KOREA: Webber fittyet hányt a rangsoroknak és első helyről indul

Mark Webber idei első pályán megszerzett első rajtkockájából indulhat a yeongami Koreai Nagydíjon, miután a szombati időmérő edzésen a leggyorsabb, 1.37.242-es köridőt futtotta a kvalifikáció utolsó másodperceiben. A Korai Nagydíj egyben sorozatban a második teljes Red Bull Renault első sor helyszíne is, hiszen Sebastian Vettel neve mellett a második legjobb időt láthatjuk a végső tabellán.

Az időmérő edzés nem hozott különös meglepetéseket, az idei gyakorlat és a péntek-szombati szabadedzéseken történtek alapján mindössze Jenson Button helyezése enyhén furcsa, mivel nem sikerült az időmérő második szakazának végén 11. időnél jobbat futnia. A brit utolsó mért körén elfékezte magát, majd a kör utolsó szektorán lengetett sárga zászlók miatt is lassítani kellett.

Enyhén furcsa volt azonban a gumik használata. A koreai időmérőn különlegesen sok futott kört láthattunk majdnem minden pilótánál. A Q1-ben a szokásos gyakorlathoz híven a legtöbb pilóta először a hétvége keményebbik szett gumikon futottak, amely ezúttal a lágy keverék, majd a szakasz végéhez közeledve egyre többen tettek fel szuperlágy gumikat is. Annyira sokan, hogy a Q1-et csak Vettel, Webber, Rosberg, Hamilton, Button, Massa és Raikkönen úszták meg szuperlágy gumik használata nélkül. Lewis Hamilton körül emiatt nagyon megszorult a hurok, végül azért nem esett ki 18. helyen már a Q1-ben, mert Bruno Senna elrontotta utolsó mért körét, ezért ő lett a gyenge pilóták mellett az egyedüli kieső (amúgy Pterov megverte Kovalainent a Caterham belső csatájában, a fiatal francia Pic pedig megverte Glockot). Érdekes volt még Fernando Alonso teljesítménye, aki szuperlágyon is csak 16. legjobb időt tudott futni. Rossznak ígérkezett a nap a spanyol világbajnoknak.

Aztán A Q2-ben minden fordult. Majdnem minden, ugyanis – akárcsak a Q1-ben, Vettel mindenkinél gyorsabb időt futott, és lazán túljutott a Q3-ba. Viszont ugyanaz a Fernando Alonso használt szuperlágy gumikon (azokon, amiket a Q1-ben kicsit már berodált) Vetteltől mindössze két tizeddel elmaradva szintén bekúszott az 1.38 alatti sávba. Alonso végül még egyszer pályára ment az etap végén, hogy biztos ovábbjusson, de erre nem is igazán volt szükség. A kieső idő végül 1.38.436 volt, Button 5 ezreddel gyengébb idővel esett ki, Perez pedig szintén mindössze 24 ezredre maradt el, az mezőny tehát ismét szoros volt. Hülkenberg a Buttonnál jobb köridejével be tudott jutni. Viszont jóformán mindenkinek csak egy szett friss gumija maradt. Egyedül Vettel várhatta két szettel az utolsó szakaszt.

A Q3, bár csak 10 perc hosszúságú, ezúttal szokatlanul mozgalmassá vált. Minden pilóta kétszer próbálkozott, ez pedig beigazolta azt, hogy a szuperlágy keverék nem feltétlenül csag egy gyors körön tudott legjobbat teljesíteni, hanem két nekifutásra is alkalmas volt. Ezért mindenki a pályára szaladt, és a két nagy hajrá hihetetlenül izgalmassá vált. Első nekifutásra Vettel tarolt leginkább, máris 3,5 tizedett tett önmaga és a második helyen álló Alonso közé, Webber harmadik, Massa meg negyedik helyen volt.

De az edzés utolsó másodperceiben, a végső hajrában (amikor tippünk szerint már mindenki vadiúj szuperlágyon volt) az idők esni kezdtek. Webber 1.37.242 égből jött villámcsapás volt, Vettelt 74 ezreddel megelőzve. Webber egyik szektoron sem volt leggyorsabb, de konszisztenciája hozta meg ezt a köridőt. Aztán hirtelen Hamilton is beesett egy 1.37.469-cel a harmadik helyre, Alonso csak egy tizedet tudott javítani 1.37.534-re, Raikkönen szintén utolsó pillanatban 1.37.625-tel felkerült ötödik helyre. Mindenki Vettelt várta, aki viszont nem tudott javítani, 1.37.316-tal második maradt. Utólag a német arra panaszkodott, gyors körének kezdetén Massa blokkolta, de hát Massa is akkor kezdte gyors körét, így büntetésről szó sem lehet.

Ebben a rajtfelállási kontextusban vasárnap izgalmas rajtra és versenyre számíthatunk. Már csak azért is gondoljuk ezt, mert pénteken délután a versenykörülmények szimulálása idején Button, Massa és Alonso bizonyultak a leggyorsabb körözőknek, vagyis a Red Bull dominancia közel sem volt olyan erős, mint egy körön. Kicsit olyan lehet ez, mint a tavalyi szezon, amikor a Red Bull rendszeresen dominált szombaton, vasárnap azonban több esetben is a különbségek eltűntek. Száraz verseny várható, a gumikat egyébként nem kímélő yeongami pálya még meglepetésekkel szolgálhat. Hamilton vagy Raikkönen esetleg győzelme még magasba repítheti az izgalmakat és a kétpolúsú egyéni VB-harcból többszereplős játszmát varázsolhat.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.