Hamilton meghódítja Magyarországot

Ehhez nincs sok, mit hozzátenni: Lewis Hamilton domináns formában megnyerte a szombati időmérő edzést a Hungaroringen, elsőként indul a vasárnapi Magyar Nagydíjon és nem látjuk ki és hogyan tudná megfosztani a brit pilótát attól, hogy győzzön vasárnap Mogyoródon.

Hamilton mindhárom edzésszakaszban első volt, dominált, többtizedes különbséget sózott rá minden ellenfelére, és egy de egy pillanatban sem tűnt úgy, hogy bárkinek reális esélye lenni mégcska a közelébe sem jutni.

Az első etapban semmi különöset nem láthatunk, a hat megszokott kieső-előfizető mellett ezúttal Daniel Ricciardo távozott a továbbjutók sorából, bár érdekes volt látni, hogy Sebastian Vettel 17. helyen végzett, igaz, volt ott még három tized vesztenivaló a kiesésig, így nem gondoljuk úgy, hogy a világbajnok igazi veszélyben lett volna. Hogy Hamilton mennyire a helyzet magaslatán volt: az etap legjobb körét a keményebbik keveréken futotta meg, különösebb kínlódás nélkül.

Aztán a Q2-ben minden animálódott, és egyre jobb teljesítményeket láttunk a pilótáktól. Sorozatonsan dőltek az idők, az viszont egyre evidensebbé vált, hogy a Mercedes nem bírja tartani a tempót. Végül minden az utolsó másodpercekben dőlt el, leszámítva azt, hogy ki volt az első. Ismét, Hamilton, semmi meglepetés. Azonban kellemes meglepetés volt látni mindkét Williams pilótát továbbjutni, meghökkentp volt tapasztalni, hogy Webber végül 11. helyen kiesett, és a Force Indiát, a Saubert és a Mercedest is erre a hétvégére többnyire elfelejthettük. Igaz, Hülkenberg továbbjutott ezzel valamennyit megmentve a Force India becsületéből, de szerintünk ez már csak rosszabb lesz a hétvégén.

A Q3-ban az látszott, ami már madjem evidens volt: Hamilton bő 3,5 tizeddel megverte Roman Grosjeant a polért vívott harcban. Na de Roman Grosjeant? És itt érdemes visszatérni kicsit a Q1-re. Ha jobban megfigyelitek, Hamiltonon kívül még két pilóta próbálkozott meg azzal, hogy csak a közepes keverékű gumit használja, és ez a két Lotus pilóta volt. A Q3-ban ennek látszott meg az eredménye. Mind Grosjean, mind Hamilton kétszer futhattak gyors kört az utolsó tíz perc alatt, ez pedig Grosjean esetében lehetővé tette a második helyet, Raikkönen pedig ötödik lett. Bár mi arra tippeltünk, Raikkönen lesz a szombati nap meglepetésembere.

Vettel harmadik helye pedig szintén felér egy meglepetéssel. A semmiből hozott ki a német világbajnok ismét egy mágikus időt, miután a hétvégén a Red Bull inkább kínlódott, mintsem a csúcson levő csapatnak mutatta volna magát. Alonso-Massa 6-7. helye is reális tükröt állít a valóságnak, a Williams 8-9. helye pedig összességében jó eredményt jelent a csapat számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamilton domináns teljesítménye megerősíti azt a valóságot, amit Németországban is láthattunk, ahol a McLaren hirtelen feltörekvő erővé nőtte ki magát. Igaz, hogy Jenson Button teljesítménye nem volt ugyanannyira meggyőző, mint csapttársáé, de azért Button is mindvégig ott volt, erős volt, ezért vasárnap a McLaren konstrüktőri vb-esélyeit igen komoly pontszámmal erősítheti.

Minden más csapat botlott. Közülük azonban a Lotus talán a legkevesebbet. Ha bármi kis esély van arra, hogy vasárnap ne a McLaren nyerjen, akkor az a Lotus részéről érkezhet. Grosjean második és Raikkönen ötödik helyezése csapatszinten a második legjobb teljesítmény a rajtfelállásban. Jó esetben egy izgalmas McLaren-Lotus harcolt láthatunk, ami bokszban és gumikezelésen dőlhet el.

A Red Bull Webber révén botlott (Webber 11. helyről indul), a Ferrari pedig összességében nem mutatkozott versenyképesnek. Éppen ezért a vasárnapi magyar futam a McLaren összetett második helyre való feltörését jelenthetia Lotussal szorosan mögöttük harmadik helyen, a Red Bull teret veszít majd a bajnokságban. Egyéniben Alonso nem fog sokat veszteni előnyéből, sőt, még az is elképzelhető, hogy növelni fogja ezt a második helyezette szemben. De vigyázat Hamiltonra és Raikkönnenre. Ők hátulról most indulhatnak el egy szoros második szezonfélen át tartó üldőzésbe. És a McLaren és a Lotus mutatkoznak a nyári szűnet előtti igazán formában levő csapatoknak.

Apró zárójel: vasárnap a Hungaroringen átmeneti zápor formájában eshet. Akkor pedig utánunk az özönvíz.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.