‘SÁRGALAP’ kategória

SÁRGALAP: a FIA-jelentés szerint a Red Bull autók már megint szabálytalanok

vasárnap, július 22, 2012

Jo Bauer FIA technikai képviselő napvilágot látott friss jelentése szerint a Red Bull Renault autók motrai (vagyis Renault-motrok) a közepes fordulatszámú intervallumokban nagyobb nyomatékot produkálnak, mint más nagydíjakon. Ez nemcsak az autók teljesítményében nyújt szabálytalan előnyt, de hatással van az autók aerodinamikájára is, a “befújt diffúzor” effektus révén.

Tavaly a Red Bull és Vettel úgy nyertek világbajnokságot, hogy a befújt diffúzorok ügye végig napirenden volt. Míg a Brit Nagydíjon egy futam erejéig ezt betiltották (nem lette ettől a Red Bull sokkal gyengébb), végül az FIA szakértői úgy döntöttek, 2012 elejétől végleg betiltják a befújt diffúzorokat.

Az ügyet tovább elemzik a szakértők, a Red Bull pedig arra számíthat, vasárnap valamelyik rivális majd feljelenti őket, amiből akkor hivatalos eljárás is indulhat, egyelőre nem borítékolható kimenetellel.


Rosberg szerint Hamilton feltartotta őt. Sárgalap

vasárnap, június 24, 2012

A szombati időmérő harmadik etapjának utolsó percében féltucat pilóta is egymáshoz közel érkezett fel az utolsó gyors körre. Rosberg panaszának oka az, hogy Hamilton mögött autózva lassítania kellett a gyors kör kezdése előtti utolsó kanyarban, ezért rosszul jött ki az utolsó kanyarból, rosszul gyorsított és így gyakorlatilag egész gyors körét kompromittálta.

A versenybírák megnézték az ügyet, végül úgy döntöttek, nincs bünti. Két okra hivatkoznak: egyrészt a felvezető körben Rosberg utolsó szektorideje rosszabb volt, mint a Hamiltoné. Másrészt viszont Rosberg és Hamilton között soha nem volt a távolság 1,1 másodperc alatt.

Hozzátartozik még, hogy Rosberg és a Mercedes egy valenciai versenyigazgatói rendeletre hivatkozott, amit úgy tűnik, explicit a szombati edzésnapra adtak ki, és ami azt jelenti ki, kifejezetten tiltott a lassú haladás a 21-25. kanyarok között. Rosberg pedig a 25. kanyar előtti és utáni helyzetre panaszkodik.

Minket a hivatalos magyarázat nem győzött meg, de a tévéközvetítés annál inkább. Egyszerűen sok autó volt, forgalom volt, ez megtörténik.

Mindenesetre több weboldalon is a kommentek özöne lepte el a hírt. A Hamilton és ellen-Hamilton pártiak annak kapcsán csaptak össze, hogy Hamiltont lassan minden versenyen behívják valamiért magyarázkodni, míg az ellentábor természetesen azt kifogásolja, hogy Hamilton “arogáns, azt hiszi, bármit csinálhat a pályán”.

Egy kommentet nagyon élveztünk: “Rosberg ne rinyáljon annyit, miután Barheinben Alonsot is Hamiltont is tisztességesen kiszorította a teljes pályafelületről”.

Szóval nincs következménye az incidensnek.


SÁRGALAP: Nem megy a Lotusnak, a Mercedes szárny csak szabályos maradt

péntek, április 13, 2012

A Lotus-Renault megóvta – ismét – a Mercedes autó hátsó szárnyain levő két kis rést, az FIA viszont ismét úgy döntött, a szárny szabályos. Az ismétlés ismétlésének a kedvéért arról van szó, hogy a Mercedes autók hátsó szárnyán négy vízszintes rés van, ami önmagában nem jelent sokat, viszont mikor a pilóta felnyitja hátsó szárnyát (ez a DRS rendszer az autón), akkor az itt beáramló levegő az autó gyártásából adódóan visszamegy az első szárnyra, ahol szintén két résen kiáramlik, és ez az autó leszorító erejének jelentős csökkenéséhez vezet. Vagy magyarul: az Mercedes egyenesben irtó gyors emiatt.

Várhatóan több fellebbezés nem lesz. Több csapat már jelezte is, hogy saját hasonló újításon dolgozik, csak várja, lesz-e sikeres óvás. A mostani, harmadik elutasítás után majdnem biztos, hogy az ötödik, barcelonai futamon egyre több hasonló megoldást találunk majd hátsó szárnyakon. Vagy talán már jövő héten, Bahrainben?

Itt olvasható a teljes közlemény, és további részleteket is megtalálhattok.


SÁRGALAP: Mercedes vs. Red-Bull

péntek, március 23, 2012

A Mercedes stáb felvette a Red-Bull Renault motorhangját. Az istállóban vissza is hallgatták, ebből pedig úgy gondolják, valami hamis, ugyanis mintha túl sok henger kapna üzemanyagot, mikor a pilóta nem nyomja a gázpedált.

Norbert Haug Mercedes-Motorsport vezető szerint ők nem fenyegetőznek büntivel, csak meg szeretnék érteni, mi a helyzet.

Hűha.


Az a merci szárny… vita van

szombat, március 17, 2012

Úgy tűnik, a Lotus és a Red Bull a szombati kvalifikáció után ismét megóvta a Mercedes szárnyat, pedig az FIA technikaisai már egyszer kimondták, a szárnyak szabályszerűek. Csak emlékeztetőül, laikusként: a hátsó szárnyon van két olyan rés, ami akkor nyílik fel, amikor a pilóta aktiválja a DRS-t. A DRS az tulajdonképpen az a felnyitható hátsó szárny, amelyet edzések alatt bármikor aktiválhatnak, a verseny alatt viszont csak két ún. DRS zónában, ami az ausztrál nagydíjon a rajtcél-egyenesben és az azt követő következő egyenes szakaszon van.

A Mercedes innovációja a légellenállást állítólag még jobban csökkenti, emiatt jobban tudnak játszadozni a leszorító erő mértékével. Lássuk, mi lesz holnapig a kérdéssel.