‘FORMULA ONE MANAGEMENT’ kategória

A londoni olimpiai stadion is F1 futamot rendezhet a jövőben

vasárnap, június 24, 2012

Négy pályázatot mérlegel a londoni olimpiai stadion működtetője, a Legacy Development Corporation. A pályázatot állítólag a Formula One Management nevében a Intelligent Transport Solutions Ltd adta le és az ötlet élvezi Bernie Ecclestone támogatását is.

Röviden az ötlet az, hogy egy pályát rendezzenek be a stadionba és a köré, amelyhez a jelenlegi formátumban bőven van hely, ugyanis tág sétálóövezetek veszik körbe a stadiont. A pályázatot leadó cég biztos akart lenni Ecclestone támogatásában is, ezért a motorsport-cézárt még a leadás előtt megkeresték. A támogatást alátámasztandó sajtómegkeresésre Ecclestone csak annyi válaszolt: “igen, érdekel”.

Amennyiben az ötlet a jövőben megvalósulhat, a Silverstone-i brit nagydíjat helyettesítheti a versenynaptárban.


Barcelona és Valencia felváltva rendezhetnek Spanyol Nagydíjat jövőtől

péntek, június 8, 2012

Legalábbis ezt szeretné a két szervezőváros, Spanyolországnak ugyanis – a válság tükrében – elég sok terhet jelent két nagydíjat is megszervezni egy naptári év alatt. Bár hosszas egyeztetések zajlottak magáról az ötletről, a megegyezést követően az évek elosztása is hamar ment: páratlan években Barcelona, a párosokban Valencia ugorna be.

A javaslatra Bernie Ecclestone Forma 1-cár még rá kell bólintson.


A DRS feldobta a Formula 1 nézhetőségét

szombat, május 12, 2012


DRS: nyitott szárny, csukott szárny

DRS: nyitott szárny, csukott szárny

2011 elején vezették be a DRS-újítást a szabáylzatba, azóta azonban a versenyelőzések számadatai teljesen megváltoztak.

A Mercedes csapat részletesen monitorozza az előzések számát, formáját, adatait, ezek pedig igen kedvező eredményeket mutatnak.

A témához az is hozzátartozik, hogy nemcsak a DRS-zónás előzések, hanem a pályák egyéb részein lebonyolított előzések is megnőttek. Ebben szerepe van annak a KERS fékenergia-visszanyerő rendszernek is, aminek köszönhetően körönként majdnem 7 másodpercig a pilóták egy 30 lóerős plussz erőt produkáló akkumulátort aktiválhatnak, vagyis jobban gyorsulhatnak. A DRS és a KERS körönkénti okos adagolása a hátul haladó pilóda előzési esélyeit jelentősen megnöveli.

Még egy harmadik plussz elem is számít ebben az egyenletben. Szintén tabaly év elején váltotta a Bridgestone-t a Pirelli gumiszállító. A Formula One Group vezetője, Bernie Ecclestone explicit hamarabb elkopó abroncsokat kért a szállítótól annak érdekében, hogy a cserék száma növekedjen egy-egy versenyen még akkor is, ha közben a tankolást éppen kiiktatták a szabályból.

Mindezeket összevetve idén az első négy nagydíjon 326 előzést regisztráltak (ebben az első kör helycseréi nincsenek benne), 220-at, ha a három leggyengébb csapat lekörözéseit nem vesszük számba.

A Mercedes azt is összegezte, hogy melyik versenyen a DRS, vagy a DRS-zónán kívüli előzés volt t9bb. Tavaly 19 nagydíjból nyolc volt azok száma, ahol többször előztek DRZ-zónában. Idén azonban fordult a dolog, eddig az összes nagydíjon többet előztek csukott, mint nyitott hátsó szárnnyal.


BAHREIN: Bernie Ecclestone zászlót égettek

vasárnap, április 15, 2012

A Formula 1 is politikai témává alakult Bahrainben azt követően, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség bejelentette, lesz nagydíj az arab államban.Helyi tüntetők ki is fejtették véleményüket, a Formula 1 jogtulajdonosának, Bernie Ecklestone-nak fotóját ábrázoló zászlókat égettek a hétvégén.

Az Amnesty International szerint nincs nagyobb biztonság idén, mint 2011-ben. A nezmetközi szervezet úgy gondolja, a helyi politikum arra használja fel a nagydíjat, hogy politikai propagandát végezzen.

A valós helyzetre mindenesetre jövő hétvégén derül fény, kérdés, a tévéképernyőkön ebből mi fog meglátdszani.

Ennek tiszteletére létrehoztuk a POLITIKA kategóriát ezen a blogon.


BAHREIN: a pénzügyi aspektusról és veszteségekről

csütörtök, április 12, 2012

Milyen pénzek forognak kockán egy nagydíjjal kapcsolatosan? Nos, alább néhány sarokszám.

A tévécsatornák révén 500 millió ember nézi a versenyt. És előtte, akár közben is, és utána, a reklámokat. Ezeket a reklámblokkokat a csatornák már rég eladták, de evidens, ha negydíj nincs, reklámdíjak sem lesznek. A 2010-es Bahreini Nagydíj 90 millió dollár reklámbevételt produkált, tévében, a pálya körül kifüggesztett panók révén. A 2011-es nagydíj elhalasztása kapcsán a szakértők úgy értékelik, mintegy 95 millió dolláros kár származott. Ha öt évig nem szerveznének nagydíjat, a teljes kiesés mintegy 560 millió dollárra rúgna.

A csapatok em örülhetnek egy kiesésnek. A díjak összértéke a nagydíjon mintegy 44,7 millió dollár, a nyertes pedig 6,3 milliótól esik el.

A legnagyobb kárt a szakértők szerint mégis Bahrain gazdasága szenvedi el, hiszen a turisták által Bahreinben elköltött étkezési, szállási pénzről, a helyszínen eladott jegyek áráról, a szintén a helyszínen értékesített reklámtermékekről nem is tettünk még említést.


UPDATE: döntés született, április végén verseny lesz Bahreinben

csütörtök, április 12, 2012

UPDATE: A FIA román idő szerint hajnalban úgy döntött, az arab futamra mégis sor kerül. Az FIA közleménye szerint a verseny megszervezéséhez szükséges feltételek teljesültek, ehhez pedig fél éven keresztül folyamatosan monitorozta a közel-keleti államban kialakult helyzetet. Az FIA nem kapott az irányú kérést, hogy elhalasszák vagy teljesen kiktassák a versenyt az idei F1 naptárból ezért nem látnak okot a tervezett időpontban történő megszervezésben.

A Formula 1 csapatai Kínában döntenek a hétvégén arról, biztonságos-e Bahreinben nagydíjat szervezni. Tavaly az arab futam szenzonyitóként szerepelt a naptárban, viszont az arab tavasz zavargásai ezt az országot is érintették, a tiltakozók a futam megszervezésének botlasztásával is fenyegettek. A száguldó cirkusz tavaly távol maradt.

Idén Bahrein ismét szerepel a naptárban, viszont a politikai stabilitás nem teljes mértékben biztosított, ezért ismét annak lehetünk tanúi, hogy az arab futamot elhalasztják.

Bahrein GP

Bahrein GP


2,27 milliárd dollárt hoz össze a Formula Group. Cél a pénzügyi stabilitás

csütörtök, március 29, 2012

2,27 milliárdnyi pénzalapot kíván összegyűjteni a Formula One Group, amelynek visszatérítési határideje 2017-2018, amely helyettesíti a 2,92 milliárd dolláros, 2013/14-ben lejáró kölcsönöket. A mozzanat célja hosszútávon biztosítani a száguldó cirkusz tőkestruktúráját és pénzügyi stabilitását.

 


FORMULA 1: új Concorde-egyezményt írtak alá

vasárnap, március 25, 2012

2013 után is lesz Formula 1. A csapatok nagy hányada aláírta az új egyezményt a Formula One Management-tel. A Mercedes egyelőre nem 0rta még alá, a Caterham és a Williams sem.

A Concorde-egyezmény az a dokumentum, amelyet a Formula One Management a versenyző csapatokkal ír alá a Formula 1 világbajnokság működési elveiről és kereskedelmi viszonyairól.

Részletekkel visszatérünk.


KOMMUNIKÁCIÓ: A Formula1.com-nak új providere van. TATA Communications

péntek, március 16, 2012

Csak a szemesebb szörfölők vették talán észre, de a Formula1.com oldal alján a provider neve megváltozott. Az indiai eredetű, de mára már globális cég, a TATA Communitations veszi át. A teljesen gazdasági alapú együttműködés nemcsak a weboldal technikai működtetésére vonatkozik (ami azért jóval több, mint aminek látszik, erre pedig akkor jövünk rá, mikor a LIVE TIMING szolgáltatásba bemegyünk), hanem arra is, hogy miként áramlanak az információk, adatsorok idén a húsz versenyhelyszín és a nagy-britanniai F1 központ között.

Azért nem semmi, hogy indiai cég nyerte el a Formula1.com-mal kapcsolatos jogokat. A napokban még mutatok pár érdekességet arról, hogy mi is született már meg az együttműködés keretében. Mellesleg Ratan TATA tulajdonos India leggazdagabb embere.

Alább a sajtótájékoztató linkje: egy kis betekintés a világgazdaságba és egy alig tíz éves, de mégis globális vállalkozás nagy pillanatába.

TATA Communications és Formula One Management sajtótájékoztató

TATA Communications és Formula One Management sajtótájékoztató