INDIA: egyelőre nem kell az üzletbe menni Red Bullért

Fölényes előnnyel készülnek a Red Bull csapatnál a hétvége indiai hajrára. Mind az első, mind a második szabadedzésen az osztrák csapat pilótái z élen végeztek, és ezzel (ismét) fő esélyesek egy idei futam megnyerésére.

Ez a felvezető egy 2011-re jellemző kontextusban abszolút nem lett volna meglepő, viszont az idei szezonban, amelynek első öt futamán öt különböző csapat diadalmaskodott, a pilótáknál pedig nyolc hétvégére volt szükség ahhoz, hogy valaki duplázzon, a Red Bull szezonvégi fölénye mégis meglepő.

Az osztrák csapat mintha pszichológiailag Hamilton McLarenjének szingapúri meghibásodása pillanatában vette volna át a dominálást, egyéni és csapatvilágbajnokságot is. Vettel akkor megelőzte Hamiltont, azóta pedig senki a nyomába sem ért. Szingapúrban Vettel, Japánban nagyon Vettel, Koreában pedig szintén nagyon Vettel nyert. Ráadásul közben Webber is helyrepattant, és ismét az élen kezdett szerepelni.

Ez az európai középszezon utáni fölény ritka egy-egy szezonban. Rendszerint a csapatok év végére már nem tartogatnak fejlesztések. Azonban az idei szezon annyira kiszámíthatatlan volt, hogy a csapatok a fejlesztési harcban nem engedtek, újabb és újabb alkatrészeket dobtak be.

A második, referenciaértékű szabadedzésen Vettel 1.26.221-es időt futott, őt Webber 1.26.339-es mért körrel követett. A harmadik Fernando Alonso 1.26.820-as legjobb időt tudott csak futni, ami él másodperccel gyengébb, mint közvetlen VB-ellenfele.

Ekkora különbség ritka az első szabadedzésen, ez még jobban alátámasztja a Red Bull fölényét. Vettel ráadásul egyedül az első szektorban nem volt a leggyorsabb, itt Nico Hülkenberg verte néhány ezreddel. Az igazi különbségeket viszont a második és harmadik szektorban tette a német ellenfeleire.

Az első szabadedzésen még Jenson Button rúgott labdába, második helyen végezve, délután pedig Rosberg 4., Raikkönen 5., Hamilton pedig hatodik helyen végzett. Mindhárman több mint 8 tized hátránnyal.

Szombatra tehát a labda igen magasra dobódott fel. A pilótáknak és csapatoknak véleményünk szerint akár le is lehet mondani az első sorról, bármilyen, harmadik helynél jobb eredmény valósi sikerként könyvelhető el.

Viszont az is tény, ha a Red Bull ismét egész hétvégén hozza jó formáját, akkor szerintünk az általunk már virtuálisan nekik ítélt konstruktőri világbajnokság mellé lassan az egyénit is behúzhatják.


Tags: , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.