Brazíliára marad az egyéni VB-cím eldöntése, Hamilton emelt fővel készül a távozásra

Lewis Hamilton karrierjének egyik legprofibb vezetését produkálva nyerte meg az Amerikába visszatérő Egyesült Államok Nagydíját Austinban. És a McLaren ismét 2,4 másodpercet hajtott végre a bokszutcában.

A RAJT

A nagydíjat az élen a Vettel-Hamilton harc, míg a mezőnyben a folyamatos előzések, visszaelőzések, eltérő kanyarívek jellemezték. A sokak által kritizált mocsok a rajton megtörtént. A bal oldalon rajtoló közül Hamilton 1, Raikkönen 3, Button 5 helyet vesztett. Az első körökben Vettel és Webber köröztek az élen, Hamilton viszont nem szakadt le. A rajtnál Fernando Alonsó rajtolt még nagyon jól, és a VB-esélyek életben tartása szempontjából a legfontosabb pillanatot produkálta, mikor negyedikként vette be az első kanyart.

A FERRARI DÖNTÉSE MÉG A VERSENY ELŐTT

A Ferrari úgy döntött, feltöri a váltó zárát Massa autójában. Ezzel a brazil 5 helyes büntetést kasszált a rajt előtt. Miért volt erre szükség? Massa 6., Alonso 8. helyen kellett volna normál körülmények között induljon Amerikában. A feltöréssel viszont ez 7. és 11. helyre változott. Az amerikai pálya új, tehát a pálya az ideális ív mellett igen mocskos. Eért aki páros rajtkockáról indult, várhatóan helyeket vesztett volna a rajtnál. A Ferrari ezért megcselezte ezt a dolgot. Szabályokat nem sértett, viszont az egész bokszutcában heves vitát váltott ki azzal kapcsolatosan, hogy meddig terjed a szabály és meddig az etika.

GUMIK ÉS TAKTIKA

A Pirelli döntése a kemény és közepes keverékekkel azt eredményezte, hogy már a verseny elején valószínűsíthető volt, hogy mindenki majd egyszer cserél. A rajtnál Rosberg és Button indultak eltérő taktikával, vagyis kemény keverékkel.

ELSŐ KÖRÖK

Az első körökben már látszott, Hamilton, Vettel más bolygón járnak ismét, Webber előnye Alonsóval szembe folyamatosan 3 másodperc körül mozgott, Schumacher hamar elvesztette ötödik helyét, a középmezőnyben a pilóták pedig sorozatban előzgették egymást. Grosjena követett el a 19. körben egy olyan apróbb hibát, ami nélkül akár negyedik helyen is végezhetett volna, hiszen a francia végső soron egész nap jól versenyzett. Az utolsó körökben csapattársához is közel került, de előzni már nem tudott.

KÉSŐI CSERÉK

Raikkönen, Massa is későn cseréltek, nagyon jól kezelték az első szett, közepes keverékű gumikat. A bokszkiállásokból talán Massa és Button jöttek ki a legjobban, Massának néhány közpémezőnyös pilótát sikerült átugorni. Button hetedik helyen jött ki, de igen komoly lehetőség elé került további pilótákat leelőzni, ugyanis egyedüliként volt közepes keveréken, és behozható távolságra Raikkönentől, Grosjeantól és Massától is. Button végül Grosjeant és Raikkönent tudta legyűrni, az utóbbit egy igazi vérpfori világbajnokok közötti harcban.

A 42-ES KÖR

Lewis Hamilton körökön keresztül próbált úgy helyezkedni a DRS-zóna előtt, hogy megelőzhesse Vettelt. Több körön át DRS-távon belül volt (1 másodperc), de mégsem sikerült igazán előzési pozícióba kerülni. A problémát (ez nagyon vicces) a mezőny leggyengébb pilótája oldotta meg. Karthikeyant éppen az első szektorban érte utol a két élen járó. Vettel nem tudta lekörözni időben, Hamilton pedig eléggé közel került, hogy próbálkozzon. Mindent feltekert az autóján, majd megpróbálta. Az előzési folyamatban egy adott pillanatban 20-30 centire lehetett egymástól a két autó 300 km/óránál. Hamilton ki tudta használni a DRS-t, megelőzte Vettelt, és utána nem is engedte el ezt az elsőséget.

A VERSENY VÉGE

Vettel mindent megtett, hogy megpróbálja visszaszerezni az első helyet, viszont a McLaren csapat és Hamilton körről körre zseniálisan kezelték az 1-2 másodperces előnyt. És meg is tartották az utolsó másodpercig. Vettelnek viszont maradt még annyi lélekjelenléte, hogy az utolsó körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

Fernando Alonsónak egy  unalmas harmadik helyes versenye volt attól a pillanattól kezdve, hogy Webber Red Bulljában a Renault-alternátor megint feladta a szolgálatot. Alonsót senki nem fenyegette, végül csapattársa, Massa került mögéje, ami egy pillanatig sem volt igazi veszély.

A két Lotus-pilóta közül inkább Grosjean futott jó verseny, végül mégis Raikkönen végzett hatodik helyen. Ma a Lotusnak nem volt meg igazán a sebessége, Raikkönen csak a kerékcsere előtt futott igazán versenyképes időket.

A csapat-VB eldőlt, a Red Bull sorban harmadik bajnokságukat nyerik meg. A második helyért folytatott harc kicsit szorosabbá vált, a McLaren 12 pontot hozott a Ferrarin, míg a Lotus most már negyedik hellyel kell megelégedjen.

Az egyéni VB viszont még nyitott, 13 pont választja el Vettelt és Alonsót. Ez azt jelenti, Alonsónak nyernie kell, Vettel pedig legjobb esetben is 6. helyen kell végezzen. Amennyiben incidensmentes versenyünk lesz Brazíliában, Vettel majdnem biztosra veheti a harmadik egyéni VB bezsebelését. De Brazíliára esős hétvégét jósolnak… Tehát várhatunk :)

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.