Merre az arra a szezon utolsó negyedében?

Továbbra is hétvégenként változik a helyzet a csapatteljesítményeket illetően. Domináns Mclaren hetek után a Red Bull kerül az élre, a Sauber pedig állandóan fluktuál. A Ferrari bár sokszor gyenge, továbbra sem áll rosszul, öt futam még sok változást hozhat.

328: RED BULL-RENAULT: a VB fele

Az utolsó két hétvégén a Red Bull jelentősen feljavította morálját és valós esélyét mindkét világbajnokság megnyerésére. Vettel mintha visszakapta volna régi eltökéltségét, a Red Bull pedig elkezdett jól működni. Bár Webber eközben kicsit közepes irányba csúszott el, a győzelmek és pontok potyognak a Red Bullnál. Hozzátartozik, a gyenge hétvégeiket is elég jól kezelték. Emlékezzünk vissza, Belgiumban Vettel úgy lett második, hogy a hétvége során jóformán semmit kiemelkedő teljesítmény nem látszott a csapat részéről. Most viszont nyerésre állnak. Ha a McLaren Koreában nem szedi össze magát, akkor reálisan a csapatösszetettben is behozhatatlan előnyre tehetnek szert, ez pedig azt jelenti, a Vettel harmadik sorozat-világbajnoki címére koncentrálhatnak majd.

283: MCLAREN-MERCEDES: a Red Bull fele

Hogy mennyire tört meg a McLaren lendülete Hamilton bejelentett távozása után, nem tudni, de annál professzionálisabbnak tartjuk a csapatot, mintsem hogy ilyesmi kavarna be egy szezon összképébe. A McLaren magát is okolhatja azért, hogy a folytonos üldöző szerepében van. A szezon (ha nem sikeról a végén fordítaniuk) ott csúszott el, hogy pilótáik győzelemsorozatát a másik pilóta kiesése kísérte. Éppen azt az 50-70 pontot vesztették el Németországbanm Belgiumban, Olaszországban, Szingapúrban, ami most kellett volna. Ráadásul Hamiltonnak és Buttonnak is az a 30-40 pont hiányzik az egyéni összetettben. A szezon utolsó negyedére leginkább az lehet a céljuk, hogy mindkét pilótájuk mindig versenyt fejezzen be es pontokat szerezzen. Japán a tökéletes példa: 5 pontot vesztettek a Red Bullal szemben és 4-et szereztek a Ferrarival szemben, miközben 4-5. helyen végeztek. Közepes és mégis taktikailag kielégítő. Ezen felül pedig egy-egy dobogó, futamgyőzelem hozhatja be az elmaradást. Még sok van hátra, a csapatösszetett még nem veszett el számukra. Azt a morális előnyt viszont, ami Szingapúrig megvolt nekik, elvesztették. Egy váltón múlt, mondhatnánk. De ennél azért többről van szó.

263: FERRARI: Alonso fele

Talán a japán hétvégé után juthat még a Ferrari istállónak eszébe, hogy a csapatösszetettre is koncentráljon. Japánban Felipe Massa annyira fontos 18 pontot hozott, amilyenre nem is számítottak a braziltól. Ennek köszönhetően a McLarennel szembeni elmaradásuk mindössze 20 pont, ami sarkítva egy dobogós helyezés pluszba vagy mínuszba. Viszont úgy gondoljuk, a maranellói csapatnál továbbra is leginkább Alonso egyéni címére koncentrálnak, és ha kell ennek oltárán még a csapat összteljesítményét is feláldozzák. A Ferrari nem indul favoritként az idényben, még a Ferrari vezérigazgató di Montezemolo állása is veszélyben volt négy futam után. Alonso sokáig szerencsének tudta be egyéni összetettben betöltött első helyét. A szezon közepén aztán hirtelen élre törtek, sok jó futamuk volt. A lendület valahol a nyári szünetben tört meg, talán a többi csapat fejlesztett jobban. Mindenesetre már több hete elég langyosan teljesítenek, Alonso 4 pontos előnye is inkább konjunktúrának és egyéni brillianciának köszönhető. Volt ez 40 fölött is, ne felejtsük, három héttel ezelőtt

239: LOTUS-RENAULT: egy futamgyőzelem fele

A Lotusnak továbbra is mintha egy futamgyőzelem hiányozna. Bár ők is vesztettek lendületükből Belgium óta, még mindig jól tartják magukat. A nyári szünet utáni érvágás Grosjean idegeinek elpattanása lehet, a francia sokat hibázik, ezért nem szerez pontokat. A Lotus ereje pedig a konstans pontszerzés idén, Raikkönen is ennek köszönhetően harmadik az összetettben. És Raikkönen továbbra is az a pilóta, aki minden futamot befejezett.

136: MERCEDES: 2013 fele. Nem, 2014 fele.

A Mercedes mintha lemondott volna az idei szezonról. Nem mennek a dolgok. Hamilton leszerződtetése pedig egyértelműen a jövőről szól, és nem is a közeliről, hanem inkább valami távolabbiról. Mivel 2014-ben hathengeres motorra vált a száguldó cirkusz, ezért szerintünk Hamilton meggyőzése mögött egy jól haladó, titkon tartott fejlesztés lehet. Hamilton nyilatkozta is, 2013 akkomodáció lesz, semmiképp sem világbajnoki aspiráció. Ezért legalább tudjuk, a Mercedes távol áll attól, hogy ki akarjon szállni a közeljövőben a Forma 1-ből, mi több, Hamilton 2014-2015-ben akar igazán világbajnokságot nyerni.

116: SAUBER-FERRARI: a Mercedes fele

Jó ez a szezonjuk. Bár fiutamonként igen eltérő teljesítményeket tudnak produkálni, összességében idén már négy dobogójuk van, mindkét pilótájuk jó, pontot szerez. Ennek köszönhetően 20 pontra, vagyis ismét sarkítva egy dobogóra maradnak csak el a Marcedestől. Kijelentett céljuk a Mercedest utolérni, Ross Brawn-ék még nem ülhetnek nyugodtan a maguk elrontott szezonjával.

81: FORCE INDIA-MERCEDES: az új pilótafelállás fele

A Force India valahogy sem előre sem hátra nem tud már lépni. A Sauber szerintünk behozhatatlan, a Williams pedig túl gyenge. Ezért ők egy nyugodt utolsó szezonrész elébe nézhetnek, és már többet koncentrálhatnak a 2013-as autóra. Di Resta marad, Hülkenberg sorsa még kérdéses. De ha Massa marad a Ferrarinál, akkor talán Hülkenberg sem megy sehova jövőre.

58: WILLIAMS-RENAULT: a pontok fele

Bár még mindig különösségszámba megy, hogy idén futamgyőzelmük van (a középmezőnyből egyedüliként), mégis alapvetően rossz szezonjuk van. Maldonado Japánban szerzett először pontot a spanyol tavaszi futamgyőzelem óta és Senna sem remekel. Sajnos a Force India is kezd túlságosan messze lenni.

15: TORO ROSSO-FERRARI: új tehetségek fele?

A Toro Rosso talán leggyengébb szezonja az utóbbi években. Ha csak arra emlékezünk vissza, hogy Vettel 2009-ben még Toro Rossóval nyert Monzában, és abban az idényben a Toro Rosso a Red Bull előtt végzett… Szóval silány. Éppen ezért két pilótájuk sorsát is kétségesnek látjuk. Viszont, tekintettel arra, hogy a Red Bull kistestvére, létük jelenleg biztosított.

0: MARUSSIA-COSWORTH: az egek fele

Már csak azért is, hogy ne történjen az utolsó öt futamon lehetőleg semmi. Mert a Caterham előtt vannak összetettben, az az igazság. És ez annak köszönhető, hogy Timo Glock 12. helyen végzett Szingapúrban, és az számít, melyik volt a legmagasabb helyezés egy idény alatt.

0: CATERHAM-RENAULT: egy jó kis tömegbaleset fele

Talán erre van szüksége a Caterhamnek ahhoz, hogy össze tudjanak hozni a szezon vége előtt egy 11. helyet, vagy netán-netán még egy pont is bepottyanjon a tarsolyukba. Pedig az teljesen evidens, hogy minden statisztika szerint jobbak a Marussiánál. De a történelem csak az összetett rangsorra fog emlékezni.

0: HRT-COSWORTH: a szponzorok fele

Hát ez ennyi, az idei szezon. Abban reménykedhetnek, kerül elég szponzor és támogató, hogy jövőre is induljanak. De úgy tűnik, fognak.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.