Mire jó egy Belga Nagydíj? Vasárnapi előzetes

Tekintettel arra, hogy a nyári szünet utáni első futam, minden csapat és pilóta arra törekszik, hogy a szezon második felét jó eredménnyel kezdje, ami lendületet ad a hátramaradt nyolc futamra. Egyúttal a hajrába való belezökkenést is jelenti, hiszen röpke három hónap alatt kerül sor kilenc futamra, vagyis erőltetett menetre várhat a száguldó cirkusz.

Belgium azt is meghatározhatja, milyen tendenciákra számíthatunk az egyéni és konstruktőri világbajnokságban. Elég sok a pilóta és csapat, amely Fernando Alonsót és a Red Bull csapatot be akarja hozni, és meg akarja nyerni a VB-t. És – mondhatni – van is erre reális esélyük.

A Belga Nagydíj ennek kontextusában érdekes rajtfelállást hozott, ahol az első három rajtkockában olyan pilóták vannak, akik jelenleg nincsenek közvetlen harcban a VB-elsőségért, bár Jenson Button, a McLaren pilótája nem mondott még le a címről.

A rajtsorrend így néz ki:

BUTTON – KOBAYASHI
RAIKKÖNEN – PEREZ
ALONSO – MALDONADO
HAMILTON – GROSJEAN
DI RESTA – VETTEL
HÜLKENBERG – WEBBER
SCHUMACHER – MASSA
VERGNE – RICCIARDO
SENNA – KOVALAINEN
PETROV – GLOCK
PIC – DE LA ROSA
ROSBERG – KARTHIKEYAN

Jenson Button egyértelműen a győzelmet szeretné ma zászlajára tűzni. Neki is nagyon kellenek a pontok, be akarja hozni az élmezőnyt, mi több, csapata számára óriási segítség lenne a konstruktőri bajnokságban, hiszen a Ferrarival és a Lotussal a McLaren fej fej mellett halad. Button mégis inkább saját magának szeretne győzni.

A két Sauber pilóta az első két sorból indulhat, és náluk egyértelműen nem a rivalizáció, hanem a jó csapatteljesítmény a cél. Mindkét pilóta elmondta, dobogón szeretne állni a nagydíj végén, de a győzelemről egyik sem beszélt egyértelműen. Mi úgy gondoljuk, nem ők a fő esélyesek a győzelemre, de – az idei szezon szeszélyességéből kiindulva – akár még ez sincs kizárva.

Kimi Raikkönen az, aki talán a legkedvezőbb helyzetben van a VB élbolyából. Az Alonsót üldöző mezőny második-ötödik helyezettje között kevesebb mint 10 pont az eltérés, így ezt a sorrendet egy futam is lazán felboríthatja. Raikkönen sokkal jobban szerepelt eddig a hétvégén, mint bármelyik közvetlen ellenfele, és vasárnap arra nyílik lehetősége, hogy még Alonsóval szemben is pontokat dolgozzon le. Ahogy viszont a finnt ismerjük, vasárnap egyértelműen mindaddig a győzelemre fog hajtani, míg bármilyen esélye is van erre. Úgy látjuk, Raikkönen lehet ma Button fő kihívója, és talán az első tíz kör tempója alapján mondhatjuk majd el, sikerülhet-e ez neki.

Fernando Alonso jó szokásához híven pontokat gyűjthet ma. Ő az egyedüli, ai még idén nem nullázott, és ez ebben a szezonban kulcsfontosságú tényező. Ötödik helyről, pontosan Button és Raikkönen mögül indul, egy jó rajttal még összekavarhatja a finn számításait is.

Pastor Maldonado talán ma is kiüt valakit. Alonso, Hamilton, Vettel, Webber, Grosjean, figyelem.

Lewis Hamilton, Mark Webber és Sebastian Vettel behozósdit játszanak majd vasárnap. Hamilton lehet itt a feketebárány, akiről meggyőződésünk, hogy maga is felteteti azt az új hátsó szárnyat, ami hozzájárult Button mínusz tizedeihez a szombati időmérőn. Ezért Hamilton előretörésére is számíthatunk- Számára a piros leplet a pontosan előtte induló Alonso jelenti.

Roman Grosjean-on enyhe nyomás lesz vasárnap, éppen Raikkönen miatt. Egyforma autók, akkor legyen egyforma teljesítmény. Ebből a szempontból jól jönne, ha egy-két régi motorost le tudna győzni vasárnap. Ebből a szempontból Magyarországról megfelelő teljesítménnyel érkezik.

A középmezőny tekintetében nem számítunk különös dolgokra, ha a Sauber kiváló teljesítményét kivesszük innen. A Force India talán pontot szerezhet, de ennél többre nem igazán várunk.

Felipe Massa pedig szedje össze magát. Mi nem látjuk pontszerző helyen a verseny végén.

A versenypálya 7,004 kilométer hosszú (a leghosszabb a versenynaptárban), 44 kört láthatunk majd vasárnap.

 

 

 

 


Tags: , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.