ITT AZ UJJAM: elszabadultak az indulatok, és csak ragozódik

Kirobbanni látszik a cirkusz a McLaren és a Red Bull között a vasárnapi Német Nagydíjon történtek kapcsán. Főszerepben Jenson Button, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel vannak. Na meg Christian Horner és Martin Withmarsh csapatfőnökök.

A helyzet nem egyszerű, de érdekes. Íme a történetsor:

A rajtnál Felipe Massa Kimi Raikkönnenbe hajt, letörik az első szárnya, csomó törmelék marad a pályán. A második körben Lewis Hamilton ráhajt a törmelékre, kivágja bal hátsó kerekét, majdnem egy teljes kört kényszerül három keréken megtenni, elmaradása óriási. A második körtől kezdve Fernando Alonsót Sebastian Vettel folyamatosan 1-2 másodperces hátrányból üldözi. Bár Jenson Button hatodik helyről indul, az első bokszkiállásokig felküzdi magát harmadik helyre, és belőhető távolságra kerül az élen haladó Alonsótól és Vetteltől. Lewis Hamilton a 31.  körben cserél gumit és éppen Vettel és Button közé kerül vissza a pályára, egy körös lemaradással. Mivel Hamilton friss gumin nagyon gyors, behozza Vettelt, és – mivel nincs szabály arra, hogy egy körrel lemaradt autó nem szerezheti vissza a körét – DRS-zónában leelőzi a németet, mi több,  Alonsót is gyomrozza, a spanyol pedig a maga módján védi helyét, bár lemaradott támadja. Mindeközben Button a hiányzó néhány másodpercből is behoz Vettelel szemben, majd a 40. körben kiáll. Vettel és Alonso a 41. körben reagál, de Button annyira gyors az első friss gumin megtett körén, hogy ez éppen elég ahhoz, hogy Vetteltől elvegye a második helyet. Ezt követően huszonannyi körön keresztül Alonso, Button és Vettel egymást követik, de nem érik be, majd végül a verseny végefele Button gumijai jobban kopni kezdenek, majd Vettel a 66., utolsó előtti körben Buttont megtámadja, meg is előzi, de a kigyorsításnál elhagyja autójának teljes szélével a pályát. Ezért – bár második helyen végez – Vettelt utólag 20 másodperces büntetéssel sújtják, ami azt jelenti, Vettel csak ötödik helyen végez.

Szakbarbároknak ajánljuk a javítatlan élő szöveges közvetítésünket.

Talán érthető a Red Bull frusztráció. A verseny után mind Christian Horner Red Bull főnök, mind Vettel bírálják Hamiltont, Vettel odáig is eljut, hogy “stupid”-nak nevezi a britet, hiszen szerintünk semmi joga nem volt Hamiltonnak Vettelt lemaradottként a pályán előzgetni. Emiatt Vettel a pálya mocskos részére kényszerült, a gumijai jobban koptak, stb, mondják a világbajnok csapatnál. Ezzel másodperceket vesztett, majd emiatt vesztette el második helyét az utolsó bokszkiállásnál. Emiatt kellett a 66. körben előzésre kényszerülnie a németnek, innen a büntetés, innen az 5. hely.

Hamilton és Vettel itt.

és Button és Vettel itt. A kanyarból való kigyorsításért kapott büntetést Vettel.

Hamilton a maga módján egyébként még a verseny elején panaszkodott, hogy a törmelék miatt biztonsági autót kellett volna a pályára hívni. Azon csodálkozott, hogy csak az ő kereke vágódott ki a törmeléktől.

Kimi Raikkönen, aki dobogót szerzett a Vettel büntetését követően csak az eget áldhatja, hogy Massa első szárnya a rajtnál nem vágta ki bal hátsó gumiját. Ez a rizikó benne volt a dologban.

Az ügy még csak most kezd gyűrűzni, de várhatóan a Magyar Nagydíj felvezetőjében láthatunk majd még epés nyilatkozatokat a csapatok részéről.

Hogy még idegesebb legyen a Red Bull, a technikai feljelentés ügyét a nyomaték körüli motorvariálásokkal még nem zárták le, hétfőn technikai gyűlésen várható döntés a Red Bull sorsáról ebben a kérdésben. A feszült hangulat tehát adott.

Ha nagyon viccesek akarunk lenni, akkor Massa miatt lett Vettel végül ötödik, nem?


Tags: , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.