október, 2012

India újabb Vettel fölényt hozott, de…

vasárnap, október 28, 2012

Az indiai közönség igen kellemes tömeghangulatot kevert össze a vasárnapi, idei 17., Indiai Nagydíjra.

Tény: Sebastian Vettel több mint 2oo kör óta vezeti a mezőnyt körről körre. Azóta vezeti, amióta Lewis Hamilton Szingapúrban lerobbant. Ma, Indiában is rajt-cél győzelmet aratott, és egy pillanatig sem kellett veszélyben érezzel elsőségét ezen a nagydíjon.

De: az is tény, Indiában Fernando Alonsónak megvolt a tempója, agresszív volt, és megmutatta, mindent megtesz, hogy végül ő legyen az idei világbajnok.

Viszont a kezdeti Vettel-Webber-Hamilton-Button-Alonso-Massa-Raikkönen rajtsorrendhez mérten a végeredmény Vettel-Alonso-Webber.Hamilton-Button-Massa-Raikkönen lett. Ugye látható a különbség? Ez volt a mai Fernando Alonso, aki ezzel minimálisra csökkentette veszteségét Vettellel szemben.

A rajt legfontosabb eseménye az volt, hogy Button és néhány kanyar után Alonso is megelőzte Lewis Hamiltont. A rajt utáni egyeneseken Button, Alonso és Hamilton remek és incidensmentes harcot vívtak, melyből előbb Button került ki jól, majd végül Alonso mindkét McLarent megelőzte. Ez a spanyol számára kritikusan fontos lépés volt. A spanyol a verseny kétharmadában a Red Bullokra és önmagára koncentrálhatott.

A verseny összességében unalmas volt azt a tényt leszámítva, hogy a pálya vonulata megengedte, hogy több kettes és hármas csata alakuljon ki a DRS-zónában. Az indiai előzési zóna nagyon hatékonyan működött.

Mindenki egy kiállásos taktikát választott, a gumik egyszerűen nem akartak Indiában fogyni. A legtöbb pilóta a 28-32. körökben cserélt úgy, hogy a verseny 6o körös volt. Grosjean volt a pontszerzők közül az egyedüli eltérő taktikás, ő kemény keveréken kezdett, majd lágyon végzett. Sikerült is Jenson Button baját meggyűjtenie ez utóbbi kiállása után, amikor a francia mögé került vissza, de a hetes sebesség beállításának taktikai tévedése miatt – nem tudott előzni, még DRS-zónában is.

De Alonso és a Ferrari összeszedték magukat. Alonsónak sikerült Mark Webbert pályán megelőznie. Ezzel együtt ismét kiderült, a Red Bullnak igazából jelenleg egy gyenge pontja van: a KERS-rendszere. Webber talán ezen vesztette el a második helyet.

Lewis Hamilton lágy keveréken nem volt annyira jó, de a McLaren (még Button is) a kemény keveréken tarolt. A verseny második felében a McLarenek 4. és 5. helyen csak távolságokat csökkentettek. Viszont ez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy az utolsó két körben Hamilton megpróbálja a döntő mozdulatot megtenni a közben utolért Webber mögött.

Nem került sokszor szóba, de az autóbeállítások egyik kulcskérédse az volt, mennyire “hosszúra” volt a 7-es sebesség beállítva. A Williams és a Ferrari voltak a két csapat, akik hosszúra eresztették. Ez azt jelentette, hogy DRS-távon az autó hetesben nem jutott el a maximális fordulatszámig. A Williamsok legalább nyolc-kilencet előztek, Alonso pedig hármat: Hamiltont, Buttont és Webbert. Tiszta?

Ezzel szemben Raikkönen nem tudta egy egész versenyen keresztül megelőzni Massát a hatodik helyen. Grosjean nem tudta átugrani a verseny végén Hülkenberget.

Végül mindenki gyors körökön zárt, Vettel megfutotta a verseny leggyorsabb körét a legvégén, de Alonso is, majd utánuk Button is. A DHL Fastest Lap versenyben a pont a Buttoné.

Említésre méltó Hülkenberg teljesítménye is. A Force India hazai pályán 12. helyről indulva végül nyolcadik lett, ami zseniális teljesítmény. Bruno Senna a másik performer volt. Sikerült a Williamsot végül pontszerző helyre behoznia.

Kieső pilótát keveset láthattunk. Perez durrdefektje tette tönkre a mexikói versenyét. Schumacher még a rajtnál szintén durrdefektet kapott, majd később sem teljesített jól, kiállt, míg de la Rosa első fékjei mondták fel a szolgálatot.

Ma Fernando Alonso és a Ferrari megmutatta, képesek legalább harcolni az egyéni VB-címért. Még messze vannak Vettel utolérésétől, de az utolsó három futam még hozhat meglepetéseket. Alonso hátránya 13 pont, ami a jelenlegi Red Bull dominancia mellett tulajdonképpen elenyésző.


INDIAI NAGYDÍJ: Vettel győzött, de Alonso második. ÉLŐ

vasárnap, október 28, 2012

FINISH: VETTEL – ALONSO – WEBBER – HAMILTON – BUTTON – MASSA – RAIKKÖNEN – HÜLKENBERG – GROSJEAN – SENNA pontszerzők.

FINISH: és Button is megfutja a leggyorsabb kört. Ez az egyedüli dolog, amit elvettek Vetteltől.

FINISH: Vettel megfutja a leggyorsabb kört és megnyeri az Indiai Nagydíjat. És Alonso elveszi tőle a leggyorsabb kört.

UTOLSÓ KÖR: Webber kitart, Hamilton ismét nem tud előzni. Ez már nem fog változni. Vettel megint leggyorsabb körre hajt!

59. kör: MASSA (6) O,7 RAIKKÖNEN (7), HÜLKENBERG (8) O,4 GROSJEAN (9).

59. kör: Vettel előnye még mindig 9,6 másodperc. Hamilton DRS-távon belül. Nem tud előzni egyelőre.

58. kör: Hamilton 8 tizedre!

58. kör: három körrel a vége előtt Vettel előnye 1o,6 másodperc. Alonso már nem vesztheti el a másodikat, de Hamilton-Webber még harcolnak.

56. kör: WEBBER 1,O HAMILTON. Na.

55. kör: Vettel most megint gyors. Webber is hasonló időket futott. Ejsze ott is felébredt a KERS. Hurrá neki. Hamilton 1,6 másodpercre Webbertől.

54. kör: Vettel előnye még mindig 9,6. Ez behozhatatlannak tűnik. Az a szikrázás nem túl vészes. Alonsónak “problem on the plank on da graund for Fetel. Keep puushing”. Mindezt olaszos akcentussal.

54. kör: Button elkezdett őrülten hajtani. 1.28,81o. 11,6-ra Hamiltontól, de na.

54. kör: Vettel valamit elhagyott. Az autó a DRS-egyenesben szikrázik.

52. kör: Alonso 9 tizedet szedett éppen le Vettel előnyéből. De még mindig 9,9 a hátrány, kilenc körre.

52. kör: Hamilton 2,3 másodpercre Webbertől. Hamilton leggyorsabb kör, 1.29,198.

52. kör: Senna beverekszi magát a pontok közé! Ismét DRS zónában előz egy Williams, látjátok?

49. kör: Alonso móst rendes tizedekkel gyorsabb, mint a Red Bullok. De 11,3 másodpercre van Vetteltől, még 11 kör van hátra.

47. kör: ééééés Alonso megelőzi Mark Webbert! Érvágás ez Vettelnek.

47. kör: McLaren: “Alonso üzemanyagot kell spóroljon.” Hamilton: “s akkor mi?”

47. kör: Webbernek még nincs KERS-e, Alonso megközelítette ismét az ausztrált.

45. kör: VETTEL 1O,3 WEBBER 1,3 ALONSO 6,5 HAMILTON 12,3 BUTTON 8,3 MASSA O,7 RAIKKÖNEN 8,4 HÜLKENBERG O,8 GROSJEAN. Ők egyelőre a pontszerzők.

45. kör: de la Rosa: “Brake failure”. A Skyosok a rádióüzenet előtt megmondták. Van szemük.

45. kör: Webber: “No KERS”. Csapat: “Visszajön, ne félj.”

43. kör: az első négy megközelítőleg ugyanolyan időket futnak. Nem nagyon jöhet már össze ebből semmilyen előzés. A Red Bull zseniális taktikával old meg még egy hétvégét. Vettelnek összejöhet a 2oo kör zsinórban vezetés.

42. kör: Alonsóra rászóltak, hogy csak körözzön. Ebből üzemanyag-spórlás lesz.

41. kör: Alonso lassan elveszti Webber maga elől, Raikkönen nem tud mit kezdeni Massával. Button 5., és Hamilton 4. helyen teljesen üres területen köröznek. Már megint kezd uncsi lenni.

39. kör: Hamilton: “I don t know if the tyres are gonna last”. Lewis, ki fognak tartani, szerintünk.

38. kör: kemény keveréken Hamilton elkezdte ledolgozni elmaradását Webber-Alonsóval szemben. 6,9 az elmaradás. Hamilton leggyorsabb kört fut. 1.29,639.

37. kör: egyszerűen érthetetlen, hogy a Lotus és McLaren és Ferrari rosszul számolták ki, hogyan kell egy nyitott DRS-szárnya a fordulatot beállítani. A Williams másképp számolt, és már számtalanszor tudott előzni.

36. kör: erre Grosjean CSERÉL. Vadiúj lágy keveréket kap.

36. kör: Grosjean a nagyok közé keveredett. Ennek oka, hogy kemény keverékkel kezdték a versenyt. Grosjean a verseny végén lágy keveréken még nagyon gyors lehet.

35. kör: VETTEL 11,8 WEBBER 1,8 ALONSO 7,7 HAMILTON 8,6 GROSJEAN O,6 BUTTON 5,7 MASSA O,5 RAIKKÖNEN

34. kör: Webber-Alonso, csihipuhi.

33. kör: Vettel CSERÉL. Semmi incidens.

33. kör: Webber most akaratlanul is irtó sokat segít Vettelen. Alonso nem tudja Webber DRS-zónán sem megelőzni.

32. kör: 3,6 másodperc alatt Hamiltonnál négy kereket és egy kormányt cseréltek ki.

32. kör: Hamilton CSERÉL. 2o másodperc volt hátránya Vettel mögött a kiállás előtt.

32. kör: ez a baj: a Red Bull úgy tűnik, nem megy jól kemény keveréken. Nana.

32. kör: Alonso Webber mögött, DRS zóna, nos? Nem, most nem.

31. kör: hát ez szerintünk Kobayashi hibája. A SkySports szerint Maldonado hibája.

31. kör: Maldonado, Kobayashi és Senna hármas csata. Maldonado előzi Kobayashit, de a japán szárnya kivágja Maldonado jobb hátsó gumiját. Maldonado kicsúszik. Kobayashi marad Senna előtt, 11. helyen.

3o. kör: Webber CSERÉL.

29. kör: Alonso CSERÉL. Semmi különöbsebb incidens. A Red Bullokon a lágy keverék már a verseny felét kibírta. Ez már teljesen evidens módon egy kiállás lesz. Lássuk az eltérő keverékek közötti időket.

29. kör: Raikkönen Massa mögé kerül vissza. Raikkönen a második kanyarban előz, de Massa a DRS-ben visszaveszi. DRS, Drag Reduction Space.

28. kör: Massa és Hülkenberg reagálnak Raikkönenre, és cserélnek.

27. kör: Maldonado, Rosberg és Ricciardo is cserélnek.

27. kör: hát láttuk Raikkönent a kockpitből a DRS-egyenesen. A Lotus igen hamar jut el a maximális fordulathoz. Nem csoda, hogy nem tud előzni. Pedig Massa feltartja, ez egyértelmű. Na, de kör végén máris cserél. Most ugorhatja át Massát.

26. kör: Vettel csak gyorsabb és gyorsabb. Legjobb kör, 1.3o,466. Webber most gyorsabb Alonsónál.

25. kör: Button CSERÉL. Ez már egy kiállásos taktika is lehet. Ezek szerint mindenki egy kiállásra vadászik.

25. kör: Vettel 1o másodpercre Webber előtt, Alonso 1o másodpercre Hamilton előtt. Ezek már kategorikus előnyök. A második, negyedik hely sorsa maradhat itt kérdés. Senna közben szinte megelőzte Rosberget. Megelőzte, csak Rosberg visszaelőzte.

24. kör: Webber 1.31,449. Ennyit a gumikopásról. Alonso 1.31,592.

24. kör: a következő körben Alonso a DRS-zónában előzési távban lesz Webberrel szemben.

23. kör: Grosjean megelőzi Rosberget, most 9. helyen van. Senna is hamarosan megelőzi Rosberget. Webber közben egyre több időt veszít.

22. kör: Vettel 1.3o,637, Webber 1.32,32o, Alonso 1.31,35o. Finomvegyes. Vettel 7,1 másodperccel vezet Webber előtt. Webber előnye Alonsóval szemben viszont csak 2,o. Csúcs lennek Alonsónak 18 pont Vettel 25 pontja mellett.

22. kör: Perez feladja. Vettel közben megint gyorsabb köröket fut. Legjobb első szektor. A SkySports szerint Grosjean gumijai még mindig tökéletes állapotban vannak.

21. kör: UNCSI.

19. kör: Vettel leggyorsabb kör. VETTEL (1) 9,2 ALONSO (3)

19. kör: Perez már cserélt egyszer, most mégis durrdefektet kap. Ricciardo első szárnya volt. Pereznek ez kb. ennyi mára. Pontot nem fog tudni szerezni.

19. kör: úgy tűnik, a gumikopás nem lesz kérdés. A keverékek nagyon sokáig bírják. Tegnap tehát ez derülhetett ki az időmérőn: a gumik sokkal többet bírják, mint gondolták.

18. kör: a köridők elkezdtek nőni. Ha nem tudják a 25. körig kihúzni, akkor az élen járók kétszer kell majd cseréljenek. A két McLaren viszont gyorsul. Saját legjobb köreiket futották a 17. körben.

16. kör: Maldonado, Grosjean és Senna, hármas csata. Csodálatos. Indiának megvan az a varázsa, hogy az autók nagyon közel tudnak egymáshoz kerülni. Csodás.

16. kör: Vettel, Webber és Alonso adott időket futnak, mindenki más sokkal gyengébbeket. Alonso talán azt tudja elérni, hogy egy Vettel-DNF esetén mégis VB-t nyerjen.

15. kör: Vettel 16o kör óta vezet!! Azóta, amióta Hamiltont Szingapúrben megelőzte.

14. kör: néhány körös sanyargatás után Hülkenberg megelőzi Perezt. Nyolcadik helyen van, a futottak még kategóriában a legjobb, de Raikkönenig még 6,5 másodperce van.

13. kör: Webber egyszerűen tökéletesen játssza a másodpilóta szerepét. Vettel és Alonso között van. Az első három körideje most ismét hasonló. VETTEL 3,6 WEBBER 4,7 ALONSO 5,8 HAMILTON.

12. kör: úgy tűnik, Raikkönen, ahogy kis szabad teret kap, Red-Bull szintű időt képes futni. Button és Massa tartják vissza.

11. kör: Vettel egyre jobb. 1.31,695, az egyedüli, aki 1.32 alatt köröz. Ez megint egy teljes Vettel-dominancia lehet. Úgy tűnik, a Red Bull egyszerűen megállhatatlan.

1o. kör: VETTEL 3.2 WEBBER 4.4 ALONSO 3.8 HAMILTON 2.3 BUTTON O.8 MASSA O.7 RAIKKÖNEN

9. kör: Vettel az első szektorban tud tizedeket nyerni most, középső szektor egyforma, harmadik szektorban megint tizedeket nyer.

7. kör: úgy tűnik, a McLaren rosszul állította be a 7-es sebességet. A motor 7-esben korlátozódik a DRS-zónában. Ezért nem tud Button előzni sem, és védekezni sem tudott. A Ferrari viszont egészen jól eltalálta.

6. kör: a hatodik körben Alonso a leggyorsabb. 1.32,293, Vettel 1.32,481.

6. kör: Alonso tempója nem sokkal gyengébb, mint a Red Bulloké. Két tized veszteség Vettellel szemben. Ez azért egészen tartható, és még a Red Bullok ellen fordulhat.

4. kör: Button, Hamilton és Alonso hármas csatája zseniális volt. A visszajátszáson látszik, hogyan kapkodja Alonso a fejét a két tükör között, Button bal oldalon volt, Hamilton jobb oldalon.

4. kör: Alonso DRS-zónában megelőzi Buttont! Kérdés, el tud-e húzni a brit elől.

3. kör: VETTEL 2.1 WEBBER 2.8 BUTTON O.4 ALONSO 1.4 HAMILTON

3. kör: Alonso félig megoldotta a McLaren problémát. Viszont Button harmadik helyének nem örülhetnek a Red Bullnál. Button közismerten jól bánik a gumikkal. Ha a technika engedi, akkor néhány kör múlva fel fog gyorsulni.

2. kör: Massa közelít Hamiltonhoz. Raikkönen Massához. Tavaly Hamilton és Massa csúfosan ütköztek.

2. kör: Vettel máris elhúz. Webber is. Vettel előnye 1,7 másodperc.

RAJT: Vettel elsőnek fordul be. Button fel harmadikra. Hamilton a második kanyarban. Alonso megelőzi mindkét McLarent? Button az egyenes végén elsőként kanyarodik be, Hamilton vissza kell vegyen!! Végül Button 4, Alonso 4, Hamilton 5.

RAJT: Hamilton rádiója gyengén megy. Ájjáj.

KEMÉNY: Grosjean, Schumacher, Ricciardo és Kobayashi kemény keveréken. Mindenki más lágy keveréken.

ELŐZETES: Raikkönen elrontotta szombati beállításait, szerinte ezért lett csak hetedik. Az a baj, hogy Raikkönen valahogy nem tudott az előző versenyeken komoly teljesítményeket nyújtani.

ELŐZETES: még mindig egy kiállásos taktikáról beszélnek a kommentátorok. Szerintünk a két kiállás a menő.

SZÉL: irányt váltott és a sebessége csökken. Lehet, hogy rosszak lesznek a beállítások?

ELŐZETES: nem tudjuk: vagy egy holtunalmas verseny lesz, vagy egy teljesen kaotikus. De nem közepes, valahogy ebben biztosak vagyunk.

PONTOK: Vettel előnye Alonsóval szemben 6 pont. A Red Bull a Ferrarival szemben 77 pontos hátrányban.

ELŐZETES: figyeljünk még oda Bruno Sennára. Senna 13. helyről indul, viszont eddigi hétvégi teljesítményéből kiindulva a brazil sokkal előrébb végezhet még vasárnap.

ECCLESTONE: New Jersey kiesése egy Francia Nagydíjjal helyettesíthető. Tárgyalások előrehaladott fázisban.

ELŐZETES: ma a gumik kulcskérdést jelentenek. Szerintünk befolyásolni fogja a verseny kimenetét. Nem lesz egy békés, kiszámítható verseny ilyen szempontból.

ELŐZETES: a rajtnál figyeljünk arra, hogy Hamilton mit tud Vettel mögött csinálni, illetve Alonso és Massa hogyan rajtolnak. Massa közismerten a legjobb rajtoló a mezőnyben.

ELŐZETES: Eric Boullier cáfolja azokat az érveket, hogy a Lotus csapat tulajdonost váltana.

ELŐZETES: egy kis vicces jelenet, Ferrarikkal, a 2008-as Szingapúri Nagydíjon. Raikkönen akkor sem volt idegesebb.

http://www.youtube.com/watch?v=tNJSlgQjMQY&feature=endscreen&NR=1

ELŐZETES: Alonsónak mindenekelőtt a két McLarennel kell megbírkóznia. Massának Alonsóval. Raikkönennek a Lotussal. :)

ELŐZETES: a mezőny ezúttal kivételese büntik nélkül indul. Senki nem kapott visszasorolást a rajtnál.

http://www.youtube.com/watch?v=6wXR5tjODIM

ELŐZETES: Felipe Massa tavaly Indiában összekoccant kicsit Hamiltonnal, Mr. Bean (Rowan Atkinson) nagy “örömére”.


India, a mezőny, a gumikerék és a visszavágás

szombat, október 27, 2012

Gyors futam előtt állunk Indiában. A 235-ös átlagsebességű verseny fárasztó lesz a technikára, gumikra nézve egyaránt. A Buddh International báránybőrbe bújt farkas, a kevés kanyarja, széles pályaívje mögött apró csapdák állnak, ami miatt gyakran láthatunk pálya mellett pilótákat.

A Red Bull odavissza mindenkit odavág

Már a negyedik versenyhétvége, amikor látszólag mindent dominálnak. Valahogy így kellene egy világbajnok-aspiráns csapatnak egy szezont kezdenie. Szerencséjükre kétharmad szezonon át senki nem tudta meghatározó módon összeszedni magát, a McLaren-t pedig pech és technika botlasztotta meg. Már írtuk, a Red Bull akkor vette át az ostort, amikor Hamilton lerobbant Szingapúrban, és Vettel elhaladt mellette. Na, fiksz abban a pillanatban.

A Pirelli visszavág

Kiszámíthatatlanságával. Már rég nem volt olyan hétvége, amikor a pilóták még szombat délután is arról nyilatkoztak volna, a gumik viselkedése eléggé kiszámíthatatlan. Többen is a lágy keverék viselkedésére panaszkodtak, amely még egy-két körön is kiszámíthatatlanul viselkedett. Ha néhány körön kiszámíthatatlan, hogyan lehet ez majd tíz körön túl?

Koreában is az hangzott el, hogy akár egy kiállással is teljesíteni lehet a versenyt. Aztán dehony. Ez az elmélet addig állt, míg a csapatok verseny közben már azon gondolkodtak, kettő vagy három lehet a nyerő taktika. A Red Bull csapat berkeiben az utolsó körökben már pánikhangulat uralkodott, mivel attól féltek, Vettel vagy Webber autóján a jobb első abroncs megadja magát, és a tökéletes hétvége szertefoszlik.

India valahogy ugyaníy van ezzel. Többen egy kiállásról beszélnek, de ez majd vasárnap dől el.

A McLaren visszavág?

A Red Bull a fő esélyes, ehhez semmi kétség nem fér. A McLaren viszont úgy tűnik, össze tudta szedni magát, és talán megszüntetheti Szingapúrtól zajló pechsorozatát. Közvetlenül a Red Bullok mögül indulnak, ráadásul pénteken gyors versenytempót mutattak. A kulcskérdés visszakanyarodik a gumikhoz: ki tudja jobban kezelni abroncsait hosszú távon. Az tény, Button áll a legjobban friss szett gumikkal, ugyanis annyira furcsán kellett edzését alakítania szombaton, hogy egy etapban csak egy szettet volt ideje elhasználni.

Alonso

Kényes helyzetben van. Bár a Ferrari is javulni látszott, a rajton négy hellyel indul közvetlen vetélytársa mögül. Nyilatkozta is, célja a McLareneket átugorni. Csak szerintünk ez lehetetlen lesz. Alonso igazából egy dologban bízhat: a McLaren valahogy le tudja gyúrni Vettelt. Ha Vettel nem tud sima versenyt futni az élen, bármikor adódhat egy kis koccanás, incidens, visszatérhet az izgalom és a para a Red Bull berkeibe is. Alonso pedig vén rókaként lecsaphat áldozatára. Azonban sokminden össze kell játsszon. Massa viszont megint jót alakíthat, nincs rajta nyomás, friss szerződése van 2013-ra is. Ha hagyják megelőzni Alonsót, még megkavarhatja az élen levőket. Massa egyértelmű felfele ívelő pályán van. Japánban váratlan második lett, Koreában pedig vissza kellett fogja magát Alonso mögött. Remek.

Raikkönen

Uncsi versenye lesz. Ha semmi különös nem történik, akkor az elől levőket nem látjuk, hogy tudná befogni. A Lotus nem meggyőző.


INDIA: Red Bull első sor az indiai időmérő végén

szombat, október 27, 2012

Egy viszonylag szokásos, de a gumik szempontjából trükkös időmérő edzésnek lehettünk szombaton tanúi az new delhi-i Buddh International Circuit-on. Az már indulásból tudható volt, hogy a Red Bull teljesíthet a legjobban, viszont a McLaren fokozatosan zárkózott fel az osztrák csapat teljesítményéhez. Ennek tükrében kisebb harcra azért még számítani lehetett.

A Q1 semmilyen meglepetést nem hozott. Az volt az érdekesség az etapban, hogy a kemény keveréken számos pilóta akár 6-7 kört is futott, és még ezután is sikerült többeknek saját időt javítania. Végül a szomorú 18. helyezett Jean-Eric Vergne lett, akivel idén nem először történik ez. A gyenge csapatoknál Petrov 8 tizeddel verte Kovalainent, Pic-nek pedig sikerült a két HRT mögé kvalifikálnia magát, ami nem igazán ad okot büszkeségre.

A második etapban kerültek elő mindenki számára a lágy keverékű gumik. Ha még valakinek nem volt evidens, Vettel és Webber 1.25,3-as, illetve 1.25,6-os időket futottak, komolyabb erőfeszítés nélkül. A Q2 során aztán lassan-lassan több pilótának is sikerült jócskán 1.26 alá kerülnie, majd az etap végén Button 3 századram egközelítette Vettelt, ezzel nyitva hagyva a végső pole pozíció kérdését. Érdekesnek látszott a lágy keverékű gumik teljesítménye. Sok pilóta a harmadik teljes körön tudta legjobb idejét megfutni, mi több, Hamiltonnak ez a negyediken sikerült.

A középmezőnyben alakult ki kigazi harc a továbbjutásért, Senna és Hülkenberg részéről volt várható jó teljesítmény.

Végül másképp alakult. Nico Rosberg kiváló időt futva tudta átvinni Mercedesét a Q3-ba, majd az utolsó másodpercekben Maldonado és Perez is továbbjutott. Raikkönen és Massa sorsa az utolsó másodpercekig kétséges volt, végül mindketten pontosan akkora erőfeszítést tettek, amivel továbbjuthattak a Q3-ba. Alonso, Vettel, Button, Hamilton, Webber sorsa ezzel szemben a Q2-ben egy pillanatig sem volt kérdéses.


A Q3 igazából kicsit összevissza kezdődött. Vettel első nekifutásból hibázott, Hamilton úgyszintén. Webber volt az, aki már az első percekben 1.25,327-re tornászta le a referenciaidőt. Hamilton és Alonso is gyors köröket futottak, a brit második nekifutásból. Többen is különböző okokból csak egyszer hajtottak pályára.

Végül csak az utolsó percre alakult ki igazán nagy forgalom, Alonsónak nem sikerült javítania, Webber hibázott, viszont Sebastian Vettel összerakta az ideális kört és 44 ezreddel megverte csapattársát, 1.25,283-as időt futva. Hamiltonnak sikerült harmadik helyre kvalifikálnia magát. Massa az utolsó hajrában Alonsónál jobb volt, viszont nem sikerült a spanyol még első nekifutásban mért idejét legyőznie. Raikkönen a futottak még kategóriában legjobbként lett hetedik, Perez, Maldonado és a mért kört nem futó Rosberg zárják a Top10-et.

Button érdekes módon a Q2-ben már bevált módszert próbálta ki, és mindössze egy szett friss lágy gumit használt el, viszont több gyors kört is futott egy keveréken. Végül ez negyedik helyet hozott számára, viszont egy teljesen friss szett lágy gumival maradt vasárnapra. Kérdés, ezt használni fogja-e, hiszen a szombaton megfutott legjobb kör gumiszettjével kell rajtoljon vasárnap, és lehet, több lágy keverék nem is kerül majd felhasználásra vasárnap.

India megmutatta, hogy bár a pálya látszólag egy széles, könnyen teljesítményű képet alkot a nézőben, a valóságban egy tökéletes kört igen nehéz összerakni.

Vasárnap arra számítunk, hogy a Hamilton enyhén meg fogja szorongatni a Red Bull pilótáit. Sok fog múlni azon, hogy mi történik a rajtnál. Alonso egyértelmű célja, hogy minél hamarabb megelőzze Buttont és Hamiltont is, de szerrintünk ez jóformán lehetetlen lesz.

Megkockáztatjuk, hogy holnap Vettel-Hamilton harcot láthatunk majd a győzelemért, melyből viszont a német kerül ki majd győztesnek.


FACE TO FACE: időmérő, 17. forduló

szombat, október 27, 2012

A csapatokon belüli kiegyensúlyozottság különösen érzékelhető kezd lenni a nagy istállóknál, bár a legtöbb helyen azért továbbra is evidens marad, ki az igazi első pilóta. Az Indiai Nagydíj az első idén, ahol az első, második és harmadik sorokban azonos csapatok pilótái helyezkednek el.

RED BULL
Időmérő:  VETTEL 9-8 WEBBER
Vettel 44 ezreddel verte meg a Q3-ban csapattársát, de eddig az egész hétvégén gyorsabb volt Webbernél. Azonban az ausztrál pilóta felzárkózott, ami végső soron szintén Vettelnek segít az egyéni világbajnokság megnyerésében. Vettel alig egy ponttal vezet a szemtől szembe időmérő versenyben.

MCLAREN
Időmérő: BUTTON 3-14 HAMILTON
Bár itt is minimális volt a különbség, Hamiltonnak sikerült ismét jobbnak lennie, 48 ezred. Button egyébként többet kellett dolgozzon ezért az eredményért a pénteki kínlódás után. Inkább a Red Bullal szembeni elmaradásuk az, ami fontosabb. Mindenesetre az összteljesítmény a McLarennek abban segít, hogy mégis megszerezhesse a konstrüktőri második helyet.

FERRARI
Időmérő: ALONSO 16-1 MASSA 
Ismét Alonso volt gyorsabb, de brazil csapattársa szombaton mindvégig versenyképes volt. Végül a két csapattárs közötti eltérés alig egy tized volt, és ma az is benne volt a pakliban, hogy Massa legyen gyorsabb. Nagyon kevésen múlt. A Ferrari esetében is inkább az a kulcskérdés, hogy nem elég, Alonso és Vettel között három pilóta van még a rajtnál, de a csapatösszetettben is leelőzték az olasz istállót a mclarenesek.

LOTUS:
Időmérő: RAIKKÖNEN 8-9 GROSJEAN
Grosjeannak nem sikerült a harmadik etapba sem továbbjutnia. Raikkönen a futottak még kategóriában a legjobbat hozta, viszont nem tudott reális versenytárs lenni az előtte levő három csapatnak, hat pilótának. A Lotus versenyteljesítménye némileg jobb lehet, de csodák nem várhatók vasárnap. Az majdnem biztos, Raikkönen most már végképp konstansul jobb teljesítményt nyújt, mint fiatal francia csapattársa.

MERCEDES:
Időmérő: SCHUMACHER 9-8 ROSBERG
Schumacher mintha lassan végképp elvesztené minden motivációját. Év végén visszavonul, és úgy tűnik, már nem hoz előtt mindent magából, amit tudna. Rosbergnek sikerült a Q3-ba bejutnia, Schumacher viszont 14. helyen már a Q2-ben kiesett. Végül négy hely kettejük között a különbség a rajtnál, viszont év végére rosberg talán az időmérő összeteljesítményben is jobb lehet, mint hétszeres világbajnok csapattársa.

SAUBER:
Időmérő: KOBAYASHI 9-8 PEREZ
Kobayashi idei legyengébb időmérő eredménye. Perez ezzel szemben be tudott jutni a Q3-ba, végül nyolcadik helyről indulhat. A pont a mexikóié.

WILLIAMS:
Időmérő: MALDONADO 15-2 SENNA
Pedig most itt kivételesen Sennára számítottunk. Talán ott tévedett a brazil, hogy a Q2-ben túl hamar futotta meg utolsó köreit,  az etap végén pedig a pálya körülményei egyre inkább csak javultak.

FORCE INDIA:
Időmérő:  DI RESTA 8-9 HÜLKENBERG
Saját bevallása szerint is Di Resta idei szezonja legrosszab időmérőjét hozta össze. Hülkenberg sem remekelt, de az ő 12. helye mégsem 16. A Force India inkább összességében nem nyújtott megfelelő teljesítményt. Hülkenberg most már több hétvégén keresztül is jobban teljesít, át is vette ezzel a vezetést az időmérő face to faceben.

TORO ROSSO:
Időmérő: RICCIARDO 14-3 VERGNE
Vergne rendszerint kikap szombaton. És sokszor a Q1-en sem tud tovbbjutni. Mint ahogy ma sem. Ricciardo egy inkább gyenge 15. helyet hozott össze, de csapaton belül továbbra is a jobbik teljesítő.

CATERHAM:
Időmérő: KOVALAINEN12-5 PETROV
Petrov hozott egy pontot. Ráadásul csapattársát jó 8 tizeddel verte meg, tehát nem éppen a véletlenen múlt. Ha továbbra is így teljesít, az orosz helye biztosítva lehet a következő szezonban is.

MARUSSIA:
Időmérő: GLOCK 10-7 PIC
Pic nemcsak csapaton belül, hanem összességében is alulmaradt, még a HRT-knél is gyengébben teljesített. Glock a többnyire megszokott 21. helyet érte el.

HRT:
Időmérő: DE LA ROSA 15-2 KARTHIKEYAN
Semmi meglepő, a spanyol gyorsabb volt indiai csapattársánál.

 


INDIAI NAGYDÍJ: nem lehet senki a red Bullon kívül Időmérő ÉLŐ

szombat, október 27, 2012

Folnap  bukaresti idő szerint 11.30-kor rajtol majd a száguldó cirkusz.

HARMADIK ETAP: SuperPole, a legjobbak 10 helyért

FINISH: A Red Bull ismét Vettel-Webber felállásban megszerzi a teljes első sort egy rajtnál!

FINISH: Massa 1.25.857, Hamilton 1.25.544, Button 1.25.659, Alonso 1.25.773.

FINISH: Massa leggyorsabb első szektor.

UTOLSÓ PERC: Vettel visszavett. A Ferrari csinálja a trükköt, most.

UTOLSÓ PERC: Vettel utolsóelőtti gyors körön: 1.25.283, most első!

01.52: Raikkönen 1.26.236, negyedik, Button 1.25.763, második. De még lesz egy gyors köre.

02.30: Perez 1.26.360. Most negyedik. Button első gyors körön.

03.41: Csak Webbernek, Alonsónak és Hamiltonnak van mért ideje.

05.11: Hamilton 1.26.007. Második. Gyengus. Webber közben gyors körön. 1.25.327, első! Ezt Button meg tudja futni, ha három gyors kört hajt végre. Button ráadásul marad egy friss szettel a vasárnapi versenyre is. Bizarr ez az időmérő.

06.35: első gyors körök. Hamilton visszalép. Alonso 1.25.773. Vettel hibázik. Webber is. Button ismét kivár.

08.34: Rosberg kemény keveréken hajt pályára. Alonsóval együtt Massa nem jött pályára. most nem taktikáznak.

09.58: Hamilton az első a pályán. Alonso követi.  A többiek kivárnak. Aki kivár, ay syerintünk sokat fog egy szetten futni.

ELŐZETES: Button végül megközelítette Vettel idejét, de Vettel első körén futott ilyen időt, Button hármat kellett próbálkozzon. Most az a kérdés, a Q3-ban inkább 5 kört érdemes futni egy szettel,vagy két szettet elhasználni egy-egy gyors körrel.

ELŐZETES: Perez és Rosberg jelenléte kicsit meglepő. Sennát viszont hiányoljuk, a hétvége eddigi teljesítménye alapján.

MÁSODIK ETAP: 15 perc, 10 pilóta jut tovább

FINISH: GROSJEAN, HÜLKENBERG, SENNA, SCHUMACHER, RICCIARDO, DI RESTA, KOBAYASHI kiestek.

UTOLSÓ PERC: Maldonado 1.25.983, hetedik. Ez jó. Schumacher? Kiesik. Massa? 1.26.111, Perez 1.26.076, továbbjutnak. Grosjean kiesik. Button 1.25.467, ezzel Vettel mögé kerül alig 3 század elmaradással.

00.25: Raikkönen 1.26.264, egyelőre 8. helyen.

01.45: Button 1.25.815, harmadik. Egy ezreddel jobb Hamiltonnál. Raikkönen kiesésveszélyben.

02.45: Senna 1.26.331, hatodik idő, ez talán továbbjutó, talán nem. Hülkenberg 1.26.613. Kilencedik. Schumacher 1.26.574, nyolcadik.

03.52: ééés Hamilton a negyedik gyors körén megfut egy 1.25.816-ot. Ezzel harmadik, és szerintünk továbbjutó. Rosberg negyedik ideje viszont használt lágyakon született.

04.43: Button 1.26.340, ez még szerintünk nem elég a továbbjutáshoz. De még próbálkozni fog ezen a friss keverék lágy gumin.

06.30: Webber a harmadik gyors körén még javít. 1.25.610. Tehát a lágy kerekekkel működik az a megoldás, hogy kimenő-gyors-pihentető-gyors kör. Hamilton is még egy gyors kört fut.

07.25: Button most hajtott pályára. Közben Alonso 1.25.982. Tűrhető. Button nagyon magabiztos.

07.35: a Red Bull abszolút dominál, a Williams és a Mercedes és Ricciardo Toro Rossója is jó formában mutatkozik.

08.56: rosberg 1.26.976. Ez egy nagyon tisztességes idő a Mercedes részéről. Raikkönen 1.26.730, gyenge.

09.34: Webber 1.25.749. A Red Bull ismét más bolygón versenyzik!

11.24: di Resta 1.27.011, Kobayashi 1.27.219, Senna 1.26.828. Hülkenberg 1.26.721. Hamilton 1.26.039,Vettel abszolút leggyorsabb: 1.25.435. Elképesztő.

12.38: már csak Button és Alonso a bokszban.

14.50: Q2 elkezdődött. Williamsok, Mercedesek, Force Indiák hajtottak egyből pályára.

ELŐZETES: a skysports-on látszik, hogy Alonso a Massa által biztosított szélárnyékkal 3-4 km per órával gyorsabb sebességeket tud elérni.

ELSŐ ETAP: 20 perc, 17 pilóta jut tovább 24-ből. A kérdés: ki esik ki 18. helyen? A többi hat kieső általában mindig ugyanaz a hat pilóta.

FINISH: VERGNE-PETROV-KOVALAINEN-GLOCK-DE LA ROSA-KARTHIKEYAN ÉS PIC KIESTEK.

FINISH: Maldonado 1.26.048-cal első helyre tornássza fel magát. A kieső idő 1.27.517. Elég lassú, Maldonado fölöslegesen használt el egy szett lágy gumit.

FINISH: Vergne lesz a hetedik kieső.

UTOLSÓ PERC: Webber még mindig körözik. 1.26.744. Minimális javulás, de elégséges. Raikkönen kemény keveréken próbálkozik. 1.26.740, elég.

01.50: Button 1.26.910. Hetedik. Vergne közben lágy keveréken 127.525. Katasztrófális idő.

02.12: a SkySports szerint 1.27.1 körül lehet a kieső idő.

03.11. Hamilton 1.26.554. Megvan a továbbjutás ezzel. Második.

03.34: Webber 1.26.771, harmadik, ezzel szerintünk már továbbjut.

05.25: Hamilton ismét gyors körön, Button közben hetedik. Vettel 1.26.387, még jobb első idő.

06.21: Alonso közben felkerült második helyre, 1,26,829. Ez talán elég ahhoz, hogy ne kelljen egy szett lágy keveréket is használni a Q1-ben.

07.30: Hamilton 1.27.308, valamit elrontott. Button 1.28.099, bemelegítő kör. Vettel 1.26.621, első, Webber 1.31.968, ez is bemelegítő kör.

09.13. Maldonado 1.27.904, most ő a leggyorsabb. A négy nagymenő közben elkezdte gyors körét.

09.55: Hamilton, Vettel és Button kijöttek. Massa közben leggyorsabb, 1.26.939.

10.45: a Ferrari máris alkalmazza a trükköt a szélárnyékkal. Massa segített Alonsón. Nem volt elég.

11.35: alonso 1.27.308. Egyelőre ötödik. Ez nem lesz elég a továbbjutáshoy.  Senna közben 1.26.980. Ez viszont meggyőző. A Williams jól megy ezen a hétvégén.

12.42: négy pilóta nem jött ki egyelőre: nem is meglepő, Vettel, Webber, Button és Hamilton. Ez azért elmond valamit magabiztosságukról és a mezőny reális helyzetéről ezen a hétvégén.

13.36: most következik Raikkönen első igazán komoly körideje: 1.27.237. Massa 1.27.082. Massa első. Alonso is gyors körön.

15.01: Hülkenberg 1.27.766, ez már kezd komolyabb lenni. Ezen a hétvégén kemény (hard-szürke) és lágy (soft-sárga) keverékű gumikat láthatunk az autókon. Egyelőre a HRT-ket leszámítva mindenki kemény keveréken van.

16.10: Di Resta 1.28.786, Perez 1.28.282. Ezek a kezdő idők. rosberg és Raikkönen többet köröz, első köridőik még gyengék.

16.56: a pálya legnehezebb kanyarja a 8-as, a pilóták 8-9 másodpercen keresztül folyamatosan jobbra kanyarodnak viszonylag nagy sebességnél.

18.10: már 12 autó a pályán, köztük a Mercedesek és Lotusok is. A Lotus időire érdemes mindenképpen figyelni. Ma jó esetben 1.25 alatti időket is láthatunk majd.

19.00: a két Force India az első két pilóta a pályán.

ELŐZETES: egy dolgot azért ne felejtsünk el: Vettel mindhárom szabadedzést megnyerte pénteken és szomat délelőtt. a kérdés tehát ez: meg tudja-e bárki állítani ma és holnap a Red Bullokat?

ELŐZETES: Button pénteken még kormányozhatatlan autóra panaszkodott, ehhez képest szombatra minden megváltozott, a McLarenek teljesen versenyképessé váltak.

ELŐZETES: az első szektor a leghosszabb az indiai pályán. Érdekes módon ezen a szektoron a Force India a leggyorsabb.

ELŐZETES: szombat délelőtt a Ferrari megint azt a dolgot tesztelte időmérőre, amit Monzában is megpróbált: a két pilóta körről körre egymást előzték meg a pályán, így az egyik Ferraris mindig szélárnyékot tartott a másiknak egy-egy gyors körön. Jó esetben ez akár két tizedet is jelenthet egy gyors körön, ha a helycsere pontja tökéletes a pályán.

ELŐZETES: szombat délelőttre az élmezőny kicsit felrázódott, Vettel-Button-Webber-Hamilton-Raikkönen volt a sorrend, de a különbségek is 1-2 tizedre csökkentek.

Az edzés menete:

ELSŐ ETAP:

20 perc áll a pilóták rendelkezésére, hogy a 17 legjobb idők egyikét megfussák. A leggyengébb 7 pilóta kiesik. Fontos, minden időnek a legjobb körhöz viszony0tva is 107%-os határon belül kell lenniük. Amely pilóta ezt nem teljesíti, nem indulhat a vasárnapi versenyen. A HRT pilótái lehetnek ebben a veszélyben, Ausztráliában emiatt nem is indulhattak.

MÁSODIK ETAP:

15 perc áll a pilóták rendelkezésére, a legjobb 10 időt futó pilóta megy tovább a harmadik etapba.

HARMADIK ETAP vagy SUPERPOLE

A tíz versenyben maradt pilóta 10 percen keresztül fut mért köröket. A legjobb idők szerint alakul ki a végső rajtsorrend az első tíz helyen.


INDIAI NAGYDÍJ: Red Bull – McLaren harc lehet szombaton

szombat, október 27, 2012

Kétesélyesnek néz ki a szombati időmérő edzés kimenetele. A McLaren pilótáinak sikerült szombat délelőtt tisztességesen megközelíteni a Red Bull csapat pilótáit legjobb köridőkben.

Viszont úgy tűnik, a Ferrari szenved. Az új első és hátsó szárnyaik legalábbis egy körös tempón, üres tankkal nem nagyon váltak be. Ezért

A középmezőnyből a Force India és a Williams dughatja ki fejét a top10-be, Hülkenberg és Senna kifejezetten jó helyezéssel zárták a szombat délelőtti időmérő edzést.

Összességében úgy tűnik, a mezőny inkább a vasárnapi nagydíjon lesz kiegyensúlyozottabb. A még pénteken tesztelt versenykörülményekben a McLaren mutatkozott a legjobbnak, mellettük a Lotus és a Red Bull teljesített még jól.


INDIA: egyelőre nem kell az üzletbe menni Red Bullért

péntek, október 26, 2012

Fölényes előnnyel készülnek a Red Bull csapatnál a hétvége indiai hajrára. Mind az első, mind a második szabadedzésen az osztrák csapat pilótái z élen végeztek, és ezzel (ismét) fő esélyesek egy idei futam megnyerésére.

Ez a felvezető egy 2011-re jellemző kontextusban abszolút nem lett volna meglepő, viszont az idei szezonban, amelynek első öt futamán öt különböző csapat diadalmaskodott, a pilótáknál pedig nyolc hétvégére volt szükség ahhoz, hogy valaki duplázzon, a Red Bull szezonvégi fölénye mégis meglepő.

Az osztrák csapat mintha pszichológiailag Hamilton McLarenjének szingapúri meghibásodása pillanatában vette volna át a dominálást, egyéni és csapatvilágbajnokságot is. Vettel akkor megelőzte Hamiltont, azóta pedig senki a nyomába sem ért. Szingapúrban Vettel, Japánban nagyon Vettel, Koreában pedig szintén nagyon Vettel nyert. Ráadásul közben Webber is helyrepattant, és ismét az élen kezdett szerepelni.

Ez az európai középszezon utáni fölény ritka egy-egy szezonban. Rendszerint a csapatok év végére már nem tartogatnak fejlesztések. Azonban az idei szezon annyira kiszámíthatatlan volt, hogy a csapatok a fejlesztési harcban nem engedtek, újabb és újabb alkatrészeket dobtak be.

A második, referenciaértékű szabadedzésen Vettel 1.26.221-es időt futott, őt Webber 1.26.339-es mért körrel követett. A harmadik Fernando Alonso 1.26.820-as legjobb időt tudott csak futni, ami él másodperccel gyengébb, mint közvetlen VB-ellenfele.

Ekkora különbség ritka az első szabadedzésen, ez még jobban alátámasztja a Red Bull fölényét. Vettel ráadásul egyedül az első szektorban nem volt a leggyorsabb, itt Nico Hülkenberg verte néhány ezreddel. Az igazi különbségeket viszont a második és harmadik szektorban tette a német ellenfeleire.

Az első szabadedzésen még Jenson Button rúgott labdába, második helyen végezve, délután pedig Rosberg 4., Raikkönen 5., Hamilton pedig hatodik helyen végzett. Mindhárman több mint 8 tized hátránnyal.

Szombatra tehát a labda igen magasra dobódott fel. A pilótáknak és csapatoknak véleményünk szerint akár le is lehet mondani az első sorról, bármilyen, harmadik helynél jobb eredmény valósi sikerként könyvelhető el.

Viszont az is tény, ha a Red Bull ismét egész hétvégén hozza jó formáját, akkor szerintünk az általunk már virtuálisan nekik ítélt konstruktőri világbajnokság mellé lassan az egyénit is behúzhatják.


INDIA: a Ferrari visszavág?

péntek, október 26, 2012

Már csak ebben reménykedhetnek azok, akik továbbra is azt akarják, szoros küzdelemben Brazíliában, az utolsó futamon dőljön el, ki lesz az idei egyéni világbajnok.

A Ferrari fejlesztett, és ezeket már a pénteki szabadedzéseken tesztelgeti. Amennyiben jól működik a két alkatrész, az olasz istállónál új első és hátsó szárnyak kerülnek az autókra, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a Alonsóék komoly kihívást fognak jelenteni a vasárnapi versenyen a Red Bull számára.

A Lotus és McLaren számára inkább már csak arról szólhat a szezon vége, hogy miként tudnak a helyzethez képest a legjobban kikerülni belőle. Mindkét csapat számára még elérhető a második hely, viszont a világbajnoki cím az már minden valószínűség szerint elúszott. A McLaren továbbra is arra hajt, hogy visszaszerezze azt a formát, amit a Red Bull Szingapúrtól kezdve szakított meg. A Lotus pedig szerintünk mind Raikkönen, mind saját maga harmadik helyének örvendene a szezon végső felállásában.

Indiai Nagydíjra egyébként tavaly került először sor, és bár utolsó pillanatokban sikerült a pályát befejezni, a száguldó cirkusz elégedett volt az ázsiai állam szervezési teljesítményével. Mi több, a nézők száma is igen magas volt (eltérően például a másik újabb, Koreai Nagydíj esetével, ahol a nyerességesség szempontjából ez a kérdés krónikus problémát jelent).

Az indiai Buddh International pálya a szezon második legyorsabbja, a tavaly nyertes Sebastian Vettel 235 km/órás átlagot hozott össze. Ennél csak Monza gyorsabb.

Vettel hat pontos előnnyel kezdi a hétvégét Alonsóval szemben, a Red Bull előnye pedig 77 pont a Ferrarival szemben. Az egyéni címért folytatott harcra érdemes odafigyelni.


Face to Face: verseny, 16. forduló

vasárnap, október 14, 2012

A csapattársak közötti teljesítmény kiegyensúlyozottsága vagy egy irányú eltolódása egyértelműen fontos egy egész szezon teljesítményében. A számadatok hűen tükrözik több csapat helyzetét is.

RED BULL
Verseny:  VETTEL 11-5 WEBBER

Vettel lassan mégis első pilótának nőtte ki magát ebben a szezonban, bár Webber sokáig a szezonban jobban teljesített. Valahol Belgiumban, Monzában dőlt el a helyzet, bár egyértelmű, Vettel az igazi üdvöske a csapatban. Vettel ma is jobb volt, a belső harcot a rajtnál megoldotta. Főlénye jelenleg megkérdőjelezhetetlen.

MCLAREN
Verseny:  BUTTON 7-9 HAMILTON

A McLarennek volt igazán rossz napja, nem egy-egy pilótájának. A két McLaren pilóta ma össze sem hasonlítható. Ha Buttont az első körben nem ütötték volna ki, valószínűleg ő végzett volna jobb helyen, adva lévén Hamilton felfüggesztésproblémái. Végül Hamiltoné a pont.

FERRARI
Verseny:  ALONSO 14-2 MASSA

Ma valósz0nűleg Massa lett volna a nyerő, ha nem a csapaton belüli utasítások döntenek a helyzetről. Ez az ára ennek a 14-2-nek. Ha nincs jó szezonod, akkor ennek végén ne legyenek elvárásaid, segítsd a csapattársad. Ma ez történt. Pont az alonsóé.

LOTUS:
Verseny:  RAIKKÖNEN 13-3 GROSJEAN

Grosjean iszonyú nyomás alatt volt, ezért inkább arra koncentrált, ne okozzon galibát. Raikkönen egész hétvégén dominálta csapattársát, de nem is volt igazán versengés kérdése.

MERCEDES:
Verseny:  SCHUMACHER 8-8 ROSBERG

Rosberg már az első körökben feladta technikai okokból. Schumacher végigvonszolta a futamot, de semmi versenyképessége nem volt. Egy keserű pont ez csapaton belül.

SAUBER:
Verseny:  KOBAYASHI 7-9 PEREZ

Kobayashi balesetezett, hamar feladta. A pont a Perezé. A Mexikói az utolsó körön szinte még egy pontot is szerzett. e egyébként nem volt nagy hétvégéje a svájciaknak.

WILLIAMS:
Verseny:  MALDONADO 7-9 SENNA

Maldonado egy kiállással teljesítette a Koreai Nagydíjat, részlet, amit csak verseny után vettünk észre. Utolsó körén ráadásul szinte megfutotta a teljes mezőny leggyorsabb körét. Végül egy gyenge 14. helyen végzett, 2 másodperccel csapattársa előtt. A Williams nem volt ma jó, a pont a csapaton belül a Maldonadóé.

FORCE INDIA:
Verseny:  DI RESTA 8-8 HÜLKENBERG

Hülkenberg már több futam óta jobban teljesít, mint csoporttársa. Mi több, a koreai eredménynek köszönhetően egy ponttal összetettben is megelőzte skót csapattársát. Ma Hülkenberg végig Grosjeannal versenyzett, és a középmezőnyből messze a legversenyképesebb pilóta volt Di Resta ezzel szemben sehol nem volt. A Force India összességében talán a legkiegyensúlyozottabb csapat idén.

TORO ROSSO:
Verseny:  RICCIARDO 10-6 VERGNE

Ma a Toro Rossók versenyképesek voltak. rég voltak ennyire. Vergne folyton előzött, agresszív volt. A csapaton belüli kérdés végül az utolsó részben dőlt el, Vergne Hamilton előtt védekezve érte utol Ricciardot. Frissebb gumikon lévén meg is előzte.

CATERHAM:
Verseny:  KOVALAINEN 9-7 PETROV

Amit a szombati időmérő edzésen elért, az orosz pilóta meg is tartott. Kovalainen sokáig elől volt, Petrov a második bokszkiállásnál szerezte vissza helyét.

MARUSSIA:
Verseny:  GLOCK 11-5 PIC

Bár Pic előkelőbb helyen rajtolt, Glocknak sikerült mégis megelőznie csapattársát már a rajtnál. Innen kezdve a dolog visszahozhatatlan volt a francia számára.

HRT:
Verseny:  DE LA ROSA 14-1 KARTHIKEYAN (egy versenyen nem indultak)

Első pontja Karthikeyannak de la Rosával szemben. Nem pályán szerezte meg, a spanyol feladni kényszerült a versenyt. De hát ez is egy mérce.