Face to face: időmérő, 19. forduló

Egy-két érdekes meglepetést hozott az Egyesült Államok Nagydíjának időmérő edzése a csapatokon belüli harcban, de az év megítélésében az utolsó méteres teljesítmények már nem nagyon hoznak változást.

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 10-9 WEBBER
A mai Vettel-dominancia csak egy újabb elem egy igen konzisztens, kategorikus utolsó szezonharmadból. A két csapattárs között mindvégig bő tizedek képezték a különbséget, a szezon végére Vettel maga fele döntötte el a mérleget az edzések szintjén is, bár Webber a szezonban jobban indított.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-16 HAMILTON
Lehet a technikára is fogni, de Hamilton valószínűleg mindenképpen győzedelmeskedett volna. Annyira, hogy szinte a mindenkit egyébként toronymagasan túlszárnyaló Vettelt is a végén szinte beérte. Az tény, a brit teljesítménye semmivel sem gyengült amiért a szezon végén elhagyja a McLaren csapatot.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 17-2 MASSA 
Na, ma Massának sikerült. Nem is véletlen, hanem egy folyamatosan jobb teljesítmény végeredménye. Alonso ma egy pillanatig sem volt csapattársa előtt, és ez a végeredményben is meglátszik. Ez Alonsót egyébként nagyon kényelmetlen helyzetbe teszi a vasárnapi verseny tükrében.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 8-10 GROSJEAN (Grosjean eltiltás miatt nem indult Monzában)
Bár az öt helyes büntetés után végül csapattársa mögül indul, Grosjean megverte Raikkönent. Egyébként leginkább az meglepetés, hogy a két lotosos 4. és 5. helyen végeztek, a szabadedzéseken ugyanis közel sem mutattak ilyen jó teljesítményt. Raikkönen 4. helyes rajtolása az idei legjobb, a kár viszont az a ő szempontjából, hogy a pálya mocskos oldaláról indul, amire a teljes mezőny panaszkodik. Így is úgy is a Lotus jó teljesítményt nyújtott, és ismerve a tényt, hogy a Ferrarihoz hasonlóan a Lotus is vasárnap az igazi, számíthatunk még néhány meglepetésre.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 10-9 ROSBERG
Schumacher idén ennyire jó pozícióból nem indult versenyen. Igaz, Monte Carloban ő volt a legjobb az időmérőn, de egy büntetés miatt csak hatodik helyről indulhatott. Most Amerikában viszont ötödikről, tiszta oldalról, mondhatni, hogy reálisan akár harmadik helyen is beveheti az első kanyart. A német karrierjének utolsó előtti versenyét futja Austinban, és ő az elmúlt négy amerikai nagydíj győzetese is. Ismerve a Mercedes idei teljesítményét egy győzelmet nem látunk azért valószínűnek, de a hétszeres világbajnok szép teljesítményt nyújthat. Ami csapattártást, Rosberget illeti, végig kínlódás volt a szombati nap, végül egy teljesen lehangoló 17. helyen végzett, miután a Q1-en is alig jutott tovább. Összességében csapaton belül nagyon kiegyensúlyozott a helyzet az edzéseken, viszont pontokat versenyeken elért eredményekért adnak.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-10 PEREZ
A gyenge és gyenge között Perez kerekedett felül, de az összeteljesítmény lehangoló. Pedig Austinban Pereznek van a legnagyobb szurkolótábora.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 17-2 SENNA
Csak a szokásos. Maldonado bejutott a Q3-ba, végül tizedik lett. Senna csak 11, a csapaton belül elég kiegyensúlyozottan teljesítettek. A mocskos oldal – tiszta oldal miatt viszont Senna jobb helyzetben van a saját 11. rajtkockáján. Lássuk, mi lesz vasárnap.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-11 HÜLKENBERG
Több futamhétvége óta Hülkenberg a jobb. Ez ezúttal is így volt, ráadásul több helyes eltéréssel. A Force India sokat veszít, hogy a német átigazolt jövőre a Sauberhez.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 15-4 VERGNE
Már az teljesítmény, hogy Vergne továbbment a Q1-ből. Végül 14. helyen végzett, négy hellyel volt jobb, mint csapattársa, Ricciardo, ezúttal ő volt a soros Toro Rosso a Q1-es kiesésre.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN 13-6 PETROV
Petrov megverte Kovalainent, a Marussia pedig elagyabugyálta a Caterhamot. Rossz nap ez a Caterhamnek. A két csapat között arról szól a harc, ki végez a VB-ben tizdeik helyen. Az ezzel járó díj elég lenne egy olyan pilóta gázsijára, aki tehetséges, de nincs mögötte pénzes szponzor (lásd Glock vagy Kovalainen).

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 11-8 PIC
Glock megverte Pic-et, ez oké. De a Marussia megverte a Caterhamot. Ez még okébb.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 17-2 KARTHIKEYAN
Semmi különös, Karthikeyan leállt a Q1 közben, de la Rosa jobb volt. Mindketten teljesítették a 107%-os határt, indulhatnak vasárnap. Damon Hill elmagyarázta azoknak, akik nem értik, egy HRT-szerű csapat miért versenyzik a Formula 1-ben. Nagy kihívás és nagy érdem ott lenni a mezőnyben. Akkor is, ha utolsó vagy.

 


A hozzászólások le vannak zárva.