India, a mezőny, a gumikerék és a visszavágás

Gyors futam előtt állunk Indiában. A 235-ös átlagsebességű verseny fárasztó lesz a technikára, gumikra nézve egyaránt. A Buddh International báránybőrbe bújt farkas, a kevés kanyarja, széles pályaívje mögött apró csapdák állnak, ami miatt gyakran láthatunk pálya mellett pilótákat.

A Red Bull odavissza mindenkit odavág

Már a negyedik versenyhétvége, amikor látszólag mindent dominálnak. Valahogy így kellene egy világbajnok-aspiráns csapatnak egy szezont kezdenie. Szerencséjükre kétharmad szezonon át senki nem tudta meghatározó módon összeszedni magát, a McLaren-t pedig pech és technika botlasztotta meg. Már írtuk, a Red Bull akkor vette át az ostort, amikor Hamilton lerobbant Szingapúrban, és Vettel elhaladt mellette. Na, fiksz abban a pillanatban.

A Pirelli visszavág

Kiszámíthatatlanságával. Már rég nem volt olyan hétvége, amikor a pilóták még szombat délután is arról nyilatkoztak volna, a gumik viselkedése eléggé kiszámíthatatlan. Többen is a lágy keverék viselkedésére panaszkodtak, amely még egy-két körön is kiszámíthatatlanul viselkedett. Ha néhány körön kiszámíthatatlan, hogyan lehet ez majd tíz körön túl?

Koreában is az hangzott el, hogy akár egy kiállással is teljesíteni lehet a versenyt. Aztán dehony. Ez az elmélet addig állt, míg a csapatok verseny közben már azon gondolkodtak, kettő vagy három lehet a nyerő taktika. A Red Bull csapat berkeiben az utolsó körökben már pánikhangulat uralkodott, mivel attól féltek, Vettel vagy Webber autóján a jobb első abroncs megadja magát, és a tökéletes hétvége szertefoszlik.

India valahogy ugyaníy van ezzel. Többen egy kiállásról beszélnek, de ez majd vasárnap dől el.

A McLaren visszavág?

A Red Bull a fő esélyes, ehhez semmi kétség nem fér. A McLaren viszont úgy tűnik, össze tudta szedni magát, és talán megszüntetheti Szingapúrtól zajló pechsorozatát. Közvetlenül a Red Bullok mögül indulnak, ráadásul pénteken gyors versenytempót mutattak. A kulcskérdés visszakanyarodik a gumikhoz: ki tudja jobban kezelni abroncsait hosszú távon. Az tény, Button áll a legjobban friss szett gumikkal, ugyanis annyira furcsán kellett edzését alakítania szombaton, hogy egy etapban csak egy szettet volt ideje elhasználni.

Alonso

Kényes helyzetben van. Bár a Ferrari is javulni látszott, a rajton négy hellyel indul közvetlen vetélytársa mögül. Nyilatkozta is, célja a McLareneket átugorni. Csak szerintünk ez lehetetlen lesz. Alonso igazából egy dologban bízhat: a McLaren valahogy le tudja gyúrni Vettelt. Ha Vettel nem tud sima versenyt futni az élen, bármikor adódhat egy kis koccanás, incidens, visszatérhet az izgalom és a para a Red Bull berkeibe is. Alonso pedig vén rókaként lecsaphat áldozatára. Azonban sokminden össze kell játsszon. Massa viszont megint jót alakíthat, nincs rajta nyomás, friss szerződése van 2013-ra is. Ha hagyják megelőzni Alonsót, még megkavarhatja az élen levőket. Massa egyértelmű felfele ívelő pályán van. Japánban váratlan második lett, Koreában pedig vissza kellett fogja magát Alonso mögött. Remek.

Raikkönen

Uncsi versenye lesz. Ha semmi különös nem történik, akkor az elől levőket nem látjuk, hogy tudná befogni. A Lotus nem meggyőző.


A hozzászólások le vannak zárva.