június, 2012

EURÓPAI NAGYDÍJ: a Renault hibás Vettel és Grosjean autójának leállásáért is

hétfő, június 25, 2012

A Renault magára vállalta a verseny utáni napon a felelősséget mind az élen autózó Sebastian Vettel, mind kiesésekor a második helyen járó Romain Grosjean autóinak leállásáért.

Mindkét autó esetében a váltóáramú generátor okozta a leállást, bár Vettelnél ennek túlhevülése, míg Grosjeannál a meghibásodás nyomán, áramellátás hiányában leálló motor okozta a végső leállást. Bár a két versenyző a Red Bull és Lotus csapatok berkeiben autózik, mindkét csapatnak a Renault szállít azonos motrokat.

A Renault elemezni fogja Viry-i gyárában a két meghibásodott egységet annak érdekében, hogy hasonló helyzet idén ne fordulhasson elő

A két leállás meghatározó volt a vasárnapi futamban. A két pilóta kiállásuk pontjáig a legjobb és második legjobb teljesíményt nyújtották a pályán, mindketten győzelemre esélyesek voltak. Így végül nevető harmadikként Fernando Alonso végzett az élen és ezzel első pilótaként rendelkezik idén két futamgyőzelemmel.

A Renault elemzi Heikki Kovalainen KERS-egységének meghibásodását is, ami szintén az ők házuk tája.

A két autó leállása idei paraméterekhez viszonyítva különösség, 2012-t az autók megbízhatósága jellemzi, technikai jellegű kiesést az eddigi nyolc futamot és a kis csapatokat leszámítva jóformán alig történt. Mintha a régi kilencvenes évek térnének vissza.


BÜNTI: 20 másodperc hozzáadott idő Maldonadonak a Hamilton-balesetért

hétfő, június 25, 2012

Pastor Maldonado-t büntették meg a FIA versenybírái azt követően, hogy az Európai Nagydíj utolsó előtti körében Lewis Hamiltonnal balesetezett. A két pilóta az utolsó dobogós helyért harcolt, a venezuelai sokkal kevésbé elkopott abroncsokon érte utol a McLaren pilótáját.

Az incidenst követően Hamilton feladni kényszerült a versenyt, míg Maldonado új első szárnyért kellett a bokszba hajtson, majd 10. helyen végzett.

A büntetés tárgya viszont a venezuelai végeredményéhez hozzáadott 20 másodperces idő , így Bruno Senna javára elvesztette a 10. helyet, és végül 12. helyre rangsorolták.

A versenyt követően érdekes módon Hamilton kimérten, a helyzetet elfogadóan nyilatkozott, míg Maldonado a britet hibáztatta. Alaptalanul, úgy tűnik.

Maldonado számára nem ez az első forróvérű incidens. Ausztráliában Alonso mögött hatodik helyen autózva csúszott ki az utolsó körben, míg Monacóban percek alatt falba vezette autóját.

 


BÜNTI: Kobayashi és Vergne 5 helyet hátra

vasárnap, június 24, 2012

Az Európai Nagydíjon okozott versenybalesetek miatt a versenybírák mind Kobayashi Kamuinak mind Jean-Eric Vergnenek rajtbüntetést osztottak ki a következő futamra.

 

Vergne Heikki Kovalainennel ütközött, ami biztonsági autós fázist okozott, ez 25.000 eurójába és 10 helyes rajtbüntetésbe kerül. A japán pedig Bruno Senna versenyét rontotta el egy intenzív vonatozás közben, öt helyes hátrasorolást kiérdemelve.


Fernando Alonso brilliáns győzelme és a szezon második harmadát meghatározó előnye (egy európai nagydíj margójára)

vasárnap, június 24, 2012

Egy kezdetben érdekes viszont utána lecsillapodó versenyt egy banális biztonsági autós fázis alakított a végére az idei eddigi talán legizgalmasabb futammá.

Fernando Alonso kiemelkedő teljesítménye és teljesen meglepő győzelme fogja dominálni a hétfő reggeli sportújságok fedőlapját. 11. helyről indulva, mindvégig konstans és gyors köröket futva sikerült áthámoznia magát a mezőn, és a kulcspillanatokban nagyon jó lélekjelenléttel párosítva sikerült végül felülkerekednie.

Az első nagy kanyarnál Alonsót teljesen jobb oldalon kell keresni, utána a következőben teljesen bal oldalon.

A verseny 34. köréig Sebastian Vettel mindent dominált. Eleinte Lewis Hamiltonnal szemben halmozott fel jelentős előnyt. Ekkor Grosjean Hamilton mögött futott, míg őket Kobayashi, Maldonado, Raikkönen, Hülkenberg és Alonso követte. Alonso a rajtnál a második, harmadik és negyedik kanyarokban zseniálisan helyezkedett, ez tette lehetővé, hogy három helyet ugorjon elő, nyolcadikra.

Alonso Raikkönen elé (utólag derült ki, ez mennyire fontos pillanat volt) az első bokszkiállásoknál került, pedig mindössze egy köre volt a pályán, hogy elegendő időt hozzon be ahhoz, hogy a bokszkiállás után a finn előtt maradjon. A Ferrari nagyon jól mozgott, a spanyol kerekeit 3,2 másodperc alatt kicserélték. A várható második kiállás előtt a Top4 Vettel, Grosjean, Hamilton és Alonso volt, a kérdés valahogy úgy merült fel, mennyivel fog a végén nyerni a német (már 20 másodperc előnye volt), és Alonso utol tudja-e érni Hamiltont. Aztán Grosjean elkezdett leenni óriási elmaradásából.

 

Viszont a 28. körben egy ártatlan kölcsönös gumikivágás Kovalainen és Vergne részéről mindent borított, ugyanis a forma 1-ben rég nem látott biztonsági autó a pályára hajtott. Ekkor a mezőny majdnem teljes egészének, amely két kiállásos taktikán volt, döntenie kellett: bokszkiállás akkor, és aztán 30 kör egy szett közepes keveréken, vagy nincs kiállás, csak később, de ez jelentős helyveszteséget, de legalább nem csontra koptatott gumit jelent a végén. Vettel, Grosjean, Alonso, Hamilton, Raikkönen, az élenjárók mind cseréltek, Rosberg, Schumacher, Webber azonban nem. És ekkor, bár úgy tűnt, a gumiknak mégsem lesz nagy beleszólása a dolgoknak, ismét taktikai kényszerhelyzet adótott, eltérő stratégiák alakultak ki, ami előre boritékolta, hogy az utolsó körökben majd ismét nagy lesz az izgalom. És az lett.

Az újraindításnál Alonso egy újabb taktikai brillianciát követett el. Ehhez hozzátartozik, hogy idén új biztonsági autós szabály van. Eszerint mikor a biztonsági autó visszahúz a bokszba, félreáll, előzni már az utolsó kanyar előtt lehet, nemcsak a célvonalnál. Ezért az újraindulásnál egy igen érdekes helyzet állt elő: Vettel védte a belső ívet, Grosjean is védte a belső ívet, de támadni próbált, Alonso viszony normálisan vette az utolsó, egyébként igen szűk kanyart. Emiatt kigyorsításnál Alonso nagyon jó helyzetbe került, Grosjeant az egyenes végén le is előzte, és Vetteltől sem állt messze.

Aztán jött a szívstopp. Vettel autója egyszerűen megállt az első gyors körön. A német az egész hétvége dominálása után fel kellett adja a versenyt. Így az Alonso Grosjean-előzése hirtelen első helyre ugrasztotta fel, a Ferrari vezette a futamot. Raikkönen megszabadult a számunkra érthetetlenül negyedik helyre került Ricciardótól, és a már harmadik helyen levő Hamiltont kezdte gyomrozni. Akkori sejtésünk szerint (a 34. körben jártunk) Grosjean gumijai jobban kellett viselkedjenek, ezért arra számítottunk, a végén lehet nyolcadik idei győztes. Csakhogy a 41. körben Grosjean is feladni kényszerült a versenyt. Utólag úgy tűnik, Vettelhez hasonló probléma, vagyis egy olyan alkatrész miatt, ami a Renault-motorhoz tartozik mindkét autón.

Alonso így hirtelen hátsó nyomásgyakorlás nélkül maradt, és tulajdonképpen innen kezdve bevitte a Ferrarit a célcegyenesen. Viszont közel sem volt ilyen egyszerű. Kommentátotork, nézők, csapatok végig azt figyelték, kinek mikor fogy el a gumija (30 kör forróság azért kikezdte a Pirelliket). Viszont Alonso gumijai jól bírták, és mire Raikkönennek sikerült két körrel a vége előtt megelőznie Hamiltont, akinek viszont teljesen elfogytak a gumijai. Alonso már 7 másodpercre volt. Ha Raikkönennek a Hamilton-előzés hamarabb sikerült volna, akkor a győztes kiléte még változhatott volna. De elég a sok HA-ból.

Ami a képernyőkön kevésbé volt észrevehető, az a Webber-Schumacher-Rosberg-félék második kiállás volt. Ezek a fiúk az újraindulás után nagyon nehezen haladtak kopott gumikon. Egy adott pillanatban a talán ötödik helyen levő Schumacher mögött 11 autó gyűlt fel, nagyon szorosan. Írtuk is, hogy előbb-utóbb valaki valakivel összemegy, aztán Kobayashinak és Sennának sikerült. Mindketten büntivel végezték. Na de ez a három pilóta cserélt, eltűnt a Top10-ből, és aztán az történt, mint Kanadában. Az utolsó négy körben körülbelül mindenkit leelőztek. Rosbergnek 17,7 másodperc elmaradása volt a tizedik helyen levő Buttonnal szemben, majd 7 kör alatt megelőzte. És aztán még további négy pilótát. Schumacher éa Webber a hajtóvadászatotpedig 11-12. helyről kezdték, aztán 3-4. lett belőle a végére. 15 kör alatt.

Két pilóta még mindenki máson segített a végén. Pastor Maldonado ugyanis azután lökte ki Hamiltont a versenyből, hogy talán a legjobban óvta gumiit, és az utolsó előtti körre utolérte a britet (és még talán Raikkönen is elérhető lett volna), de túlbuzgó volt, balesett lett a vége. Végül első szárnyat kellett a Williamson cserélni, 10. hely lett a vége.

Alig láthatóan szuperjól teljesítettek önmagukhoz képest a Force Indiák, Button és Massa pedig jóformán láthatatlanok voltak. Ismét.

A pontszerző helyen végül Alonso, Raikkönen, Schumacher, Webber, Hülkenberg, Rosberg, di Resta, Button, Perez és Maldonado végeztek. Maldonado utólag büntivel viszont elvesztette a tizedik helyet is. Hozzátartozik még az is, hogy Vettel, Grosjean, Hamilton és Maldonado, a rajtrács első négy helyezettje mind kiestek, vagy hátrányt eredményező baleseten estek át.

Alonso ezzel 111 ponttal a vb-állásban váratlan 20 pontos előnyre tett szert a mai meglepetés-fiú Webber előtt, aki 91 ponttal a nullázó Hamilton és Vettel elé került. Alonso ezzel idén nem látott nyomásmentes helyzetben van, ez az előnye az idei szezont ismerve versenyeken át elsőséget biztosíthat neki, hacsak egy hétvégén nem nulláz ő is. De egyelőre ő az egyedüli pilóta, aki minden idei futamon pontot szerzett.


EURÓPAI NAGYDÍJ: maradt néhány kérdés

vasárnap, június 24, 2012

Hol előzte meg Alonso Raikkönent?

Ha Hamilton mondjuk 8 körrel a vége előtt kereket cserélt volna, nyerhetett-e volna? Vagy Raikkönen?

Mi volt jobb? Cserélni a biztonsági autós szakasz alatt, vagy később?

Mitől ült Hamilton 14 másodpercet a bokszban? (Akkor előzte meg Alonso a bokszban)

Vettel és Grosjean esetében is egy Renault alkatrész a hibás a verseny feladásáért?

Hány teljesen új szett gumija volt Alonsonak a versenyre?

Schumacher az utolsó körben sárga zászló alatt nyitott DRS-szárnnyal ment. Bünti lesz? Webberék ezt gondolják.

Ezekre mind keressük mi is a választ, annyi minden történt.


EURÓPAI NAGYDÍJ: Fernando Alonso megnyeri. Raikkönen Schumacher dobogós. ÉLŐ

vasárnap, június 24, 2012

Köszönjük, hogy velünk voltatok ma délután.

Alonso a levezető körben technikai okok miatt állt le. Reméljük, maradt elég üzemanyagminta.

ÖSSZEGZÉS: ismét egy időnként követhetetlen versenyt láthattunk. Hihetetlen mennyiségű előzés és ezúttal néhány elromlott autó is színesítette a valenciai hangulatot.

FINISH: Alonso egy tribün előtt száll ki. Sír örömében :-)  Spanyol zászló elő.

FINISH: Hamilton idén először nem szerez pontot. Vettel is nulláz. Alonso és Webber elhúznak az összetettben, Raikkönen pedig sokat javít.

FINISH: vettétek észre, hogy Rosberg az utolsó három körben 4 helyet nyert? Hatodik lett.

FINISH: ALO 6.4 RAI 6.2 MSC 0.9 WEB 6.3 HUL 1.1 ROS DIR 1.6 1.7 BUT 3.1 PER 10 MAL.

FINISH: elképesztő, Alonso nyert!

UTOLSÓ KÖR: Schumacher és Webber a harmadik helyért. A DRS zóna sárgazászlós, nincs előzés.

UTOLSÓ KÖR: Alonso győztesként hajt az utolsó körön. 7.4 előny.

56. kör: Hamilton-Maldonado harcolnak, Hamilton A FALBAN VÉGZI! Maldonado elvesztette az első szárnyát. Schumacher HARMADIK.

56. kör: Alonso 7 másodpercre.

55. kör: Maldonado megelőzi Hamiltont! Harmadik!

54. kör: Rosberg 3.6 ot szedett le Buttontól Raikkönen MEGELŐZI HAMILTONT!

54. kör: Maldonado 2.2 másodpercre Raikkönen mögött. Hamilton most a leglassúbb a Top4ben.

54. kör: Már úgy látjuk, Alonso utolérhetetlen. Schumacher hatodik. Webber hetedik.

53. kör: Perez kerekei elfogytak. Webber és Schumacher utolérik a két Force Indiát. Schumacher és Webber még ötödik helyért harcolhatnak.

52. kör: Hamilton, Raikkönen, Vergne, Kovalainen megúszták a büntit. A versenybíráknak sok dolguk van.

52. kör: Alonso a középső szektorban kezd tizedeket veszteni.

51. kör: Na, a gumik elkezdtek kopni. Nőnek a köridők. Maldonado közelít. Rosberg cserélt. Most 2,5 másodperccel gyorsabb, mint Button a tizedik helyen.

50. kör: lesz még itt fun? Még 7 kör :-) Perez utolérte di Restát. Hatodik helyért harcolnak.

49. kör: Raikkönen időt kezd veszteni Hamiltonnal szemben.  Maldonado gyorsabb, mint az első három pilóta.

49. kör: szóval az van, hogy Maldonado közeledik raikkönenhez. Közben Schumacher és Webber megelőzik Buttont négy kanyar alatt.

48. kör: 10 kör még: ALO 4.2 HAM 0.6 RAI 5.9 MAL 2.5 HUL 2.0 DIR 0.6 PER 6.3 BUT 1.9 MSC 1.1 WEB.

48. kör: Maldonado ismét láthatatlanul 4. helyre felkerült.

48. kör: Ha Raikkönen nyerni akar, meg kell lassan előzze Hamiltont. Másként nincs esélye.

46. kör: Kobayashi 5 hely büntit kapott a következő versenyre.

44. kör: Schumacher és Webber kiszedik Petrovot a pontokból. Kár.

44. kör: Vettel: a motor leállt, megálltam, nem tudni, mi volt a baj.

43. kör: Raikkönennek szóltak: oldd meg Hamiltont, és nyerhetsz. Alonso gumijai el fognak fogyni.

43. kör: az az igazság, a gumikopással a dolgok nagyon felborulhatnak még. 24 másodperc az első és tizedik hely között. Petrov a tizedik, csak szólunk. Igen, a Caterhammel.

42. kör: Nos, Hamilton hirtelen 3 tizededel jobb kört futott, mint Alonso. Raikkönen követi.

42. kör: Alonso még 15 kört kell megtegyen, nem kevés, de hirtelen fő esélyes a győzelemre. Alonso  tíz helyet nyert a verseny alatt.

42. kör: itt úszott el a Lotus győzelme. Perez megelőzi Buttont, kilencedik. Jaj, hetedik, közben Grosjean kiesett és webber gumit cserélt.

41. kör: Grosjean leáll. Elképesztő. Ennyi. Talán nem kapcsol a sebességváltó.

41. kör: Alonso kicsit elhúzott. Ha a Ferrari és Alonso nyernek ma, akkor megint minden előrejelzést felülír.

40. kör: jöhet Perez brilliáns 17 köre. Most tizedik, senki nincs messze. Közben Raikkönen is kivár Hamilton mögött. Tuti a gumikopásra vár a Lotus.

39. kör. Hamilton hátsó kerekei kezdenek túlmelegedni. Hamiltont is vizsgálják, sárga zászlós előzés.

38. kör: Raikkönenért még lehet izgulni. nincs döntés a vizsgálatban. Szoros lesz, mert nem a kanyar előtt előzött, hanem hamarabb. És ezért határeset.

38. kör: Alonso körei gyorsulnak, érdekes módon Grosjean körei is. Ugyanolyan mértékben. Még Hamilton sem maradt le. Grosjean ,7 másodpercre.

37. kör: Schumacher ötödik. Na. Még talán egyszer kell tankoljon. Raikkönent viysgálják, talán sárga zászló alatt előzött. Maldonado megelőzi Webbert. Hülkenberg is! di Resta is!

36. kör: az igazság az, hogy itt Grosjean a favorit. Raikkönen gyomrozza Hamiltont. És Grosjeanék kivárnak, nem erőltetnek. a gumikopás a végén ezt eldöntheti. A Lotus favorit. Még Raikkönen is, ha leelőzi Hamiltont.

35. kör: ALO-GRO-HAM-RAI. A két Lotus visszakerült oda, ahol akartak lenni.

35. kör: Alonso 8 tizedre Grosjean előtt. De a francia nem fogja hagyni.

34. kör: Hamilton megelőzi Raikkönent. Vettel autója elromlott!!! Massa kereke kirobbant.

34. kör: újraindulunk: kulcsfontosságú, kinek lesz jó tempója az újraindulás után. Alonso mesteri módon leelőzi Grosjeant.

33. kör: pisiszünet.

32. kör: azért elképesztő, hogy felharcolta magát Alonso harmadik helyre.

31. kör: új Safety Car szabály: az újraindítás előtti utolsó kanyarban már előzni lehet. Eddig a célvonalat ki kellett várni, ez azonban idén változott.

31. kör: Hülkenberg KERS-e elromlott. Újraindították elektroinkusan, de semmi.

31. kör: sorrend újraindulás előtt: VET-GRO-ALO-RIC-RAI-HAM-ROS-MSC-WEB-MAL-HUL-DIR-KOB-MAS-BUT. Egyesek még cserélni fognak.

30. kör: nehezen szedi össze Vettel a biztonsági autót, még néhány kör, míg mindenki felsorakozik. Vettel a 1.500. körét teszi meg úgy, hogy vezet egy versenyt.

29. kör: Ricciardo negyedik. Most nem cserélt. Hát honnan került elő a Toro Rosso? Raikkönen viszont ötödik, visszakerülhet az élboly harcába.

29. kör: Hamiltonnál sem tudják, Hamilton hányadik. Talán Webber megelőzte. Ő sem fog többet kiállni. Egyelőre még a számítógép sem állt át.

28. kör: Vettel kiáll, így kellett. De a nagy előny úgyis oda. Láthatunk még éles versenyt ma. Nem lesz több kiállás. 28 kör közepes keveréken.

28. kör: Grosjean cserél! Vettel éppen elmegy a biztonsági autó előtt. Vettel a következőben ha nem cserél, gond lehet. Hamilton is kiáll, elrontják már megint a McLarenesek, Alonso a bokszban megelőzi! Hamilton 14 másodpercet ült. Wow.

27. kör: ájjjj. BIZTONSÁGI AUTÓ. Vettel előnye oda.

27. kör: Grosjean 1.2 másodpercet csippent le Vettel előnyéből. 20 mp alatt a különbség. Hamilton csak 3.5 másodpercre Alonso előtt. gumik kezdenek elrobbanni. Kovalainen, Vergne. Egymásnak vágták ki.

26. kör: hivatalos: di Resta egy kiállásos taktikán. Csak ő. Eközben Button szenved, másodszor cserél. Milyen ciki.

25. kör: hát úgy tűnik, nem lesz nyolcadik győztes. Ehhez valami nagy butaságot kellene Vettel csinálnia. Nem szokása. Ráadásul nyomás sincs rajta, nincs értelme más taktikát követnie, mint a második helyezett francia. Egyszerűen akkor cserél, amikor a francia is. Ennyi.

25. kör: első kör, amikor Grosjean gyorsabb, mint Vettel. Egyben a leggyorsabb kör, 1.44.451.

24. kör: Alonso 5.9 másodpercre Hamiltontól, de lassan elkezdte ledolgozni a távolságot. Hamilton 5.9 másodpercre Grosjeantól, de veszít.

23. kör: BÜNTI: Bruno Senna a hibás a Kobayashi balesetért. Bokszáthajtásos büntetés.

20. kör: Alonso megelőzi di Restát. És így szépen felkerült 4. helyre. Raikkönen is megelőzi, ötödik.

20. kör: Vettel előnye 20 másodperc. Elképesztő. Grosjean 3.8 másodperccel Hamilton előtt. di resta 4. helyen, egy kiállással akarják megoldani a versenyt.

19. kör: Senna és Kobayashi voltak. Összementek :-) Webbert közben a nagy forgalomban Raikkönen megelőzi, aztán Webbert a csapat kiszedi onnan, aztán Schumacher is kiáll. Vonatozás vége.

18. kör: már 11 autó vonatozik. Valaki itt meg fog ütni valakit.

17. kör: bocs, a vonatot Schumacher vezeti.

17. kör: Vettel és Grosjean is opciós kerekeken maradtak. Azt jelenti, még legalább egyszer cserélnek. De hát ez nem meglepő.

17. kör: Rosberg, Alonso, Webber, Raikkönen, Kobayashi és Maldonado vonatoznak. Ez izgi lesz :-)

16. kör: Vettel végre cserél. Grosjean követi. Grosjean úton egy második hely felé, de a győzelem messze van. Grosjean Hamilton elé kerül vissza, de di Resta és rosberg még a pályán vannak előtte. Nem cseréltek.

15. kör: Webber már 11. helyen, de ugye eltérő taktika, lehet, hogy ez a reális helyezése. Alonso most áll ki, harmadik helyről. Ájjj, visszajön Raikkönen elé. Raikkönen most mindent meg fog tenni, hogy megelőzze.

15. kör: nem, Hamilton mégis közepes keveréken van.

14. kör: Raikkönen, Maldonado, Kobayashi és Hülkenberg egyszerre jönnek. Raikkönen megelőzte a bokszban Kobayashit!

14. kör: egy kis száraz bokor tekereg át a pályán.

13. kör: Hamilton cserél. Marad lágy keveréken.

12. kör: Perey 1.44.630 friss gumikon. Buttont mindjárt utoléri. Raikkönen közben meglepi Maldonadot, mégis megelőzi. Lássuk, Raikkönen mire képes üres pályán.

12. kör: Vettel továbbra is távolodik. Fél másodperc/kör.

11. kör: mindenki körideje elképesztően nőni kezdett. Csak Vettel és Grosjean 1.46 alatt. Hamilton 1.46.8, Kobayashi 1.47.0. Raikkönen viszont Maldonadot gyomrozza. A Lotus jobban áll gumikkal, de Maldonado nagyon intelligensen védekezik.

10. kör: Perez és Button máris cserélnek. Perez meglepő, de inkább taktikai, túl sok időt vesztett senna mögött. A McLaren korai cseréje viszont lehangoló. Ennyit bírták a gumik.

10. kör: Grosjean zseniális és taktikailag nagyon fontos előzést hajtott végre Hamiltonon. Kívülről, kihasználva, hogy az illető kanyar után rögtön egy másik irányú kanyar jön. A DRS segített, Grosjean elkezdheti Vettel t üldözni.

9. kör: VET 10.6 HAM 0.4 GRO 1.7 KOB 1.3 MAL 0.6 RAI 3.2 HUL 0.5 ALO 3.2 DIR 1.3 MAS

8. kör: Vettel már nem köröz nagyon sokkal gzorsabban. 1.45.341 vettel, 1.45.830 Hamilton, 1.45.978 Grosjean.

6. kör: di Resta és Massa egymással vannak elfoglalva. A Mercedesek is eközben gyengén mennek. Rosberg 11, Schumacher 13, és máris figyelmeztet a boksz, hogz gumitúlmelegedés van.

5. kör: Alonso három helyet nyert, Massa is a pontokban, tizedik helyen. Button 12-re esett vissza. Perez 15, Webber 17, ők kivárnak. A komoly köridőket akkor várhatjuk tőlük, amikor az előttük levők kiállnak tankolni. Ne feledjük, ők a keményebbik keveréken vannak.

4. kör: Grosjean nyomja Hamiltont, Kobayashi Grosjeant. A Sauber tempója nagyon jó. Vettel előnye 6,8 másodperc.

4. kör: a visszajátszáson látszik, milyen Lotus-Maldonado harc volt. Bár Raikkönen tűnt eleinte győztesnek, végül Grosjean nevetett.

3. kör: a McLarenek gyenge tempót futnak. Ez olyan lesz, mint Bahreinben. Vagyis gyenge.

2. kör: VET-HAM-GRO-KOB-MAL-RAI-HÜL-ALO-DIR-MAS.

2. kör: Maldonado és Raikkönen nagyot csatáznak. A venezuelai sikeresen megvédi a helyét. Vettel előnye 4 másodperc.

2. kör: Kobayashi megelőzi Maldonadot. Negyedik. Grosjean a rajtnál nagyon bátor volt, hogy betette autója orrát a második kanyarban Maldonado mellé. Grosjean máris tapossa Hamiltont hátulról.

1. kör: Webber 17. VETTEL-HAMILTON-GROSJEAN-MALDONADO-KOBAYASHI-RAIKKÖNEN.

RAJT: Grosjean megelőzi Maldonadot. Vettel első, Hamilton második. Kobayashi 5.

RAJT: egy, két, de három kiállást is láthatunk ma. Pereznél egyre tippelünk :-)

RAJT: jöhet a felvezető kör. Annak idején gyakran megtörtént, hogy valaki ott-ott maradt a rajtrácson. Most nem történt ez meg.

RAJT: a valenciai bokszutca a szezon legrövidebbje, ezért egy kerékcsere itt jelenti a legkisebb időveszteséget.

RAJT: a szél pénteken komoly gondokat okozott a kikötői pályán, ma viszont majdnem tökéletes szélcsend van.

RAJT: Schumacher, Perez, Vergne és Webber közepes keveréken indul. Mindenki más lágyon. Mind a négy pilóta taktikai választása érdekes lehet a futamban.

RAJT: az első két körben nem használható a DRS zóna, a KERS viszont igen.

14.56: csak egy DRS zóna van a mai nagydíjon, rögtön a híd után. Ez már a harmadik egymásutáni utcai pálya a szezonban.

14.55: a hőmérséklet a bahreinit is meghaladja.

14.51: 26 fokos levegő, 44 fokos aszfalt. Lotusnak való lehet.

14.46: Maldonadonak 14 perccel a rajt előtt esyébe jutott, hogz pisilnie kell. Nem találja a WC-t.

14.43: Button és Kobayashi is emlékezeteseket előzött tavaly. Valenciában nehéz előzni egyébként.

14.37: érdekesség, hogy a pályarekordot Timo Glock birtokolja még 2009-ből, amikor 1.38.683-at futott egy Toyotával.

14.36: a verseny 57 körös, egy kör az elején akár 1 perc 45 másodpercet is felvehet, a verseny végefele várhatóan az 1.40-et is eléri.

14.33: úgy tűnik, Timo glock gyomorrontás miatt a versenyen sem fog indulni. Tegnap az időmérőn sem hajtott a pályára.

14.33: a pilóták elhagyták a bokszot, húsz percük van a rajtrácsra felérni, közben még beállítások miatt visszahajthatnak a bokszba.

Üdvözlünk az idei Formula 1 szezon nyolcadik nagydíján. Helyszín Valencia, neve Európai Nagydíj.


EURÓPAI NAGYDÍJ: lehet nyolcadik győztes a nyolcadik futamon?

vasárnap, június 24, 2012

Mindenki ezt a kérdést teszi fel először: lehetséges egy nyolcadik győztes. Jelöltek egyértelműen vannak. Kimi Raikkönen és Roman Grosjean már év elejétől sejttetik, hogy a Lotus számára idén legalább egy futamgyőzelem összejön. A mai nap körülményei pedig igencsak megfelelnek a csapatnak, a Lotus forró időben kifejezetten jól viselkednek. Egy-két outsider és képbe jöhet még, bár ezúttal is Perez csak 15. helyről indul. Michael Schumachert is esélyesnek tartották, azonban 12. helyről indul, ez pedig a Mercedes számára nem túl kecsegető.

A bokszutca csapatai, versenyzői, elemzői egyetértenek abban, hogy a forró valenciai körülmények között a gumióvás,  és -kopás kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Egy, két, de akár három megállásos taktika is elképzelhető a mai napra, valószínű, hogy az utolsó 20 körben akár még taktikacserére is számíthatunk. Ha Kanadában ilyesmi megtörténhetett, akkor Valencia ezt még inkább produkálhatja.

Az biztos, hogy Sebastian Vettel mégis a top esélyes a mai győzelemre. Szereti a spanyol pályát, már kétszer nyert itt. Ráadásul Valencia négy éves F1-történelmében háromszor az első helyről induló pilóta nyert, a pénteki szabadedzéseken pedig szintén a német pilóta volt a leggyorsabb, mikor a csapatok hosszú etapot teszteltek közepes keveréken.

Fél szemmel figyeljünk mindenképpen oda a McLarenekre is. Szerintünk Hamilton célja nem a győzelem, hanem a minél nagyobb pontszerzés, a brit egész hétvégén küszködött az autóval, a végére kis szerencsével hozta össze mégis a legjobb körét. Ezzel szemben Jenson Button most először igazán az élen lehetett volna, viszont a Q3-ban a legfontosabb pillanatban rontotta el mért körét. Bár ezt követően Button hangulata elég negativista volt szombaton, vasárnapra kicsit javult. Úgy látjuk, Button számára szó lehet még egy Top5 helyezésről, de dobogóra már nehezebben pályázhat.

Ja, elfelejtettük Pastor Maldonadot. Különös szereplés nélkül, meghúzódva hozott vége össze egy harmadik rajtpozíciót. Nos, ismét Spanyolország. Barcelonában Maldonado első helyről indult, viszont mindenki arra számított, fokozatosan veszít helyeket a versenyben. Aztán valahogy egy helyet vesztett összesen, aztán meg azt is visszaszerezte. Ez a logika alapján a venezuelai ott maradhat az első között. Egyszerűen nem tudjuk megítélni. Annyit tudunk még, hogy közepes keveréken második legjobb időt futott pénteken, vagyis a jó versenytempó adott.

A gumik színei ezen a hétvégén a sárga és a fehér. A sárga, lágy keverék ezen a hétvégén az opciós, puhábbik keverék, míg a fehér, közepes keverék az elsődleges, keményebb. A mezőny eleje mindenképpen lágy keveréken indul, az első (vagy egyetlen) bokszkiállást követően azonban mindenki esetében közepes keverék koptatására számítunk.

Apró részlet még, hogy Mark Webber 19. helyről indul, egy halom friss szett gumival a tarsolyában. Utoljára 18. helyről dobogót hozott össze tavaly Kínában, viszont Valenciában nehezebb lesz ennyit előzni. Lássuk.

A verseny 57 körös, egy-egy kör másfél percnél is többet tart. Mi nagyon kíváncsian várjuk. A gumik miatt szerintünk a verseny második felében lesz borulás a sorrendben. Egy nyolcadik győztes és hetedik csapatgyőztes ünneplése kedvéért ma a Lotusoknak drukkolunk.

 


Rosberg szerint Hamilton feltartotta őt. Sárgalap

vasárnap, június 24, 2012

A szombati időmérő harmadik etapjának utolsó percében féltucat pilóta is egymáshoz közel érkezett fel az utolsó gyors körre. Rosberg panaszának oka az, hogy Hamilton mögött autózva lassítania kellett a gyors kör kezdése előtti utolsó kanyarban, ezért rosszul jött ki az utolsó kanyarból, rosszul gyorsított és így gyakorlatilag egész gyors körét kompromittálta.

A versenybírák megnézték az ügyet, végül úgy döntöttek, nincs bünti. Két okra hivatkoznak: egyrészt a felvezető körben Rosberg utolsó szektorideje rosszabb volt, mint a Hamiltoné. Másrészt viszont Rosberg és Hamilton között soha nem volt a távolság 1,1 másodperc alatt.

Hozzátartozik még, hogy Rosberg és a Mercedes egy valenciai versenyigazgatói rendeletre hivatkozott, amit úgy tűnik, explicit a szombati edzésnapra adtak ki, és ami azt jelenti ki, kifejezetten tiltott a lassú haladás a 21-25. kanyarok között. Rosberg pedig a 25. kanyar előtti és utáni helyzetre panaszkodik.

Minket a hivatalos magyarázat nem győzött meg, de a tévéközvetítés annál inkább. Egyszerűen sok autó volt, forgalom volt, ez megtörténik.

Mindenesetre több weboldalon is a kommentek özöne lepte el a hírt. A Hamilton és ellen-Hamilton pártiak annak kapcsán csaptak össze, hogy Hamiltont lassan minden versenyen behívják valamiért magyarázkodni, míg az ellentábor természetesen azt kifogásolja, hogy Hamilton “arogáns, azt hiszi, bármit csinálhat a pályán”.

Egy kommentet nagyon élveztünk: “Rosberg ne rinyáljon annyit, miután Barheinben Alonsot is Hamiltont is tisztességesen kiszorította a teljes pályafelületről”.

Szóval nincs következménye az incidensnek.


Vettel 2010-es és 2012-es időmérő köre

vasárnap, június 24, 2012

A két leggyorsabb kör, egymás mellett.


A londoni olimpiai stadion is F1 futamot rendezhet a jövőben

vasárnap, június 24, 2012

Négy pályázatot mérlegel a londoni olimpiai stadion működtetője, a Legacy Development Corporation. A pályázatot állítólag a Formula One Management nevében a Intelligent Transport Solutions Ltd adta le és az ötlet élvezi Bernie Ecclestone támogatását is.

Röviden az ötlet az, hogy egy pályát rendezzenek be a stadionba és a köré, amelyhez a jelenlegi formátumban bőven van hely, ugyanis tág sétálóövezetek veszik körbe a stadiont. A pályázatot leadó cég biztos akart lenni Ecclestone támogatásában is, ezért a motorsport-cézárt még a leadás előtt megkeresték. A támogatást alátámasztandó sajtómegkeresésre Ecclestone csak annyi válaszolt: “igen, érdekel”.

Amennyiben az ötlet a jövőben megvalósulhat, a Silverstone-i brit nagydíjat helyettesítheti a versenynaptárban.