KOREA: Sebastian Vettel győzelme a bajnokság vezetését jelenti

Sebastian Vettel zsinórban harmadik nagydíját nyerte meg a yeongami Koreai Nagydíjon és ezzel 6 ponttal átvette a vezetést a 2012-es szezon egyéni összetett rangsoráéban. A németet Mark Webber és Fernando Alonso kísérték a pódiumra, Felipe Massa negyedik helyen végzett, Kimi Raikkönen ötödik, míg a McLaren Mercedes szörnyű versenyt zárt, mindössze egy pontot begyűjtve.

Eredetileg nagyon izgalmasnak tűnő verseny elé néztünk Koreában, de végül egy, inkább csak számok mögött rejlő izgalmakat takaró versenyt láthattunk, ami az átlagnéző számára nem volt vonzó.

Jenson Button (és utülag kiderült, Kobayashi Kamui) versenye már az első körben megoldódott egy harmadik kanyarban történt incidensben. Kobayashit meg is büntették érte, de végül.

Fernando Alonsónak sikerült a negyedik kanyarig megelőznie Lewis Hamiltont. Utólag kiderült, ez amúgy is megtörtént volna, hiszen Hamilton végig szenvedett minden típusú keverékén. Az első három pilóta sorrendje ezzel meg is oldódott, bár közel sem volt ennyire könnyű a történet.

Massának sikerült megelőznie Raikkönent a rajtnál, ami fontosnak bizonyult utólag. Hamilton megelőzése akkorra maradt, amikor a brit köridői kezdtek drasztikusan romlani. Massa a verseny második és harmadik részében igen gyors köröket hozott össze, és ha hagyták volna versenyezni, valószínűleg Alonsót, vagz akár Mark Webbert is utolérhette volna. Végül a csapatutasítások szóltak közbe, Massa így negyedik helyen maradt.

Az utolsó körök nagy kérdése az volt, hogy kinek fogy el hamarabb a gumija, és ennek tükrében Alonso utol tudja-e még érni a mintegy 4 másodpercre levő Webbert. Bár mindenki mindent feltekert az autóján az utolsó nyolc körre, érdemleges változás nem történt.

Kimi Raikkönen versenye a Hamiltonos csihipuhit leszámítva unalmas volt. A Lotus nem érte fel a Red Bull és Ferrari tempóját, ötödik lett, mert más nem is lehetett.

A versenyben végül elég fontos szerepet töltöttek be a gumik, és főként ezek kopása okozott aggodalmat sok csapatnál. A Red Bullnál sok rádióüyenetet hallhattunk, de végül minden rendben ment.

Az utolsó körökben a tizedik helyről támadni kényszerülő Hamilton az egyik kanyarból kivezető rázókőre helyezett szőnyegdarabot is felszedte, így az utolsó körben végül védekeznie kellett a szintén támadó Perezzel szemben.

A verseny végén nyilatkozó brittől tudtuk meg, hogy a problémát tulajdonképpen egy eltört hátsó felfüggesztés okozta. Így a tizedik hely érthető.

A konstruktőrök bajnokságában a Red Bull szerintünk végképp elszabadult, valószínűleg bajnok lesz. A Ferrari utolérte és meg is előzte a McLarent, a Lotus pedig enyhén lemaradt a negyedik helyen. A harc így inkább a második helyért zajlik.

Viszont szintén Hamiltonnak és Raikkönennek köszönhető a verseny talán legszebb harca, amely mintegy négy körön keresztül tartott. A két világbajnok, akárcsak Japánban, ismét bemutatták, hogy kelle felelősen, profi módon pályán versenyezni. Le a kalappal.

Roman Grosjean kimondottan óvatos volt az egész verseny ideje alatt, bár voltak forróbb helyzetei. Végül sikerült 7. helyen végeznie, bár jóformán a teljes versenyen keresztül Nico Hülkenberggel kellett így vagy úgy harcoljon. A rajtnál Hülkenberg átugrotta őt, majd folyamatosan egymást üldözték. Az utolsó bokszkiállásnál Grosjean végül meg tudta előzni a németet. De aztán mindketten a lassú Hamiltont érték utol. És miközben Grosjean próbált előzni, Hülkenberg kihasználta Grosjean figyelmetlenségét és azt, hogy Hamilton két pilótával szemben nem tudott védekezni, és végérvényesen visszaszerezte a hatodik helyet.

A többiekről dióhéjban: a Toro Rosso két pilótája pontot szerzett, ezzel ráverve a Williamsra és Sauberre. Talán az idej évad legjobb versenye számukra. A Saubernek nem ment, Perez csak a verseny elején volt versenyképes. A Mercedes is gyenge volt, Schumacher csak 12. helyen végyett. A Williams sem volt sehol. A gyengék kategóriájában Petrov megverte Kovalainent, Glock Pic-et, Caterham a Marussiáét. Petrov és a középmezőny utolsója, Senna között a verseny végén 69 másodperc különbség volt.

A koreai pálya három egymást követő egyenes szakaszt is magába foglaló architektúrája arra jó volt, hogy sok előzési próbálkozást lássunk. Sikereseket is.

Az egyéni bajnokságban Vettel átvette a vezetést, de a 6 pont még mindig csak egy első versus második helyről szól. A németnek azonban most úgy tűnik, pszicológiai előnye van, hiszen ő az egyedüli, aki egymásutáni futamokat tudott idén nyerni. Ráadásul a technikai csomag, amit hajthat, mostanra igen jól működik.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.