PLETYÓ: felmerül annak a kérdése, jó-e ez így a nézőknek

A katalóniai szombati edzéseredmény ismét felveti a nézettség versus taktika vitáját. Történt ugyanis, hogy az edzés harmadik fázisában több pilóta is csak taktikából hajtott ki a pályára, nem akart igazi köridőt futni. Ez azért történhetett, mert a megengedett gumiszetthasználat miatt nem maradt már friss gumi az utolsó etapra.

Martin Whitmarsh, a McLaran csapat vezetője élőben mondta el az RTL Televisonnak, hogy a taktika egyértelműen meghatározta a csapat viselkedését, adott pillanatokban többet gondoltak erre, mind autóik teljesítményére. Sebastian Vettel élő nyilatkozatban szintén azt ecsetelte, hogy friss szettje nem maradt, így csak azért hajtott pályára, mert ha sem ő sem mások nem futnak mért időt (Schumacher, Kobayashi sem futottak), akkor rajtszám szerint rajtsorolják őket. Vettel 1-es, mert világbajnok, veri Schumachert, aki például 7-es. Perez azáltal lett hetedik, hogy egyáltalán futott egy mért kört, bár az messze volt a többiek idejétől. Így az edzés kimenetelébe igen erősen beleszólt a szabályzat, a Pirelli döntése a kemény és lágy keverékekről, vagyis több elem, aminek köze nincs az autó reális teljesítményéhez.

A háromrészes időmérő edzéseket nem olyan rég (kevesebb, mint 10 éve) vezették be a Formula 1-be, azelőtt egy ideig mindenki csak egy gyors kört futhatott, és senki nem futott egyszerre, még azelőtt minden pilótának 12 köre volt (ki- és bevezetőkkel együtt) arra, hogy gyors köröket fusson. A legjobb időket vették számításba.

Most bárhányat futni lehet, de tapasztalat szerint mindig a friss szetten futott első kör a legjobb, utána a teljesítmény csak romlik.

 


Tags: , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.