‘BÜNTI’ kategória

BREAKING BÜNTI: Sebastian Vettel hátra a 24. helyre Abu Dhabiban

szombat, november 3, 2012

Sebastian Vettelt 24. helyre sorolták a vernseybírák azt követően, hogy nem tudott elegendő üzemanyagmintát adni az Abu Dhabiban zajló Abu Dhabi Nagydíj időmérő edzésének végén.

Vettel a Q3 végén nem tette meg levezető körét, hanem néhány kanyarral a boksz előtt félrehúzta autóját. Christian Horner csapatfőnök szerint a Renault motrokat szállító stáb szólt be a csapatnak, majd a csapat a pilótának, hogy azonnal állítsa le a motorját a levezető körön.

A döntés magasba röpíti a VB-harcot, ahol Sebastian Vettel mindössze 13 ponttal vezet Fernando Alonso előtt. A spanyol a büntetést követően hatodik helyről indul Abu Dhabiban.

A hétvége domináló csapata a McLaren, Lewis Hamilton pedig ezen belül is rég nem látott magabiztossággal uralja a mezőnyt.


BÜNTI: Schumacher szingapúri lovaglása 10 helyet jelent a japán rajtnál

vasárnap, szeptember 23, 2012

Ennyivel úszta meg a elfékezését a német pilóta. Schumacher a Szingapúri Nagydíj 39. körében, egy biztonsági autós fázis után hajtott bele az ártatlan Vergnébe. A német szerint teljesen logikátlan, miért nem lassult le a Mecredes, hiszen időben kezdett fékezni. A visszajátszásokon is az látszott, az egyéb nehezebb terheltségű bal első kereke blokkolt először, onnan kezdve Vergne autójának háta elkerülhetetlen volt.

Az incidens második biztonsági autós fázist eredményezett.


BÜNTIK: Senna, de la Rosa, Pic – Szingapúr

vasárnap, szeptember 23, 2012

Charles Pic 20 másodperce büntetést kapott, amit a Szingapúri Nagydíjon elért idejéhez adnak hozzá a verseny végén, mert a harmadik szabadedzésen piros zászlók lengetése közben előzgetett a szingapúri utcákon. Emellett mind ő, mind versenymérnöke egy napos közösségi munkát kell kifejtsen a FIA Road Safety Program keretében.

Bruno Senna és Pedro de la Rosa is büntetésben részesülnek. Mind a brazil, mind a spanyol pilóta sebességváltót volt kénytelen cserélni a hétvége alatt, ezért mindeketten öt helyes rajtbüntetéssel indulhatnak a vasárnapi nagydíjon. Ez Senna esetében 22. helye jelent, míg de la Rosa esetében semmit nem változtat az amúgy is csak utolsó rajtpozícióján.


BÜNTI: di Resta öt hely, sebváltó

szombat, szeptember 8, 2012

A váltók elromlásának legújabb áldozata Paul di Resta, akinek szombaton délelőtt mondta fel az alkatrész a szolgálatot. Az öt helyes büntetés szabályszerű. Ennek tükrében di Resta Olaszországban kilencedik helyről indul majd, bár sikerült egy kiváló negyedik helyet elérnie az időmérőn.

Egyre többször meröl fel annak kérdése, hogy a sebességváltó használatára vonatkozó szabályokon változtatni kellene.


BÜNTI: Roman Grosjean nem fog Monzában versenyezni

vasárnap, szeptember 2, 2012

Az idei legkeményebb büntetését szabta ki a Nemzetközi Automobil Szövetség vasárnap Belgiumban. Az első kanyarban történt tömegbaleset miatt Roman Grosjean-t okolják, és a történtek miatt egy versenyre szóló eltiltást szabtak ki a franciára. A versenybírák szerint Grosjean manővere jelentősen megszegte a versenyszabályokat, és veszélybe sodorta több pilóta épségét is.

A francia bocsánatot kért nézőktől, csapatoktól, pilótáktól, mindenkitől.

Az első kanyarban okozott baleset teljesen kiütötte a versenyből Fernando Alonso és Lewis Hamilton éllovasokat, a negyedik helyről rajtoló Sergio Perezt. Emellett megpördítette az egyébként túl korai rajtolásért szintén megbüntetett Pastor Maldonadót, aki emiatt a 19. helyre sodródott vissza, valamint a második helyről rajtoló Kobayashi Kamui-t is, aki emiatt tátongó lyukkal kellett végig fussa versenyét, és végül az incidenc utáni 20. helyről 13-ig harcolta vissza magát.

Az incidens jelentősen felborította a teljes mezőnyt, és maradandó hatásai voltak a verseny kimenetelére.

A Facebook-on ettől függetlenül egyre inkább elterjedt az a hangulat, hogy már egy kisebb baleset sem történhet a pályán, mert máris vizsgálódás és büntetés lesz.

Mi valahogy úgy látjuk, hogy eléggé versenybaleset volt, amiből aztán – mint sok más rajtnál is a múltban – jelentős baleset lett. Látott már ilyent Spa eleget.

Egyelőre nem tudni, ki veszi át Grosjean helyét az egy hét múlva sorra kerülő Olasz Nagydíjon.


BÜNTI: Pastor Maldonado duplázott

vasárnap, szeptember 2, 2012

Bár az ötödik körben már kiesett (és a verseny az első öt körben a rajtot leszámítva biztonsági autó mögött zajlott), Pastor Maldonadónak sikerült két büntetést is összeszednie a következő, olasz nagydíjra.

Először is, a hatodik helyről induló venezuelai annyira hamar elrajtolt, hogy a visszajátszáson még az is látszó, hogyan csóválja erre a fejét a rajtlámpát irányító Charlie Whiting versenyigazgató. 5 helyes bünti.

Aztán a 6. kör eleji újraindulásnál Timo Glockot hátulról kapta el a forróvérű pilóta, majd néhány kanyar múlva feladni kényszerült a versenyt. Még 5 hely bünti.

Azt hisszük, ilyent még életünkben nem láttunk.


BÜNTI: Rosberg öt helyet hátra váltócsere miatt

szombat, szeptember 1, 2012

Nico Rosberg váltója a szombat délelőtti harmadik szabadedzésen mondta fel a szolgálatot. A büntetés várható volt. Ez csak rátesz egy lapáttal egy katasztrófális napra, amelyen Rosberg a Q1-ben már kiesett, és csak 18. helyet szerzett. Így sikerült elérni azt, hogy holnap az utolsó rajtsorból indul. Azonban várhatóan a csapat inkább bokszból indítja pilótáját, hogy az éjszaka folyamán még alakíthasson az autó beállításain.


BÜNTI: Maldonado hátra három helyet blokkolásért

szombat, szeptember 1, 2012

A Force India jelezte, Maldonado feltartotta a Q1 végén Nico Hülkenberget. A bírók megvizsgálták a helyzetet, és 3 helyes rajtbüntetést róttak ki a venezuelai pilótára. Ez borítja az eredeti rajtsorrendet. Az első tíz így indul vasárnap.

JENSON BUTTON – KOBAYASHI KAMUI
KIMI RAIKKÖNEN – SERGIO PEREZ
FERNANDO ALONSO – PASTOR MALDONADO
LEWIS HAMILTON – ROMAN GROSJEAN
PAUL DI RESTA – SEBASTIAN VETTEL


BÜNTI: Webber 5 helyet hátra

szombat, szeptember 1, 2012

Mark Webber úgy kezdi a szombati időmérő edzést, hogy máris öt helyes büntetéssel kell számoljon. Az ok egyszerű: az ausztrál autójában sebességváltót kellett cserélni.

Emlékeztetőül: egy autóban a sebességváltó öt versenyt kell kibírjon. Idén ez a teljesítmény sok pilóta esetében nem sikerült.


BÜNTI: Vettel 20 másodpercet hátra szabálytalan előzés miatt

vasárnap, július 22, 2012

A versenybírák elemezték azt az utolsó előtti körös előzést, amikor Sebastian Vettelnek sikerült visszavennie Jenson Buttontól a második helyet egy 6-os kanyarban végrehajtott előzést követően. A bírák figyelmét az keltette fel, hogy a kanyar utáni kigyorsításban Vettel teljes autószélességgel elhagyta a fehér csíkokkal jelzett versenypályát.

Ami késett, nem múlott, Sebastian Vettelt 20 másodperces verseny utáni büntetéssel súlytották a németországi versenybírák, amiért Jenson Buttont úgy előzte meg, hogy autója teljes felületével elhagyta a versenypályát. Amennyiben Vettel visszaadta volna a helyet Buttonnak a következő kanyarban, a büntetést megúszta volna.

Az incidenst követően Vettel elveszti második helyét, amelyet Button kap meg, Raikkönen is feljön a harmadik helyre, Kobayashi pedig így negyedik helyen végez. Sebastian Vettel csak ötödik.

Az biztos, még néhány hétig beszédtéma lesz ez a döntés a paddock-ban, hiszen a Red Bull és Vettel egyáltalán nem fogják jó néven venni a döntést.

A mi szerény véleményünk szerint bár Vettel valóban elhagyta a pályát, az egésznek köze nem volt ahhoz, hogy megelőzi-e Buttont, vagy sem. Az is kérdéses számunkra, mehetett-e volna egyáltalán a pályán a 6-os kanyarból kijövet a német.