India újabb Vettel fölényt hozott, de…

Az indiai közönség igen kellemes tömeghangulatot kevert össze a vasárnapi, idei 17., Indiai Nagydíjra.

Tény: Sebastian Vettel több mint 2oo kör óta vezeti a mezőnyt körről körre. Azóta vezeti, amióta Lewis Hamilton Szingapúrban lerobbant. Ma, Indiában is rajt-cél győzelmet aratott, és egy pillanatig sem kellett veszélyben érezzel elsőségét ezen a nagydíjon.

De: az is tény, Indiában Fernando Alonsónak megvolt a tempója, agresszív volt, és megmutatta, mindent megtesz, hogy végül ő legyen az idei világbajnok.

Viszont a kezdeti Vettel-Webber-Hamilton-Button-Alonso-Massa-Raikkönen rajtsorrendhez mérten a végeredmény Vettel-Alonso-Webber.Hamilton-Button-Massa-Raikkönen lett. Ugye látható a különbség? Ez volt a mai Fernando Alonso, aki ezzel minimálisra csökkentette veszteségét Vettellel szemben.

A rajt legfontosabb eseménye az volt, hogy Button és néhány kanyar után Alonso is megelőzte Lewis Hamiltont. A rajt utáni egyeneseken Button, Alonso és Hamilton remek és incidensmentes harcot vívtak, melyből előbb Button került ki jól, majd végül Alonso mindkét McLarent megelőzte. Ez a spanyol számára kritikusan fontos lépés volt. A spanyol a verseny kétharmadában a Red Bullokra és önmagára koncentrálhatott.

A verseny összességében unalmas volt azt a tényt leszámítva, hogy a pálya vonulata megengedte, hogy több kettes és hármas csata alakuljon ki a DRS-zónában. Az indiai előzési zóna nagyon hatékonyan működött.

Mindenki egy kiállásos taktikát választott, a gumik egyszerűen nem akartak Indiában fogyni. A legtöbb pilóta a 28-32. körökben cserélt úgy, hogy a verseny 6o körös volt. Grosjean volt a pontszerzők közül az egyedüli eltérő taktikás, ő kemény keveréken kezdett, majd lágyon végzett. Sikerült is Jenson Button baját meggyűjtenie ez utóbbi kiállása után, amikor a francia mögé került vissza, de a hetes sebesség beállításának taktikai tévedése miatt – nem tudott előzni, még DRS-zónában is.

De Alonso és a Ferrari összeszedték magukat. Alonsónak sikerült Mark Webbert pályán megelőznie. Ezzel együtt ismét kiderült, a Red Bullnak igazából jelenleg egy gyenge pontja van: a KERS-rendszere. Webber talán ezen vesztette el a második helyet.

Lewis Hamilton lágy keveréken nem volt annyira jó, de a McLaren (még Button is) a kemény keveréken tarolt. A verseny második felében a McLarenek 4. és 5. helyen csak távolságokat csökkentettek. Viszont ez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy az utolsó két körben Hamilton megpróbálja a döntő mozdulatot megtenni a közben utolért Webber mögött.

Nem került sokszor szóba, de az autóbeállítások egyik kulcskérédse az volt, mennyire “hosszúra” volt a 7-es sebesség beállítva. A Williams és a Ferrari voltak a két csapat, akik hosszúra eresztették. Ez azt jelentette, hogy DRS-távon az autó hetesben nem jutott el a maximális fordulatszámig. A Williamsok legalább nyolc-kilencet előztek, Alonso pedig hármat: Hamiltont, Buttont és Webbert. Tiszta?

Ezzel szemben Raikkönen nem tudta egy egész versenyen keresztül megelőzni Massát a hatodik helyen. Grosjean nem tudta átugrani a verseny végén Hülkenberget.

Végül mindenki gyors körökön zárt, Vettel megfutotta a verseny leggyorsabb körét a legvégén, de Alonso is, majd utánuk Button is. A DHL Fastest Lap versenyben a pont a Buttoné.

Említésre méltó Hülkenberg teljesítménye is. A Force India hazai pályán 12. helyről indulva végül nyolcadik lett, ami zseniális teljesítmény. Bruno Senna a másik performer volt. Sikerült a Williamsot végül pontszerző helyre behoznia.

Kieső pilótát keveset láthattunk. Perez durrdefektje tette tönkre a mexikói versenyét. Schumacher még a rajtnál szintén durrdefektet kapott, majd később sem teljesített jól, kiállt, míg de la Rosa első fékjei mondták fel a szolgálatot.

Ma Fernando Alonso és a Ferrari megmutatta, képesek legalább harcolni az egyéni VB-címért. Még messze vannak Vettel utolérésétől, de az utolsó három futam még hozhat meglepetéseket. Alonso hátránya 13 pont, ami a jelenlegi Red Bull dominancia mellett tulajdonképpen elenyésző.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.