augusztus, 2012

Nyári szünet vége, 2012 reloaded Belgiumban

szerda, augusztus 29, 2012

Öt hetes szünet után ismét porondra lép a száguldó cirkusz. Ezúttal a patinás belgiumi Spa-Francorschampsban méri össze tudását az a mezőny, amelyben továbbra is hat világbajnok versenyzővel találkozhatunk.

Ha még emlékeztek, a szezont ott hagytuk abba, hogy Fernando Alonso toronymagasan vezet, mögötte kisebb csoport alakult ki Raikkönenből, Hamiltonból Webberből és Vettelből, akiket összesen 8 pont választ el egymástól (Alonso előnye a második helyzett Webberhez képest 40).

A konstruktőri világbajnokságban is hasonló a helyzet, azonban ebben a Red Bull vezet, őket pedig a Ferrari-Lotus-McLaren hármas követi, szintén néhány pontos egymás közti eltéréssel.

Morál szintjén talán Alonso, Hamilton és a McLaren állnak a legjobban. Alonso azért, mert ekkora előnnyel vezet egyéniben, az utóbbi kettő viszont azért, mert a Németországban (az eddigi utolsó előtti futamon) bevezetett fejlesztéseik beváltak. Németországban Jenson Button egy egyébként gyenge szezonban második lett, Hamilton kisebb incidens miatt nem szerzett végül pontot, viszont lemaradottként is Vettelt előzgette a pályán, míg Magyarországon Hamilton elég egyértelműen dominált egy hétvégét, enyhe Lotusos fűszerezéssel.

A Red Bull mindkét pilótája által nyújtott viszonylag kiegyensúlyozott teljesítménye hozza az első helyet, de az energiaital-termelő és forgalmazó cég csapatában kerül néhány belső frusztra is. Idén már háromszor vizsgálták fejlesztéseiket, közben állandóan tiltakoznak ezért vagy azért, szóval nem csendes a víz körülöttük.

A csendes lapuló szerepét egyértelműen a Lotus és pilótái töltik be idén. Nem nyertek még futamot, mégis Raikkönen révén az egyéniben is, összeteljesítményben pedig a csapat is az élen járókat üldöző bolyban vannak.

Spa következik, ahol igen nagy esély van esőzésre. A belga erdők közötti országutakon zajló verseny fő esélyesének Kimi Raikkönent kiáltjuk ki. Mindenféle csapattal, gyenge évet magának tudó csapattal is nyert már Belgiumban, imádja ezt a pályát. Ez lehet a Lotus első idei győzelme.