Abu Dhabiban járt le a Red Bull fölénye, Hamilton indul az élről

Megfordulni látszik a szerencse a Formula 1 mezőnyben. Négy domináns Red Bull hétvége után a McLaren visszavette a gyeplőt, azonban ez már túl késő ahhoz, hogy egyéni vagy csapatvilágbajnoki c0mre törjön.

Lewis Hamilton vettelszerű dominanciával nyerte meg az időmérő edzést, mindhárom etapban messze gyorsabb volt, mint bármelyik vetélytársa. A világbajnoksági harc azonban kicsit összerázódott, miután Sebastian Vettel harmadik, Fernando Alonso pedig hetedik helyen végzett. Ráadásul a német autója technikai okokból leállt az utolsó levezető körön, így büntetésveszély lebeg a pilóta és csapata fölött.

Az első szabadedzésben sok meglepetés nem történt. A legtöbben először közepes keverékű gumikon próbáltak jó időt futni, sok esetben több kör is letelt, míg a legjobb idők megszülettek. A kiesés tekintetében nem voltak meglepetések, a három gyenge csapat pilótái mellett Jean-Eric Vergne esett ki. Érdemes kiemelni, hogy Charles Pic nemcsak marussiás csapattársát, hanem Vitaly Petrovot is lepipálva 20. helyet hozott össze. És érdekes volt, hogy rosberg lágy keveréken második időt tudott futni.

A második szabadedzésben élesebbre fordult a helyzet. Mindenekelőtt négy pilótának sikerült úgy továbbjutnia, hogy két szett friss gumi maradt az utolsó nekifutásra, ezek Hamilton, Vettel, Webber és Alonso voltak. A Q1-es teljesítmény alapján már azt saccoltuk, a négy nagy csapat pilótáin k0vül Rosberg és Maldonado ugorhatnak be a Q3-as végső csatába. Rosbergtől nem vártunk nagy eredményt, de a Q1 végén annyira jó kört futott lágy szett gumin, hogy meggondoltuk magunk. És valóban, Rosberg másodszor is mgismételte a teljes0tményt, 1.41,6-ot futott, a Q1-es 1.41,9 után.

Alonso elmondása szerint nem is volt több a Ferrariban. A Q2-ben 1.41,5-öt, a Q3-ban pedig kétszer is 1.41,5-öt futott a spanyol. Ennyi.

Ezzel szemben Lewis Hamilton már a Q1-ben az 1.41-es bűvös határ alá került. És bár a hétvége eddigi részében a McLaren nem volt csúcson az arab naplemente után (az időmérő lezajlása alatt ment le a nap, ettől sajátos Abu Dhabi), ezúttal látszott, Hamilton ezen a problémán már túljutott. Button viszont nem, alig jutott tovább 9. helyen.

A Red Bullok próbáltak Hamilton tempóját követni, a második-harmadik helyet tudták összehozni, de ennél több már ekkor sem volt a Red Bullokban. A Lotus átlagnál jobban szerepelt már ekkor is.

A Q3-ban aztán mindenki maximumra tekert. Hamiltopn kapásból olyan időt futott 1.40,630, ami már szakkomentátorok szerint már elég volt a pole pozícióra. És valóban, Hamilton a második próbálkozásán már vissza is vehetett, senki nem tudta legyőzni. Mark Webbernek sikerül legyőznie csapattársát, mintegy tizeddel volt végig jobb nála. Maldonado hirtelen előszedett egy zseniális kört, negyedik helyre felugorva. Jenson Button csapattársához mértne gyenge hatodik helyet hozott össze, míg a konstans, de majdnem sosem kiemelkedő teljesítményének jegyében Raikkönen ötödik lett. Ami a Lotus idei teljesytményéhez mérten inkább jó, mint nem.

Rosberg tovább fejlődött. A Q3-ban egy 1.41,603-at hozott össze, ezzel egy váratlan nyolcadik helyről indulhat. Rosberg egyébként egyedüli próbálkozását (nem volt több friss gumija) a Q3 elején hajtotta végre, szerintünk ezzel nyert 1-2 helyet.

A kvázi sokk viszont az időmérő leintése után történt, és továbbra is fokozott figyelmet vonz Abu Dhabiba. Sebastian Vettelnek a levezető körben szólt be a csapata, hogy azonnal állítsák le az autóját. Na most ha valaki nem tud visszamenni a bokszba, akkor az kérdéseket vet fel.

Egyelőre nem tudni, mi a probléma. Ha Vettel túl kevés üzemanyaggal maradt, akkor – akárcsak Hamilton Barcelonában – utolsó helyről fog kelleni induljon, amitől Alonsóék szívdobogása tud majd maximumra ugrani. Ha motorhiba, és motrot kell cserélni, akkor nem tudjuk pontosan, mi az eljárás, de néhány helyes büntetésről lehet szó, vagyis Vettel Alonso mögé kerülhet a rajton.

Abu Dhabi pedig nem arról híres, hogy előzni lehet. Alonso 2010-ben úgy vesztette el a VB-t, hogy nem tudta az akkor Reanult-os Vitaly Petrovot megelőzni.

Úgyhogy a mostani elemzés megírása után további meglepetéseket okozhat az az időmérő edzés, és vasárnap már reális helyzetre ébredhetünk.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.