Második verseny: Maláj Nagydíj hétvégén

Egy hét sem telt el az első benyomásokat kiváltó Ausztrál Nagydíj óta, a száguldó cirkusz újabb felvonása következik hétvégén.

A maláj pálya

Malajzia Formula 1 pálya

Malajzia Formula 1 pálya

Herman Tilke, a legismertebb pályatervező műve. 1999-ben rendeztek itt először futamot. Több pilóta is hangoztatja, azért szeretik a pályát, mert nem lapos, hanem emelkedős-lejtős, emellett pedig széles az aszfaltcsík, ami igazából azt jelenti, hogy több helyen is nem egyértelmű az igazán ideális ív, több formában is be lehet egy-egy kanyart venni.

A pályarekord 1:34.223-es idővel a Juan-Pablo Montoya-é, BMW Williams autóval produkálta még 2004-ben.

A pályát 2007-ben újraaszfaltozták, emiatt nem igazán göröngyös. A pálya közepesen veszi igénybe a fékeket, sokszor alulkormányzottság veszélye fordul elő, főleg a gyors kanyarokban. Ez pedig jelentős befolyással bír az egyedi köridőkre.

Maláj tapasztalat

A hat világbajnok versenyzőből öt már nyert is, Michael Schumacher (2000, 2001, 2004), Kimi Raikkönen (2003, 2008) Fernando Alonso (2005, 2007), Sebastian Vettel (2010, 2011) and Jenson Button (2009). Csak Lewis Hamiltonnak hiányzik.

A maláj DRS

Csak egy szárnyitogatós előzési zóna lesz, ellentétben a tavalyi kettővel. A célegyenes előtt lesz a bemérőpont, majd ezt követően a célegyenesben lehet majd a szárnyat aktiválni. Ez azért lehet izgalmas, mert a célegyenes végén egy 200 fok fölötti jobbra hajtűkanyar van, amit rögtön egy másik 150 fokos balrakanyar követ.

A maláj idő

Ez az a pálya, ahol nagyon bő esőzés percek alatt összejöhet, a nedvességtartalom nagyon magas. Ráadásul nagyon meleg van. Ezért a mezőny egyetért abban, hogy most fog igazán megmutatkozni az autók ereje és a kerekek igazis viselkedése egy-egy autón, vagyis most kapunk először igazi röntgenképet az erőviszonyokról.

Például 2001-ben ez történt, nagyon kaotikussá alakult minden két kör alatt.

A verseny mindenképpen izgalmasnak ígérkezik, az eurosport.com szerint több szempontból is izgalmas

A maláj formula 1 játék

Többször versenyeztem számítógépen ezen a pályán. Ez volt az a hely, amin soha tudtam megtalálni az igazán ideális ívet, és mindig nagyon gyengén teljísítettem, miközben más pályákon simán lehetett nyerni.. És, ellentétben az igazi Formula 1-el, nem is volt kitől tanácsot kérjek.

Hétvégi program – romániai idő szerint

Első szabadezdés: péntek 04:00
Második szabadedzés: péntek 08:00
Harmadik szabadedzés: szombat 07:00
Időmérő edzés: szombat 10:00 (ÉLŐ elemzés és kommentek a blogon)
VERSENY: vasárnap 11:00 (ÉLŐ elemzés és kommentek a blogon)


Tags: , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.