Jenson Button váratlan dominanciája meghatározza a Belga Nagydíjat

Ha valakiről előzetesen kijelentenénk, egy időmérő alatt három olyan kört fog futni, ami bárki más időjénél jobb lesz, akkor teljesen elszálltnak néznétek minket.

Ma viszont ez történt. Jenson Button úgy foglalhatja el a Belga Nagydíj első rajtkockáját, hogy ezt az időmérő edzés második etapjában futott körrel is, a harmadik etapban futott első körrel is, és a harmadik etap második gyors körével is elérhette volna.

Tulajdonképpen senki nem tudott igazi kihívást jelenteni a brit számára a szombati időmérő edzésen. Aki valamennyire is közel tudott férközni hozzá, az egy ízben Sergio Perez, a végén pedig Kobayashi Kamui és Pastor Maldonado voltak. A Sauber ezzel alátámasztotta azt, hogy a szabadedzéseken elért helyezések nem voltak véletlenek. Bár kétséges, a versenytempójuk milyen lesz, a svájci csapat mindenképpen jó eredmény elé néz. Ami Maldonadót illeti: egyszerűen a venezuelai időnként előszed ilyen időket, ami ismételten azt húzza alá, forrófejűsége mellett nagy tehetség is.

Az időmérő edzés története a következő volt: a Q1-et Maldonado közepes keveréken megnyerte, Button viszont kemény keveréken futott laza második helyet (már akkor sejteni lehetett, mi következik). A mezőny eléggé összevegyült, többen használták a puhább keveréket jelentő közepes gumikat, mások kemény keverékkel futott körökkel is továbbjutottak.

A Q2-ben aztán kezdett minden tisztulni. Button első próbálkozásból futott 1.47.654-et, ez pedig egy annyira meglepően gyors idő volt, hogy a britnek vissza sem kellett jönnie a pályára abban a szakaszban. Raikkönen mindenki mást dominált egészen az utolsó másodpercekig, amikor is Pereznek sikerült 1.48 alá kerülni. Webber, Hamilton még a Top5-ben voltak, Vettel azonban nem tudott 11. helynél jobb időt futni. Maldonado viszont mindössze 12 ezredes különbséggel jutott tovább a Q3-ba.

Aztán a Q3-ban minden végképp letisztult. Button mindkét gyors köre messze vert mindenkit. Raikkönen szintén két mért kört futott, ez azonban csak egy negyedik helyre volt elég. Kobayashi elsőként ment körbe az utolsó hajrában a belga pályán, körideje (1.47.871) azonban már akkor sugallta, ez első soros helyezést jelenthet. Maldonado a semmiből előszedett egy 1.47.893-at, ami meghozta a nem remélt harmadik helyet. Alonso, Webber, Hamilton közepesen teljesítettek az 1.48.3-as idő környékén, Grosjean pedig 1.48.538-at futott.

Visszatekintve a szombati napra, mindenki mást csak a még futottak kategóriába sorolnánk. Közöttük a Lotus és főként Kimi Raikkönen mutatkozott konstansul erős teljesítőnek, viszont a Lotusnál fél másodperc valahol hiányzott. Ismerve viszont, hogy Raikkönen nagyon szereti Spa-ban és azt, hogy a Lotus vasárnap mindig nagyon jól teljesít, Raikkönent Button mellett ugyanolyan esélyes győztesnek látjuk. Azon talán sok múlhat, miként tud a rajtnál vagy utána Kobayashi és Maldonado elé kerülni.

Az ötödik helyezett Sergio Perez mögött az Alonso-Webber-Hamilton hármas következik. Viszont Webber öt helyes büntetéssel indul, így Hamilton és Alonso azok, akik a VB tükrében mindent meg fognak tenni azért, elkapják Raikkönen frakkját. Szerintünk ez lehetetlen lesz. Roman Grosjean közvetlenül mögöttük van, ezért a francia részéről láthatunk talán egy-két látványos előzést is a verseny első köreiben.

Sebastian Vettel elmondása szerint egyszerűen nem volt meg a Red Bull sebessége ahhoz, hogy bekerüljenek a Q3-ba. Vettel kilátásai éppen ezért nagyon borúsak, ha sikerül a Top10 közepére felharcolni magát, az már pozitív eredmény lesz. Felipe Massa szintén a gyenge teljesítők közé sorolható, míg a Mercedes egyszerűen katasztrófális napot tudhat maga mögött.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.