Alonso most áll ki, harmadik helyről. Ájjj, visszajön Raikkönen elé. Raikkönen most mindent meg fog tenni, hogy megelőzze.

15. kör: nem, Hamilton mégis közepes keveréken van.

14. kör: Raikkönen, Maldonado, Kobayashi és Hülkenberg egyszerre jönnek. Raikkönen megelőzte a bokszban Kobayashit!

14. kör: egy kis száraz bokor tekereg át a pályán.

13. kör: Hamilton cserél. Marad lágy keveréken.

12. kör: Perey 1.44.630 friss gumikon. Buttont mindjárt utoléri. Raikkönen közben meglepi Maldonadot, mégis megelőzi. Lássuk, Raikkönen mire képes üres pályán.

12. kör: Vettel továbbra is távolodik. Fél másodperc/kör.

11. kör: mindenki körideje elképesztően nőni kezdett. Csak Vettel és Grosjean 1.46 alatt. Hamilton 1.46.8, Kobayashi 1.47.0. Raikkönen viszont Maldonadot gyomrozza. A Lotus jobban áll gumikkal, de Maldonado nagyon intelligensen védekezik.

10. kör: Perez és Button máris cserélnek. Perez meglepő, de inkább taktikai, túl sok időt vesztett senna mögött. A McLaren korai cseréje viszont lehangoló. Ennyit bírták a gumik.

10. kör: Grosjean zseniális és taktikailag nagyon fontos előzést hajtott végre Hamiltonon. Kívülről, kihasználva, hogy az illető kanyar után rögtön egy másik irányú kanyar jön. A DRS segített, Grosjean elkezdheti Vettel t üldözni.

9. kör: VET 10.6 HAM 0.4 GRO 1.7 KOB 1.3 MAL 0.6 RAI 3.2 HUL 0.5 ALO 3.2 DIR 1.3 MAS

8. kör: Vettel már nem köröz nagyon sokkal gzorsabban. 1.45.341 vettel, 1.45.830 Hamilton, 1.45.978 Grosjean.

6. kör: di Resta és Massa egymással vannak elfoglalva. A Mercedesek is eközben gyengén mennek. Rosberg 11, Schumacher 13, és máris figyelmeztet a boksz, hogz gumitúlmelegedés van.

5. kör: Alonso három helyet nyert, Massa is a pontokban, tizedik helyen. Button 12-re esett vissza. Perez 15, Webber 17, ők kivárnak. A komoly köridőket akkor várhatjuk tőlük, amikor az előttük levők kiállnak tankolni. Ne feledjük, ők a keményebbik keveréken vannak.

4. kör: Grosjean nyomja Hamiltont, Kobayashi Grosjeant. A Sauber tempója nagyon jó. Vettel előnye 6,8 másodperc.

4. kör: a visszajátszáson látszik, milyen Lotus-Maldonado harc volt. Bár Raikkönen tűnt eleinte győztesnek, végül Grosjean nevetett.

3. kör: a McLarenek gyenge tempót futnak. Ez olyan lesz, mint Bahreinben. Vagyis gyenge.

2. kör: VET-HAM-GRO-KOB-MAL-RAI-HÜL-ALO-DIR-MAS.

2. kör: Maldonado és Raikkönen nagyot csatáznak. A venezuelai sikeresen megvédi a helyét. Vettel előnye 4 másodperc.

2. kör: Kobayashi megelőzi Maldonadot. Negyedik. Grosjean a rajtnál nagyon bátor volt, hogy betette autója orrát a második kanyarban Maldonado mellé. Grosjean máris tapossa Hamiltont hátulról.

1. kör: Webber 17. VETTEL-HAMILTON-GROSJEAN-MALDONADO-KOBAYASHI-RAIKKÖNEN.

RAJT: Grosjean megelőzi Maldonadot. Vettel első, Hamilton második. Kobayashi 5.

RAJT: egy, két, de három kiállást is láthatunk ma. Pereznél egyre tippelünk :-)

RAJT: jöhet a felvezető kör. Annak idején gyakran megtörtént, hogy valaki ott-ott maradt a rajtrácson. Most nem történt ez meg.

RAJT: a valenciai bokszutca a szezon legrövidebbje, ezért egy kerékcsere itt jelenti a legkisebb időveszteséget.

RAJT: a szél pénteken komoly gondokat okozott a kikötői pályán, ma viszont majdnem tökéletes szélcsend van.

RAJT: Schumacher, Perez, Vergne és Webber közepes keveréken indul. Mindenki más lágyon. Mind a négy pilóta taktikai választása érdekes lehet a futamban.

RAJT: az első két körben nem használható a DRS zóna, a KERS viszont igen.

14.56: csak egy DRS zóna van a mai nagydíjon, rögtön a híd után. Ez már a harmadik egymásutáni utcai pálya a szezonban.

14.55: a hőmérséklet a bahreinit is meghaladja.

14.51: 26 fokos levegő, 44 fokos aszfalt. Lotusnak való lehet.

14.46: Maldonadonak 14 perccel a rajt előtt esyébe jutott, hogz pisilnie kell. Nem találja a WC-t.

14.43: Button és Kobayashi is emlékezeteseket előzött tavaly. Valenciában nehéz előzni egyébként.

14.37: érdekesség, hogy a pályarekordot Timo Glock birtokolja még 2009-ből, amikor 1.38.683-at futott egy Toyotával.

14.36: a verseny 57 körös, egy kör az elején akár 1 perc 45 másodpercet is felvehet, a verseny végefele várhatóan az 1.40-et is eléri.

14.33: úgy tűnik, Timo glock gyomorrontás miatt a versenyen sem fog indulni. Tegnap az időmérőn sem hajtott a pályára.

14.33: a pilóták elhagyták a bokszot, húsz percük van a rajtrácsra felérni, közben még beállítások miatt visszahajthatnak a bokszba.

Üdvözlünk az idei Formula 1 szezon nyolcadik nagydíján. Helyszín Valencia, neve Európai Nagydíj.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.