Vettel-győzelem és Vettel-Alonso VB-harc Szingapúr után. Versenybeszámoló

Két órás maratoni verseny végén Sebastian Vettelt intették le első helyen a Szingapúri Nagydíjon.

A nap nagy vesztese Lewis Hamilton, aki 22 körös vezetés után kellett váltóhiba miatt feladja a versenyt. Az utólagos nyilatkozaokból kiderült, már szombaton látták a csapatnál, gondok vannak a váltóval. Ezt követően a versenyben körről körre romlott a helyzet, a brit először a váltók szervóját, az e-shiftet vesztette el, aztán a 3. sebességét, majd az egészet.

A verseny meglepően komoly ütközés nélkül indult, és büntetéseket sem kellett kanyarlevágás miatt kiosztani. Az élen induló Hamilton, Vettel és Button jól rajtoltak, Pastor Maldonado vesztett két helyet a rajtnál. A középmezőnyben Felipe Massa durrantotta ki kerekét, ezért 24. helyről kellett fokozatosan visszaharcolja magát, egyébként sikeresen.

A szuperlágy gumikon eleinte Hamilton, de aztán Button és Maldonado bizonyultak a leggyorsabbnak. Az első cserére Hamilton előnye 2 másodperc körüli volt, Button mintegy 2 másodpercre utolérte Vettelt, Maldonado pedig szintén kb. 2 másodpercre volt Buttontól, Alonso ötödik helyen kullogott.

Az első cserékre a 10-15. körben került sor. Webber kezdte, Button végezte, illetve az is kiderült, többen (Perez, Hülkenberg) két kiállással szeretnék teljesíteni a versenyt. Hamilton az élen maradt, bár Button 4 körrel Vettel után cserélt, senki nem járt különösen jól, Maldonado tartotta magát negyedik helyen. Alonso néhány kulcsfontosságú előzést ekkor hajtott végre, legyűrve az eltérő taktikán levő Perezt és Hülkenberget. Egy-egy forró helyzetben az előtte levő Maldonadót is megpróbálta megelőzni, de a venezuelai jól védekezett.

Aztán a 22. körben Hamilton autója megadta magát, sebességek nélkül maradt a McLaren. Vettel elmondása szerint Hamilton már két köre olaja vesztett, így nem volt meglepve, hogy az előtte levő brit leállt. Innen kezdve Vettel végérvényesen átvette a kontrollt a versenyben.

Érdekes módon Alonso és Maldonado jobbnak tűntek Vettelnél és Buttonnál a lágy keverékű gumikon. De végül a későbbi események a szokásos logikának bekevertek.

Alonso és Maldonado a 29. körben cseréltek, ekkor még úgy tűnt, Alonsónak harmadszor is ki kell majd állnia, amikkel helyeket vesztettek volna. De a biztonsági autós helyzetek kimenetették (ismét) a spanyolt.

Narain Karthikeyan okozta az első biztonsági  autós helyzetet a 33. kör környékén, amikor is a nagytribün alatti áthajtóalagútba érkezve odaverte jobb hátsó kerekét a betonfalhoz. Az autót nem lehetett eltávolítani, így ami várható volt, bekövetkezett.

Ezalatt többen is cseréltek, gyorsan reagálva az új helyzetre. Majdnem mindenki ekkor bonyolította le a második cseréjét, viszont azok sem nyertek igazán, akik ezen már túl voltak (Alonso és Webber). Viszont ekkor szóltak Maldonadonak is, hogy kiállni kényszerül, a hidraulika megadta magát. Kilencedik ponttalan verseny a dél-amerikainak. És Alonso ezzel dobogós helyre került. És pontosan ezt akarta elérni Szingapúrban.

Az újraindulás izgalmas volt, apró surlódások, majd előzés. Rögtön az első újraindított körben Michael Schumacher egy balesettel tűnt fel, sikerült az első újraindulás után meglovagolnia hátulról a francia Vergnét, repültek az alkatrészek, mindkét pilóta kiesett, és másodszor is behajtott a biztonsági autó. A baleset a 14. kanyarban történt.

Aki még nem volt biztos benne, mi történhet, a második biztonsági autóval megbizonyosodhatott, vagy most cserél, vagy nagyon sokat veszít. Webber, Hülkenberg és Perez így behajtottak, viszont ezzel nagyon sok helyet vesztettek. Webber az egyedüli volt, aki még menteni tudta versenyét, de csak egy 10. hely jött össze.

Az év előzését Felipe Massa szolgálta, aki a második újraindítás után fokozatosan szerzett vissza helyeket szuperlágy gumijain. 9. helyes áldozata Bruno Senna volt, akit a legszűkebb versenyszakaszon hihetetlen bátorsággal, a kanyar előtt majdnem teljesen elvesztve a kontrollt előzött meg. Kétségtelen, az év előzése volt.

Néhány napig még megnézhetitek.

A verseny utolsó szakaszán már mindenki azt nézte, mikor jár le az időhatár, végül 61 helyett 59 kört autóztak a pilóták. Az utolsó körökben Mark Webber próbált még teret nyerni friss szett gumin, miután háromkiállásos taktikája a biztonsági autók miatt nem vált be. Eleinte úgy tűnt, még számíthatunk néhány előzésre. Végül csak incidensek voltak, például a Hülkenberg-Kobayashi-Perez-Webber négyes néhány kanyar alatt két letört első szárnyat és egy kivágott gumit eredményeztek. A Sauber szörnyű versenyt tudhatnak maguk mögött, Hülkenberg a durrdefekttel végképp kiesett a pontokból, Webber viszont végül behajtott 1 pontot.

Vettel jól kezelte az utolsó 15 kört, Button és a McLaren nem voltak igazán versenyképesek a keményebb keveréken, Alonso megfelelő távolságban tartotta az egyébként legjobb teljesítményét nyújtó Paul di Restát.

Kimi Raikkönenről alig írtunk valamit. Nem is nagyon volt mit, végig a Top10 alsó felében autózott, nem tudott igazán versenyképes lenni. Végül a csapattól csapattársára rászólva sikerült hatodik helyre felkeverednie, de az ötödik helyezett Rosberget már nem tudta versenyképesen támadni. Rosberg szintén egy szürke verseny után ötödik helyet szerzett. Felipe Massa végül 8. helyre harcolta fel magát, miután 24. helyen is volt Daniel Ricciardo 9. helye jó eredmény a Toro Rossónak, Webber zárja a pontszerzők listáját egy egyébként ellőtt három kiállásos taktikával.

Említésre méltó Timo Glock és a Marussia teljesítménye. Egy szettel legyúrva a végső 40 kört a németnek sikerült 12. helyen végezni, Hülkenberg, Perez és a gyenge csapatok mezőnye előtt. Ez messze a legjobb idei Marussia eredmény.

Marad még néhány versenybírák által elemzendő kérdés. Webber-Kobayashi előzés, amikor az ausztrál négy kerékkel hagyta el a pályát (szerintünk nem nagyon volt más opciója), és van egy biztonsági autós Button-Vettel incidens is, amikor a brit szinte belement hátulról a németbe. Úgy értesültünk, még zajlik egy kivizsgálás, de nem hisszük, bármi változna.

Fernando Alonso és Sebastian Vettel a nap nyertesei. Vettelnek sikerült 29 pontra csökkenteni hátrányát és visszakerülni második helyre a bajnokságban, míg Alonso vetélytársaiból ismét többen gyengébben teljesítettek mint ő.

2010-ben Vettel 31 pont hátrányt győzött le úgy, hogy akkor is Szingapúrban győzött. Az tény, a bajnokság most inkább egy Alonso-Vettel harcot vetít előre a végére. Ebbe Raikkönen még beleszólhat, de igazából outsider. És annak drukkolhatunk, hogy Hamiltonnak sikerül mégis visszaverekednie magát. A McLarennek megvan a sebessége, de úgy tűnik, a megbízhatósága nem tökéletes.

A csapatversenyről azt írtuk, most Szingapúrban dőlhet el. Be kell ismerjük, a dolog elhúzódik. A McLaren még mindig a leggyorsabb autónak tűnik, ha a megbíhatósági gondokat megoldják, szerintünk ők lesznek a világbajnokok. Kizárólag azon múlik, kiesnek-e a McLaren autók az utolsó hat versenyben, vagy végig pontokat tudnak szerezni.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.