A Red Bullt szombaton senki nem kezdheti ki

(Talán) váratlan módon a Red Bull-Renault csapata mutatkozik a legjobb formában a szingapúri szabadedzéseket követően. Főleg Sebastian Vettel nagyon konstans és gyors szektoridőket futva rávicsorított a mezőnyre. Mindhárom szabadedzést megnyerte, és bár az elsőn Lewis Hamilton nagyon közel volt hozzá (49 ezredes elmaradás), összességében Vettel tulajdonképpen dominál. Hamilton, Alonso, Webber azok, akik időnként valamennyire is megközelítik, de halvány, nagyon halványnak tűnik próbálkozásuk.

A szombati időmérő edzés tükrében így majdnem borítékolni merjük, hogy Vettel indulhat majd első helyről a vasárnapi szingapúri futamon. Legfőbb kihívója Lewis Hamilton, Fernando Alonso is valahol ott kullog, de egy 5-6 tizedes elmaradással nem táplál igazi esélyeket egy első helyről indulásra. Viszont Alonso esetében szerintünk nem is a győzelem a fő cél, hanem sokkal inkább az, hogy minél kevesebb pontot veszítsen ellenfeleivel szemben. Alonso így is már nagyon sokat profitált abból, hogy futamonként más-más a győztes, és közvetlen ellenfeleinek sem folyamatosan konstans a teljesítménye. Így egy esetleges harmadik-negyedik hely tökéletes lenne vb-esélyei számára.

Az edzések szempontjából figyelemre méltó ismét a Force India-Mercedesek teljesítménye, azonban már a két héttel ezelőtt lezajlott Olasz Nagydíjon is látszott, az időmérő-teljesítmény nem feltétlenül mérvadó a vasárnapi verseny szempontjából. És végső soron nemcsak az olasz, hanem még sok más idei futamon is.

Talán kicsit meglepően gyengék a Lotusok, és itt főleg a péndtek délutáni második szabadedzés időit nézzük, ahol meginkább versenykörülményeket teszteltek a pilóták. Raikkönen és az egy versenyes eltiltásából visszaérkező Grosjean csak 12. illetve 10. helyen végeztek, ez nem túl hízelgő a hétvége végkimenetelére nézve.

Az edzések eredményei a verseny tükrében nagyon vegyesek. Egyrészt – ellentétben sok más idei hétvégével – az edzésidők nagyon eltérnek egymástól, és viszonylag nagyon az elmaradások. A harmadik szabadedzésen például az első és tizedik hely között több mint 2 másodperces időeltérés volt úgy, hogy máskor előfordult az is, tizennégy pilóta maradt egy másodpercen belül.

Amint már ez a blog egy hete is megírta, szerintünk a szingapúri hétvégnek pszichológiai fontossága van a csapatok világbajnokságban. A Red Bull már több futam óta messze alulteljesít a McLarenhez képest, előnyük is 29 pontra csökkent, miután 60 fölött is járt. Amennyiben ez a tendencia Szingapúrban is folytatódik, szerintünk a McLaren meg fogja nyerni az idei csapatvilágbajnoki címet. Amennyiben a Red Bull összeszedi magát és egy erős teljesítményt nyújt, úgy véleményünk szerint ők lesznek azok, akik győztesként kerülnek ki ebből az idényből.


Tags: , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.