‘MOI’ kategória

ÉS SCHUMACHER

szombat, március 17, 2012

Valamiért az az érzésem, nem mondta el utolsó szavait a Formula 1-ben. Nem lesz világbajnoksága már talán, de futamgyőzelmek még ott vannak a tarsolyában. Szerintem nagyon jól érzi magát, ha lett volna benne frusztráció, két langyos szezon után visszavonult volna. Talán még dobogója sem volt az elmúlt két évben. És mégis kitartóan itt van.

Az előszezonban a Mercedes végre először nem kínlódott, hanem igazán erős volt. Itt az idő, Schumacher még egyszer megmutathatja, mitől is ő a zseni. És talán már kinőtte az időnként nem éppen legkorrektebb hozzáállást is.

Mindenesetre mindenki minden létező kalapját levéve tisztelegne a vén róka előtt, ha még egy vb-t bezsebelne. Az olyan lenne, amihez egyszerűen nem férne kommentár. Csak nyers, hátsó gondolat nélküli, egyszerű mély tisztelet.


VETTEL

szombat, március 17, 2012

Szerintem megint ő nyer, bár nem lesz olyan domináns éve, mint tavaly, és én őt nem szeretem. Az a német maximalista hozzáállása van, amilyen a  Schumacheré is volt, mikor még a csúcson hajtott. Elképzelhető, hogy ő sem áll meg 5-6 vb-cím előtt. A mögötte levő technikai csapat talán a legzseniálisabb, ezt azért el kell ismerni. A csapat kemenyfiói (Helmut Marko típusúak) nagyon mögötte állnak, annak idején még akkor is a kis németet védték, mikor egyértelműen hátulról kipöccintette Törökországban Webber-t. Kulcsemberként én is amögött állnék, akiben benne van a győztes vér. Így lehet is vb-címet nyerni. Emlékeztek Monzában a Toro Rossoval? Azért ahhoz tudni kell.


Az örök wannabe-k. És Rosberg

szombat, március 17, 2012

AZ ÖRÖK WANNABE-K: Massa és Webber. Mindketten voltak vb-közelben, rajtuk is sokban múlt, hogy nem volt bennük az igazi győzelmi elszántság. Úgy tűnik, webber ezt jobban kezeli, mint Massa. Massa számára az a csapágy sajnos sokat jelentett, azóta sem a régi. A vb-címet egy utolsó kanyarban vesztette el. Webbernek kb. húsz másodpercen múlt saját vb-címe. De Webber talán beletörődött, míg Massa nem bírja beismerni, hogy nem és nem. Mindig más a hibás, az autó, a körülmények, Hamilton, Hamilton. Hamilton…

ROSBERG: kicsit svéd, kicsit német, világbajnok apja van, jó ez a kombó, benne van az x. Ha egyszer vb győzelemre képes autó is kerül neki, meg fogja mutatni, mit tud. Még fiatal, nem is jött meg talán el az ideje. Mindenesetre az idei Mercedes nem a régi, vagyis jobb. Hm.


BUTTON

szombat, március 17, 2012

Vagy nyer még egyszer, vagy nem. Alain Prostra néz fel, és annyira is kíméli az autót egy versenyben, mint ahogy a francia világbajnok tette. Néha talán túlságosan is. Így aztán meg lehet lepődni azon, mikor végre felteker minden gombot az autóján, és játszi könnyedséggel épít le sokmásodperces különbségeket. Általában a verseny végén.

Karrierje a peches csapatválasztások sorozata volt, aztán 1 dolláron múlt (többek között), hogy maradhatott a száguldó világban, mikor Ross Brawn úgy döntütt, nem hagyja kárba veszno egy éves fejlesztési munkáját, csak azért, mert a Honda gazdasági okokból lemond a Formula 1-ről. Ezért az összegért megvette a teljes csapatot, megcsinálta a Brawn-Mercedest, szezon előtt egyet-kettőt tesztelt, megdumálta a pilótákat, és onnan kezdve Button sorozatban nyert, és jól kenterbe verte a mezőnyt. Button a szezon végéncsak  ötödik helyekkel nyert vb-t, dehát na. Fő ellenfele csapattársa maradt.

Abból az évből leginkább a patyolatfehér autó maradt meg, amelyre még annyi idő sem volt, hogy reklámot szerezzenek. Button az álomév után ugyanannyira jó érzékkel tudott váltani és átigazolni a McLarenhez.


HAMILTON

péntek, március 16, 2012

Akár a legszerencsésebb világbajnoknak is mondható, bar azért nem egy kanyarban nyersz meg egy címet. Úgy lett világbajnok, hogy Felipe Massa stábja néhány másodpercig még azt gondolta, az ő pilótája a bajnok. Dehét ahogy Timo Glock úgy döntött, nedves kerekeken marad a Brazil nagydíj végén, úgy fogyott el a nedves gumija a száraz palyan. Vagy forditva volt?

Hamilton egy tavalyi frusztráció után jön, amikor is a sokkal lazább Button megverte pontokban, belopta magát a McLaren Csapata szívébe, és Hamilton már nem a csapat üdvöskéje. Hamilton a kulcspillanatokban zseni, de nem kíméli az autót. Híres a tavalyi koccanássorozata Massával, mindig megtalálták egymást a pályán, általában Hamilton volt hátul és előzni akart.

Emellett talán mégis a McLaren kettős a legkiegyensúlyozottabb Formula 1 barátsága. A két brit szeretik és tisztelik egymást. Hamilton a mostani korszak Ayrton Sennaja és egyben a Formula 1 Barack Obamája..


RAIKKÖNEN

péntek, március 16, 2012

Ő csak Kimi. 18 évesen kezdett a Formula 1-ben, Jacques Villeneuve ki akarta záratni az akkori sauberes pilótát, “mert túl tapasztalatlan, közveszély a többi pilótára”. Első futamán már pontott szerzett. Azon elég sokat lehet vitatkozni, hogy mennyire volt szerencsés vagy zseniális az egyedüli bajnoki cím megszerzésében, de tény, hogy a McLaren megérdemelte, hogy azt az évet elvesztette (akkor volt a nagy Hamilton-Alonso feszültség)

Északi, kúúúl, hideg, nem sokat beszél, iritálja sokszor a sajtó. Amikor megszólal, tud epés lenni. Itt például beszólt a csapatnak, zavarták.

Vagyis “ne beszéljetek velem a kanyar kellős közepén” :) . Uff, megszólalt.

Mikor megunta a Formula 1-et, elment ralizni. Most visszatért Lotus (volt Reanult) színekben. Az év meglepetése lehet, az autó jónak mutatkozik.


ALONSO

péntek, március 16, 2012

Kétszeres világbajnok, de mar elég rég törtent, a Renault-os aranykorban. Beképzeltségében és akaratosságában schumacheres, nem riadt el olyan módszerektől sem, mint amikor azért állt a McLaren boxában húsz másodperccel többet a Magyar Nagydíj időmérőjének utolsó részében, hogy az akkor még újonc Hamilton ne tudjon időben felérni egy utolsó gyors körre.

Emellett viszont az egyik legkorrektebb nyilatkozó, tavaly amikor azt mondta egy-egy versenyen, hogy nem képes a Ferrari többre egy harmadik vagy negyedik helynél, akkor az többnyire úgy is volt. Fáj a foga meg egy-két bajnokságra. és nagyon tisztelettudó.

2011-ben egy gyenge Ferrarival szerzett mégis futalmgyőzelmet, csapattársát pedig teljesen dominálta.