KÍNAI NAGYDÍJ: a versenyre készülve

Talán még érdekesebb nagydíjra várhatunk, mint amilyen az ausztrál vagy a malá volt. Mindenekelőtt a rajtsorrend teljesen meglepő. Két Mercedes indul az élről, egy Sauber és egy Renault van a második sorban, ezután következik csak a Button, Webber, Hamilton nagymenő mezőny, utána Perez, majd ismét egy nagymenő mezőny: Alonsoval, Grosjeannal, Vettellel és Massával.

Kínában a DRS, vagyis az előzést segítő nyitható hátsó szárny még több előzést fog eredményezni, mivel széles a pálya, a hátsó egyenes pedig az egyik leghosszabb az idei pályákon. Ráadásul a két gumikeverék közötti különbség viszonylag nagy, és tavaly a gumikopás is oda vezetett, hogy egy használtabb és újabb szett között több másodperces teljesítménykülönbség is kialakulhatott.

A Mercedesekre senki nem tippel győztesként, az első két futamban az ezüst nyilak nagyon megették gumijaikat, emiatt gyengén teljesítettek. Itt is még mindig ez várható, bár az első körökben bizonyosan az élen lesznek. A második sor viszont már érdekesebb. Ott ugyanis az a két pilóta indul (Kobayashi-Sauber és Raikkönen-Lotus), akik már bebizonyították, autóik a legjobb gumikímélők a mezőnyben. Ezért várhatóan ha nem is végez egyikük sem első helyen, gondot azért fognak okozni. A tippek zöme egyébként McLaren győzelmet jósol, Button jobb helyzetben indul, de csak Hamilton büntije miatt. A boxkiállási taktika könnyen eldöntheti a sorrendet a csapaton belül, sőt, akár a nagydíj győztesét is.

Az F1blog tippje egy McLaren győzelem egy nagyon erős Raikkönen teljesítménnyel, 4-5. helyen végző Mercedesekkel és ismét meglepetést okozó Sauberekkel (dobogó, de legalább top5).

De lássuk csapatok szerint:

MERCEDES (1-2)

A gyári Mercedes istálló először szerez teljes első sort 1955 óta. Nem hiába próbált a Lotus Mercedes-szárnyat óvni, ettőél féltek. A mai eredmény egyébként nem óriási meglepetés, az ezüst nyilak eddig is erősek voltak szombaton. Komolyabb küszködés mindig vasárnap adódik, a gumikopás miatt. Nico Rosberg teljesítménye külön kiamelendő, fél másodpercet vert rá mindenkire, az edzés utolsó perceiben az autóból kiszállva várta, hogy a végeredmény alapján is lealázzon mindenkit. Schumacher is örülhet, másodszor ment már edzés utáni sajtótájékoztatóra. A győzelem azonban nem garantált, mi több, valószínűleg visszaesnek.

SAUBER – FERRARI (3-8)

Egy igen erős és meggyőző teljesítmény, végig jó időket futottak mindhárom etapban. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy Perez Ausztráliában 14 helyet javított egy verseny alatt, Malajzíában pedig szinte nyert, ott is tizedikről indulva, akkor joggal mondhatjuk, helyzet van. Egyszerűen nehéz tippet mondani, de úgy tűnik, ha nem is top csapat, a középmezőnyt a svájci csapat teljesen uralja.

LOTUS – RENAULT (4-10)

Végre. Nincs büntis hátrasorolás, nincs elpackázott első etap. Két Lotus az első tízben, ahogy várható is normál körülmények között, az első két verseny teljesítménye alapján. Kimi Raikkönen először pályázhat dobogóra, Grosjean pedig hátha nem ütközik, és végigfut egy versenyt. Ha nagyon optimisták akarunk lenni, akkor a finn pilóta vasárnap McLareneket fog szorongatni. Vagy inkább a McLarenek őt, mert nem tudják elhagyni. Az már csak plusz pikantéria, hogy Raikkönen egyáltalán nem elégedett az eredménnyel és az autóval. Szerinte több is volt ebben a napban, mint a 4. hely.

MCLAREN – MERCEDES (5-7)

Hamilton volt az egyedüli, aki az edzésen a Mercedesek közelében járt. Button küszködött, és a harmadik etapban el is taktikázták a dolgokat. Az a gond inkább onnan származott, hogy a második edzésetapban két lágy keverékű gumit használt el. Emiatt a harmadik etapra egy maradt, azt az edzés végén akarták használni, csak az a tíz perc alatt lehűlt a levegő és a pálya. Holnap először kezd a McLaren üldözőként. Várhatóan nagyon agresszívek lesznek. Button célja a rajtnál a két előtte levő gumispóroló pilótát (Kobayashi, Raikkönen) megelőzni, aztán várni a Mercedesek bukására.

RED BULL – RENAULT (6-11)

Ők érdekes helyzetben vannak. Ezen a hétvégén két eltérő verziót próbáltak saját autóikból. Vettel egy régebbin körözött, Webber a továbbfejesztett verzión. Vettel nem tudja az új fejlesztéseket megszokni, ezért visszatért a múltba régebbi autóverzióért. Ez – úgy tűnik – rossz söntés volt. Webber végig három tizeddel volt jobb csapattársánál, ez pedig éppen a második etapban való kiesést eredményzte. Egyébként hozzátartozik, az időmérő második etapjában az első 15 pilóta között 6 tizedmásodperc volt.

FERRARI (9-12)

Továbbra is ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. Nem elég gyors a tempójuk. Egyszerűn nem jó az autó. Alonso szerint pontosan ott vannak a rajtvonalon, amennyit megérdemelnek a teljesítmény alapján. Felipe Massa egyik szeme sír, másik nevet. Ő sem tudja, mitől tudtak 12. helyet elérni (ami ebben a kotextusban jó!), miután a reggeli utolsó szabadedzésen katasztrófálisan teljesítettek. Nem tudják, mi okozta a javulást.

WILLIAMS – RENAULT (13-14)

Nem ment zseniálisan. Közepes teljesítmény, ennél többre számítottak. A Force Indiát és a Toro Rossot lenyomták, viszont ennél többre számítanak. A versenyteljesítményük azonban jó, várhatunk tehát előrelépésre is.

FORCE INDIA – MERCEDES (15-16)

Többé-kevésbé ezt láttuk az indiai csapattól eddig is. Ennél többre számítanak a csapatfőnökök, viszont reálisan eddig is ezt mutatták a szezonban. A maláj pontok inkább kivételnek számítottak, mint amúgy az egész futam. A pontszerzés elég távolinak tűnik Kínában.

TORO ROSSO – FERRARI (17-18)

A két RedBull aspiránt Vergne és Ricciardo ezúttal sem remekeltek. A szintén RedBul által tulajdonolt csapat nem teljesít jól, leginkább az idnére kifejlesztett autó a hibás. Azt tudni kell, nem vehetnek át szaktudást a nagyobbik RedBull csapattól, ezért a fejlesztés teljes mértékben saját teljesítmény.

CATERHAM – RENAULT (19-20)

Abszolút semmi meglepetés. Kovalainen megverte Petrovot, és együttesen a csapat 7 tizedre volt a Q2-be való továbbjutásra.

MARUSSIA – COSWORTH (21-22)

Glock megverte Pic-et, a Caterhamtól 7 tized elmaradás. Semmi különös.

HRT – COSWORTH (23-24)

Még egyszer, semmi különös. 7 tized a Marussiáig.


A hozzászólások le vannak zárva.