Minek vannak a pénteki edzések?

Igen, tudjuk, Monacóban csütörtökön vannak a pénteki edzések.

De egyáltalán minek szükségesek előzetes szabadedzések, amik nem számítanak semmit a sorrendben? Nos, a csapatok ezeken a szabadedéseken kell leteszteljenek egy csomó forgatókönyvet a szombati szabadedzésre és a vasárnapi versenyre is. Össze kell kombináljik azt, hogyan viselkedik az autó az egyik és a másik gumikeveréken, teli autóval, könnyű autóval. Meg kell nézzék, mi a helyzet egy körön, és hogyan kopnak a keverékek hosszú távon is annak érdekében, hogy legalább hozzávetőlegesen belőjék, miként taktikázzanak a gumicserékkel vasárnap. Az edzések végeredményei természetesen minden pilóta esetében csak a leggyorsabb kört mutatják, azt nem, hogy mennyire konstans egy pilóta mondjuk 15-20 folyamatos körön keresztül, vagy ha a puhább keveréken futotta a legjobb idején, akkor hogyan is viselkedett a másik keveréken. Emellett az sem mindegy, mennyire van tele üzemanyaggal egy autó (ne feledjük, idén tankolás verseny közben nincs), az is befolyásolja a kopást.

Nos, ma Monacóban ez a dolog tovább komplikálódott, hiszen a csapatok “a szokásos programot” nem tudták végrehajtani. Az első edzésen csak Kimi Raikkönnennek nem sikerült megtennie egy normálist kört sem technikai problémák miatt, de délután az edzés felét egy kisebb eső megnedvesítette, ez pedig éppen arra volt elég, hogy senki ne tudja szokásos tesztköreit végigcsinálni és minden száraz keveréket minden körülmény között kipróbálni. Több olyan hosszú időszak is volt a délutáni edzésen, mikor csend volt Monacóban, senki nem körözött. Jenson Button volt az egyedüli, akinek sikerül a szemerkélés előtt egyszer kipróbálnia a szuperszoft keveréket egy gyors körön, meg is tartotta első helyezését az edzés végéig. Figyelemre méltó viszont, hogy a kemény keveréken Roman Grosjean csak 3 tizeddel maradt el, ezzel mindenki másra ráverve legalább hat tizedet.

Minden rosszban jó alapon a pilóták és csapatok jelentős információkat gyűjtöttek arról, hogyan viselkednek az Intermediate (félig esős) gumik, Sebastian Vettel például 12 kört tett meg egyvégtében ezeken a keverékeken.

 


Tags: , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.