KOREA: bár pénteken a Red Bull a leggyorsabb, az adatok mögé kell nézni

A pénteki yeongami szabadedzéseken a két Red Bull messze a leggyorsabb köridőket futotta. Vettelnek és Webbernek sikerült 1 perc 39 másodperc alá csúsznia, senki más nem tudta őket ebbe az idősávba követni.

Figyelemre méltó a Ferrari 3. és 6. helyezése, azt jelenti, az olasz istállónál összeszedték magukat, és képesek talán felvenni a versenyt a szárnyaló élcsapattal. Ha pedig arra is odafigyelünk, mit teljesítettek a csapatok a szabadedzésen, amikor veresenykörülményeket szimuláltak, akkor máris változik a képlet.

Mert azért mégis a részinformációk mögé kell nézni. A leggyorsabb köröket a pilóták olyan körülmények között futják, mikor az autóik néhány körre elég üzemanyaggal futnak, a szárnyakat és egyéb apróságokat is a könnyű autóra kalibrálják.

Viszont ugyancsak a pénteki edzéseken (és főleg a délutánin) a pilóták és csapatok versenykörüléményeket is tesztelnek.

Nos, ezek a körülmények kerültek tesztelésre a pénteki második szabadedzés utolsó 20 körében, és a köridők meglepőek: Jenson Button futotta a legjobb köridőket, 1.45 körül autózott, viszont egyszer-kétszer ez alá is becsúszott. Érdekes módon a második leggyorsabb pilóta Felipe Massa volt, aki ráadásul nem szuperlágy, hanem lágy keverékű gumikon autózott az edzés végefele. Alonso szintén gyors volt, viszont a Red Bullok 5-7 tizeddel is elmaradtak.

Mindezek tükrében arra számíthatunk, hogy szombaton az időmérő ezdésen a Red Bullok akár az első két rajthelyezést is ismét megszerzik, viszont a vasárnapi verseny valami teljesen mást hozhat.

A Hamilton-Raikkönenes álmunk viszont nem úgy tűnik, hogy valóra válhat. Egyik pilóta sem ment igazán jó köridőket sem könnyű sem nehéz autóval. Így talán Kora mondattathatja ki végképp a kritikusokkal is, hogy az idei szezon már csak Vettelről és Alonsóról szól. És csapattársaikról, akik éppen most kezdenek felébredni és erős társteljesítményeket nyújtani. Massa és Webber szerepe még kulcsfontosságú lehet az utolsó öt futamon.


A hozzászólások le vannak zárva.