Vettel már világbajnok lehet vasárnap Austinban

Vettel első helyről rajtol, de Hamilton vagy Raikkönen tolhatják ki a VB-harcot az utolsó futamig. Alonso viszont nem nagyon rúg labdába Austinban, csak 8. helyről indul vasárnap.

Nagyon furcsa és egyedi időmérőt láthattunk szombaton Austinban. Ennyi kört egy szombat délutánon nem is nagyon futottak idén a pilóták. Ha összehasonlítanánk az előző időmérők tabelláit, garantáltan erre a következtetésre jutnánk. Ennek oka abban keresendő, hogy a Pirelli gumiszállító, félve attól, hogy puhább keverékek nem bírnák a zsírúj aszfalton, a közepes és kemény keveréket vittel el az Egyesült Államokba. Kiderült, mellélőtt, és emiatt a pilótáknak jónéhány kör kell, hogy egy szett gumit optimálisa állapotba hozzák fel. Sebastian Vettel ma 20 kört futott három szett gumival.

A Q1 első perceiben amikor Grosjean és Raikkönen máris a közepes keverékkel hajtottak a pályára, senki nem gondolta volna, hogy végül 4. és 5. helyen fognak végezni. A Lotusosok azonban már akkor tudták, nincs is szükség a Q3-ban két új szett puhább keverékű gumira, és ugyanez lesz a Q2-benm is, úgyhogy nehéy muníciót dobtak be. A Ferrari, McLaren és Red Bull autók kemény keveréken köröztek, ennek végeredménye csak az, hogy holnapra maradt egy vadiúj szett gumijuk. Amivel nincs mit kezdjenek, mert holnap várhatóan egy kerékcserés futam lesz, és a már használt szettel kell induljanak.

A Q1 végén a szokásos hat pilótán kívül ezúttal Daniel Ricciardo esett ki, ami nem tudott normális kört összehozni. Talán érdekes, hogz sikerült a két Marussia pilótának a Caterhamek előtt végezni. Bármennyire banálinak tűnhet, a két csapat azért harcol, hogy ki legyen a 10. helyezett csapat év végén. Ez a hely annyi pénzt jelent, amennyiért meg tudnak engedni maguknak egy olyan pilótát, aki nem szponzorral, “bőrönddel” érkezik az F1-be. Ilyen Kovalainen is, Glock is.

A Q1-ben viszont látszott, Vettel, Hamilton és Webber más ligában fociznak. Hamilton elmaradása 5 tized volt.

Általában a Q2 kezdi hozni az igazán komoly időket. De ezúttal nem éppen potyogtak. Ismét az történt, mint a Q1-ben. A pilóták egyszer hajtottak pályára és nagyon sokat köröztek. Vettel az 5. körben futott egy igazán menő kört, Hamilton pedig néhány perccel a vége előtt már visszahúzott a bokszba. Egy másodperces hátrány.

Vergnének, a két Saubernek és Rosbergnek vévig a Q2 során esélye sem volt labdába rúgni. Button technikai meghibásodásával, és di Resta viszonylag korai bokszba hajtásával csak az a kérdés maradt, Senna vagy Raikkönen lesz a vonal fölött, illetve alatt. A finnek sikerült, és ez utólag nagyon fontosnak bizonyult. Schumacher is kisebb meglepetést okozott, 8. helyen került be a Q3-ba, még nagyobb meglepetésre adva lehetőséget.

Jenson Button 12. helye technikai gondnak kösyönhető, a brit gázpedálja romlott el, és az addig megfutott idő nem volt elég a továbbjutáshoz.

A Q3 talán az idei legfurcsább volt.

Massa az edzés után elmondta, több is lett volna a kocsiban, ha még van 5 percük körözni, hogy a kerekeket optimális működési szintre hozzák. Massa valóban harmadik volt a Q2 végén, négy tizeddel futott jobb időt abban az etapban. Massa viszont jobbnak bizonyult, mint csapattársa, olyan helyzet, amit nem gondoltunk, hogy elő fog idén fordulni.

Grosjean jobb volt csapattársánál, ami idén sokszor előfordult, de 5 helyes büntetése miatt végül csak 9. helyről indul.

Baj van a rajtnál a bal, kevésbé használt oldallal. Mivel új a pálya, az aszfalt nagyon mocskos. A pilóták és csapatok szerint rosszabb onnan indulni, mint nedves pályán. Így Grosjean büntetése után Hamilton, Raikkönen, Massa és Alonso is több helyet vesztenek a rajtnál.

Sebastian Vettel tehát első helyről indul, Hamilton teljesítménye váratlanul jó. Raikkönen örülhet a pálya tiszta oldaláról való indulásáért. Áhh, Grosjeant megbüntették, Raikkönen rossz oldalról indul. Schumacher 5. helyről indulhat, ő örülhet. Alonso viszont végül csak 8. helyről indul, a nem tapadó oldalon. Ez bizony izgalmas lesz holnap.

Ha nem a Red Bull, akkor Hamilton vagy Raikkönen lehetnek még azok, akik labdába rúgnak a futamgyőzelemért vívott harcban. A Red Bull esetében elképzelhető, hogy inkább a pontokra, és az Alonsótól való eltávolodásra koncentrálnak. A spanyol pedig: hát igen agresszív futamot kell megpróbáljon, ha a technika alatta megengedi neki.


A hozzászólások le vannak zárva.